NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Fipronil

2News.be / Trefwoorden / Fipronil

Fipronil-vrije eierboeren profiteren van misère collega's
18 December 2017, 15:06 NOS nieuws

Een grote groep eierboeren heeft flink verdiend aan de hogere eierprijzen die het gevolg waren van de fipronil-affaire. Daardoor is het gemiddelde inkomen van de hele sector, ondanks de problemen, dit jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van de Wageningen Universiteit (WUR).

"Het leed van de ene groep eierboeren is het brood van de andere groep", zegt onderzoeker Peter van Horne van de WUR. Het verschil tussen de beste en slechtst presterende bedrijven is nog nooit zo groot geweest. "Normaal is dat verschil met 100.000 tot 150.000 euro al groot. Nu is dat een half miljoen euro."

Vooral de ongeveer 320 eierboeren die geen vaste prijzen hebben afgesproken met de tussenhandel, profiteerden van de eierschaarste door de fipronil-affaire. "Sinds augustus is de prijs van eieren meer dan verdubbeld. Daardoor hebben zij een hoog inkomen dit jaar van 200.000 tot 300.000 euro", zegt Van Horne. Dat is het viervoudige van het normale inkomen van gemiddeld 50.000 tot 70.000 euro.

Schril contrast

Zuur is dat de prijzen zo hoog zijn vanwege de misère bij een vijfde van de 800 eierboeren in ons land. Hun bedrijven gingen op slot nadat er te hoge gehaltes van de stof fipronil in hun eieren was geconstateerd. Gemiddeld leed deze groep een verlies van 150.000 tot 200.000 euro.

"Het is een schril contrast", constateert Van Horne. "Het flinke inkomen bij de ene groep gaat ten koste van het leed en de zware verliezen bij andere bedrijven." Volgens de onderzoeker heeft de 'fipronil-groep' geen reserves meer. "Ze hebben moeite om te blijven produceren."

Hij verwacht dat veel getroffen bedrijven opgekocht worden door de pluimveehouders die wel een goed jaar hebben gehad. "Die worden weer groter en krijgen meer locaties met pluimvee."

Geen verkeerd beeld

Naast deze twee groepen is er nog een derde groep van ruim 300 pluimveehouders die noch voordeel noch nadeel hebben gehad van het fipronil-schandaal. Zij hebben een inkomen op basis van vaste contractprijzen met de tussenhandel en profiteren dus niet van de hogere prijzen. "Zij hebben een gewoon inkomen gelijk aan vorig jaar."

Volgens de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, de NVP, moet er nu niet een verkeerd beeld ontstaan van de sector. "Pluimveehouders komen om de zoveel tijd voor grote problemen te staan die ze moeten opvangen met reserves die ze hebben opgebouwd," zegt Iris Odink van de NVP. "Nu met het oog op de vogelgriep kan het zo maar zijn dat er een nu klap aankomt."

Bovendien nemen de boeren die niet werken met vaste prijzen ook een groter risico. "Zij hebben in het verleden ook vaak last gehad van lage prijzen. Nu profiteren zij." Er is geen bereidheid onder de profiterende eierboeren om de zwakkere broeders nu te hulp te schieten met geld. "Dat is een taak van de overheid", aldus Odink.
Nederlandse kippenboeren jaloers op Belgische fipronil-regeling
13 December 2017, 19:48 De Tijd
19:26 Nederlandse kippenboeren krijgen in tegenstelling tot hun sectorgenoten in ons land geen schadevergoeding voor de fipronil-crisis.


Nog steeds wordt er fipronil in winkeleieren gevonden
6 December 2017, 22:06 Volkskrant
De giftige stof fipronil laat zich met grote moeite verwijderen uit de voedselketen. Van de 793 gesloten legstallen zijn er pas 285 weer volledig in bedrijf. Bij steekproeven in winkels worden nog steeds fipronil-eieren aangetroffen, hoewel de fipronilcrisis ruim vier maanden geleden losbrak. Dit schrijven de verantwoordelijke ministers Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport en Carola Schouten v


Ministers: fipronil-probleem hardnekkig
6 December 2017, 18:30 NOS nieuws

De nasleep van de fipronil-affaire duurt nog voort. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Bruins voor Medische Zorg en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er van de 793 geblokkeerde stallen nog maar 285 helemaal zijn vrijgegeven, dus zowel voor eieren, kippen als mest. 127 stallen zijn nog volledig geblokkeerd. Deze zomer werden grote aantallen eieren vernietigd en kippen gedood, nadat het bestrijdingsmiddel fipronil in eieren was aangetroffen.

Volgens de ministers worden geleidelijk steeds meer stallen vrijgegeven, maar blijkt uit het langzame tempo hoe hardnekkig fipronil is. Ze verwijzen daarbij ook naar de controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die heeft de afgelopen weken nog eieren gevonden met een fipronil-gehalte boven de wettelijke norm, maar de hoeveelheden zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Mest pluimveebedrijven

Bij het vrijgeven van de stallen is mest een van de problemen. Met fipronil verontreinigde mest moet worden verbrand en de capaciteit daarvoor is beperkt. Daar komt nog bij dat in mest op pluimveebedrijven ook het antivliegenmiddel amitraz is gevonden. Ook mest met een bepaald amitraz-gehalte moet worden verbrand.

