NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Europese

2News.be / Trefwoorden / Europese

Champions League - Anderlecht op rand van Europese uitschakeling na vijfde nederlaag op rij
Gisteren, 23:12 Skynet
Landskampioen RSC Anderlecht heeft woensdagavond op de vijfde speeldag in groep B van de Champions League met 1-2 (rust: 0-0) verloren van de Duitse kampioen en competitieleider Bayern München.


Recordgoal Eden Hazard bezorgt Chelsea Europese overwintering in Champions League
Gisteren, 20:30 Gazet v. Antwerpen

Chelsea heeft zich bij de laatste zestien geschaard in de Champions League. Het won op het veld van Qarabag met 0-4, mede dankzij een sterke Eden Hazard. Die opende in de eerste helft de score vanop de stip, zijn achtste doelpunt ooit in de Champions League. Hazard is daarmee Belgisch topschutter aller tijden op het kampioenenbal. Hij had ook een voetje in de 0-2, met een hakje zette Hazard Willian op weg naar doel. In de tweede helft stoomde Chelsea nog door naar 0-4 in Azerbeidzjan.
"Ik schaam me voor onze Europese campagne"
Gisteren, 14:48 Skynet
Nul punten, nul doelpunten, vijftien tegengoals: de passage van Anderlecht in de Champions League is desastreus. Zo erg dat verdediger Uros Spajic zich er zelfs voor schaamt.


Politieke impasse Duitsland heeft ook uitwerking op andere Europese machten
Gisteren, 02:18 Volkskrant
De politieke impasse in Duitsland heeft ook haar uitwerking op andere Europese machten. Hoe is de stemming in Parijs, Brussel en Londen? De politieke crisis in Duitsland is een enorme tegenvaller voor de Franse president Macron, die de Duits-Franse as in Europa in volle glorie wilde herstellen. Het duo 'Mercron' moest Europa nieuw leven inblazen. De Frans-Duitse as was niet alleen in het ongerede


Europese buis voor Belgische begroting
Gisteren, 01:06 De Tijd
01:02 De regering van premier Charles Michel (MR) krijgt vandaag slecht nieuws van Europa. De Tijd vernam dat de Belgische begroting van volgend jaar een onvoldoende krijgt. Dat is al de tweede keer op rij.


Nationale grenzen vervagen in Europese internethandel
Dinsdag, 14:18 De Tijd
14:03 De Europese Unie verwijdert de nationale barrières bij online handel. Nu durven prijzen soms verschillen naargelang het land van waaruit je de online bestelling plaatst.


Helft Europese e-shoppers koopt over de grens
Dinsdag, 06:54 Emerce
Meer dan de helft van alle Europese e-shoppers deed dit jaar online aankopen over de grens; een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Bijna een vijfde van alle goederen die shoppers afnemen, is afkomstig van buitenlandse websites. Dat blijkt uit onderzoek van pakketvervoerder DPD.


Europese Bankenautoriteit verhuist naar Parijs
Maandag, 20:35 Skynet Economie
De Europese Bankenautoriteit verhuist als gevolg van de brexit van Londen naar Parijs. Dat is beslist op een bijeenkomst van de ministers van Europese Zaken. De Franse hoofdstad haalde het van Dublin.


Euopese ruimtemissie Swarm tot 2021 verlengd

Net voor de vierde verjaardag van de lancering van de Europese Swarm-satellieten heeft het Europese Ruimtevaartbureau er maandag naar eigen zeggen mee ingestemd de missie ter studie van het magnetisch veld van de Aarde tot 2021 te verlengen.
Brexit: Europese ministers stemmen over nieuwe thuisbasis voor Europese agentschappen
Maandag, 12:06 Skynet
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn vanochtend samengekomen in Brussel om uit te maken welke steden de nieuwe thuisbasis worden van de twee Europese agentschappen die als gevolg van de brexit vanuit Londen naar het vasteland moeten verhuizen. Brussel lonkt zowel naar het Europees Medicijnenagentschap (EMA) als de Europese Bankenautoriteit (EBA).


November is een slechte maand voor 'vrouwen die op foute mannen vallen'
Maandag, 02:12 Volkskrant
Astrologen hadden het niet voorspeld. Echter: alles wijst erop dat het gesternte van de maand november 2017 ongunstig is voor een categorie die wel weleens oneerbiedig 'de vrouwen die op foute mannen vallen' wordt genoemd. Eerst maakte het Zimbabwaanse leger met een rustige paleiscoup een einde aan de politieke ambities van Grace Mugabe. Daarna maakte het hof van beroep in Milaan een einde aan de


De Europese Unie wordt verbouwd en dat gaat anderhalf jaar duren
Vrijdag, 07:00 NOS nieuws

De EU moet er over anderhalf jaar behoorlijk anders uitzien. Minder sociaal onrecht, een sterkere euro, meer defensiesamenwerking en wellicht een uitbreiding van het aantal leden. Dat is het idee achter een serie toppen, waarvan vandaag de eerste is in het Zweedse Göteborg.

