NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Dodental

2News.be / Trefwoorden / Dodental

Dodental aardbeving Nepal loopt op, reddingswerk moeilijk door aardverschuivingen
5 November 2023, 00:04 NOS nieuws

Het reddingswerk na de aardbeving gisteren in het noordwesten van Nepal is op gang gekomen. Het is voor reddingswerkers lastig om in het aardbevingsgebied te komen. Veel van de getroffen dorpen liggen in de bergen en zijn alleen te voet te bereiken. Wegen zijn door aardverschuivingen moeilijk begaanbaar. Het leger is ingezet om de wegen zoveel mogelijk vrij te maken.

Het dodental is opgelopen tot 157, zeggen de lokale autoriteiten. Veel slachtoffers liggen onder het puin van hun huis, die eenvoudig gebouwd zijn door het stapelen van stenen en boomstammen, melden lokale media.

De overheid probeert nu zoveel mogelijk hulpgoederen in het gebied te krijgen, zegt vicepremier Shreshta. Dat bestaat voornamelijk uit tenten, voedsel en medicijnen.

Op beelden is te zien dat veel huizen zijn ingestort:

Ondertussen gaat het zoeken naar overlevenden verder. Op beelden van een lokale nieuwszender is te zien dat lichamen onder het puin vandaan gehaald worden en dat gewonden worden uitgegraven en weggedragen.

Veel mensen lagen al in bed toen de beving, met een kracht van 6,4, rond middernacht plaatselijke tijd gebeurde, aldus het seismologisch instituut van Nepal.

Seismologen uit de VS hadden een kracht van 5.6 gemeten. Het epicentrum lag op zo'n 400 kilometer van de hoofdstad Kathmandu in de stad Jajarkot. In die stad kwamen zeker 105 mensen om, in het naburige Rukum 52. Ruim 180 mensen zijn gewond geraakt.

Tot in India te voelen

Vrij snel na de beving werd met helikopters geprobeerd de getroffen plekken te bereiken om slachtoffers medische hulp te geven. Premier Pushpa Kamal Dahal vloog met een team van artsen mee.

Nepal heeft vaker te kampen met zware aardbevingen. In 2015 kwamen zo'n 9000 mensen om bij een beving met een kracht van 7,8.

De beving van gisteren was tot in de Indiase hoofdstad New Delhi te voelen, zo'n 500 kilometer ten westen van Jajarkot. Premier Modi van India heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers in buurland Nepal.




Dodental aardbeving Marokko stijgt tot 2.946 - Italiaanse ?toeristen? zorgen als hulpverleners voor ophef
14 September 2023, 00:01 HLN.BE
Een groepje Italianen dat naar het rampgebied in Marokko is gegaan om te helpen, heeft volgens de pers tot wrijving tussen beide landen geleid. Rome zou hen volgens Italiaanse en Marokkaanse media hebben verzocht het land te verlaten na klachten uit Rabat. Woensdagavond laat meldt het Marokkaanse persbureau ?MAP? nog dat er zeker 2.946 mensen zijn omgekomen en 5.674 personen gewond zijn geraakt door de aardbeving.


Explosie in Beiroet herdacht, nog steeds onduidelijkheid over dodental
5 Augustus 2023, 00:02 NOS nieuws

Drie jaar na de zware explosie in de haven van Beiroet zijn de pogingen om de verantwoordelijken te vervolgen vastgelopen en blijft het dodental moeilijk vast te stellen. Gevolg is dat veel Libanezen hun overheid minder dan ooit vertrouwen.

Vandaag precies drie jaar geleden kwamen 218 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. De ravage was enorm en veel huizen rond de haven werden verwoest. Later bleek dat er in het havengebied van Beiroet 2750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen, dat was ontploft na een brand in een loods.

Bij de herdenking liepen honderden mensen mee in een mars door de hoofdstad, nabestaanden met rozen en foto's van hun dierbaren bij zich. De namen van de slachtoffers werden voorgelezen en om 18.07 uur werd een moment stilte gehouden.