Oud-minister Sorgdrager is bezig met een onderzoek naar het eierschandaal. In augustus ging het kabinet er nog van uit dat zij voor het eind van het jaar klaar zou zijn. Bruins en Schouten melden nu dat Sorgdrager meer tijd nodig heeft en dat haar conclusies pas in het voorjaar worden verwacht. De oud-minister moet uitzoeken hoe de besmetting met fipronil heeft kunnen ontstaan, wie er verantwoordelijk voor is en hoe de communicatie is verlopen.
Wie helpt Gelderse stallen fipronil-vrij te krijgen?
25 November 2017, 14:42 NOS nieuws

Gelderse pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-crisis kampen met een tekort aan vrijwilligers voor het schoonmaken van stallen. Dat zegt Jan Brok van de actiegroep Boenen bij de Boeren tegen Omroep Gelderland.

Boenen bij de Boeren is een initiatief van tien gemeenten in de omgeving van Barneveld, boerenorganisatie LTO Gelderse Vallei, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en het expertisecentrum van de branche.

Sinds de groep een maand geleden begon met het schoonmaken van de stallen hebben 132 mensen belangeloos meegeholpen. Ze schepten bijvoorbeeld besmet strooisel en mest weg. Ook hielpen de vrijwilligers enkele keren bij het vernietigen van besmette eieren en bij het opnieuw inrichten van een stal voor nieuwe kippen.

Veel vrijwilligers hebben één of meerdere keren de handen uit de mouwen gestoken bij het opruimen, maar nog lang niet alle stallen zijn schoon, zegt Brok. Dat komt onder meer doordat fipronil moeilijk te verwijderen is. De stof hecht zich vooral goed op plastic delen in de stal, zoals op voeder- en drinkbakken.
Kamer maakt compensaties voor getroffen bedrijven fipronilcrisis mogelijk
9 November 2017, 22:48 Gazet v. Antwerpen

De Kamer heeft donderdag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat compensaties mogelijk maakt voor bedrijven uit de landbouw- en voedingssector die getroffen zijn door de Fipronilcrisis.
'Fipronil-mest' mag naar vuilverbrander in Weurt
9 November 2017, 19:12 NOS nieuws

Kippenboeren bij wie in de stallen mest met fipronil is gevonden, mogen die vanaf morgen naar afvalverbrander ARN in Weurt bij Nijmegen brengen. Het ministerie van Landbouw en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben daarvoor toestemming gegeven.

'Fipronilmest' mocht tot nu toe alleen naar de biomassa-centrale in Moerdijk, maar daar is een enorme achterstand ontstaan. Bovendien staat er onderhoud aan de verbrandingsinstallatie op het programma.

Veel getroffen pluimveehouders hebben daardoor al een tijd bergen mest op hun terrein liggen. Zolang die niet is opgeruimd, mogen zij geen eieren op de markt brengen.

70 ton per dag

Naar schatting ligt alleen al in de Gelderse Vallei ruim 1000 ton mest opgeslagen. De vuilverbrander in Weurt kan ongeveer 70 ton kippenmest per dag verwerken.
Hoge functionaris NVWA vertrekt, geen woord over de fipronil-affaire
3 November 2017, 18:30 Volkskrant
Freek van Zoeren vertrekt met ingang van het nieuwe jaar als plaatsvervangend inspecteur-generaal bij de NVWA, de op een na hoogste functie bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Van Zoeren raakte deze zomer in opspraak vanwege zijn optreden in de fipronil-affaire. In een e-mail aan de medewerkers van de NVWA rept Van Zoeren niet over de eerdere ophef rond zijn persoon. De vertrekk


Deze beha van Victoria?s Secret kost 1,7 miljoen euro
2 November 2017, 11:36 Gazet v. Antwerpen
Op 28 november vindt de jaarlijkse Victoria?s Secret modeshow plaats in Shangai. Traditiegetrouw mag een model dan pronken met de befaamde Fantasy Bra, een exclusief ontwerp met diamanten. De eer is deze keer voor de Braziliaanse angel Lais Ribeiro.


Totale schade fipronil-affaire 65 tot 75 miljoen euro
20 Oktober 2017, 17:30 NOS nieuws

De schade door de fipronil-affaire bedraagt tussen de 65 en 75 miljoen euro. Dat staat in een rapport over de eieraffaire dat het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De kippenboeren hebben 35 tot 45 miljoen euro schade geleden, de eierpakstations 15 tot 20 miljoen euro en de broederijen/opfokbedrijven 2 tot 2,5 miljoen euro. Ook de eierverwerkende industrie en andere bedrijven in de eierketen hebben schade geleden.

Bij zo'n 200 leghennenbedrijven is het verboden middel fipronil gebruikt. Zij kregen te maken met een blokkade, waardoor miljoenen eieren vernietigd moesten worden, en moesten kippen ruimen of ruien, dat is afslanken zodat het vet met fipronil verdwijnt.

Veel bedrijven hebben volgens het rapport genoeg financiële reserves om te overleven. Grote problemen zijn er voor leghennenbedrijven die eerst hebben geruid en daarna alsnog de kippen moesten laten vernietigen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be