NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Echt


Mozaiek2060 brengt verhalenwandeling over WOI: ?Het ontroert me dat dit echt gebeurd is in deze wijk?
Gisteren, 14:00 Gazet v. Antwerpen

Honderd jaar geleden kwam de familie Segers-Heyman na vier jaar op de vlucht te zijn geweest voor de Eerste Wereldoorlog, weer thuis in Borgerhout. Hun verhaal wordt nu verteld door zestig buurtbewoners.
Deze brute Volkswagen bestaat echt en gaat racen
Gisteren, 13:42 AutoBlog
Lang geleden dat Volkswagen nog eens zo’n brute blepper heeft gemaakt. Totaal als een donderschok bij heldere hemel komt dit plaatje niet, want onlangs liet Volkswagen ons al een teasertje zien van de elektrische auto waarmee ze dit jaar de Pikes Peak mee willen bedwingen. Dat plaatje liet echter nog vrijwel alles over aan de […]


Referendum leeft ondanks 2 miljoen euro subsidie (nog) niet echt
Zaterdag, 06:48 NOS nieuws

Nu het laatste weekend voor het referendum over de Inlichtingenwet is aangebroken, zou de campagne wel zo ongeveer op zijn zichtbaarst moeten zijn. "Maar als gewone nieuwsconsument zie je nauwelijks iets voorbij komen", zegt Erik van Bruggen van campagnebureau BKB.

"Als dit referendum een afzonderlijke datum had gehad, was het qua opkomst een drama geworden", zegt de campagnedeskundige. Als de opkomstdrempel gehaald wordt, is dat volgens hem vooral te danken aan het meeliften op de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden op dezelfde dag plaats.

Toeterend

Hoe anders was het gesteld met de zichtbaarheid in aanloop naar het Oekraïne-referendum. Toen GeenPeil-voorman Jan Roos toeterend met een beschilderde bus van stad naar stad reed om Nederland enthousiast te krijgen voor de stembusgang. "Al was het soms heel irritant, het maakte wel dingen los. En daardoor de campagne zichtbaarder", zegt Van Bruggen. "De groep die vorige keer zo effectief campagne voerde, werd geleid door een aantal sterke persoonlijkheden."

Ook zaten er een aantal blikvangers tussen de subsidietoekenningen voor het Oekraïne-referendum. Zo was er de 50.000 euro voor de verspreider van bedrukte wc-rollen en ging er geld naar het uitdelen van stroopwafels, weliswaar gecombineerd met flyers.

De referendumcommissie vond het allemaal prima, had geen inhoudelijk oordeel en subsidieerde rijkelijk. De commissie mag voor elk raadgevend referendum twee miljoen euro subsidiegeld verdelen over aanvragers voor voor-, tegen- en neutrale campagne. Dit om maatschappelijk debat over het thema van het referendum te stimuleren.

Beschaafd

Ook voor het referendum over de Inlichtingenwet was er twee miljoen euro subsidiegeld verdelen. Dat geld ging niet helemaal op: met name geld voor de voor-campagne bleef op de plank liggen, maar toch werd een groot deel uitgedeeld. Aan heel beschaafde ideeën, zoals websites, debatten en flyers. Daardoor misschien ook een tikje saai, en minder aandacht genererend.

Wie zoekt, vindt in ieder geval een deel van die initiatieven inmiddels terug. Stichting Follow Focus kreeg bijna 40.000 euro voor het 'verspreiden van een videocampagne via Facebook', een voor-campagne. Vijf van de zes geplande video's staan inmiddels online. Wie op zoek is naar serieuze informatie over de wet, moet nog even verder zoeken. "Ons idee was een onverwachte, komische campagne te maken, waarin we angsten die leven rond het invoeren van de WIV onderuit halen", zegt Jaro Gevers. Hij werkte met zo'n twintig mensen twee weken aan alle filmpjes.

De Tweede en Eerste Kamer stemden al in meerderheid vóór de nieuwe Inlichtingenwet. De regering is daardoor, net als bij het Oekraïne-referendum, hoe dan ook onderdeel van de voor-campagne. Al werd daar geen subsidiegeld voor aangevraagd door politieke partijen.

"Het kabinet heeft gekozen voor non-existente campagne", zegt Van Bruggen. "Je ziet ze wel hier en daar. Minister Ollongren bijvoorbeeld deze week bij Nieuwsuur, maar liever mengen ze zich niet in het debat." Dat lijkt hem verstandig. "Je loopt met zo'n referendum toch ook het risico dat mensen hun tegenstem als tegenstem richting de overheid gebruiken."

Meest zichtbare groep

Wat de zichtbaarheid ook niet ten goede komt: de meest zichtbare groep mensen rond het referendum, de studenten die het af wisten te dwingen, heeft er juist voor gekozen om zich iets minder prominent op te stellen. "We wilden duidelijk maken dat deze wet voortkomt uit een brede coalitie. We waren bang dat anders het beeld zou ontstaan dat het alleen maar gaat om een paar studentjes die hard schreeuwen", zegt een van de studenten, Luca van der Kamp.

Desondanks hebben ze het maximum van 50.000 euro aangevraagd. "Daarvan hebben we onder meer een t-shirtcampagne opgezet. Mensen sturen we dan een t-shirt, waarna ze een foto posten van zichzelf met het t-shirt aan", zegt Van der Kamp. "We proberen een wat jonger publiek aan te spreken."

Privacy First en Bits of Freedom, twee van de meest bekende tegenstanders van de Inlichtingenwet, besteden het geld onder meer aan advertenties op radio, tv, in kranten en op internet. Privacy First heeft daarnaast een debatavond met een livestream georganiseerd (een dure grap, aldus de organisatie) en Bits of Freedom heeft 100.000 flyers verspreid.

Campagnemanager Eveline Prins van Bits of Freedom snapt het beeld van een ontbrekende campagne wel. "Er zijn bij deze campagne natuurlijk ook veel relatief kleine partijen actief", zegt ze. Bij het Oekraïne-referendum waren GeenPeil en Forum voor Democratie in staat om zich veel aandacht naar zich toe te trekken. Ook Vincent Böhre van Privacy First ziet dat. "Bij het vorige referendum was het wat meer een hype. Maar misschien is dat ook goed. Want nu is het debat in de media en op debatavonden wel heel inhoudelijk."

Wirwar aan informatie

"Het is lastig om zichtbaar te worden in de wirwar die er aan informatie is", zegt Pim Peterse namens Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, die subsidie kreeg (48.095 euro) voor een neutrale campagne. "Ik hoor het ook van andere partijen die subsidie hebben gekregen. Er lijkt weinig animo te zijn voor het onderwerp."

Van het subsidiegeld lanceerden ze onder andere een website, verspreidden informatieboekjes in bibliotheken en organiseerden debatten. Peterse richt zich vooral op de website. De bezoekersaantallen noemt hij wisselend. "Ik had gehoopt dat het er meer zouden zijn, maar al krijg je maar één procent van de Nederlanders zo ver dat ze zich verdiepen, dan is het al winst", vindt hij.

In Nijmegen vindt vandaag het 'Niks Te Verbergen Festival' plaats, ook georganiseerd met neutraal subsidiegeld. Met sprekers, debat en kunst, en afsluitend met een gemaskerd bal. Volgens de organisatie is er lokaal flink gepromoot, en heeft dat in de regio tot veel bekendheid geleid.

Teruggave

Zichtbare campagne of niet: na afloop van het referendum moeten degenen die subsidie toegekend hebben gekregen, verantwoorden wat ze met het geld gedaan hebben. Zijn de begrote kosten niet gemaakt, of komen ze niet overeen met het opgeven doel, dan moet er worden terugbetaald. Na het Oekraïne-referendum moest 300.000 euro terug.
Is neusspray echt zo verslavend?
Vrijdag, 11:36 Volkskrant
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: is neusspray echt zo verslavend? Het is de vaste waarschuwing van de apotheker bij de aanschaf van een flesje neusspray: gebruik deze maximaal een week. Overdreven? Bepaald niet. De risico's van overmatig neusdruppelgebruik (ook wel: otrivinisme) zijn niet te onderschatten. Dat weet Judith Schmidt, KNO-arts in Zieke


Verkoop miljoenenjacht van Jeroen Piqueur bijna beklonken: ?Iedereen weet van wie het is. Dat helpt niet echt?
Donderdag, 19:24 Gazet v. Antwerpen

De verkoop van de Rubeccan, het luxejacht van Jeroen Piqueur dat in Spanje onder gerechtelijk beslag ligt, is zo goed als rond. Dat wordt bevestigd door verschillende bronnen. Het geld dat daardoor gerecupereerd kan worden, een bedrag dat lager uitvalt dan de 10 miljoen euro die eerder circuleerde, zal op een rekening van het COIV (Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring) terechtkomen.
?Bompa Lawijt? is niet meer: Bernard Verheyden op 79-jarige leeftijd overleden

