NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Fraude

2News.be / Trefwoorden / Fraude

Vicevoorzitter Leids ziekenhuis treedt definitief terug na fraude met Europese subsidie
1 Maart, 00:03 NOS nieuws

Pancras Hogendoorn treedt definitief terug als decaan en vicevoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hogendoorn legde in november zijn taken al tijdelijk neer na berichtgeving over fraude met Europees subsidiegeld.

Uit een publicatie van Follow the Money en Omroep West bleek dat de decaan eind 2021 op de hoogte was van de fraude. Zo had Hogendoorn een gesprek met een promovendus die werd ontslagen omdat ze niet mee wilde werken aan de fraude. De vrouw werd gevraagd te doen alsof ze in het buitenland woonde zodat de subsidie hoger uit zou vallen, meldt de regionale omroep. Hoogendoorn deed niks met deze informatie.

Een jaar later kreeg het ziekenhuis bericht dat de Europese subsidieverstrekker REA 'structurele fraude' had ontdekt en het uit meerdere grote onderzoeken werd gezet. De top van het LUMC zei toen overvallen en geschrokken te zijn: "Deze stroken niet met de betrouwbaarheid en integriteit die men van ons mag verwachten", zei Frida van Maagdenberg van de raad van bestuur destijds.

Maar later bleek dat de raad van bestuur, in ieder geval vicevoorzitter Pancras Hogendoorn, dus al eerder op de hoogte was van de fraude door het gesprek met de ontslagen promovendus, stellen Follow the Money en Omroep West.

Diepe sporen

Hogendoorn zegt dat hij met de kennis van nu anders had gehandeld. Door definitief te stoppen wil hij "bijdragen aan het verder tot rust komen van de organisatie".

Het ziekenhuis zegt dat de fraude diepe sporen in LUMC heeft achtergelaten en dat het terugtreden van Hogendoorn "voor geen van de betrokkenen eenvoudig was". Ook bedankt het ziekenhuis hem voor zijn geleverde werk.

Naar aanleiding van de berichtgeving startte de raad van toezicht van het ziekenhuis een onderzoek naar het handelen van de raad van bestuur. De uitkomst hiervan wordt wordt binnenkort verwacht. De subsidie werd door onderzoeksbureau Percuros voor het ziekenhuis aangevraagd.




Bizarre fraude in wielerpeloton: mecanicien vermomt zich als renster
27 Februari, 00:03 NU.NL - Sport
Teambaas Danny Van Haute van de Amerikaanse vrouwenploeg Cynisca Cycling is twee jaar geschorst omdat hij bij een koers mecanicien Moira Barrett opdroeg zich te vermommen als renster. Barrett is tot 1 september geschorst.


Chinees internetconcern Tencent ontsloeg ruim 120 medewerkers wegens fraude
6 Februari, 00:04 NU.NL - Economie
Internet- en gamebedrijf Tencent heeft vorig jaar meer dan 120 medewerkers ontslagen omdat zij frauderegels hebben overtreden. Het gaat onder meer om corruptie en verduistering, meldt het Chinese internetconcern in een verklaring.


Vier jaar cel voor Genesis Market-gebruiker wegens fraude met gestolen gegevens
13 Januari, 00:00 Tweakers
De rechtbank Midden-Nederland heeft vrijdag een 32-jarige man uit Almere veroordeeld tot vier jaar celstraf. De man heeft gefraudeerd met gestolen gegevens die hij via darkwebmarktplaats Genesis Market had aangeschaft.


UWV schrapt ruim 700 boetes om omstreden risicoscan voor fraude
28 November 2023, 00:01 Tweakers
Uitkeringsinstantie UWV draait 703 boetes terug die zijn gegeven op basis van onrechtmatig verkregen gegevens. Het UWV gebruikte die gegevens voor het opsporen van WW-fraude door mensen in het buitenland.


Aangifte tegen Victor Muller wegens fraude rond Spyker
15 Augustus 2023, 00:00 AutoBlog

Victor Muller probeert achter de rug van de curator om de schuldeisers van Spyker met een schijntje af te kopen en krijgt daarom een aangifte van faillissementsfraude aan zijn broek. Dit is een bijdrage van Robert van den Oever en Maarten van der Pas Never a dull moment met Spyker en zijn flamboyante CEO, dat […]

Dit artikel Aangifte tegen Victor Muller wegens fraude rond Spyker verscheen eerst op Autoblog.nl.




Nederlander opgepakt op verdenking van fraude met dividendbelasting
7 Juni 2023, 00:05 NOS nieuws

In een groot internationaal onderzoek naar dividendfraude is voor het eerst een Nederlander opgepakt. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en van dividendstrippen. De Belastingdienst zou daardoor ruim 4 miljoen euro zijn misgelopen.

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft het kantoor en huis van de man doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur.