Het wordt een keer geen crisismanagement, maar een zorgvuldig geplande, langdurige verbouwing. Dat is tenminste de bedoeling van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Hij plande de toppen die Europa moeten veranderen. De laatste is pas midden 2019 in het Roemeense Sibiu.

Vrijwel elk denkbaar onderwerp komt voorbij op de geplande topbijeenkomsten. Van migratie tot de euro en van defensie tot sociale zekerheid. Tusk: "We moeten oplossingen vinden voor de echte problemen van onze inwoners. Die maken zich zorgen over veiligheid, migratie en werkloosheid."

Grote plannen zijn er meer dan genoeg. De Franse president Macron wil een aparte begroting voor de eurozone met een eigen minister van Financiën. Ook wil hij een Europese militaire interventiemacht, die zelfstandige beslissingen kan nemen. Ook commissievoorzitter Juncker wil de EU meer militaire slagkracht geven en en een meer sociaal beleid vanuit Brussel.

Slagingskans?

Grootse plannen dus, maar hebben ze enige kans van slagen? Veel Brusselse waarnemers vrezen van niet.

"De verschillen van mening zijn binnen Europa veel te groot", zegt Pieter Cleppe van denktank Open Europe. "Er worden alleen grote stappen gezet als men echt aan de rand van de afgrond staat. Dat zag je bijvoorbeeld in de eurocrisis van de afgelopen jaren. Er werd pas een bankenunie opgezet toen Spaanse banken failliet dreigden te gaan en de rest van de EU mee konden sleuren."

Als zo'n crisis er niet is, is er altijd wel een land die de macht niet uit handen wil geven en tegen vergaande voorstellen stemt, verwacht Cleppe.

Luuk van Middelaar, schrijver van het boek De nieuwe politiek van Europa, werkte jaren voor de vorige voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Hij had vijf jaar geleden een soortgelijk plan.

Van Middelaar: "Daar is toen niet heel veel van terecht gekomen. Je kunt nu wel besluiten dat je het volgend jaar over bepaalde zaken gaat hebben, maar als er dan een acute crisis tussendoor komt, dan praat je uiteindelijk toch over die crisis."

Toch is Van Middelaar positief over het plan van Tusk. Het heeft wel degelijk zin om een langetermijn-strategie te ontwikkelen voor de EU, zag hij. "Halverwege 2012 zei Van Rompuy: we gaan over anderhalf jaar een top besteden aan het Europese defensiebeleid. Dat leidde ertoe dat iedereen daarover begon te praten. Ministeries, denktanks, de Europese Commissie. Uiteindelijk hebben de regeringsleiders het misschien maar een uurtje over defensie gehad, maar er was wel van alles in gang gezet."

Laatste kans

Dit is ook wel het moment om nieuwe plannen in gang te zetten. Het voelt als een laatste kans voor de EU. Nu er in de grote Europese landen pro-EU-regeringen zitten, kan Brussel nog één keer laten zien dat het Europese project meerwaarde heeft. Vooral de gewone Europeaan moet gaan voelen dat de EU er voor hen is. Lukt het nu niet, dan is de kans groot dat bij de volgende verkiezingen de EU-kritische partijen de macht alsnog overnemen.

Bovendien zitten binnen de EU heel veel onderwerpen 'vast', zoals dat in Brussel wordt genoemd. Voorbeeld: er liggen tientallen voorstellen van de Europese Commissie om Europa digitaal sterker te maken, maar de ministers van de lidstaten willen die plannen maar niet goedkeuren. Rutte: "We gaan een aantal van de onderwerpen die al lang vastzitten naar het niveau van de leiders toetrekken, om te kijken of wij een oplossing kunnen vinden. Dan kunnen er ook meerdere onderwerpen tegelijk op tafel liggen en dan kun je uitruilen maken tussen die onderwerpen."

De toppenreeks begint vandaag met een top over sociaal beleid. Het is vooral voor commissievoorzitter Juncker een belangrijk onderwerp. Hij wil dat de EU niet alleen bekend staat als een economische unie. Gewone mensen moeten ook de voordelen van de EU inzien en bescherming krijgen vanuit Brussel.

Toch verwachten Van Middelaar en Cleppe weinig van de eerste top uit de reeks. Cleppe, zelf Belg: "Zelfs binnen België hebben we grote moeite om één sociaal beleid voor Vlaanderen en Wallonië te maken, omdat de verschillen zo groot zijn. Dan is dat binnen de EU helemaal moeilijk." Van Middelaar: "Uitkeringen en pensioenen zijn toch vooral nationaal georganiseerd. Dat zal ook zo blijven. Wat Europa op sociaal vlak gaat doen, is bescheiden."

Van Middelaar verwacht meer van de toppen over defensie en over de eurozone. In december is er voor het eerst sinds lange tijd een top over de gemeenschappelijke munt. "Daar zullen toch wel besluiten genomen worden die echt een impact hebben op de toekomst. Duitsland en Frankrijk willen beide de eurozone verder versterken en Duitsland gunt de Franse president Macron iets op dit vlak. Misschien wel die minister van Financiën voor de eurozone. December komt wellicht nog te vroeg, want dan is er nog geen nieuwe Duitse regering, maar toch wel snel daarna."

Volgend jaar is er eindelijk eens een jaartje zonder verkiezingen in de bepalende EU-landen. Vooral de Franse president Macron hoopt dat het leidt tot een grote sprong voorwaarts. "2018 is een heel belangrijk jaar", zei hij op één van de vorige toppen. "Als we het in 2018 niet doen, dan zal het allemaal weer vijf jaar stil liggen."
Slotdag klimaattop Bonn: China is terughoudend, de Europese leiders stellen teleur
16 November, 21:24 Volkskrant
Op de laatste dag van de klimaattop in Bonn luidt de grote vraag: lukt het de deelnemende landen om met een ambiteuze slotverklaring te komen? Eén ding is duidelijk: de tijd dringt. Op de schouders van Frank Bainamarama, premier van Fiji, rust vrijdag een zware taak. Het is de slotdag van de VN-klimaatconferentie in Bonn (COP23). En hij moet er - als eerste voorzitter van een kleine eilandstaat oo


Europese regeringsleiders praten in Zweden over werk en groei
16 November, 12:42 Skynet
De Europese regeringsleiders reizen naar Zweden om er te praten over de sociale dimensie van de Europese Unie. De focus van de sociale top ligt op werk en eerlijke groei, maar ook op opleiding en cultuur.


Verkoopgolf rolt over Europese beurzen
15 November, 12:12 De Tijd
12:05 Beleggers grijpen teleurstelling over de Amerikaanse belastingplanpen aan om voor het eerst sinds lang winst te nemen.


Europese ondersteuning Libische kustwacht "onmenselijk"
14 November, 15:42 Skynet
De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek geuit op het Europese beleid waarbij de Libische kustwacht wordt bijgestaan om vluchtelingenboten op de Middellandse Zee te onderscheppen. In een persbericht stelt Zeid Ra'ad Al Hussein, de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, dat de Europese Unie medeplichtig is aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten.


Europese bedrijven: schiet op met brexit
13 November, 20:48 NOS nieuws

Er zijn grote zorgen binnen het Europese bedrijfsleven over de brexit-onderhandelingen, die muurvast zitten. Vandaag zaten werkgeversorganisaties uit heel Europa in Londen aan tafel bij premier May en brexit-minister David Davis. Vanuit Nederland was Cees Oudshoorn, voorzitter van VNO-NCW erbij: "Wij hebben gezegd dat het belangrijk is dat de Britten nu snel met goede voorstellen komen aan de onderhandelingstafel, zodat we verder kunnen met het brexit-proces. Wij hebben gezegd: schiet even op."

De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hadden ook een boodschap voor de 27 EU-lidstaten aan de andere kant van de onderhandelingstafel, zegt Oudshoorn. "Zij moeten de voorstellen van de Britten op een constructieve manier ontvangen. Wij - het bedrijfsleven - zitten niet aan de onderhandelingstafel, maar wij hebben er een zeer groot belang bij dat die onderhandelingen slagen." De werkgeversorganisaties willen absoluut niet dat de gesprekken mislukken en dat er op de dag dat de Britten uit de EU stappen, 29 maart 2019, geen deal ligt. "Daar ondervinden namelijk niet alleen de Britten veel schade van, maar ook het Nederlandse en het hele Europese bedrijfsleven."

Er is haast bij, want de EU stelde vorige week een eerste deadline. Op 24 november moet er een voorstel van de Britten moet liggen over scheidingsrekening, over hoeveel ze gaan betalen. Zo niet, zei hoofdonderhandelaar Michel Barnier, dan gaan we in december niet over naar de tweede fase: de gesprekken over de handelsdeal en de toekomstige relatie.

