NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Dieren

2News.be / Trefwoorden / Dieren

Meer standbeelden van mythische dieren dan van vrouwen: Denemarken grijpt in
8 Maart, 00:03 NOS nieuws

Van de 321 beelden en bustes in Deense steden zijn er maar 31 van een vrouw. En in de Deense hoofdstad Kopenhagen staan meer beelden van mythische dieren dan van vrouwen. Daar moet snel verandering in komen, vindt de Deense regering.

Minister van Engel-Schmidt van Cultuur heeft nu bekendgemaakt dat er 50 miljoen Deense kroon (ongeveer 6,7 miljoen euro) wordt vrijgemaakt om de scheve verhoudingen te corrigeren. Ook komt er een commissie die voorstellen moet doen voor nieuwe beelden van vrouwen die zo herdacht kunnen worden, meldt het Deense ministerie van Cultuur.

'Totaal gestoord'

"De cijfers spreken bijna voor zich: slechts 31 van de 321 beelden en bustes in steden zijn van vrouwen, en in Kopenhagen zijn er meer beelden van mythische dieren dan vrouwen", schrijft de minister. "Het is totaal gestoord. Vooral als je bedenkt hoeveel cruciale prestaties in de samenleving te danken zijn aan vrouwen. We hebben allemaal rolmodellen nodig waar we naar op kunnen kijken en die ons inzicht geven in ons gedeelde verleden."

De minister riep ook het publiek op om met suggesties te komen. Zelf kwam Engel-Schmidt met een aantal voorstellen, meldt The Guardian, zoals Nielsine Nielsen, de eerste vrouwelijke arts van Denemarken, en Bodil Begtrup, de eerste vrouwelijke ambassadeur van het land en lid van het parlement. Begtrup maakte ook deel uit van de commissie die in 1948 onderhandelde over de VN-verklaring van de mensenrechten.

Engel-Schmidt deed de oproep voor suggesties op X:

17 procent in Nederland

De scheve man-vrouwverhouding is in Nederland niet anders. Vorig jaar bleek uit een inventarisatie van ruim 5000 standbeelden in 197 gemeenten in het land, op initiatief van de Volkskrant. Maar 17 procent van die beelden was van een vrouw. Daar stond tegenover dat de persoon die het meest vereeuwigd was wel een vrouw was: koningin Wilhelmina.

Vorig jaar werd in Rotterdam het beeld Moments Contained onthuld, een 4 meter hoog beeld van een jonge, zwarte vrouw. Het beeld zorgde op sociale media voor veel discussie, maar veel Rotterdammers waren al snel enthousiast en gingen er graag mee op de foto.




Iran test ruimtecapsule met dieren
7 December 2023, 00:04 Skynet Buitenland
Iran heeft woensdag met succes een ruimtecapsule met dieren gelanceerd, meldt het Iraanse staatspersagentschap Irna. Ondanks de onrust in het land, zet Iran zo na tien jaar een nieuwe stap in zijn ambitieuze ruimtevaartprogramma.


5 Augustus 2023, 00:05 Volkskrant
Dierenorganisatie PETA boos op makers Gladiator 2 om gebruik van echte dieren
20 Juli 2023, 00:03 NU.NL - Film
Dierenrechtenorganisatie PETA is boos op de makers en acteurs van Gladiator 2. Onder meer regisseur Ridley Scott kreeg een boze brief binnen. In de brief roept de organisatie op om direct te stoppen met het gebruik van echte dieren voor de film.


KIJK. 22 paarden ontsnappen uit manege, dieren worden vijf kilometer verderop gevangen
9 Januari 2023, 00:01 HLN.BE
Liefst 22 paarden verkozen zondagavond de vrijheid boven hun manege in Denderhoutem, bij Haaltert. De paarden liepen met hoge snelheid richting de expresweg, en staken de drukke steenweg over richting Denderleeuw. Ongevallen gebeurden er gelukkig niet, maar de dieren richtten wel her en der schade aan.


Christian zoekt kerstbomen zodat dieren genoeg schaduw hebben tijdens hete zomer: ?We hebben onze eigen dierentuin?
8 Januari 2023, 00:07 Gazet v. Antwerpen

Hij heeft er al twintig beet, maar het mogen er gerust een pak meer zijn. Christian De Clippele zoekt kerstbomen met wortel die hij in zijn weiland kan planten zodat de dieren in de zomer meer schaduw krijgen. ?Uiteraard is het nog een paar jaar wachten alvorens de bomen voldoende groot zijn?, zegt de dierenliefhebber.




21 Oktober 2022, 00:08 Volkskrant
Opnieuw vogelgriep vastgesteld in Gelderse Vallei: 50.000 dieren geruimd
2 Mei 2022, 00:02 NU.NL - Economie
Bij een pluimveebedrijf in het Gelderse Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Omdat het waarschijnlijk om de hoogpathogene variant gaat, moeten de ongeveer 50.000 legkippen worden geruimd.


Brand in varkenshouderij: 500-tal dieren gestorven
26 April 2022, 00:02 HLN.BE
In de Groenstraat in Sint-Margriete, deelgemeente van Sint-Laureins, is woensdagavond een brand uitgebroken in een varkenshouderij.


Dieren en hun leefwereld centraal op eerste solotentoonstelling van Iris Verbert-Caes
21 April 2022, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Iris Verbert-Caes, een grafisch ontwerper en illustrator uit Ranst, houdt nog tot 29 mei haar eerste solo-kunsttentoonstelling Treasured heart (Gekoesterd hart) in Merksem.




Lady Gaga bestudeerde verschillende dieren voor rol in House of Gucci
29 Januari 2022, 00:10 NU.NL - Film
Lady Gaga keek voor haar rol in House of Gucci goed naar hoe onder meer katten en vossen zich gedragen, vertelt ze in een interview met Variety.


Nog altijd 116,5 miljoen dieren op stal in Nederland ondanks krimp veestapel
29 September 2021, 00:03 NU.NL - Economie
Het aantal varkens, schapen en kippen in Nederland is het afgelopen jaar iets afgenomen, blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen het aantal melkgeiten is gegroeid, naar 482.000. De kippenstapel is met bijna 100 miljoen dieren veruit de grootste.


Slachthuis waar dieren werden mishandeld blijft dicht
24 Juli 2021, 00:01 NOS nieuws

Het slachthuis in Epe waar dieren ernstig werden mishandeld blijft voorlopig dicht, meldt Omroep Gelderland. Het bedrijf heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) er niet van weten te overtuigen dat de situatie voldoende is verbeterd.

Op undercoverbeelden die vorige maand naar buiten kwamen is te zien hoe varkens en koeien bij slachterij Gosschalk stroomstoten kregen en geslagen werden. Een medewerker van actiegroep Varkens in Nood werkte twintig dagen undercover bij het bedrijf, waar dagelijks maximaal 5000 varkens en 600 runderen werden geslacht. Hij maakte in het geheim beelden van de misstanden.

Grote concerns als McDonalds, Albert Heijn en Jumbo lieten al snel weten geen vlees meer in te slaan bij het slachthuis. De NVWA trok de slachthuiserkenning van het bedrijf in, waardoor de productie stil kwam te liggen.

Ook tweede plan onvoldoende

De toezichthouder vroeg het bedrijf zelf een plan uit te werken om mishandeling van dieren voortaan te voorkomen, maar dat voldeed niet. Vandaag werd ook een tweede voorstel dat Gosschalk indiende door de NVWA verworpen.

"Zolang er geen vertrouwen is in het plan van aanpak, blijft de erkenning van dit bedrijf ingetrokken", zegt een NVWA-woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

Varkens in Nood noemt het besluit goed nieuws. "Dat Gosschalk niet in staat is om een gedegen verbeterplan op te stellen, toont wel aan dat de kennis over dierenwelzijn in het slachthuis ernstig tekortschiet."

Gosschalk wil niet reageren op vragen van Omroep Gelderland.




Jumbo stopt met verkoop vlees van slachterij waar dieren werden mishandeld
7 Juli 2021, 00:03 NU.NL - Economie
Jumbo verkoopt geen vlees meer van slachterij Gosschalk in Epe, laat het supermarktconcern weten. De slachterij kwam vorige week in het nieuws doordat er beelden opdoken van medewerkers van het slachthuis die dieren op weg naar de slacht mishandelden.


Politie neemt in Bocholt 425 dieren in beslag wegens inbreuken dierenwelzijnswet
7 Juli 2021, 00:02 Skynet Belgie
De Limburgse politiezone CARMA heeft gisteren een controle uitgevoerd aan een woning in Bocholt. De politie trof ter plaatse meer dan 425 dieren aan, waaronder duiven, kippen, konijnen, parkieten, papegaaien, cavia's en een hond, die in erbarmelijke omstandigheden leefden.