Over het aantal doden is nog steeds veel onduidelijkheid. Persbureau AP telt minstens 218 slachtoffers, de Libanese overheid spreekt van 191 doden. Een Libanese groep die opkomt voor slachtoffers en overlevenden, schat het dodental op 236.

Dat de cijfers zo uiteen lopen komt volgens de groep doordat de autoriteiten slachtoffers die geen Libanees zijn, niet meetellen. Daarnaast is de regering een maand na de explosie gestopt met tellen, waardoor zwaargewonden die later overleden niet zijn meegerekend. Daardoor komen die nabestaanden niet in aanmerking voor toekomstige compensatie.

Onderzoek

Rondom de herdenking wordt opnieuw opgeroepen tot internationaal onderzoek naar de verantwoordelijken, zoals de topambtenaren die toestonden dat er honderden tonnen ammoniumnitraat werden opgeslagen in de haven. Libanese en internationale organisaties, overlevenden en nabestaanden hebben de VN-Mensenrechtenraad hierom verzocht.

Na de ramp van 4 augustus 2020 viel de regering en sindsdien is het land politiek instabiel. Daarnaast is Libanon in een van de grootste economische crises ooit beland. Voor de wederopbouw hoeven de inwoners van Beiroet dan ook niet te rekenen op hulp van de overheid.

De explosie van drie jaar geleden, vanaf verschillende plekken gefilmd:




Dodental bij Keniaanse sekte die zichzelf uithongerde stijgt tot 47
24 April 2023, 00:02 HLN.BE
De politie in Kenia heeft de lichamen opgegraven van 47 mensen die vermoedelijk aanhangers waren van de christelijke sekte Good News International Church. Ze zouden ervan overtuigd zijn geweest dat ze Jezus gingen ontmoeten als ze zichzelf uithongerden.


Dodental door cycloon Freddy in Malawi zal oplopen tot 1.000, zeggen autoriteiten
22 Maart 2023, 00:05 Skynet Buitenland
Het dodental van de tropische storm Freddy zal in Malawi wellicht oplopen tot meer dan 1.000 slachtoffers. Dat heeft de nationale autoriteit voor rampenbeheer dinsdag gemeld aan het Duitse persagentschap dpa. "Er zijn zeven dagen verstreken, en de kans om mensen die in de modder vastzitten levend terug te vinden, is klein", vertelt Charles Kalemba, een hoge ambtenaar bij de autoriteit voor rampenbeheer.


Dodental door hevige regen en aardverschuivingen op Filipijnen opgelopen tot 33
30 December 2022, 00:05 Skynet Buitenland
Door de hevige regenval op de Filipijnen zijn al zeker 33 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie donderdag meegedeeld. Hulpverleners zijn ook nog altijd op zoek naar minstens 24 vermisten, voornamelijk vissers.


Dodental overstromingen Pakistan opgelopen tot ruim 1.500
18 September 2022, 00:05 Skynet Buitenland
De overstromingen in Pakistan hebben ondertussen al ruim 1.500 slachtoffers gemaakt. Dat meldt het persagentschap Bloomberg vandaag. Bovendien worden er meer overstromingen verwacht in het land, dat voor een derde onder water staat.


21 Juli 2022, 00:07 Volkskrant
9 Juni 2022, 00:07 Volkskrant
LIVE. AstraZeneca gaat 90 miljoen doses vaccin in Japan produceren - Dodental Mexico veel hoger dan aanvankelijk gemeld
28 Januari 2021, 05:19 HLN.BE
Basisscholen krijgen in tegenstelling tot het secundair onderwijs geen afkoelingsweek. In een rapport dat onze ministers onder ogen kregen staat onrustwekkende informatie over de Britse coronavariant. En volgens viroloog Marc Van Ranst is er zo goed als geen perspectief voor de kappers. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.


Dodental aardbeving Sulawesi boven de zestig, zoekactie gaat door
17 Januari 2021, 09:19 NOS nieuws

Het dodental van de zware aardbeving op Sulawesi is opgelopen tot boven de zestig. Honderden mensen raakten gewond en duizenden zijn dakloos geraakt. De zoekactie naar mogelijke overlevenden gaat door, meerdere mensen zijn onder het puin vandaan gehaald.