Dividend is de winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Er wordt belasting betaald aan de overheid over dat dividend. Bij de fraude worden aandelen tijdelijk aan het buitenland 'verkocht' zodat in Nederland betaalde dividendbelasting kan worden teruggevraagd. De opgepakte Nederlander zou daarvoor gebruik hebben gemaakt van partners in Canada en Dubai.

Het OM zegt dat deze manier van witteboordencriminaliteit vooral profijtelijk is als je veel aandelen hebt.

Volgens het FD en Follow the Money gaat het om oud-Fortis bankier Frank V. Hij zou de bedenker zijn van het dividendstrippen.

Eerder werd een Britse bankier veroordeeld voor het gebruiken van de cum/ex methode. Hij moet Denemarken 1,7 miljard dollar plus 5 procent rente terugbetalen. Het OM noemt het dividendstrippen een "ernstige vorm van witteboordencriminaliteit".

De arrestatie van de Nederlander is onderdeel van een grotere, internationale, samenwerking. Er is ook iemand gearresteerd in Finland. De twee zouden overheden voor 17 miljoen euro hebben opgelicht. Ook in Duitsland worden ze verdacht van oplichting.

Volgens het OM lopen er in Nederland nog twee andere soortgelijke strafrechtelijke onderzoeken.




Zuid-Korea klaagt medeoprichter TerraUSD-stablecoin aan wegens fraude
27 April 2023, 00:01 Tweakers
Zuid-Korea heeft Terraform Labs-medeoprichter Daniel Shin aangeklaagd, samen met negen anderen. Aanklagers hebben ongeveer 167 miljoen euro aan activa van hen bevroren. De aanklachten draaien om de TerraUSD-stablecoin die vorig jaar instortte.


NU+ | Wees Marktplaats-fraude voor met deze tips om veilig zaken te doen
9 April 2023, 00:05 NU.NL - Economie
Je koopt iets op Marktplaats, maar nadat je hebt betaald ontvang je geen pakket. Het komt helaas nog geregeld voor. Toch kun je op een aantal dingen letten om oplichting te voorkomen.


Vorig jaar bijna 61 miljoen euro schade door fraude in betalingsverkeer
2 April 2023, 00:06 NU.NL - Economie
De schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar uitgekomen op bijna 61 miljoen euro. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.


Mensensmokkel, fraude en spionage: proces tegen 24 reddingswerkers die migranten hielpen voor Griekse kust gestart
11 Januari 2023, 00:02 Gazet v. Antwerpen

Op het Griekse eiland Lesbos is dinsdag het langverwachte proces tegen 24 vrijwillige reddingswerkers van start gegaan. Zij hielpen migranten aan de Griekse kust, maar worden nu beschuldigd van onder meer mensensmokkel, spionage, het illegaal afluisteren van radio?s en fraude. Ze riskeren celstraffen tot 25 jaar, maar de zaak wordt door mensenrechtenorganisaties zwaar bekritiseerd.




Italiaan die 1000 manuscripten stal bekent fraude, motief blijft onduidelijk
8 Januari 2023, 00:36 NOS nieuws

Een Italiaan die een jaar geleden in de VS werd opgepakt, heeft bekend meer dan 1000 ongepubliceerde manuscripten te hebben gestolen. Veel van die werken waren geschreven door bekende auteurs, onder wie Margaret Atwood, Ian McEwan, Sally Rooney en de Nederlandse schrijver Hanna Bervoets.

De 30-jarige Filippo B. werkte bij Simon & Schuster, een uitgeverij in Londen, maar hij deed alsof hij voor andere uitgeverijen werkte en verleidde schrijvers en redacteuren om manuscripten op te sturen, melden de aanklagers in New York.

Om welke manuscripten het precies gaat is niet bekendgemaakt, maar bijvoorbeeld Margaret Atwood zei in 2019 al dat er "samengespannen werd om het manuscript te stelen" van haar boek The Testaments, het vervolg op The Handmaid's Tale. In het geval van Hanna Bervoets ging het om haar Boekenweekgeschenk uit 2021, Wat wij zagen. Een nietsvermoedende medewerker van haar uitgeverij stuurde het manuscript naar de oplichter.

160 internetdomeinen

B. gebruikte zijn kennis van de uitgeverswereld om een frauduleus systeem op te zetten om schrijvers, medewerkers van andere uitgeverijen en juryleden van literatuurprijzen over te halen manuscripten op te sturen. Daarvoor gebruikte hij tussen 2016 en 2022 honderden namen van bestaande personen in de uitgeverswereld en meer dan 160 internetdomeinen die sterk leken op de domeinnamen van agentschappen en uitgeverijen.

De Italiaan werd in januari 2022 gearresteerd op vliegveld JFK in New York. Zijn motief is nog steeds niet duidelijk. Hij verkocht de manuscripten niet. Ook werden ze niet gelekt of werd er 'losgeld' voor gevraagd.