Geldnood in Zoo en Planckendael: ?De dieren eten onze spaarboek leeg?
6 Februari 2021, 13:39 Gazet v. Antwerpen

Onze dierentuinen hoopten vrijdag goed nieuws te krijgen over een mogelijke heropening, want de nood is hoog. Niet dat ze zoals in de Amsterdamse zoo leeuwen moeten laten gaan wegens ?het geld is op?, maar ook hun middelen slinken aanzienlijk. ?In een bedrijf dat moet sluiten, schakel je als het ware het licht uit en sluit je de deur. Maar hier zitten 8.500 dieren die honger hebben?, klinkt het in de Zoo en Planckendael waar ze een oproep doen om hen te helpen de beestjes te voederen. ?Jaarlijks gaat hier 900.000 euro naar voedsel. Of hoe de dieren onze spaarboek leegeten.?




BV?s en influencers scharen zich achter campagne tegen impulsaankopen dieren
3 Februari 2021, 13:48 HLN.BE
Een aantal bekende Vlamingen en influencers zet hun schouders onder de nieuwe GAIA-campagne #NotAnAccessory. Ze willen mensen die tijdens de lockdown beslissen om een huisdier in huis te nemen, bewustmaken van de grote verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. ?Dieren zijn geen accessoires die je vlug even koopt in de winkel?, zegt Ann De Greef, directeur van de dierenrechtenorganisatie.


WHO-missie in Wuhan gedoemd te mislukken: ?Dieren zijn al lang weg, wat denk je te vinden??
3 Februari 2021, 12:03 Volkskrant
Met vertraging toegelaten door China, gewantrouwd door de Verenigde Staten, omgeven door politieke druk: de WHO-missie in Wuhan, die onderzoek moet doen naar de oorsprong van het coronavirus, is zwaarbeladen. De argwaan lijkt vooral uit het buitenland te komen, maar ook onder Chinese wetenschappers, die zich voorzichtig moeten uitlaten, is scepsis te horen.


Gaia en BV?s willen met nieuwe campagne voorkomen dat dieren impulsief worden gekocht
3 Februari 2021, 12:00 Gazet v. Antwerpen

Gaia lanceert met #NotAnAccessory een nieuwe campagne die mensen erop attent moet maken dat huisdieren geen accessoire zijn. Verschillende bekende Vlamingen met een hart voor dieren delen het motto op sociale media, in de hoop dat gezinnen goed nadenken eer ze een viervoeter in huis nemen en niet bij een broodfokker terechtkomen.




Door corona geen geld voor nieuw leeuwenverblijf Artis, dieren verhuizen naar Frankrijk
28 Januari 2021, 03:24 NOS nieuws

De drie leeuwen in dierentuin Artis in Amsterdam moeten verhuizen, omdat het park door de coronacrisis geen geld heeft voor een nieuw leeuwenverblijf, dat vier miljoen euro kost. Dat zegt Artis-directeur Rembrandt Sutorius tegen De Telegraaf. Het mannetje van drie en twee vrouwtjes van acht en negen jaar oud gaan half februari naar een park in Zuid-Frankrijk.

Het besluit valt Artis, dat sinds 1838 bestaat en sinds 1839 leeuwen huisvest, zwaar. "Het is een superpijnlijke beslissing", zegt Sutorius. Maar een nieuw verblijf voor de dieren is volgens hem noodzakelijk, omdat de dieren nu wonen in een verblijf dat stamt uit 1927.

"Dat was revolutionair in die tijd", zegt hij tegen de krant. "Het zien van een roofdier zonder tralies ervoor. Maar als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden."

Het volledige ontwerp voor het nieuwe leeuwenverblijf ligt al wel klaar. "Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren", zegt Sutorius. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst wel weer leeuwen in Artis te zien zullen zien, maar hij wil het de dieren niet aandoen dat ze nog jaren op een nieuw onderkomen moeten wachten.

Bezoekers kunnen geen afscheid meer nemen van de dieren.

Ontslagen

Artis meldde eerder al dat het moet reorganiseren, waardoor zo'n 35 mensen hun baan verliezen. Het park denkt dat het de komende jaren een tekort heeft van 20 miljoen euro, dat nodig is voor noodzakelijk onderhoud en voor investeringen aan bijvoorbeeld de dierenverblijven. "Het kost 60.000 euro per dag om Artis draaiend te houden en we zijn door ons spaargeld heen", zegt Sutorius in de krant.

De dierentuinbranche luidde al eerder de noodklok, omdat de parken door de coronacrisis kampen met maandenlange verplichte sluitingen. In de zomer zei de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen tegen EenVandaag dat 27 van de ruim 30 dierentuinen in Nederland het financieel erg zwaar hebben.

Het Rotterdamse Diergaarde Blijdorp moet ook reorganiseren en tientallen banen schrappen. Ook daar is sprake van een miljoenenverlies.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn