NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Europa

2News.be / Trefwoorden / Europa

Deelfietsdienst oBike verder Europa in
Donderdag, 14:30 Emerce
Deelfietsdienst oBike trekt verder Europa in. Momenteel opereert oBike in zeven verschillende landen in Europa. De komende periode zullen hier nog eens tien Europese landen bijkomen.


De duurste winkelstraat van Europa ligt niet meer in Parijs, maar in Londen
Woensdag, 22:24 Volkskrant
Wie echt duur wil doen, winkelt nu in New Bond Street in Londen. Qua huur is Bond Street de Parijse Champs-…lysťes als duurste winkelstraat van Europa gepasseerd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de internationale vastgoedspecialist Cushman & Wakefield. In de straat in het Londense West End zijn de huren afgelopen jaar met meer dan 37 procent omhooggegaan. Winkeliers tikken er nu gemiddeld 1


Amerikaans onderzoek: 'Ongelijkheid was in Europa groter dan in Noord-Amerika'
Woensdag, 21:48 Volkskrant
Het lijkt een omkering van de huidige verhoudingen: ooit was welvaart in Europa ongelijker verdeeld dan in Noord-Amerika. Die conclusie trekt een team van overwegend Amerikaanse onderzoekers na het bestuderen van tientallen archeologische vindplaatsen. Nederlandse vakgenoten hebben hun twijfels. Economische ongelijkheid hangt volgens de wetenschappers samen met de ontwikkeling van de landbouw en d


Getuige in zaak-Holleeder dood door bizar visongeluk
Dinsdag, 19:00 NOS nieuws

De Turks-Nederlandse drugshandelaar Hidr Korkmaz, getuige in onder meer een zaak tegen Willem Holleeder, is zondag overleden. Hij werd geŽlektrocuteerd tijdens het vissen.

Het gebeurde ergens in Oost-Europa, waar hij 'een teruggetrokken bestaan' leidde. Toen hij zijn hengel uitgooide, zou hij een elektriciteitskabel hebben geraakt.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover AT5 het overlijden. "De lokale overheid gaat uit van een tragisch ongeval. Daar twijfelen we niet aan, maar we kunnen het niet bevestigen", aldus een woordvoerder.

Getuige

Hidr Korkmaz was drugshandelaar in de Amsterdamse onderwereld en had volgens NH Nieuws een goed netwerk. In 2004 was hij getuige in de zaak tegen drie mannen die verdacht werden van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Ook was Korkmaz getuige in het proces tegen Willem Holleeder, dat nog loopt. In deze zaak verklaarde hij - net als andere getuigen - dat Holleeder opdrachtgever was van verschillende liquidaties.

Het OM noemde Korkmaz een betrouwbare getuige, omdat hij niet om geld of strafvermindering vroeg. Wel wilde hij bescherming. Het OM wil niets zeggen over of en hoe hij op het moment van zijn overlijden beschermd werd door de Nederlandse autoriteiten.

Het Openbaar Ministerie denkt niet dat de dood van Korkmaz gevolgen heeft voor de bewijslast tegen Holleeder. "Vooralsnog gaan we ervan uit dat er geen grote nadelige gevolgen zijn", aldus een woordvoerder.
Grootste bank van Europa betaalt 300 miljoen euro om rechtszaak te vermijden
Dinsdag, 17:30 Skynet
HSBC, de grootste bank van Europa, betaalt 300 miljoen euro om een fraudeproces in Frankrijk te vermijden. Dat heeft het Franse gerecht vandaag bekendgemaakt.


Europa voert strijd tegen malafide webwinkels op
Dinsdag, 15:48 Skynet Belgie
De Europese Unie steekt een tandje bij in de strijd tegen malafide websites die een loopje nemen met de consumentenregels. Het Europees Parlement heeft zich vandaag in Straatsburg achter een nieuwe wetgeving geschaard die nationale overheden meer wapens moet bieden om oplichters van het internet te weren.


Een wandeling door het oudste cultuurlandschap van West-Europa
Maandag, 20:48 Volkskrant
Aflevering 113: wandelen door het epicentrum van de Groningse aardbevingen. Het is wat dubbel. De aanleiding om in Huizinge rond te lopen is de aardbeving, maar het valt me vooral op hoe bijzonder het dorp is. En hoe ongeschonden, oppervlakkig gezien. Dat laatste klopt deels, zegt dorpsbewoner en streekhistoricus Reint Wobbes, het epicentrum van de zwaarste Groningse aardbeving lag weliswaar hier,


Sp.a wil geen fiscale gesprekken met Andorra
Dinsdag, 07:36 De Tijd
07:28 Oppositiepartij sp.a roept minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt (N-VA) op de onderhandelingen over een dubbelbelastingverdrag met 'fiscaal paradijs' Andorra onmiddellijk stop te zetten.


ETF Securities stopt in Europa
Maandag, 16:36 De Tijd
16:01 De grootste aanbieder van grondstoffentrackers in Europa verkoopt deze activiteiten aan het Amerikaanse Wisdom Tree.


Miljarden renderen: PSG heeft beste aanval van Europa

Met 39 doelpunten in amper 12 matchen domineert PSG niet alleen de Franse Ligue 1, de aanvalslinie van het sterrenelftal is ook almachtig in Europa: het scoorde het meest van alle Europese clubs en is daarenboven het meest efficiŽnte team in de UEFA Champions League, met 17 doelpunten uit 61 schoten. Met een gemiddelde van 3,59 doelpogingen per goal laat het alle concurrentie ver achter zich.
Ruim 500 Catalanen betuigen in Brussel steun aan hun regering: ?Europa moet naar ons luisteren?
12 November, 14:48 Gazet v. Antwerpen

In het Brusselse Jubelpark hebben zich zondagmiddag ruim 500 Catalanen uit verschillende Europese landen verzameld om hun steun te betuigen aan de afgezette Catalaanse regering en de ministers van die regering die in de gevangenis zitten. Drie andere afgezette Catalaanse ministers die naar Brussel zijn gevlucht, Maria Serret i Aleu, Antoni ComŪn i Oliveres en Clara PonsatŪ i Obiols, waren aanwezig en riepen de betogers op de moed niet te verliezen. ?Europa moet naar ons luisteren?, klonk het. ?Wij zullen deze strijd op democratische wijze winnen.?
Peumans trekt van leer tegen Europa op IJzerbedevaart

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft zaterdag fel uitgehaald naar Europa in zijn jaarlijkse speech op de IJzerbedevaart in Diksmuide. Hij deed dat naar aanleiding van de crisis tussen Spanje en CataloniŽ. Vooral het feit dat Europa CataloniŽ niet als natie wil of zou willen erkennen, stuit hem tegen de borst.
#metoo in Europa: aufschrei, balancetonporc en quellavoltache
10 November, 18:48 NOS nieuws

Een ontslagen programmamaker in BelgiŽ, een afgetreden minister in Groot-BrittanniŽ, honderden theater- en tv-medewerksters die uit de school klappen in Zweden en natuurlijk Jelle Brandt Corstius in Nederland, die zegt dat hij door tv-producer Gijs van Dam is misbruikt. Na de Verenigde Staten heeft #metoo ook veel losgemaakt in Europa.

Inmiddels lijkt elk Europees land een eigen Harvey Weinstein te hebben. In onder meer Frankrijk, ItaliŽ, Groot-BrittanniŽ en BelgiŽ volgen de beschuldigingen elkaar in rap tempo op. NOS-correspondenten vertellen over het debat rond seksueel overschrijdend gedrag in hun land.

'Gisteren losgebarsten in BelgiŽ'

Tot dusver ging het in kroegen in BelgiŽ nog vooral over de Bende van Nijvel en het verblijf van de afgetreden Catalaanse regiopresident Puigdemont in Brussel. Maar sinds gisteren is ook bij de zuiderburen een hevige discussie rond seksueel ongepast gedrag losgebarsten, weet correspondent Sander van Hoorn.

De discussie is aangezwengeld door het ontslag van de bekende programmamaker en tv-presentator Bart de Pauw bij omroep VRT. De quiz die hij presenteerde is stopgezet na anonieme klachten over grensoverschrijdend gedrag. De Pauw zou seksueel getinte sms'jes hebben verstuurd en vrouwen hebben gestalkt.

De presentator spreekt de aantijgingen tegen en vindt dat hij zonder wederhoor aan de schandpaal is genageld. Op sociale media zijn Belgen verdeeld over de kwestie. Sommige mensen vinden dat De Pauw te snel is veroordeeld, anderen vinden dat hij eerst naar zichzelf moet kijken.

Toch leidt deze media-rel niet meteen tot een open debat over seksueel gedrag in BelgiŽ, zegt Van Hoorn. "Het is een land waar veel onder de dekens blijft. Praten over seks gaat hier niet zonder problemen. Daar komt bij dat er een taboecultuur heerst, waarin mensen elkaar niet snel aanspreken op zaken."

'Nu behoorlijk rustig in Duitsland'

"Er zijn in Duitsland nog geen Weinsteins naar voren gekomen", zegt correspondent Jeroen Wollaars over zijn standplaats. In het land zijn de afgelopen jaren al discussies gevoerd over seksueel overschrijdend gedrag en mede daardoor blijft het er nu relatief rustig.

Duitse vrouwen vertelden in 2013 al op sociale media over hun ervaringen met ongewenste intimiteiten. Het debat werd toen gevoerd onder de naam #aufschrei, ofwel ophef. Daarnaast barstte vorig jaar een nationale discussie los na de massale aanrandingen met Oud en Nieuw in Keulen.

Om toch iets met het thema te doen, maakte televisiezender ARD deze week een thema-avond over seksuele intimidatie. Er werd een film over het onderwerp uitgezonden en aansluitend was er een talkshow waarin gesproken werd over seksueel overschrijdend gedrag.

"Alleen ging het daarin vooral over de vraag hoe mannen moeten omgaan met onterechte beschuldigingen en niet over vrouwen die slachtoffer zijn. Dat kwam ARD op veel kritiek te staan."

'#metoo houdt veel Fransen bezig'

In Franse cafťs is seksueel overschrijdend gedrag al weken hťt gesprek van de dag, zegt correspondent Frank Renout. Uit statistieken blijkt dat meer dan 80.000 vrouwen per jaar in Frankrijk te maken hebben gehad met verkrachting of poging daartoe.

Vooral het feit dat mannen daar vaak me wegkomen is voer voor discussie, vertelt Renout. Uit de statistieken blijkt namelijk dat ongeveer 90 procent van de daders vrijuit gaat.

In oktober gingen daarom in elf Franse steden vrouwen de straat op om te protesteren tegen ongewenste seksuele intimiteiten. Er ligt een wetsvoorstel om ongepast gedrag tegen vrouwen op straat strafbaar te stellen, maar dat is nog niet ingevoerd.

Ondertussen komt in de Franse filmindustrie de ene na de andere beschuldiging naar buiten. Ook op sociale media blijven aantijgingen opduiken met de hashtag #balancetonporc.

'In ItaliŽ wel in de media, niet in kroegen'

"Ik heb hier nog weinig discussie over seksueel ongepast gedrag gehoord in cafťs of kroegen", vertelt correspondent Mustafa Marghadi. Italiaanse media schrijven echter genoeg over het onderwerp. Dat komt onder meer doordat verscheidene Italiaanse actrices naar buiten zijn gekomen met verhalen over Amerikaanse acteurs, regisseurs en filmproducten.

Zo is een van de vrouwen die de invloedrijke producent Harvey Weinstein beschuldigt de Italiaanse Asia Argento. Zij vertelde in The New Yorker dat ze meerdere nare ervaringen had gehad met Weinstein. Sindsdien is ze in haar thuisland onderwerp van discussie.

De gemoederen liepen zo hoog op, dat Argento naar Duitsland vertrok. Naar eigen zeggen omdat ze ten schande werd gemaakt in Italiaanse media. Columnisten schreven dat de actrice zelf schuldig was. Een parlementariŽr vond zelfs dat Argento zichzelf had "geprostitueerd".

Internationale media schreven naar aanleiding van deze uitlatingen dat de seksuele moraal in ItaliŽ ver achterloopt bij andere landen. Misschien dat andere Italiaanse media daarom wat tegenwicht wilden bieden. Marghadi: "Deze week werd op televisie een talkshow over Asia Argento uitgezonden, waarin Italianen praktisch werden onderwezen over wat wel en niet kan in de omgang met vrouwen."

'In Verenigd Koninkrijk wordt uitgekeken naar de zondagskranten'

"Het heeft een crisis in de Britse politiek teweeggebracht", vertelt correspondent Suse van Kleef vanuit het Verenigd Koninkrijk. "Er is een enorme beweging ontstaan van beschuldigingen aan het adres van politici en medewerkers. Dat varieert van dubieuze sms'jes tot aan een vermeende verkrachting. Iedereen kijkt nu al uit naar de zondagskranten, die ongetwijfeld weer met nieuwe namen komen."

Ook is er ophef over acteur Kevin Spacey. Hij was eerder artistiek directeur van het beroemde Londense Old Vic-theater en wordt door de Mexicaanse acteur Roberto Cavazos beschuldigd van misbruik in die periode.

Ontslagen in Zweedse media

In Zweden vindt de #metoo-campagne vooral veel weerklank in de media-, film- en sportwereld. "De krant Aftonbladet en de tv-omroepen TV4 en SVT zijn alle drie een intern onderzoek gestart. Bij TV4 is een leidinggevende persoon ontslagen", legt correspondent Rolien Crťton uit.

In de krant Svenska Dagbladet vertellen bijvoorbeeld 586 vrouwen uit de film- en theaterwereld over hun ervaringen met seksuele intimidatie. Daaronder Sofia Helin (The Bridge), Eva RŲse (Maria Wern) en Helena BergstrŲm (Annika uit de Liza-Marklund verfilmingen).

Ook in de Zweedse sportwereld is het thema veelbesproken. Zo deed een voormalige Zweedse ski-atlete een boekje open over haar ervaringen op de dansvloer, waarbij het voor veel mannen een sport was zoveel mogelijk haan haar borsten en billen te zitten.

Bij de Zweedse voetbalbond, waar Gunilla Axťn zeven jaar lang een leidinggevende functie had, hadden drie voormalige spelers uit het Zweeds nationaal elftal de gewoonte om een sms met foto van hun penis te sturen, met daarbij de tekst: 'Goedemorgen Gunilla'.

"Toen Axťn dit aankaartte bij het veiligheidspersoneel van de voetbalbond, kreeg ze te horen dat ze het maar beter stil kon houden omdat het bekende voetballers waren en ze anders erg eenzaam zou eindigen", aldus Crťton.
Rusland staat nog niet voor de deur, maar kan zo Europa in
10 November, 12:48 NOS nieuws

Kwetsbare delen van het NAVO-gebied zijn niet goed beschermd door slecht functioneren van de zogenaamde flitsmacht, die snel moet reageren op agressie van andere landen. Dat blijkt uit een advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Vooral Estland, Letland en Litouwen lopen daardoor gevaar.

"Die flitsmacht moet natuurlijk wel in staat zijn snel te reageren", zegt veiligheidsadviseur Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische studies in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is maar zeer de vraag of dat kan. Er zijn allerlei belemmeringen met grensovergangen die de reactie zouden vertragen. Dat is wel een probleem."

De Baltische staten worden momenteel beschermd door zogenaamde 'vooruitgeschoven eenheden', zegt Wijninga. "Maar die zijn eigenlijk te klein om de staten te verdedigen. De Russen kunnen binnen 60 uur de Baltische staten 'oprollen', zoals dat heet."

Geen volwaardige burgers

Je kunt je afvragen of de Russen morgen al aan de deur staan met hun troepen. "Voor je planning moet je uitgaan van het worst-case-scenario", legt Wijninga uit. "De NAVO is de laatste jaren redelijk verzwakt door de bezuinigingen. Het wordt waarschijnlijker als de macht van Rusland toeneemt en de macht van de NAVO achterblijft door de verdeeldheid in Europa. En dan kan het zijn dat de Russen in de verleiding komen om een soort OekraÔne-achtig-scenario op de Baltische staten los te laten."

In Estland, Letland en Litouwen leven grote groepen Russische minderheden. "Die worden niet als volwaardig burger gezien", weet Wijninga. "Het zou zomaar kunnen dat Poetin zich opwerpt als beschermer van de belangen van die mensen. En dan krijg je een situatie die ook op de Krim is gebeurd, een heel scenario met infiltratie, burgerspionnen en mogelijk destabilisatie tot gevolg. Misschien voelt Rusland zich dan wel geroepen om voor die burgers op te komen."

Bovendien zijn er de laatste jaren berichten over Russische provocaties. Nederlandse F16's onderschepten begin dit jaar bijvoorbeeld al tien Russische toestellen boven Estland, Letland en Litouwen. Elders in Oost-Europa, in Polen, houden duizenden Amerikaanse militairen inmiddels de wacht. Oud-Commandant der Strijdkrachten Middendorp zei in mei dat Nederlandse militairen in het gebied nodig blijven, vooral als geruststelling voor de Baltische staten.

Door de NAVO en Oost-Europa werd de Russische militaire oefening Zapad 2017 ook als provocatie gezien. Toen kwamen bijna 13.000 militairen naar Wit-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad, gelegen tussen Polen en Litouwen in. Die oefening werd door de NAVO met zorg bekeken: alleen al de gedachte van Russische troepen deed de bloeddruk in Oost-Europa stijgen. Gevreesd werd voor een Russische annexatie van Wit-Rusland of een aanval op de Poolse hoofdstad Warschau.

Twee maanden eerder zei NAVO-baas Stoltenberg juist optimistisch te zijn over de relatie met de Russen, ondanks een toename van het aantal incidenten, omdat er steeds meer gegevens worden uitgewisseld tussen NAVO en Rusland.