De beving van vrijdag had een kracht van 6,2 en veroorzaakte landverschuivingen. De meeste doden vielen in Mamuju, de hoofdstad van West-Sulawesi. Daar stortten onder meer een hotel en een winkelcentrum in.

Veel mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt hebben hun toevlucht gezocht tot de bergen of zijn in opvangkampen ondergebracht. Velen durven niet terug naar huis uit angst voor naschokken.

"De stroomvoorziening in delen van de regio's Majene en Mamuju is hersteld", zegt een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst. "Voertuigen kunnen inmiddels weer over de hoofdweg tussen de twee gebieden, nu lokaal militair personeel de weg met zwaar materieel heeft vrijgemaakt."

Autoriteiten in het land waarschuwen dat een nieuwe beving mogelijk een tsunami kan veroorzaken.

Reddingswerkers vonden vrijdag een meisje dat om hulp riep en zei dat ook haar moeder onder de ravage vastzit:




Dodental in Sri Lanka loopt op tot elf na hevig onweer
23 Mei 2018, 15:18 Skynet
Het extreme weer in Sri Lanka heeft elf dodelijke slachtoffers veroorzaakt, meldt de Sri Lankaanse dienst voor noodtoestanden, Disaster Management Centre (DMC). De aanhoudende moessonregen zorgt in vele delen van Sri Lanka voor overstromingen, bliksemschichten en aardverschuivingen. Meer dan 100.000 mensen voelen hiervan de gevolgen.


Dodental noodweer India loopt op, meer slecht weer op komst
4 Mei 2018, 06:18 NOS nieuws

De meteorologische dienst van India waarschuwt ook voor de komende vier dagen voor onweersbuien, zandstormen en rukwinden in deelstaten in het noorden van het land.

Het aantal doden als gevolg van het noodweer en de zandstorm van gisteren is opgelopen tot 125. Vooral de deelstaten Uttar Pradesh en Rajasthan zijn getroffen. Een onbekend aantal mensen raakten gewond door omvallende bomen en instortende gebouwen.

Het noodweer is het gevolg van een ongebruikelijke combinatie van weersomstandigheden, zegt de dienst.

Er is een grote kans dat Uttar Pradesh en Rajasthan opnieuw wordt getroffen door een zandstorm.




Dodental door giftige alcoholdrank in Indonesië loopt op naar 54
9 April 2018, 13:24 NOS nieuws

Het dodental in Indonesië door een giftige alcoholdrank is opgelopen naar zeker 54. De politie heeft inmiddels een aantal verdachten opgepakt.

Sinds het begin van deze maand overleden 31 mensen in de hoofdstad Jakarta, doordat zij het drankje 'oplosan' hadden gedronken. De stad had nooit eerder te maken met een vergiftiging van zo'n grote omvang.

Ook buiten Jakarta, in de provincie Cicalengka op West-Java, zijn 23 mensen overleden, van wie drie in de stad hoofdstad Bangdung. Het ziekenhuis in de regio heeft zo'n 40 mensen opgenomen die last hadden van misselijkheid, kortademigheid en flauwtes.

Vier verdachten aangehouden

Volgens lokale media heeft de politie vier verdachten aangehouden die de giftige drank verkocht zouden hebben. Ook moesten vier drankwinkels in de regio gedwongen sluiten. Daarbij zijn tientallen jerrycans met palmwijn en honderden flessen met verschillende soorten drank in beslag genomen.

Alcoholische dranken zijn door de hoge belastingen duur in Indonesië. Het drinken ervan wordt over het algemeen afgekeurd, maar is niet illegaal. Veel arme mensen kopen daarom drank op de zwarte markt, waarin vaak het dodelijke middel methanol wordt verwerkt. Om de smaak te verbeteren, wordt het drankje gemend met frisdrank.




Dodental bruiloftsbombardement naar 47 - VN ?ontstemd?
7 April 2018, 22:24 NRC
Hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties Stephen O'Brien is 'diep ontstemd' over de luchtaanvallen op een bruiloftsfeest, woensdag in Jemen. Het dodental van de aanvallen is opgelopen tot 47. Nog eens 35 mensen raakten gewond.


Dodental aanslag Ankara loopt op tot 95, nog 248 mensen behandeld
7 April 2018, 22:24 NRC
Het dodental na de dubbele bomaanslag in Ankara vandaag is opgelopen tot 95. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Mogelijk loopt dat cijfer nog verder op.


Puerto Rico gelast nieuw onderzoek naar 'te laag' dodental Maria
4 April 2018, 06:00 NOS nieuws

Het dodental van de orkaan Maria in september op Puerto Rico was volgens wetenschappelijk onderzoek veel hoger dan het officiële dodental van 64. De onderzoekers kwamen uit op een dodental van boven de duizend.

Naar aanleiding daarvan heeft gouverneur Rosselló van Puerto een nieuw onderzoek gelast.

Het verschil zit hem in de manier van tellen. In het officiële dodental staan alleen de mensen verwerkt die als direct gevolg van de orkaan omkwamen, zoals verdrinkingsslachtoffers of mensen die verongelukten doordat een boom op hun auto viel.

Demografen en medici die onderzoek deden op Puerto Rico vinden dat ook de indirecte slachtoffers moeten worden meegerekend. Zo zijn er nierdialyse- of hartpatiënten die stierven in het ziekenhuis doordat de stroom was uitgevallen. Ook overleden mensen die een hartaanval hadden gekregen, maar die geen contact kregen met hulpdiensten doordat de telefoonverbindingen niet werkten.

Infecties

Hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst zei in het NOS Radio 1 Journaal dat als gevolg van de orkaan ook veel mensen infecties opliepen en daardoor overleden. Door ook die groep mee te tellen, stijgt het aantal doden nog verder.

Kort na de ramp bezocht president Trump Puerto Rico. Hij deed toen geringschattend over de gevolgen ervan, door de vergelijking te maken met de orkaan Katrina in New Orleans in 2005. Toen vielen ruim 1800 doden.




Dodental door Israëlische legeractie Gaza loopt op
2 April 2018, 10:12 NOS nieuws

Het dodental van de Israëlische legeractie in Gaza, afgelopen vrijdag, is opgelopen van vijftien naar achttien. Een Palestijnse man is dit weekend in een ziekenhuis in Gaza aan zijn verwondingen bezweken en Israël zegt dat op zijn grondgebied nog eens twee dode Palestijnen zijn geïdentificeerd.

Volgens Israël waren het Palestijnse militanten. Ze waren neergeschoten door Israëlische militairen. Meer dan 1400 Palestijnen zijn bij de legeractie gewond geraakt, vooral door de inzet van traangas.

Vrijdag begon in de Gazastrook een protestactie van duizenden Palestijnen die willen kunnen terugkeren naar hun eigen land. Het protest duurt tot 15 mei, de dag na de zeventigste verjaardag van de staat Israël.

Hamas

Israël greep in toen betogers de grens met Israël naderden. Het leger zegt dat zeker acht van de gedode Palestijnen lid waren van de terroristische Hamas-beweging, maar Hamas zelf houdt het op vijf.

De actie van het Israëlische leger heeft tot veel protest geleid en vragen opgeroepen. VN-secretaris-generaal António Guterres en EU-buitenlandchef Federica Mogherini willen een "onafhankelijk en transparant" onderzoek, maar Israël heeft al laten weten dat het daaraan niet meewerkt.

Terrorist

President Erdogan van Turkije heeft hard uitgehaald naar de Israëlische premier Netanyahu; hij noemde hem een terrorist. Maar ook die kritiek is door Israël verworpen. Netanyahu zei dat hij "zich niet de les laat lezen door mensen die zonder onderscheid jarenlang bommen gooien op burgerpopulaties".

Ook in eigen land is er kritiek. In Tel Aviv gingen zo'n 250 betogers de straat op om te protesteren tegen het optreden van het leger.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn