NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Eieren

2News.be / Trefwoorden / Eieren

Nederlands regering wil BelgiŽ niets meer verwijten in fipronilzaak

De Nederlandse regering wil BelgiŽ geen verwijten meer maken over het optreden van de Belgische diensten in het fipronilschandaal. Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam wil zelfs niet aandringen op een verzekering van Belgische zijde dat zorgen over de voedselveiligheid voortaan op de juiste manier worden gemeld.
Ook fipronil in Poolse eieren in Nederland
Vandaag, 10:12 NOS nieuws

Het bestrijdingsmiddel fipronil zit ook in eieren die zijn geÔmporteerd uit Polen. Volgens het AD heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een melding ontvangen dat bij een steekproef in Poolse eieren een te hoog gehalte fipronil is aangetroffen. Wie de steekproef en de melding heeft gedaan, is onduidelijk.

Nederland importeert volgens de krant wekelijks ťťn tot twee miljoen eieren uit Polen. Ze worden verwerkt in verschillende producten en komen terecht in restaurants en Poolse winkels. In reguliere supermarkten worden ze niet verkocht. De eieren zijn goedkoop omdat de regels voor de pluimveehouderij in Polen minder streng zijn.

De NVWA probeert nu in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Concrete maatregelen zijn nog niet genomen, tot ergernis van Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij van LTO. Hij zegt in het AD dat met Poolse eieren hetzelfde moet gebeuren als met Nederlandse eieren die mogelijk fipronil bevatten.

"Het kan niet zo zijn dat we ons hysterisch druk maken over fipronil in Nederlandse eieren en niet over fipronil in eieren uit het buitenland. Heel vreemd dat de NVWA niet meteen controleert en optreedt", aldus Hubers.

Hij denkt dat de fipronil-besmetting in Polen niet afkomstig is van Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat het anti-bloedluismiddel in Nederland heeft gebruikt. Volgens Hubers is er een Europees netwerk actief, omdat het gebruik van fipronil erg lucratief is.
Fipronil in eieren - Meerderheid verlaat Kamercommissie en blokkeert zo stemming over verdere werkzaamheden
Donderdag, 21:18 Skynet
De leden van de meerderheidspartijen in de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid willen deze maand geen hoorzittingen meer over de fipronilcrisis. De Kamerleden van Open Vld, N-VA, CD&V en MR verlieten de zaal vooraleer over de verdere regeling van de werkzaamheden kon worden gestemd.


Belgische staat stelt zich burgerlijke partij tegen Chickfriend

De Belgische staat stelt zich burgerlijke partij tegen de personen die de fraude hebben gepleegd die aan de oorsprong van de fipronilbesmetting in de eiersector zou liggen. Dat schrijven De Tijd en L?Echo woensdag, een goede bron bevestigt het nieuws.
Fipronil in eieren - Hongarije haalt producten op basis van besmette eieren terug
Woensdag, 12:47 Skynet Buitenland
Hongarije heeft dinsdag producten op basis van door de insecticide fipronil besmette eieren uit de verkoop gehaald. Dat heeft het Hongaarse agentschap voor de voedselveiligheid laten weten. Een Hongaars bedrijf had de producten uit Duitsland geÔmporteerd. De fipronilcrisis bereikt daarmee zijn zeventiende Europese land.


Fipronil in eieren - Hongarije haalt producten op basis van besmette eieren terug
Woensdag, 12:47 Skynet Buitenland
Hongarije heeft dinsdag producten op basis van door de insecticide fipronil besmette eieren uit de verkoop gehaald. Dat heeft het Hongaarse agentschap voor de voedselveiligheid laten weten. Een Hongaars bedrijf had de producten uit Duitsland geÔmporteerd. De fipronilcrisis bereikt daarmee zijn zeventiende Europese land.


Fipronil in eieren - FAVV trof in enkele winkels toch nog teruggeroepen eieren aan
Woensdag, 12:45 Skynet Belgie
Het federaal voedselagentschap FAVV heeft in enkele winkels toch nog eieren met fipronil aangetroffen die eigenlijk al waren teruggeroepen. Het ging wel steeds om zeer lage concentraties fipronil die "ver onder de Europese referentiewaarde" zaten, beklemtoont woordvoerster Katrien Beullens.


Hongarije haalt producten op basis van besmette eieren terug

Hongarije heeft dinsdag producten op basis van door de insecticide fipronil besmette eieren uit de verkoop gehaald. Dat heeft het Hongaarse agentschap voor de voedselveiligheid laten weten. Een Hongaars bedrijf had de producten uit Duitsland geÔmporteerd. De fipronilcrisis bereikt daarmee zijn zeventiende Europese land.
FAVV vond fipronil in 7 ?niet verdachte? bedrijven, maar niet in vlees van legkippen

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft bij bijkomende analyses lage concentraties fipronil aangetroffen in zeven bedrijven die op basis van het onderzoek van het parket niet verdacht werden. Gevaar voor de volksgezondheid was er echter niet, beklemtoont het FAVV dinsdag. In het vlees van legkippen is geen fipronil gevonden.
Fipronil in eieren - Twee bijkomende laboratoria geaccrediteerd voor onderzoek
Dinsdag, 19:12 Skynet
In het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van fipronil in Belgische pluimveebedrijven zijn twee bijkomende laboratoria geaccrediteerd. Dat meldt het kabinet van minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). De regering had eerder al laten weten dat het meer laboratoria wilde accrediteren, zodat het onderzoek naar fipronil sneller kan verlopen.


Nog 21 bedrijven preventief geblokkeerd na fipronilschandaal

Het federaal voedselagentschap FAVV houdt nog 21 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd. Dat meldt het voedselagentschap dinsdag in een persbericht. Vorige vrijdag waren dat er nog 47.
Jaarlijkse reuzenomelet lokt gevoelig minder lekkerbekken naar Malmedy na fipronilschandaal

In Malmedy in de Oostkantons zijn dinsdag zowat 1.000 lekkerbekken samengekomen voor de bereiding van de jaarlijkse reuzenomelet. Dat aantal ligt gevoelig lager dan andere jaren, volgens de organisatie een gevolg van de fipronilcrisis en het mindere weer.
Nog zes codes van foute eieren bekendgemaakt
Maandag, 20:42 NOS nieuws

De NVWA heeft zes nieuwe codes vrijgegeven van pluimveebedrijven waar eieren met fipronil vandaan komen. Het gaat om bedrijven die niet voorkwamen in de administratie van Chickfriend.

De bedrijven hebben zich zelf gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, nadat bekend was geworden dat er een verboden bestrijdingsmiddel in omloop was. Twee bestuurders van Chickfriend zijn opgepakt, omdat ze ervan worden verdacht fipronil te hebben gebruikt bij hun klanten.

Er zijn geen nieuwe eieren aangetroffen die een dusdanig hoge hoeveelheid fipronil bevatten dat ze helemaal niet gegeten kunnen worden. Wel geldt dat de eieren met deze codes beter niet door kinderen gegeten kunnen worden.

Er zijn nu in totaal 195 codes bekend. Het aantal getroffen bedrijven is minder, omdat van sommige bedrijven meerdere codes zijn vrijgegeven. Dat kan bijvoorbeeld als het bedrijven meerdere stallen heeft en niet in alle stallen fipronil is gebruikt.

De eieren met deze codes zijn mogelijk ook in de schappen van de supermarkten terechtgekomen. De brancheorganisatie voor supermarkten, CBL, zei vandaag dat de eierverkoop weer normaal is.
Bestuurders Chickfriend langer vast
Dinsdag, 14:06 NOS nieuws

De twee mannen die verdacht worden van de levering van een besmet bestrijdingsmiddel aan pluimveebedrijven moeten twee weken langer in voorlopige hechtenis blijven. De rechter-commissaris van de rechtbank in Overijssel heeft dat bepaald.

De verdachten werden vandaag voorgeleid. De rechter-commissaris vindt dat er voldoende verdenking tegen de twee is om de voorlopige hechtenis te verlengen.

De bestuurders van het bedrijf Chickfriend werden vorige week aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Als gevolg van het reinigen van stallen met fipronil moesten miljoenen eieren uit de handel worden genomen. Het in voorraad hebben van het verboden chemische bestrijdingsmiddel wordt de twee ook ten laste gelegd.
Hoge Gezondheidsraad waarschuwde in 2016 al voor fipronil

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) controleert niet systematisch op de aanwezigheid van fipronil, hoewel er meer dan een jaar geleden al signalen waren over de schadelijkheid van het pesticide. In juni 2016 waarschuwde de Hoge Gezondheidsraad reeds voor fipronil, zo schrijven Le Soir en de kranten van Sudpresse zaterdag.
Europarlementslid Bart Staes over gekke koeien en giftige eieren: ?Willen we zo aan ons eten komen??
12 Augustus, 05:42 Gazet v. Antwerpen

Bart Staes zette zijn tanden in zijn eerste voedselschandaal in 1988 toen in West-Duitsland aan het licht kwam dat kalveren met Clenbuterol waren behandeld. Karel Van Noppen leefde nog, van hormonen in de veefokkerij had nog nooit iemand gehoord en Maggie De Block was nog studente geneeskunde. Vandaag is het Europese parlementslid voor Groen zo ongeveer de tel kwijt bij het zoveelste voedselschandaal. ?Maar ik word er niet moedeloos van. We hebben ook al veel kunnen veranderen.?
FAVV: ?Negen van de tien teruggeroepen loten waren veilig?

Met negen van de tien loten eieren die dinsdag werden teruggeroepen, was niets aan de hand, zo meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdagavond op basis van bijkomend onderzoek. Enkel eieren met lotnummer 3BE3114 kunnen nog steeds best niet geconsumeerd worden.
Besmette eieren al sinds april op Franse markt
11 Augustus, 12:54 De Tijd
12:31 Meer dan 200.000 uit BelgiŽ en Nederland ingevoerde eieren die met fipronil besmet zijn, zijn sinds april in Frankrijk 'op de markt' gebracht.


Aldi verkoopt opnieuw eieren in Duitse winkels
11 Augustus, 07:30 Gazet v. Antwerpen

De Duitse supermarktketen Aldi gaat opnieuw eieren verkopen in Duitsland nadat het tijdelijk de verkoop gestaakt had toen het nieuws over besmette eieren naar buiten kwam. De Duitse klanten kunnen er echter zeker van zijn dat ze vanaf vrijdag verse eieren in de winkelrekken zullen aantreffen, maakt het bedrijf donderdag bekend.
Nu ook fipronil-eieren in Denemarken, RoemeniŽ en Oostenrijk
10 Augustus, 22:30 NOS nieuws

In verschillende Europese landen hebben toezichthouders eieren met fipronil ontdekt. In Denemarken, Oostenrijk en RoemeniŽ zijn eieren met het bestrijdingsmiddel verkocht.

In totaal zijn er nu tien landen waar besmette eieren zijn gevonden. Eerder werden al fipronil-eieren ontdekt in Nederland, BelgiŽ, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Groot-BrittanniŽ.

In Denemarken gaat het om 20.000 kilo eieren, afkomstig uit Nederland. Volgens de Deense voedsel- en warenautoriteit NVFA zijn de eieren verkocht aan horeca, zoals cafetaria's, cafťs en cateringbedrijven.

Terugroepactie

In Oostenrijk zou het gaan om honderden kilo's gekookte en gepelde eieren die aan restaurants zijn verkocht. Twee groothandels die de eieren hebben verkocht, zijn een terugroepactie begonnen.

Het eerste Oost-Europese land waar de eieren met het bestrijdingsmiddel zijn gevonden is RoemeniŽ. Daar zou het gaan om ongeveer 1000 kilo eigeel dat via Duitsland in het land is terechtgekomen. Volgens de autoriteiten zijn er geen besmette eieren of eigeel op de markt gekomen.

In Nederland en BelgiŽ zijn vandaag invallen gedaan vanwege het eierschandaal. Daarbij zijn twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend aangehouden. Hun woningen zijn doorzocht. In het onderzoek zijn in BelgiŽ nog 26 verdachten in beeld.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be