NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Fipronil

2News.be / Trefwoorden / Fipronil

Nederlands regering wil BelgiŽ niets meer verwijten in fipronilzaak

De Nederlandse regering wil BelgiŽ geen verwijten meer maken over het optreden van de Belgische diensten in het fipronilschandaal. Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam wil zelfs niet aandringen op een verzekering van Belgische zijde dat zorgen over de voedselveiligheid voortaan op de juiste manier worden gemeld.
Ook fipronil in Poolse eieren in Nederland
Vandaag, 10:12 NOS nieuws

Het bestrijdingsmiddel fipronil zit ook in eieren die zijn geÔmporteerd uit Polen. Volgens het AD heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een melding ontvangen dat bij een steekproef in Poolse eieren een te hoog gehalte fipronil is aangetroffen. Wie de steekproef en de melding heeft gedaan, is onduidelijk.

Nederland importeert volgens de krant wekelijks ťťn tot twee miljoen eieren uit Polen. Ze worden verwerkt in verschillende producten en komen terecht in restaurants en Poolse winkels. In reguliere supermarkten worden ze niet verkocht. De eieren zijn goedkoop omdat de regels voor de pluimveehouderij in Polen minder streng zijn.

De NVWA probeert nu in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Concrete maatregelen zijn nog niet genomen, tot ergernis van Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij van LTO. Hij zegt in het AD dat met Poolse eieren hetzelfde moet gebeuren als met Nederlandse eieren die mogelijk fipronil bevatten.

"Het kan niet zo zijn dat we ons hysterisch druk maken over fipronil in Nederlandse eieren en niet over fipronil in eieren uit het buitenland. Heel vreemd dat de NVWA niet meteen controleert en optreedt", aldus Hubers.

Hij denkt dat de fipronil-besmetting in Polen niet afkomstig is van Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat het anti-bloedluismiddel in Nederland heeft gebruikt. Volgens Hubers is er een Europees netwerk actief, omdat het gebruik van fipronil erg lucratief is.
EU-ministers gaan eerder over fipronil-schandaal praten
Gisteren, 12:54 NOS nieuws

De EU-ministers van landbouw gaan al op 5 september overleggen over het fipronil-schandaal. Het overleg over fipronil stond gepland voor eind september, maar Duitsland heeft erop aangedrongen om de kwestie te bespreken tijdens een eerder overleg.

De bijeenkomst is in Tallinn, de hoofdstad van Estland, dat nu EU-voorzitter is.

Tijdens het overleg worden de landbouwministers bijgepraat door de verantwoordelijke eurocommissarissen. Die willen een eind maken aan de onderlinge onenigheid; Nederland en BelgiŽ leverden openlijk kritiek op elkaars aanpak en verweten elkaar te weinig en te laat informatie te hebben doorgegeven.
Franse supermarkten halen Nederlandse wafels uit schappen om fipronil
Gisteren, 05:37 NOS nieuws

Het Franse ministerie van Landbouw heeft een eerste lijst gepubliceerd met Nederlandse producten die uit de schappen van Franse supermarkten zijn gehaald omdat ze fipronil bevatten. Het gaat om 17 soorten wafels die worden verkocht door grote ketens als Carrefour, Casino en Leclerc.

Consumentenorganisaties vinden dat de Franse overheid veel eerder openheid van zaken had moeten geven, en vragen bovendien om het terugroepen van de producten die al zijn verkocht aan supermarktklanten.

Steekproeven

Het ministerie vindt dat laatste echter niet nodig. De hoeveelheid fipronil overschrijdt weliswaar de normen, maar het pesticidegehalte in de wafels zou geen bedreiging vormen voor de gezondheid.

De lijst met Nederlandse producten kan de komende dagen nog worden aangevuld, laat het ministerie weten. Franse inspectiediensten houden hiervoor eigen steekproeven.
Fipronil in eieren - Meerderheid verlaat Kamercommissie en blokkeert zo stemming over verdere werkzaamheden
Donderdag, 21:18 Skynet
De leden van de meerderheidspartijen in de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid willen deze maand geen hoorzittingen meer over de fipronilcrisis. De Kamerleden van Open Vld, N-VA, CD&V en MR verlieten de zaal vooraleer over de verdere regeling van de werkzaamheden kon worden gestemd.


Eerste spoor van fipronil aangetroffen in staal van september 2016

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft een spoor van fipronil aangetroffen in een recente controle op een staal dat dateert van september 2016. Dat heeft FAVV-directeur Herman Diricks donderdagmiddag verklaard tijdens een hoorzitting in de Kamer. Het ging om een klein spoor van het bestrijdingsmiddel in ťťn staal, waarbij de detectiedrempel van 0,005 mg/kg niet werd overschreden.
Hoe vaak ik ook belde, de nieuwe accu kwam niet
Donderdag, 02:26 Volkskrant
De defecte e-bike-accu van Rob van der Holst viel nog binnen de garantie. Maar hoe vaak hij ook belt, Fietsenwinkel.nl komt niet met een nieuwe accu op de proppen. E-bikes zijn zo'n beetje uitgevonden voor mensen als Rob van der Holst (55). De route van zijn woning in Zoeterwoude naar het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag, waar hij werkt, is ruim 14 kilometer en voert dwars door het G


Te veel fipronil in Surinaamse eiersalade, maar niet gevaarlijk
Woensdag, 21:36 NOS nieuws

In Surinaamse eiersalade is te veel van de schadelijke stof fipronil gevonden, maar het gaat om ongevaarlijke hoeveelheden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft naar aanleiding van het eierschandaal vijf producten onderzocht waar veel ei inzit, zoals eierkoeken, wafels en mayonaise.

Alleen in de Surinaamse eiersalade zit te veel van de omstreden stof, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden Van Dam van Landbouw en Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. De hoeveelheid van de stof blijft onder de dagelijks toegestane hoeveelheid en is dus geen risico voor de volksgezondheid. De salade wordt wel uit de winkelschappen gehaald.

Bloedluis

Het gif zit in eieren van kippen van pluimveehouders die Chickfriend hadden ingeschakeld, het bedrijf dat een illegaal bestrijdingsmiddel tegen bloedluis gebruikte. Miljoenen eieren zijn al uit de handel gehaald en de eigenaren van Chickfriend zijn gearresteerd.

De Tweede Kamer had tientallen vragen aan het kabinet over het eierschandaal. In november 2016 is er al een tip binnengekomen over het gebruik van fipronil, maar pas na eind juni kwam de zaak aan het rollen, toen de Belgische autoriteiten ook met deze kwestie werden geconfronteerd.

Banken

Het kabinet heeft een onderzoek ingesteld en hoopt dat dit eind van het jaar klaar is. Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek. In de brief zegt staatssecretaris Van Dam dat hij met de banken kijkt naar financiŽle hulp voor de noodlijdende kippenboeren. Het is op dit moment nog niet te bepalen hoe groot de schade is voor de pluimveehouders, blijkt uit de brief. De pluimveehouders spraken eerder over miljoenen.
Belgische staat stelt zich burgerlijke partij tegen Chickfriend

De Belgische staat stelt zich burgerlijke partij tegen de personen die de fraude hebben gepleegd die aan de oorsprong van de fipronilbesmetting in de eiersector zou liggen. Dat schrijven De Tijd en L?Echo woensdag, een goede bron bevestigt het nieuws.
Fipronil in eieren - Hongarije haalt producten op basis van besmette eieren terug
Woensdag, 12:47 Skynet Buitenland
Hongarije heeft dinsdag producten op basis van door de insecticide fipronil besmette eieren uit de verkoop gehaald. Dat heeft het Hongaarse agentschap voor de voedselveiligheid laten weten. Een Hongaars bedrijf had de producten uit Duitsland geÔmporteerd. De fipronilcrisis bereikt daarmee zijn zeventiende Europese land.


Fipronil in eieren - Hongarije haalt producten op basis van besmette eieren terug
Woensdag, 12:47 Skynet Buitenland
Hongarije heeft dinsdag producten op basis van door de insecticide fipronil besmette eieren uit de verkoop gehaald. Dat heeft het Hongaarse agentschap voor de voedselveiligheid laten weten. Een Hongaars bedrijf had de producten uit Duitsland geÔmporteerd. De fipronilcrisis bereikt daarmee zijn zeventiende Europese land.


Fipronil in eieren - FAVV trof in enkele winkels toch nog teruggeroepen eieren aan
Woensdag, 12:45 Skynet Belgie
Het federaal voedselagentschap FAVV heeft in enkele winkels toch nog eieren met fipronil aangetroffen die eigenlijk al waren teruggeroepen. Het ging wel steeds om zeer lage concentraties fipronil die "ver onder de Europese referentiewaarde" zaten, beklemtoont woordvoerster Katrien Beullens.


Hongarije haalt producten op basis van besmette eieren terug

Hongarije heeft dinsdag producten op basis van door de insecticide fipronil besmette eieren uit de verkoop gehaald. Dat heeft het Hongaarse agentschap voor de voedselveiligheid laten weten. Een Hongaars bedrijf had de producten uit Duitsland geÔmporteerd. De fipronilcrisis bereikt daarmee zijn zeventiende Europese land.
FAVV vond fipronil in 7 ?niet verdachte? bedrijven, maar niet in vlees van legkippen

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft bij bijkomende analyses lage concentraties fipronil aangetroffen in zeven bedrijven die op basis van het onderzoek van het parket niet verdacht werden. Gevaar voor de volksgezondheid was er echter niet, beklemtoont het FAVV dinsdag. In het vlees van legkippen is geen fipronil gevonden.
Fipronil in eieren - Twee bijkomende laboratoria geaccrediteerd voor onderzoek
Dinsdag, 19:12 Skynet
In het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van fipronil in Belgische pluimveebedrijven zijn twee bijkomende laboratoria geaccrediteerd. Dat meldt het kabinet van minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). De regering had eerder al laten weten dat het meer laboratoria wilde accrediteren, zodat het onderzoek naar fipronil sneller kan verlopen.


Nog 21 bedrijven preventief geblokkeerd na fipronilschandaal

Het federaal voedselagentschap FAVV houdt nog 21 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd. Dat meldt het voedselagentschap dinsdag in een persbericht. Vorige vrijdag waren dat er nog 47.
Jaarlijkse reuzenomelet lokt gevoelig minder lekkerbekken naar Malmedy na fipronilschandaal

In Malmedy in de Oostkantons zijn dinsdag zowat 1.000 lekkerbekken samengekomen voor de bereiding van de jaarlijkse reuzenomelet. Dat aantal ligt gevoelig lager dan andere jaren, volgens de organisatie een gevolg van de fipronilcrisis en het mindere weer.
Bestuurders Chickfriend langer vast
Dinsdag, 14:06 NOS nieuws

De twee mannen die verdacht worden van de levering van een besmet bestrijdingsmiddel aan pluimveebedrijven moeten twee weken langer in voorlopige hechtenis blijven. De rechter-commissaris van de rechtbank in Overijssel heeft dat bepaald.

De verdachten werden vandaag voorgeleid. De rechter-commissaris vindt dat er voldoende verdenking tegen de twee is om de voorlopige hechtenis te verlengen.

De bestuurders van het bedrijf Chickfriend werden vorige week aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Als gevolg van het reinigen van stallen met fipronil moesten miljoenen eieren uit de handel worden genomen. Het in voorraad hebben van het verboden chemische bestrijdingsmiddel wordt de twee ook ten laste gelegd.
Hoge Gezondheidsraad waarschuwde in 2016 al voor fipronil

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) controleert niet systematisch op de aanwezigheid van fipronil, hoewel er meer dan een jaar geleden al signalen waren over de schadelijkheid van het pesticide. In juni 2016 waarschuwde de Hoge Gezondheidsraad reeds voor fipronil, zo schrijven Le Soir en de kranten van Sudpresse zaterdag.
FAVV: ?Negen van de tien teruggeroepen loten waren veilig?

Met negen van de tien loten eieren die dinsdag werden teruggeroepen, was niets aan de hand, zo meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdagavond op basis van bijkomend onderzoek. Enkel eieren met lotnummer 3BE3114 kunnen nog steeds best niet geconsumeerd worden.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be