NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Gemeenteraad

2News.be / Trefwoorden / Gemeenteraad

Kan een gemeenteraad politieke keuzes maken die het verschil maken?
Vrijdag, 23:00 Volkskrant
Valt er komende woensdag wat te kiezen? Zeker wel. Sterker nog: de signatuur van de raad wint aan belang nu het Rijk meer taken naar gemeenten overhevelt. Kan een gemeenteraad politieke keuzes maken die het verschil maken? Met deze vraag ging de Volkskrant op zoek naar tegenstellingen tussen gemeenten over uiteenlopende onderwerpen als de zorg, woningbouw of cultuur. Nou en of, is het antwoord. Bi


'Het is te simpel voor een crimineel om de gemeenteraad te beÔnvloeden'
11 Maart, 17:30 NOS nieuws

Lokale partijen doen te weinig om infiltratie door criminelen te voorkomen, zegt Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie en lector ondermijning aan de hogeschool Avans. De partijen weten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen te weinig over hun aspirant-raadsleden en vooral over hun mogelijke beÔnvloedbaarheid door criminelen. Dat zou beter kunnen als de partijen meer werk maken van de screening van kandidaat-raadsleden, zegt Kolthoff.

Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat infiltratie met een crimineel oogmerk verspreid over het hele land voorkomt. In de meeste provincies zou het gaan om 20 tot 30 procent van de gemeenten. De meestvoorkomende manier van infiltratie is via de gemeenteraad.

Volgens hoogleraar Kolthoff is het makkelijker voor criminelen om een raadslid te beÔnvloeden dan een wethouder, omdat die vaak veel beter zijn gescreend. "Nu de overheid bezig is om de georganiseerde criminaliteit harder aan te pakken, is het ook logisch dat de georganiseerde misdaad harder gaat terugdrukken. Nu zijn er dus meer criminele organisaties bezig om invloed via de raad te krijgen. Criminelen gaan dan niet zelf in de raad zitten, maar schuiven stromannen naar voren."

Gemeenten proberen zich te weren tegen deze vormen van ondermijning. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een brief aan alle burgemeesters gestuurd met de oproep om vooraf de kandidaten op de kieslijsten van de lokale politieke partijen te screenen.

Transparantie in Breda

Een gemeente waar ze de criminele beÔnvloeding in de politiek al proberen tegen te gaan, is Breda. Daar laat de gemeente accountants de partijfinanciŽn van bijna alle partijen doorspitten en worden alle verklaringen omtrent het gedrag (vog's) van de gekozen raadsleden betaald. Breda is de eerste gemeente die dit doet.

"Het helpt openheid te bieden richting de kiezers", zegt de Bredase burgemeester Paul Depla. "En ik vind het belangrijk dat de kiezers in Breda weten wat de achtergrond is van de kandidaten en van het geld."

"Er wordt veel verdiend met hennep, coke en de synthetische drugs", voegt hij eraan toe. "En met dat geld wordt vaak de bovenwereld binnengetreden. Als we dit toestaan in onze gemeenteraden, dan zijn we een heel eind van huis."

Drugs- en witwaszaak

Bijna alle Bredase partijen maken hun partijfinanciering transparant en hebben hun cijfers opgestuurd. Alleen de Stadspartij Breda, een lokale nieuwkomer, doet niet mee. Die partij zegt als nieuwkomer nog niet veel financiŽle gegevens te hebben.

Ook willen de politici van de Stadspartij Breda niet meedoen omdat dit plan is bedacht zonder hun medewerking. Ze zijn niet bang chantabel te zijn, omdat ze de mensen van wie ze de privťdonaties ontvangen, goed kennen.

"Daar komt bij dat we signalen hadden dat het plan gericht was tegen onze partij of tegen mijn persoon", zegt lijsttrekker Paul de Jong. De nummer 1 van de lijst heeft zelf ooit vastgezeten voor een overval. Op plaats 15 van zijn lijst staat iemand die verdachte is in een drugs- en witwaszaak. "Niets menselijks is mij of de andere kandidaten vreemd, maar dat wil niet zeggen dat wij een nieuwe criminele organisatie zijn."

Doorlichten van partijfinanciŽn lijkt Kolthoff een goed idee, maar dat zegt nog niets over de raadsleden, vindt hij. "Voor iedereen een vog aanvragen is vooral symboolpolitiek en kost nog geld ook", zegt hij. "Het zou effectiever zijn als partijen zelf aspirant-raadsleden goed en uitgebreid gaan ondervragen, hun socialemedia-activiteiten onderzoeken en bekijken wat hun familiebanden zijn."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een handleiding gemaakt hoe partijen dit kunnen doen. Toch licht slechts een enkele partij zijn kandidaat-raadsleden goed door. "Veel partijen doen niks. Als je een goede opleiding hebt, vrouw bent en een mooie pasfoto hebt, sta je meteen op een kieslijst. Ook de landelijke partijen doen op lokaal niveau niks aan screening."
EU-binnenlandministers geven groen licht voor benoeming Catherine De Bolle

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben donderdag op een bijeenkomst in Brussel formeel het licht op groen gezet voor de benoeming van Catherine De Bolle tot directeur bij Europol. De baas van de Belgische federale politie vat op 2 mei haar werk bij de Europese politiedienst in Den Haag aan.
Gemeenteraad Aartselaar stemt tegen bouw van nieuwe verbrandingsoven: ?Monster van Loch Ness?
2 Maart, 14:54 Gazet v. Antwerpen

De gemeenteraad van Aartselaar keurde unaniem een motie goed tegen de mogelijke bouw van een nieuwe ISVAG-verbrandingsoven.
Unizo krijgt aandacht op gemeenteraad
28 Februari, 11:18 Gazet v. Antwerpen
Willebroek?De UNIZO Willebroek voorzitters Jeroen De Jonghe en Jurgen Blommaert gaven gisterenavond op de gemeenteraad een korte presentatie over hun memorandum 'Denk globaal, koester lokaal'.


Hasseltse gemeenteraad behoudt contract met Winterland-organisator
28 Februari, 06:48 Skynet
In de Hasseltse gemeenteraad heeft N-VA dinsdagavond een motie ingediend om het contract te verbreken met de huidige organisator van Winterland. Maar de meerderheidspartijen stemden tegen. Dat meldt N-VA Hasselt dinsdag.


Gemeenteraad in citaten: ?Als er een wet moet worden nageleefd, blijkt dat jullie anarchisten zijn?
27 Februari, 19:06 Gazet v. Antwerpen

De maandelijkse gemeenteraad draait zelden uit op een gemoedelijk koffiekransje. Integendeel, over meer dan een onderwerp laaiden de emoties hoog op tussen leden van de meerderheid en de oppositie. Een bloemlezing aan de hand van enkele opvallende citaten.
Luikse gemeenteraad stemt motie voor onmiddellijke sluiting Tihange 2 en Doel 3

De gemeenteraad in Luik heeft maandagavond een motie gestemd die de onmiddellijke sluiting eist van de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. Reden is de ?toename van alarmerende info?, alsook de geplande kernuitstap tegen 2025.
Gemeenteraad Antwerpen - Armoedeorganisaties vragen toegankelijkere loketten en digitale dienstverlening
26 Februari, 21:48 Skynet
Het actieplatform StopArmoede.nu heeft maandag voor aanvang van de Antwerpse gemeenteraad actie gevoerd om aandacht te vragen voor de drempels die mensen in armoede, senioren en digibeten moeten overwinnen om de dienstverlening en tegemoetkomingen te ontvangen waar ze recht op hebben. De manifestanten beeldden door middel van een honderdtal stoeltjes een zowat eindeloze wachtrij uit. StopArmoede.nu roept onder meer op om meer loketfuncties te bundelen en meer voordelen voor armen automatisch toe te wijzen in plaats van na (online) aanvraag.


Honderd actievoerders vragen aandacht voor armoede bij aanvang Antwerpse gemeenteraad
26 Februari, 21:30 Gazet v. Antwerpen

Een honderdtal mensen stond maandagavond symbolisch in de wachtrij voor de Antwerpse gemeenteraad. Zij vragen toegankelijke en verstaanbare hulpverlening, en maatwerk.
Elke gemeenteraad moet zelf bepalen wanneer er verkiezingen zijn
20 Februari, 20:36 Volkskrant
De ingezonden lezersbrieven van woensdag 21 februari 2018. Als raadslid, wethouder en raadsgriffier ben ik van 1990 tot 2010 intensief betrokken geweest bij de lokale democratie. Het is uitermate frustrerend als je in je eigen gemeente goede resultaten bereikt (inclusief een positieve pers), en vervolgens bij de verkiezingen een tegenvallend resultaat boekt, louter te wijten aan landelijke trends.


Verhofstadt: ?Zin in Gentse gemeenteraad als Gentenaars mij willen?

Als Guy Verhofstadt (Open Vld) een goede uitslag haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen, zal hij deze keer wel zijn zetel opnemen in de Gentse gemeenteraad. Dat zegt het Europees Parlementslid in een interview met De Zondag.
VERKIEZINGEN18 - "Zin in Gentse gemeenteraad" (Verhofstadt)
18 Februari, 08:12 Skynet Belgie
Als Guy Verhofstadt (Open Vld) een goede uitslag haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen, zal hij deze keer wel zijn zetel opnemen in de Gentse gemeenteraad. Dat zegt het Europees parlementslid in een interview met De Zondag.