De Antwerpse theater- en tv-acteur Bernard Verheyden is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt VTM Nieuws. Verheyden raakte vooral bekend door zijn rol als Bompa Lawijt in de VTM-serie ?Chez Bompa Lawijt?, die in de jaren ?90 op tv liep.
Realiseert Wiseau zich echt dat hij tijdelijk onderdeel is van een vermaakindustrie?
Donderdag, 02:36 Volkskrant
Tommy Wiseau is een waardeloos scenarist, regisseur en acteur, toch belandde hij op het podium van de Golden Globes en is hij te zien in talkshows en magazines. Wanneer heeft de grap lang genoeg geduurd? Tommy Wiseau op het Golden Globes-podium. Had dit scenario een paar jaar geleden voorgelegd aan de mensen die zijn werk kennen en ze hadden op het voorhoofd getikt. Bespottelijk. Hoe dan? Wiseau,


Asielzoekster klaagt Dienst Vreemdelingenzaken aan na onterechte opsluiting: ?Dit is echt een brug te ver?
Woensdag, 23:00 Gazet v. Antwerpen

Een Marokkaanse asielzoekster dient donderdag een klacht in tegen de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) omdat zij meent dat ze onterecht werd vastgehouden in een gesloten centrum. Haar advocaat Zouhaier Chihaoui zegt dat de DVZ systematisch de beslissing tot vrijlating van de rechtbank naast zich neerlegt.
Private lease is echt DE OPLOSSING
Woensdag, 11:54 AutoBlog
We geven je genoeg redenen om te kiezen voor private lease. Mocht je het nog niet weten: bij private lease betaal je een vast bedrag per maand voor je auto, inclusief onderhoud. Je komt dus niet voor verrassingen te staan en hebt ALTIJD een auto tot je beschikking. Men noemt dit ook wel operational lease, […]


Echt: wegennet België slechter dan Swaziland en Rwanda
12 Maart, 20:54 AutoBlog
Ah, de gruwelen van keiharde cijfers. Menig Nederlands reiziger kent het gezeur dat ontstaat, wanneer de zuidelijke grens wordt overgestoken, maar al te goed herkennen. Ondergetekende, momenteel woonachtig op ‘de eilanden’, heeft er geregeld mee te maken. Wie gezellig richting Antwerpen rolt, wordt op een zeker moment op agressieve wijze uit zijn trance getrokken door […]


Trump dreigt EU nu met heffingen op Europese auto's
11 Maart, 05:30 Volkskrant
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd de invoerheffingen op auto's uit Europa te verhogen. 'We zullen Mercedes Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen', zei hij tijdens een verkiezingbijeenkomst voor een Republikeinse kandidaat in Pennsylvania. Trump was in Pennsylvania om Rick Saccone te steunen, een Republikein die campagne voert voor een plek in het Huis


Meisje (15) omgekomen, 14-jarige zwaargewond bij ongeluk Echt
10 Maart, 10:54 NOS nieuws

In het Limburgse dorp Echt is een meisje van 15 om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Een 14-jarig meisje raakte zwaargewond.

De meisjes zaten op de achterbank van een auto die rond 00.30 uur tegen een boom botste. De 29-jarige bestuurder en een derde meisje op de passagiersstoel raakten gewond. Zij zijn allebei voor observatie met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het is niet duidelijk waardoor de auto van de weg raakte. De bestuurder had geen alcohol gedronken.
Actrice Silke Becu: crapuleus in ?Crimi Clowns?, poeslief in het echt: ?Amber en Silke verschillen dag en nacht. Gelukkig?
10 Maart, 02:30 Gazet v. Antwerpen

Moeders, hou uw kinderen binnen, want de Crimi Clowns terroriseren opnieuw het televisiescherm. Het voorlopig laatste seizoen rond de strapatsen van clown Norry en zijn crapuleuze bende staat bol van bloot en expliciet geweld. Middenin het clowneske Sodom en Gomorra ontwaren we het onschuldige engelengezicht van de Antwerpse actrice Silke Becu (29).
Videospellen maken je echt niet gewelddadig, betoogt Peter van Ammelrooy
9 Maart, 20:00 Volkskrant
Na de Parkland-schietpartij is president Trump overtuigd: gewelddadige games moeten worden aangepakt, want ze wakkeren de bloeddorst aan. Maar gamecensuur zou zinloos zijn, stelt Peter van Ammelrooy. Drie weken geleden liet de 19-jarige Nikolas Cruz zich door een Uber-taxi afzetten bij de Marjory Stoneman Douglas High School, zijn voormalige middelbare school in Parkland (Florida). Cruz droeg een


Zijn ddos-aanvallen op banken echt zo moeilijk af te slaan?
9 Maart, 15:48 Volkskrant
Zijn ddos-aanvallen op banken echt zo moeilijk af te slaan? Of is het een kwestie van de juiste verdedigingslinies? Het contrast is even groot als schrijnend: het gemak waarmee eind januari een tiener zijn ddos-aanvallen uitvoerde en de miljoenen die banken besteden aan het beveiligen van hun netwerken. Het deed ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen zelfs verzuchten dat niets bestand is tegen een de


Sven De Ridder richt na 36 jaar in Echt Antwaarps Teater eigen gezelschap op: ?Concurrentie kan het ­theater alleen maar deugd doen?
9 Maart, 02:24 Gazet v. Antwerpen

Sven De Ridder (43) zapt even weg van televisie en smijt zich volledig op een nieuwe uitdaging: zijn eigen theatergezelschap. Gisteren stelde hij officieel zijn Sven De Ridder Company voor aan de wereld. ?Ik heb 36 jaar bij mijn vader geacteerd in het Echt Antwaarps Teater. Hij snapt dat ik deze sprong wil wagen.?
Digital recruitment gaat nu echt datagedreven worden
8 Maart, 10:30 Emerce
Natuurlijk zijn er in de markt van recruitment voorlopers, maar het is nog altijd wachten op de die ene club die digital recruitment naar de next level tilt. Welke trends spelen er wel rondom de war on talent? Over data, psychographic targeting en gamification.


Is de Lexus UX in het echt wél te pruimen?
8 Maart, 09:18 AutoBlog
De vraag die ons al weken in zijn greep houdt. We kunnen er heel kort over zijn: de Lexus UX is niet de meest fraaie auto van het salon. Die prijs moet ik overhandigen aan een fabrikant uit het koude Noorden. De UX beschikt wel degelijk over een uitgesproken exterieur, maar probeert de grenzen misschien […]


Nog geen flexitariër? Dan loopt u echt achter
7 Maart, 19:48 Volkskrant
Veel Nederlands zijn bezorgd over klimaatverandering en dierenwelzijn. Ze beseffen dat het dagelijkse stukje vlees op hun bord de boel er niet beter op maakt. Toch hebben we ons nog niet massaal opgegeven voor de Nationale Week Zonder Vlees. Zijn we dan toch niet zo bezorgd als we denken? Vlees is nauw verweven met onze economie. Het eten van dieren ligt diep verankerd in onze cultuur en gewoonten


Wanneer is handsfree in de auto echt handsfree?
7 Maart, 10:12 NOS nieuws

Iedere automobilist weet het intussen: met de smartphone in de hand appen achter het stuur, kan leiden tot ongelukken en hoge boetes. Evenals niet-handsfree bellen. Maar hoe zit het als de telefoon in een houder aan het dashboard zit en wordt aangeraakt, net zoals een autoradio of TomTom?

Een man uit Sneek kreeg vorig jaar een boete van 239 euro nadat de politie had gezien dat hij bezig was met zijn telefoon, terwijl die in een houder zat. De automobilist was het niet eens met de boete, maar kreeg ongelijk van de kantonrechter.

Vanmiddag doet het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak in het hoger beroep in deze zaak; het OM wil dat het hof definitief helderheid geeft over deze vorm van telefoongebruik in de auto. Justitie hoopt zo meer houvast te krijgen bij de aanpak van smartphones in het verkeer.

Schemergebied

Dat het om een schemergebied gaat, is zeker. Het indrukken van knoppen op een autoradio mag immers wel. Ook het bedienen van navigatieapparatuur is toegestaan, heeft het hof eerder bepaald.

De reden hiervoor ligt mede in de formulering in de wet. Die stelt expliciet dat het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden verboden is.

De rechter redeneert dat het checken van Facebook of het gebruik van Whatsapp nu eenmaal veel aandacht vraagt en de automobilist afleidt van het verkeer, ook als de telefoon in een houder zit. Het op deze manier gebruiken van een smartphone wordt daarom gelijkgesteld aan het in de hand houden van het toestel.

Eten en drinken

"Het is voor te stellen dat niet iedereen begrijpt waarom het één wel mag in de auto, en het andere niet", zegt Maura van Strijp van SWOV, een wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid. "Dat is een kwestie van beleid. Maar cijfers tonen aan dat alle afleiding veel invloed heeft op de kans op ongelukken."

Het intoetsen, versturen of lezen van Whatsapp-berichten verhoogt de kans op een ongeval met een factor 6, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek uit 2016. Bellen in de auto, ook legaal en handsfree, verhoogt het risico op een ongeluk met ruim een factor 2.

Eveneens niet uitdrukkelijk verboden is het proberen te pakken van een voorwerp, bijvoorbeeld uit het dashboardkastje. Dat maakt de kans op een crash liefst negenmaal zo hoog. "Zelfs door te eten en te drinken achter het stuur verdubbelt de kans al", zegt Van Strijp. "Eigenlijk vergroot alles wat je doet naast het rijden de kans op een ongeval."Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be