NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Groener

2News.be / Trefwoorden / Groener

D66: krijgsmacht moet groener en duurzamer
27 Februari, 11:18 NOS nieuws

Duurzaamheid moet een veel belangrijkere rol krijgen bij de krijgsmacht. Dat schrijft D66-Kamerlid Belhaj in een initiatiefnota die ze vandaag presenteert. Een milieuvriendelijk leger kan effectiever en veiliger opereren, denkt ze.

Op missie in het buitenland wordt nu heel veel fossiele brandstof gebruikt. Niet alleen voor de voertuigen, maar ook voor de energievoorziening op de basis.

Vooral de airco op legerbases in crisisgebieden vreet veel stroom, en daarvoor worden nu generatoren meegenomen. Door de stroom op te wekken met zonnepanelen kan volgens D66 veel geld worden uitgespaard. En het is veiliger.

Levens op het spel

"De brandstof voor de generatoren moet van een haven naar de legerbasis vervoerd worden. Onderweg zijn er tal van risico's, waaronder aanvallen van vijandige groepen", zegt Belhaj. "Dit zet levens op het spel en het kost capaciteit die op andere plekken hard nodig is."

Volledig elektrische vrachtwagens en tanks zijn nog toekomstmuziek, maar hybride trucks zijn wel mogelijk. Belhaj vindt het dan ook jammer dat Defensie vorig jaar nog tweeduizend dieseltrucks heeft gekocht.

Ter plaatse gewassen kweken

Ook de maaltijden die Nederlandse militairen in het buitenland krijgen, kunnen duurzamer, denkt Belhaj. Defensie laat nu veelal maaltijden overvliegen vanuit Nederland. Het Kamerlid vraagt zich af of het niet efficiŽnter is om ter plaatse gewassen te kweken.

Op kazernes in Nederland moet ook duurzame energie worden geproduceerd, staat in de initiatiefnota. "Kijk welke stukken grond en daken benut kunnen worden voor het opwekken van duurzame energie."

Belhaj wil dat haar voorstellen worden meegenomen in de Defensienota van minister Bijleveld, die dit voorjaar wordt verwacht.
Elizabeth II groener door het leven: minder plastic in Buckingham Palace
12 Februari, 19:30 Skynet Buitenland
In alle Britse koninklijke eigendommen zal voortaan minder wegwerpplastic gebruikt worden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.


Elizabeth II groener door het leven: minder plastic in Buckingham Palace
12 Februari, 18:54 Skynet
In alle Britse koninklijke eigendommen zal voortaan minder wegwerpplastic gebruikt worden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be