Ollongren ziet gemeenteraad als duizenddingendoekje dat alle Haagse problemen opveegt
16 Februari, 02:24 Volkskrant
Er is in Nederland al maanden een langgerekt referendum gaande, iedereen mag meedoen, Nederlander of niet, er wordt niet op leeftijdsgrenzen of loyaliteit aan de joods-christelijke cultuur gecontroleerd, zolang ze maar betalen. Noem het een moderne vorm van censuskiesrecht. Het voltrekt zich in delen, het loopt op televisie, morgenavond wordt de einduitslag live uitgezonden op RTL4 en over de mens


Gemeenteraad dwarsboomt plannen Efteling
14 Februari, 17:12 Skynet Belgie
De vijf partijen in de gemeenteraad van Loon op Zand in de Nederlandse provincie Noord-Brabant gaan niet akkoord met een verzoek van De Efteling voor een uitbreiding van het attractiepark op korte termijn. Het verzoek staat morgen op de agenda van de gemeenteraad. De Efteling heeft de gemeente toestemming gevraagd om met 3 hectare te kunnen uitbreiden om in 2020 een nieuwe attractie te kunnen openen. De uitbreiding maakt deel uit van een totale uitbreiding van 8 hectare op langere termijn.


Hoe in 1951 in 'Little Moscow' de gemeenteraad werd afgezet
7 Februari, 16:12 NOS nieuws

Een "nucleaire maatregel" noemt staatssecretaris Knops het ingrijpen op Sint-Eustatius. Vandaag zal een regeringscommissaris de macht op het Bovenwindse Eiland overnemen. Het eilandbestuur wordt ontbonden en bestuurders uit hun functie gezet, omdat er volgens Knops sprake is van wetteloosheid, taakverwaarlozing en intimidatie. Het ingrijpen is uitzonderlijk, want het is sinds 1951 niet meer voorgekomen.

Destijds zette het eerste kabinet-Drees de gemeenteraad van het Groningse Finsterwolde buitenspel, nadat communisten er een meerderheid in de gemeenteraad hadden verkregen. "We moeten geen dictaturen hebben, noch van het raszuivere Germanendom, noch van het proletarische armendom", zei PvdA-Kamerlid Johan Scheps daarover.

En zo werd een klein Gronings dorp het toneel van een politiek machtsspel van wereldniveau.

Noordoost-Groningen is al lange tijd een links bolwerk als de Communistische Partij Nederland (CPN) in de jaren 30 populair wordt. "De meeste mensen waren er straat- en straatarm", vertelt politicoloog Marianne Braun in NOS Met het Oog op Morgen. Zij deed onderzoek naar de gebeurtenissen in het 'rode dorp' in de jaren dertig.

De dagloners en landarbeiders werkten in mensonterende omstandigheden. "Ze werkten bijvoorbeeld in de aanslibbingskust van de Dollard, waar ze tien uur lang moesten staan en geen moment pauze kregen."

De bittere armoede stond in schril contrast met een kleine groep met wie het extreem goed ging: de zogeheten herenboeren, die veel grond bezaten. "Deze 'dikke boeren' buiten de landarbeiders echt uit en vernederden ze. En de CPN kwam voor de arbeiders op", zegt Braun.

Boerderijen overgenomen, stakers worden gesteund

De tegenstellingen kwamen ook tot uitdrukking in de gemeenteraad: de herenboeren stemden op de partij Gemeentebelangen, de landarbeiders op de CPN. De communisten kregen na de verkiezingen van 1951 een meerderheid van zes van de elf zetels in handen, tot grote schrik van PvdA-burgemeester Tuin en de Gedeputeerde Staten van Groningen.

Het luidt het begin van groot politiek tumult in. Zo worden met de Woningverordeningswet rijke boeren uit hun boerderij gezet om er arme arbeiders te laten wonen. Een staking van seizoensarbeiders vormt de druppel. Aanleiding daarvoor is de verplichting ook op zaterdagmiddagen te gaan werken. De stakers worden ontslagen, maar ontvangen een uitkering van de communistische wethouders.

Dat ging Gedeputeerde Staten te ver: stakers moet je niet belonen. Ook politiek Den Haag begint zich te bemoeien met het 'Kremlin van Nederland', zoals de raad van Finsterwolde genoemd werd. Een wetsvoorstel om de gemeenteraad wegens wanbeleid buitenspel te zetten, lekt voortijdig uit.