Fake news en trollen

Overigens komt de dreiging niet alleen van raketten, machinegeweren en granaten. Wijninga: "Cyberdreiging is een heel belangrijk en steeds groter wordend element in de dreiging naar Europa. Dat passen de Russen al uitgebreid toe. Ze doen het deels via cyber maar ook met desinformatie, zoals fake news, trollen op sociale media, enzovoort. Dat is een heel pakket aan maatregelen waar de NAVO nog geen goed antwoord op heeft."

Volgens Wijninga kan de NAVO er wel weer bovenop komen de komende jaren. "Maar het hangt ervan af of we bereid zijn om investeringen te doen in defensie op de lange termijn. Het moet niet in ťťn kabinetsperiode gebeuren. En dat geldt voor al die NAVO-landen. Bovendien: wat in 25 jaar is afgebroken, is niet in vijf of tien jaar weer opgebouwd."
Europa gelooft niet dat effectentaks 254 miljoen opbrengt
9 November, 21:00 De Tijd
20:23 De Europese Commissie raamt de opbrengst van de effectentaks op 175 miljoen euro, een derde minder dan de 254 miljoen euro waar de regering-Michel op hoopt.


Nieuw Zuid spil in economisch miljoenenproject van Europa
9 November, 15:42 Gazet v. Antwerpen

De stad Antwerpen heeft in de wijk Nieuw Zuid ?Circular South? gelanceerd, een Europees project dat een circulaire economie op wijkniveau in de praktijk wil brengen. Inwoners worden gestimuleerd om energie en water zo efficiŽnt mogelijk te verbruiken en zo weinig mogelijk afval te produceren. Het Urban Innovative Actions fonds van de Europese Commissie investeert 5 miljoen euro in het project.
Zijlstra: werken aan sterker en beter Europa
9 November, 15:06 NOS nieuws

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, wil met andere landen werken aan een sterker en beter Europa. In een kennismakingstoespraak voor de EU-ambassadeurs in Nederland noemde hij dat in het belang van ons allen.

Zijlstra sprak van het "fascinerende project Europese Unie" en zei dat "de geschiedenis van Europa heeft geleerd dat we welvaart en veiligheid niet als vanzelfsprekend kunnen beschouwen".

Zorgen serieus nemen

Maar hij voegde eraan toe dat overal in Europa mensen sceptischer zijn geworden en dat hun zorgen en angsten serieus moeten worden genomen. Volgens Zijlstra moeten politici veel duidelijker maken wat Europa wel en niet is. "Het is iets unieks. Niet alleen een markt of een munt, maar een gemeenschap van waarden."

De VVD-minister omschreef zichzelf als een geopolitieke realist. "Bij een realistisch buitenlandbeleid kijken we naar wat haalbaar is, in plaats van naar wat wenselijk is".

Missies voortzetten

Zijlstra zei verder dat het nieuwe kabinet vasthoudt aan het besluit van het vorige om de missies in Mali en Afghanistan en tegen IS te verlengen.

Vlak na het aftreden van minister Hennis naar aanleiding van een dodelijk ongeluk met een mortiergranaat in Mali vroeg de Kamer zich af of Defensie de klus in Mali wel aankan. Zijlstra zei ervan overtuigd te zijn dat deze missies een cruciale bijdrage leveren aan vrede en stabiliteit en rechtstreeks het Europese en Nederlandse belang dienen.
Europa ziet begrotingstekort zakken tot 6 miljard
9 November, 11:30 De Tijd
11:00 De Europese Commissie ziet het begrotingstekort van ons land volgend jaar zakken tot 1,4 procent. Met dank aan de aantrekkende groei.


Europa bereikt akkoord over handel in emissierechten
9 November, 10:36 Skynet
De lidstaten en de Europese instellingen hebben - na een nachtje onderhandelen - een akkoord bereikt over de vermindering van de handel in CO2-rechten. In de hervorming van het zogenaamde ETS-emissiehandelsysteem gaat het totale aantal emissierechten vanaf 2021 geleidelijk naar omlaag, waardoor meer dan 12.000 bedrijven en elektriciteitsproducenten dieper in de buidel zullen moeten tasten om voor hun uitstoot te betalen.


Zo verloopt de #MeToo-discussie in de rest van Europa
8 November, 18:42 Volkskrant
In macholand ItaliŽ bleef het relatief klein, in Zweden concentreert het zich vooral op de media. Hoe beleeft de rest van Europa de #MeToo-discussie? Onze correspondenten vertellen hoe het in hun land verloopt. #MeToo roept veel weerstand en wantrouwen op. Jammer, vindt Esma Linnemann, want dit is een uitgelezen kans om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan.Is #MeToo de kater n

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be