NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Fipronil

2News.be / Trefwoorden / Fipronil

Kamer maakt compensaties voor getroffen bedrijven fipronilcrisis mogelijk

De Kamer heeft donderdag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat compensaties mogelijk maakt voor bedrijven uit de landbouw- en voedingssector die getroffen zijn door de Fipronilcrisis.
'Fipronil-mest' mag naar vuilverbrander in Weurt
9 November, 19:12 NOS nieuws

Kippenboeren bij wie in de stallen mest met fipronil is gevonden, mogen die vanaf morgen naar afvalverbrander ARN in Weurt bij Nijmegen brengen. Het ministerie van Landbouw en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben daarvoor toestemming gegeven.

'Fipronilmest' mocht tot nu toe alleen naar de biomassa-centrale in Moerdijk, maar daar is een enorme achterstand ontstaan. Bovendien staat er onderhoud aan de verbrandingsinstallatie op het programma.

Veel getroffen pluimveehouders hebben daardoor al een tijd bergen mest op hun terrein liggen. Zolang die niet is opgeruimd, mogen zij geen eieren op de markt brengen.

70 ton per dag

Naar schatting ligt alleen al in de Gelderse Vallei ruim 1000 ton mest opgeslagen. De vuilverbrander in Weurt kan ongeveer 70 ton kippenmest per dag verwerken.
Hoge functionaris NVWA vertrekt, geen woord over de fipronil-affaire
3 November, 18:30 Volkskrant
Freek van Zoeren vertrekt met ingang van het nieuwe jaar als plaatsvervangend inspecteur-generaal bij de NVWA, de op een na hoogste functie bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Van Zoeren raakte deze zomer in opspraak vanwege zijn optreden in de fipronil-affaire. In een e-mail aan de medewerkers van de NVWA rept Van Zoeren niet over de eerdere ophef rond zijn persoon. De vertrekk


Deze beha van Victoria?s Secret kost 1,7 miljoen euro
Op 28 november vindt de jaarlijkse Victoria?s Secret modeshow plaats in Shangai. Traditiegetrouw mag een model dan pronken met de befaamde Fantasy Bra, een exclusief ontwerp met diamanten. De eer is deze keer voor de Braziliaanse angel Lais Ribeiro.


Totale schade fipronil-affaire 65 tot 75 miljoen euro
20 Oktober, 17:30 NOS nieuws

De schade door de fipronil-affaire bedraagt tussen de 65 en 75 miljoen euro. Dat staat in een rapport over de eieraffaire dat het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De kippenboeren hebben 35 tot 45 miljoen euro schade geleden, de eierpakstations 15 tot 20 miljoen euro en de broederijen/opfokbedrijven 2 tot 2,5 miljoen euro. Ook de eierverwerkende industrie en andere bedrijven in de eierketen hebben schade geleden.

Bij zo'n 200 leghennenbedrijven is het verboden middel fipronil gebruikt. Zij kregen te maken met een blokkade, waardoor miljoenen eieren vernietigd moesten worden, en moesten kippen ruimen of ruien, dat is afslanken zodat het vet met fipronil verdwijnt.

Veel bedrijven hebben volgens het rapport genoeg financiŽle reserves om te overleven. Grote problemen zijn er voor leghennenbedrijven die eerst hebben geruid en daarna alsnog de kippen moesten laten vernietigen.
Nog altijd verkoopverbod voor 84 procent fipronil-bedrijven
18 Oktober, 13:18 NOS nieuws

Drie maanden na het begin van de fipronilcrisis heeft 84 procent van de getroffen pluimveehouders nog altijd stallen die geblokkeerd zijn door de NVWA. Slechts 58 van de 361 pluimveebedrijven die dicht moesten omdat er fipronil is gebruikt, zijn weer volledig in bedrijf. De economische schade voor de sector loopt daardoor nog altijd op.

Fipronil blijkt moeilijker te verwijderen dan gedacht. Volgens onderzoeker Christiaan ter Veen van de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben sommige boeren hun bedrijven inmiddels tientallen keren schoongemaakt. "Bij de eerste keer schoonmaken gaat de fipronil-waarde hard naar beneden. Maar het is ontzettend lastig om de fipronil in de omgeving naar nul te krijgen. En zolang fipronil in de stal blijft zitten, blijft het ook terechtkomen in de eieren en de kippen", aldus Ter Veen.

Verklikkerkippen

De Gezondheidsdienst voor Dieren raadt boeren aan om waterstofperoxide en soda te gebruiken. Voor boeren die hun bedrijven niet geruimd hebben is dat lastig, omdat je die middelen niet in hoge concentraties mag gebruiken in een volle stal met kippen.