B. heeft bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan online fraude. In april krijgt hij zijn straf te horen. Hij kan maximaal twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de Londense uitgeverij waar hij werkte betrokken was bij de zwendel: Simon & Schuster wordt niet genoemd door de Amerikaanse justitie. De uitgever zei vorig jaar "geschokt en met afschuw" kennis te hebben genomen van de affaire.




FTX-oprichter en 'cryptokoning' zegt onschuldig te zijn aan fraude
6 Januari 2023, 00:04 NU.NL - Economie
FTX-oprichter Sam Bankman-Fried heeft dinsdag verklaard onschuldig te zijn aan fraude. De voormalige techmiljardair verscheen voor een rechtbank in New York, waar hij zich moet verantwoorden voor zijn rol in de ondergang van cryptobeurs FTX.


Riziv spoort bijna 10 miljoen euro aan sociale fraude op
30 December 2022, 00:05 Skynet Economie
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering (RIZIV) heeft bijna 10 miljoen euro aan sociale fraude opgespoord, bovenop de 25 miljoen euro die de mutualiteiten eerder op het spoor waren gekomen. Dat schrijft Le Soir vandaag op basis van het jaarrapport 2021 van het instituut.


Duo veroordeeld tot celstraf voor fraude met valse coronavaccinaties
19 September 2022, 00:08 NU.NL - Tech
De rechtbank in Dordrecht heeft woensdag twee mannen veroordeeld voor het handelen in valse coronavaccinatiebewijzen. Ze kregen beiden een celstraf van twaalf maanden, waarvan negen maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur opgelegd.


UWV opent onderzoek naar mogelijke fraude met uitkeringen
19 September 2022, 00:03 NU.NL - Economie
Uitkeringsinstantie UWV heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke fraude met ziektewetuitkeringen. Het gaat om uitzendkrachten uit Slowakije die naar Nederland komen om te werken en zich al na enkele dagen ziek melden met vaak dezelfde reden. Zij verhuizen dan hun uitkering naar een woonadres in het buitenland om daar het geld te ontvangen.


Elon Musk beschuldigt Twitter opnieuw van fraude in eigen rechtszaak
8 Augustus 2022, 00:11 NU.NL - Tech
Nadat Elon Musk begin deze week een rechtszaak heeft aangespannen tegen Twitter, is nu ook bekend waarom. De topondernemer vindt dat Twitter fraude heeft gepleegd, blijkt uit rechtbankdocumenten die The New York Times in handen heeft.


Voor fraude veroordeelde Van Rey mag wethouder worden
7 Juli 2022, 00:06 NOS nieuws

Politicus Jos van Rey mag wethouder van Roermond worden, ondanks zijn eerdere veroordeling voor fraude. Uit een screening blijken geen bezwaren voor het wethouderschap, maakte de gemeente Roermond vandaag bekend.

Vijf wethouders van Roermond, onder wie Van Rey, werden gescreend door Bureau Berenschot. Het bureau heeft niets gevonden wat hun benoeming in de weg staat.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

De 77-jarige Van Rey werd enkele jaren geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens corruptie en verkiezingsfraude. Ook mocht hij enkele jaren geen wethouder zijn. Die schorsing is voorbij.

In het rapport van Berenschot staat dat er wel integriteitsrisico's zijn geconstateerd. Bij wie, staat niet in de openbare samenvatting van het rapport. Het bureau doet naar eigen zeggen aanbevelingen hoe met deze risico's om te gaan. Waaruit die risico's bestaan, staat ook niet in de openbaar gemaakte samenvatting.

Boycot

In mei werd bekend dat Jos van Rey van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) opnieuw wethouder zou worden. Acht jaar lang was die partij geboycot door de andere grote partijen vanwege de verdenking tegen, en later de veroordeling van Van Rey, legt 1Limburg uit.

Van Rey zat eerder voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij richtte in 2013 zijn eigen partij op, toen de VVD hem vanwege de verdenking van corruptie onder druk zette om af te zien van zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014. In april 2015 royeerde de VVD Van Rey.




Belgische banksector werkt aan IBAN?naamcontrole om fraude tegen te gaan
20 Mei 2022, 00:00 Tweakers
Belgische banken werken aan een methode om de naam en het rekeningnummer bij overboekingen te controleren, om factuurfraude tegen te gaan. De bankenfederatie kondigt de maatregel aan na een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Michael Freilich.


Avast One update focust op phishing en online fraude
8 April 2022, 00:09 Techzine
Avast introduceert nieuwe securityfuncties tegen online oplichting en malwaredreigingen.. Avast One is een enkele endpoint-oplossing voor antivirus, VPN en dreigingsinformatie. Avast lanceert drie nieuwe modules: Email Guardian, Privacy Advisor en Online Safety Score. Email Guardian blokkeert malware in emails. De Privacy Advisor informeert eindgebruikers met best practices. Online Safety Score beoordeelt het internetgedrag van gebruikers […]





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn