NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Fipronil

2News.be / Trefwoorden / Fipronil

Landbouw kan best zonder insecticiden als fipronil, schrijven ecologen en biologen
26 Februari, 14:18 Volkskrant
De landbouw kan prima functioneren met minder insecticiden als fipronil en het 'bijengif' neonicotinoïden. Door de middelen alleen in geval van absolute nood in te zetten, kan het gebruik van de giffen al snel worden verminderd tot minder dan één procent van het huidige gebruik. Dat schrijven negen ecologen en biologen, verenigd in de 'Task Force on Systemic Pesticides', in een overzichtsartikel i


'Volop alternatieven voor bijengif en fipronil in landbouw'
26 Februari, 05:18 NOS nieuws

De landbouw kan winstgevend produceren zonder bestrijdingsmiddelen die aantoonbaar meer insecten doden dan waarvoor ze zijn bedoeld. Dat stellen negen wetenschappers in een overzichtsstudie die vandaag verschijnt, meldt Trouw.

Ze betogen dat er voldoende milieuvriendelijke alternatieven zijn voor zogenoemde neonicotinoïden, het 'bijengif'. Ook voor fipronil, het luizenbestrijdingsmiddel dat vorig jaar in Nederland en in België in eieren werd gevonden, zijn naar de mening van de wetenschappers genoeg alternatieven. Verder zeggen ze dat het gebruik van landbouwgif niet per definitie tot betere oogsten en meer winst leidt.

Wilde bijen

Neonicotinoïden en fipronil zijn samen wereldwijd de meest verkochte bestrijdingsmiddelen. De onderzoekers hebben tweehonderd studies bekeken die sinds 2014 zijn gedaan naar de resultaten ervan.

Het zenuwgif in deze middelen wordt vaak al preventief in het zaaigoed van landbouwgewassen aangebracht. De plant die uit dat zaad groeit is daardoor giftig voor veel insecten, ook voor insecten die niet schadelijk zijn voor de gewassen. Wilde bijen zijn een bekend voorbeeld; die zijn juist van groot belang voor de bevruchting van bloeiende planten.

Bestrijdingsmiddelen overbodig

De wetenschappers noemen in het artikel een aantal alternatieven voor het gebruik van landbouwgif waarvan ze zeggen dat die goedkoper, even effectief en beter voor het milieu zijn: het wisselen van teelten, gewassen ontwikkelen die beter tegen ziekten bestand zijn, biologische bestrijdingsmethoden en natuurvriendelijke insecticiden.

Bestrijdingsmiddelen zijn zelfs vaak overbodig, stellen ze, omdat er niet genoeg plaagdieren zijn om serieuze schade toe te brengen aan gewassen. Terwijl de gifstoffen wel veel schade aanrichten voor het ecosysteem, dat de basis is voor de landbouw.
Fipronil in eieren - Eierprijzen nog steeds erg hoog
30 Januari, 00:18 Skynet Economie
De nationale eierprijs ligt nog steeds zowat 50 procent boven de prijs in dezelfde periode van vorig jaar. Dat is een gevolg van de Fipronil-crisis die in de zomer van vorig jaar is losgebarsten. Door de vernietiging van dieren en eieren in de nasleep van die crisis, is het aanbod nog steeds relatief laag, wat de prijs de hoogte in drijft. Producenten verwachten wel een normalisering van de prijzen wanneer de productie weer volledig op peil is.


Bijna 2 miljoen kippen vernietigd na fipronilschandaal

Door het fipronilschandaal zijn in België in totaal 77.375.000 eieren vernietigd en 1.900.000 kippen geruimd. Dat zegt de federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zaterdag in La Dernière Heure.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be