Boeren die wel geruimd hebben lopen tegen het probleem aan dat de NVWA de stal pas kan vrijgeven als het vlees of de eieren van de nieuwe kippen zijn getest. Die lopen dus ook nog het risico dat de nieuwe kippen opnieuw worden afgekeurd, en zitten lang in onzekerheid. Veel boeren zetten daarom een klein aantal 'verklikkerkippen'. Als die ondanks het schoonmaken toch nog besmet raken, blijft de schade beperkt.

Mest

Stallen kunnen geblokkeerd zijn voor eieren, kippen of mest. Pas als uit onderzoek van de NVWA blijkt dat eieren weer fipronil-vrij zijn, verdwijnt de blokkade en mogen de eieren worden verkocht. Hetzelfde geldt voor kippenvlees.

Ook voor mest geldt dat het niet mag worden verhandeld, maar in speciale centrales moeten worden verbrand. Inmiddels is de wachtlijst bij de centrales zo lang, dat er een miljoen kilo kippenstront bij boeren ligt te wachten om afgevoerd te worden. Gisteren kondigde minister Kamp af dat een deel van deze mest alsnog op normale wijze mag worden verwerkt.

Vrijwilligers

In de regio Barneveld, de kippenhoofdstad van Nederland, zijn betrokkenen inmiddels een actie gestart om de getroffen boeren te helpen. Via de website boenenbijdeboeren.nl worden vrijwilligers opgeroepen zich aan te melden om boeren te helpen die hun stal niet schoon krijgen.

Deze week zijn de eerste vrijwilligers begonnen bij eierboer Jaap van Deelen uit Barneveld. De vrijwilligers zijn meer dan welkom. "In mijn eentje is er geen beginnen aan. Dan ben ik vier weken kwijt om de hele stal schoon te krijgen", zegt Van Deelen.

De eierboer heeft twee stallen die beide geblokkeerd zijn door de NVWA. De stallen heeft hij meerder keren schoongespoten met soda en waterstofperoxide. In de ene stal heeft hij inmiddels de kippen laten ruimen, omdat de stal maar niet schoner werd. Deze week hoopt hij van de NVWA te horen dat hij de eieren uit zijn andere stal weer mag verkopen.

"Het moet niet veel langer meer duren", vertelt Van Deelen. Hij had verwacht al lang uit de ellende te zijn. "Elke twee a drie weken dat ik geen inkomen heb en wel onkosten, verlies ik ongeveer een gemiddeld jaarinkomen." Inmiddels heeft hij al meer dan 250.000 euro verlies geleden. Gelukkig heeft hij voldoende reserves om het nog even uit te zingen.

Stoppen

Volgens Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders geldt dat lang niet voor alle boeren. "Ik hoor inmiddels de eerste verhalen van pluimveehouders die ermee moeten stoppen. Andere bedrijven zullen de komende vier ŗ vijf jaar moeten werken om het verlies van deze periode goed te maken."

De Gezondheidsdienst voor Dieren verwacht dat het nog vele maanden zal duren voordat alle stallen vrij worden gegeven. De Haan is nog somberder: "Als rond dit tijdstip volgend jaar de laatste stal wordt vrijgegeven, ben ik een gelukkig mens."
Norm vastgesteld voor fipronil in kippenmest, boeren niet tevreden
17 Oktober, 17:30 NOS nieuws

Er is een norm vastgesteld voor de hoeveelheid fipronil die in kippenmest mag zitten. De mest mag niet meer dan 10 microgram fipronil per kilo bevatten, zo heeft demissionair minister Kamp van Economische Zaken besloten.

De norm ligt op 5 microgram fipronil per kilo, maar er wordt een meetonzekerheid van 5 microgram gehanteerd, waardoor 10 microgram de absolute limiet is. Volgens het ministerie worden deze waarden ook in Duitsland en BelgiŽ gebruikt.

Op het hoogtepunt van het fipronil-schandaal van deze zomer moesten meer dan 250 pluimveebedrijven dicht. Honderdduizenden kippen werden geruimd en miljoenen besmette eieren werden uit de winkels gehaald. Kippenboeren zitten sindsdien opgescheept met in totaal een miljoen kilo aan besmette mest.

Streng

Brancheorganisatie LTO Nederland had een ruimere norm gewild. "Voor een kleine groep bedrijven, die binnen de norm vallen, biedt het verlichting. Daar kan de mest het land op of de vergisters in. Maar een groter aantal bedrijven heeft nu nog steeds een probleem", zegt een woordvoerder.

Volgens LTO zijn de schadelijke effecten van dit soort kleine hoeveelheden fipronil zeer gering. "Het is jammer dat de norm zo streng is."
Albert Heijn ziet af van fipronil-claim tegen kippenboeren
13 Oktober, 10:24 NOS nieuws

Albert Heijn gaat geen schadeclaim indienen tegen pluimveebedrijven vanwege de fipronil-affaire.

"Nederland is gebaat bij een sterke pluimveesector", zegt een woordvoerder van Albert Heijn tegen BNR. "Er is al heel veel schade geleden. Dat is de reden dat wij hebben besloten om geen claim in te dienen."

Vanwege de fipronil-affaire moesten supermarkten miljoenen eieren uit de schappen hallen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zei eerder dat Nederlandse supermarkten hun schade zouden verhalen op de kippenboeren die fipronil hadden gebruikt. "Zij hebben ons een product geleverd waar we met z'n allen niet op zitten te wachten", zei het CBL eerder.

Andere supermarkten hebben nog niet besloten of ze daadwerkelijk een schadeclaim indienen.
Sibelco start installatie van 15 miljoen euro op

Het Desselse zandontginningsbedrijf Sibelco nam dinsdag een nieuwe cristobaliet-installatie in gebruik. Cristobaliet is de grondstof voor tal van producten, van siliconen tot vloeren. De investering zorgt voor werkzekerheid en jobs.
Kendrick Lamar komt in februari opnieuw naar ons land

Kendrick Lamar begint in februari volgend jaar aan zijn Europese tour. Op 27 februari houdt de Amerikaanse rapper ook halt in Antwerpen. Lamar neemt ook een opvallende support act mee: James Blake.
Fipronil-spuiters blijven nog zeker veertien dagen vastzitten
27 September, 17:18 NOS nieuws

De twee eigenaren van het bedrijf Chickfriend blijven nog vastzitten. De rechtbank in Zwolle heeft hun voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd. De twee zitten sinds 10 augustus vast.

Volgens de raadkamer van de rechtbank is de verdenking tegen de twee zwaar genoeg en wegen het maatschappelijk belang en de geschokte rechtsorde nu zwaarder dan het persoonlijk belang.

Fipronil

Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. uit Nederhemert worden beschuldigd van het gebruiken van het middel fipronil in stallen met leghennen. Dat is een insecticide die niet mag worden gebruikt. Door fipronil te gebruiken bij de bestrijding van bloedluis bij pluimveebedrijven, heeft het duo de volksgezondheid in gevaar gebracht.

Schade kippenboeren

Pluimveebedrijven hebben door de ontdekking van met fipronil besmette eieren naar schatting 33 miljoen euro schade geleden, zo heeft oud-staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Bijna de helft van de schade werd veroorzaakt doordat bedrijven werden gesloten toen bleek dat het verboden bestrijdingsmiddel daar was gebruikt.

Tot nu toe zijn 258 bedrijven gesloten. Honderdduizenden kippen zijn geruimd en miljoenen eieren werden uit de winkelschappen gehaald.
Fipronil lastig te verwijderen, helft stallen schoon
14 September, 13:24 NOS nieuws

Van de pluimveestallen waar volgens de NVWA het verboden middel fipronil is gebruikt, is nu ruim de helft schoon. Dat meldt woordvoerster Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het blijkt uiterst ingewikkeld om het middel uit de stallen te verwijderen. Het gevolg is dat veel pluimveehouders in onzekerheid verkeren wanneer ze weer mogen beginnen.

De cijfers op een rijtje:

-729 stallen zijn betrokken bij de affaire met het giftige middel tegen bloedluis

-bij 118 ervan is Fipronil nooit aangetroffen

-271 stallen zijn vrijgegeven omdat kippen en eieren fipronilvrij zijn

-114 stallen zijn geruimd

-226 stallen zijn geblokkeerd: die mogen (nog) geen kippen en broedeieren verkopen.

Overigens zijn dit dagkoersen. In de laatste Kamerbrief over dit onderwerp is nog sprake van 664 betrokken stallen.

Het is heel lastig om een stal fipronilvrij te maken, stelt Eltjo Bethlehem van het Poultry Expertise Centre, een belangenorganisatie speciaal voor de Gelderse Vallei.

Ruien

Intussen is een aantal pluimveehouders begonnen met ruien. Daarbij krijgen de kippen ander voer en verliezen ze vet, de stof waarin fipronil zich ophoopt. Ze leggen ook minder eieren.

Henny de Haan van Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders zegt dat de effecten binnen tien dagen te zien zouden moeten zijn. "Maar dat is theorie, geen praktijk. De komende twee weken moeten boeren afwachten of de kippen onder de norm gaan vallen of dat ze alsnog moeten ruimen."

Bethlehem zegt dat het lastig is om de chemische stof die werd verkocht door het bedrijf Chickfriend uit alle hoeken en gaten van de stal te verwijderen. Boeren doen dat onder meer met waterstofperoxide en soda.

Poetsen

Is de schoonmaak afgerond, dan moet een dierenarts een onderzoek uitvoeren. Hij of zij poetst met een doekje aceton plekken in de stal. Fipronil hecht zich aan vettige delen, maar zit ook in voer, drinkwater, legnesten en matjes.

De arts neemt monsters en stuurt die naar het lab van de NVWA. Binnen vijf werkdagen krijgt de ondernemer het resultaat te horen.

Geregeld is de uitslag niet meteen goed. Dat is frustrerend voor de pluimveehouders. Dierenarts Peter Wijnen bij Omroep Gelderland: "Daardoor raken ze in onzekerheid: kunnen ze hun bedrijf nog wel voortzetten? In de tussentijd verdienen ze geen cent."

33 miljoen

De schade wordt per scharrel-legbedrijf geschat op 120.000 tot 220.000 euro. Voor intensieve pluimveebedrijven is de schade vaak nog aanzienlijk hoger, De Haan schat die op een half miljoen. Landelijk gaat het om zo'n 33 miljoen.

De Haan verwacht faillissementen. "De rek is eruit, banken verlenen geen krediet meer. Hetzelfde geldt voor leveranciers. Er mag niets meer misgaan. Pluimveehouders zijn de wanhoop nabij." Wat het betekent voor de andere ondernemingen in de eierketen is nog niet in kaart gebracht.
Fipronil in eieren - Formulier voor getroffen bedrijven online
27 Augustus, 02:18 Skynet Belgie
Op de website van de federale overheidsdienst FinanciŽn is een formulier online gezet waarmee ondernemingen die getroffen zijn door de fipronilcrisis in de eiersector een aanvraag kunnen indienen om betalingsfaciliteiten te verkrijgen op het vlak van bedrijfsvoorheffing en btw. Dat meldt minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt zaterdagavond.


LTO wil NVWA voor rechter slepen om fipronil-affaire
26 Augustus, 19:48 NOS nieuws

Land- en Tuinbouworganisatie LTO wil de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor de rechter slepen vanwege de fipronil-affaire. De pluimveesector vindt dat de toezichthouder eerder had moeten waarschuwen na een tip die de NVWA kreeg in november over het gebruik van het anti-luismiddel.

LTO-bestuurder en pluimveehouder Hugo Bens zegt dat de sector dan eerder maatregelen had kunnen treffen. "Als de NVWA ons had geÔnformeerd dat er fipronil gebruikt was in de stallen hadden we actie kunnen ondernemen. Formeel hebben we het pas op 22 juli gehoord."

50 miljoen

Volgens Bens hebben de pluimveehouders schade geleden door frauduleus handelen van het bedrijf Chickfriend. "Maar we worden ook benadeeld door het beleid van de NVWA en daar is het ministerie verantwoordelijk voor." Hij zegt dat het ministerie volhoudt dat er voldoende compensatie wordt geboden, maar daar zijn de pluimveehouders het niet mee eens.

Uiteindelijk kwam fipronil in miljoenen eieren terecht. Die moesten worden teruggehaald uit onder meer de schappen van de supermarkten. De affaire breidde zich vervolgens over Europa uit toen ook in andere landen met fipronil besmette eieren werden gevonden. De Nederlandse pluimveesector schat de schade op 50 miljoen euro.
Fipronil in eieren: Nog twee Waalse bedrijven geblokkeerd
25 Augustus, 13:32 Skynet Economie
In WalloniŽ blijven twee landbouwbedrijven geblokkeerd wegens de fipronilbesmetting in de eiersector die vorige maand aan het licht kwam. Eerder waren zeven Waalse bedrijven geblokkeerd. Voor de twee laatste bedrijven kunnen worden vrijgegeven, worden de resultaten van bijkomende analyses afgewacht. Dat heeft Waals minister van Landbouw Renť Collin (cdH) vandaag gezegd na afloop van de ministerraad.


Fipronil in eieren - Federaal voedselagentschap blokkeert nog 14 legbedrijven
25 Augustus, 13:32 Skynet
Het federaal voedselagentschap FAVV houdt momenteel nog veertien legbedrijven in ons land geblokkeerd. Dat bevestigt woordvoerster Katrien Stragier. De bedrijven mogen geen eieren meer verkopen nadat het FAVV er na controle sporen van fipronil in had gevonden. Vorige week dinsdag waren nog 21 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be