Uiteindelijk wordt burgemeester Tuin als regeringscommissaris aangesteld om "het communistische gevaar" onder de duim te houden. "De gemeenteraad vergadert niet meer", valt er op een bordje te lezen.

De rigoureuze ingreep moet volgens Braun in het licht van de Koude Oorlog worden gezien. "Het is begin jaren vijftig: de Korea-oorlog is in volle gang, in de VS woedt een communistenjacht en overal dreigt het Rode Gevaar'", aldus de politicoloog.

Telegram voor Stalin

Het tumult in Groningen krijgt dan ook wereldwijd aandacht van de media. Zo noemt het Franse Life Magazine het dorpje een ville rouge en krijgt het in Time Magazine de bijnaam Little Moscow. Volgens het blad verwelkomen de CPN-wethouders een eventuele inval van de Sovjet-Unie "met open armen", en wordt er ieder jaar een telegram naar het Kremlin gestuurd om Stalins geboortedag te vieren.

Regeringscommissaris Tuin krijgt drie jaar de tijd om orde op zaken te stellen, maar aan de rode sympathieŽn heeft hij geen einde kunnen maken. Na de verkiezingen van 1954 wordt de CPN in Finsterwolde gewoon weer de grootste, maar de rust keert desondanks langzaam weer terug. Op meer diplomatieke wijze overleven de communistische politici in Noordoost-Groningen.

Of de ingreep op Sint-Eustatius wťl effect zal hebben, moet de regeringscommissaris de komende tijd zien te bewijzen...
Wissel bij Open Vld in gemeenteraad
31 Januari, 20:24 Gazet v. Antwerpen
Open Vld-gemeenteraadslid Willy Hoppenbrouwers neemt ontslag uit de gemeenteraad.


Gemeenteraad vergadert op termijn weer in Broechem
26 Januari, 06:00 Gazet v. Antwerpen
Luc Redig van oppositiepartij Groen vroeg zich tijdens de recentste gemeenteraad af wanneer er nu eindelijk iets zou gedaan worden aan de toegankelijkheid van het provinciale Vrieselhof in Oelegem.


Veel activisten op lijst van Sylvana Simons voor gemeenteraad
1 Januari, 18:00 NOS nieuws

Politica Sylvana Simons heeft op Nieuwjaarsdag de lijst met kandidaten bekendgemaakt waarmee haar partij BIJ1 meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Vrijwel alle kandidaten hebben een activistische achtergrond. Simons zelf is lijsttrekker. Voormalig Occupy-activist Jari Veldhuyzen, die in 2016 werd gearresteerd bij demonstratie tegen Zwarte Piet in Rotterdam, staat op nummer twee.

Ook documentairemaker Sunny Bergman ( o.a. Wit is ook een kleur) is kandidaat. Pas geleden riep ze de sponsors op van het RTL-programma Voetbal Inside hun medewerking te staken. Aanleiding waren recente uitspraken over homo's, maar ze vindt dat VI al jaren seksistisch en racistisch is.

'Wit privilege'

Een andere naam op de lijst van Simons is actrice en columnist Anousha Nzume. Zij publiceerde afgelopen jaar het boek Hallo witte mensen.

Een andere activist op het gebied van het zogenoemde privilege van witte mensen is emeritus hoogleraar Gloria Wekker, van wie recent het boek Witte onschuld verscheen. De antropoloog houdt zich bezig met onder meer genderstudies en post-kolonialisme.

Verder staan op de lijst onder anderen de namen van Pride-ambassadeur Ana Paula Lima, oud-senator voor de SP Anja Meulenbelt en vluchtelingenactivist Marjan Sax.

Verhuizing

Sylvana Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Na een conflict richtte ze Artikel 1 op, maar die partij haalde niet genoeg stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer.

Op last van de rechter moest ze de naam van de partij wijzigen, omdat Artikel 1 al werd gebruikt door een kenniscentrum tegen discriminatie.

Simons woont nog niet in Amsterdam, maar in Duivendrecht. Ze gaat verhuizen naar de hoofdstad als ze wordt gekozen, heeft ze toegezegd.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart.
Hele gemeenteraad kritisch voor aanpak winterprik. Dit liep er volgens de schepen allemaal fout
19 December 2017, 03:06 Gazet v. Antwerpen

Schepen van Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V) erkende op de gemeenteraad dat er veel is misgelopen tijdens de voorbije sneeuwval. ?Als Murphy toeslaat, slaat hij overal toe?, zei de schepen. Opvallend was dat er ook uit de meerderheid kritische bedenkingen kwamen bij de aanpak van de korte maar hevige winterprik.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be