De Europese werkgeversorganisaties zijn bang dat dat betekent dat er te weinig tijd overblijft voor de onderhandelingen over een handelsovereenkomst. Dat zou voor beide partijen grote gevolgen hebben, zegt Oudshoorn. "Voor Nederland is het handelsbelang cruciaal. Nederland is de grootste voedselexporteur naar het Verenigd Koninkrijk", zegt de directeur van het VNO-NCW.

"Wij hebben ontzettend veel investeringen in het Verenigd Koninkrijk, we hebben grote ondernemingen die Brits-Nederlands zijn. Wij hebben erg nauwe banden, dat heb ik hier vandaag ook benadrukt. We verdienen 3 procent van ons nationaal inkomen met export naar Verenigd Koninkrijk, dat is zo'n 25 miljard euro, geen kleingeld. Dus ja: we hebben veel te verliezen. Voor ons is het heel belangrijk dat die onderhandelingen voortmaken en dat er resultaat wordt geboekt. Samen met Ierland heeft Nederland er het grootste belang bij. Daarom zijn wij hier ook prominent aanwezig vandaag."

Emotionele brexiteers

De bijeenkomst was op initiatief van Theresa May, die haar eigen partij maar niet op een lijn weet te krijgen over de Britse brexit-strategie. Bij de conservatieven lopen veel mensen rond die graag voor een keiharde brexit gaan, en alle banden met de EU willen doorsnijden. Oudshoorn heeft daar geen goed woord voor over. "Dat zijn de emotionele brexiteers. Mensen die grote schade aanbrengen aan zowel de Britse bedrijfsleven en de Britse bevolking. Ze denken niet rationeel en zijn onverantwoordelijk. Die zitten in haar partij, daar moet zij mee omgaan. Maar ik vond de premier vandaag niet onverantwoordelijk, en wel rationeel."

Hij hoopt ook dat ze deze bijeenkomst zal gebruiken om haar partijgenoten te overtuigen dat ze een stap in de richting van de EU moeten maken. "May moet nu met een concreet voorstel komen naar de EU. Dat zal ze eerst in haar eigen partij moeten realiseren."

Positie wankelt

Dat zal niet gemakkelijk gaan. Theresa May's positie is wankeler dan ooit. Steeds openlijker wordt er gerebelleerd. Gisteren schreef The Sunday Times dat veertig parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij het vertrouwen willen opzeggen in May. Als in totaal 48 parlementariërs hun handtekening zetten, kunnen de tegenstanders een leiderschapsverkiezing bij de Tories afdwingen.

Vorige week vertrokken er nog twee ministers na misstappen en ook nu is het bepaald niet rustig in regeringskringen. Er liggen nog twee andere ministers onder vuur. Boris Johnson, na een diplomatieke blunder, en vicepremier Damian Green die wordt onderzocht in het kader van het seksschandaal in de Britse politiek.

Oudshoorn is duidelijk over de invloed daarvan op de brexitonderhandelingen: "Politieke onrust heeft altijd impact op het afronden van zakelijke onderhandelingen. Daar zal May mee moeten dealen. Wij hebben niks aan al die politieke onrust. Er moet snel een oplossing komen zodat er daadwerkelijk voortgang kan worden geboekt in de onderhandelingen."

Vandaag zat May er in ieder geval ontspannen bij, zegt Oudshoorn. "Maar politici zitten er altijd ontspannen bij. Ondanks dat het stormt in hun hoofd."
Europese bedrijfsleven luidt noodklok bij May over trage Brexit-onderhandelingen
13 November, 20:12 Volkskrant
Het Britse parlement mag stemmen over de uiteindelijke Brexit-deal. Met deze belofte heeft Brexit-minister David Davis maandag een nieuwe parlementaire opstand proberen te voorkomen. Hij voegde eraan toe dat het land de EU sowieso verlaat, ook als het Lagerhuis het akkoord verwerpt. Eerder op de dag hoorde Davis en Theresa May de grote Brexit-zorgen aan van het Europese bedrijfsleven. Vertegenwoor


Europese Commissie start met rondvraag over fake news
13 November, 14:30 Skynet
Hoe ervaren Europese burgers de overvloed aan fake news op het internet en hoe kan Europa de burgers verzekeren dat ze correcte en betrouwbare informatie online kunnen vergaren? Om dat te weten te komen, start de Europese Commissie een rondvraag, werd vandaag bekendgemaakt.


Reynders en Vandeput ondertekenen structurele Europese samenwerking rond Defensie
13 November, 13:18 Skynet
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Defensieminister Steven Vandeput hebben vandaag hun handtekening geplaatst onder de permanente structurele samenwerking op het vlak van Defensie (PESCO). Het gaat om een eerste stap richting een grotere Europese samenwerking op Defensievlak.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be