NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Diamant

2News.be / Trefwoorden / Diamant

?Ze is nog een ruwe diamant in de WNBA?: Ann Wauters over transfer van Belgian Cat Julie Allemand naar Los Angeles Sparks
21 Februari, 00:03 HLN.BE
Bye bye Windy City en hello City of Angels. Voortaan vertoont Julie Allemand in de WNBA haar kunstjes in het truitje van de LA Sparks en niet meer in dat van Chicago Sky. De Luikse point guard treedt zo in de voetsporen van Ann Wauters, die er in 2016 kampioen werd. Maar wat kan Allemand voor de Sparks betekenen? En maakt de Belgian Cat wel een verstandige keuze?


UAE praat met ruwe diamant Marivoet voor plekje in nieuw opleidingsteam
17 Augustus 2023, 00:02 HLN.BE
Duarte Marivoet Scholiers, vrijdag zevende op het WK tijdrijden voor junioren in het Schotse Stirling, is in vergevorderde onderhandelingen met... UAE Team Emirates, dat in 2024 een eigen ?U23 Development Team? opstart.


Parket vervolgt niemand in onderzoek naar hart Antwerpse diamant
15 Augustus 2023, 00:06 Skynet Economie
Het gerechtelijk onderzoek naar HRD Antwerp, een van de belangrijkste diamantcertificeerders ter wereld, is afgerond. Het Antwerps parket besluit dat niemand voor de strafrechter moet komen. Dat schrijft De Tijd vrijdag.


Renault ontwikkelt 5 Diamant showcar
10 Juli 2022, 00:03 Autozine
Renault werkte samen met de Franse ontwerper Pierre Gonalons om de 5 opnieuw uit te vinden. Het resultaat van die samenwerking is de Renault 5 Diamant: een unieke, elektrische showcar die is ontstaan uit de ontmoeting tussen de wereld van het interieurdesign en die van de auto. In 2022 viert het merk de zestigste verjaardag van de Renault 5. Als uithangbord van de popcultuur wist de Renault 5 tussen 1972 en 1984 in vele landen meer dan vijf miljoen eigenaren te overtuigen. Renault biedt tal van bijeenkomsten en activeringen aan, met evenementen, happenings en campagnes op de sociale netwerken.


Enorme diamant van 1174 karaat gevonden in Botswana
10 Juli 2021, 00:03 NOS nieuws

In een mijn in Botswana is opnieuw een enorme diamant gevonden. De edelsteen van 1174 karaat (zo'n 235 gram) is de op twee na grootste ongeslepen diamant ooit gevonden, laat diamantbedrijf Lucara weten.

De vondst werd gedaan in de Karowe-mijn en komt enkele weken na de ontdekking van een andere reuzendiamant. Deze steen van 1098 karaat werd in een andere mijn gevonden door exploitant Debswana. Hij werd onlangs getoond tijdens een ceremonie waar de president van het Afrikaanse land hem mocht vasthouden.

De grootste diamant ter wereld die ooit werd gevonden is de Cullinan. De edelsteen van 3106 karaat werd in 1905 opgegraven in Zuid-Afrika. Hij werd in Amsterdam gesplitst tot negen grote en 96 kleine diamanten. Die werden verwerkt in de kroonjuwelen van het Britse koningshuis.




Rapper Lil Uzi laat roze diamant implanteren in voorhoofd
5 Februari 2021, 13:30 Skynet
Rapper Lil Uzi Vert is niet alleen een rapper maar ook een juwelenverzamelaar. Hij kocht onlangs een roze diamant ter waarde van 20 miljoen euro en liet deze in zijn voorhoofd implanteren.


Spectaculair monument moest Antwerpse diamant in de kijker zetten, maar er lijkt niets van te komen
29 Mei 2018, 07:42 Gazet v. Antwerpen

Een spectaculair monument dat de Antwerpse diamant in de kijker moest zetten. Dat was de bedoeling. Maar een halfjaar na de geplande onthulling op de De Keyserlei zit het Diamond Landmark al lang weer in de schuif.




Steeds meer interesse in ?oldschool? handel in ruwe diamant
16 Mei 2018, 18:24 Gazet v. Antwerpen

In Antwerpen is woensdag de aftrap gegeven van de tiende editie van de Antwerp Rough Diamond Days. Het is een beurs waar verkopers en kopers van ruwe diamant elkaar nog echt tegenkomen. De interesse voor deze handel via de beurs neemt, vanwege de persoonlijke ?touch?, toe, zegt men bij de organisatie, de Antwerpsche Diamantkring.




'Blauwe diamant was heilige graal voor koningshuizen'
15 Mei 2018, 12:24 NOS nieuws

Honderd jaar lang wist niemand waar hij was gebleven. Tot de Farnese-diamant onlangs opdook in de catalogus van een veilinghuis. Vandaag gaat de zeldzame blauwe diamant onder de hamer in Genève.

Voor een hoge opbrengst moet de Farnese het niet hebben van zijn omvang (6 karaat), maar van zijn bijzondere geschiedenis. Veilinghuis Sotheby's schat de waarde van de steen op ruim 4 miljoen euro. Maar dat kan gemakkelijk 6 miljoen worden, voorspelt juwelenhistoricus Martijn Akkerman in NOS Met het Oog op Morgen.

Dat komt door het verhaal achter de steen. De Farnese-diamant werd gevonden in een mijn bij de Indiase plaats Golkonda. "Daar kwamen in de zeventiende eeuw alle beroemde diamanten vandaan", weet Akkerman. De Filipijnen schonken de diamant aan de Spaanse prinses Elisabetta Farnese, toen zij in 1714 met koning Filips V trouwde.

Een blauwe diamant was een statussymbool voor koningshuizen. "Een heilige graal zelfs. De Habsburgers hadden een blauwe diamant, de Wittelsbachers ook, en zonnekoning Lodewijk de Veertiende had er een."

"De steen is eeuwenlang bij de familie Bourbon gebleven en ook gedragen. Tot 1918, weten we nu, heeft de diamant op een diadeem gestaan. Daarna is hij in een doosje gestopt en niet meer gezien. Ook niet in de literatuur. Ik heb alle belangrijke boeken over diamanten doorzocht, maar de Farnese wordt nergens genoemd."

Geheimzinnig

Over de laatste honderd jaar van de geschiedenis van de steen doet veilinghuis Sotheby's een beetje geheimzinnig. Akkerman dook daarom zelf de meest recente geschiedenis in. De Farnese-diamant kwam in handen van Maria Anna van Oostenrijk, ontdekte hij. "Zij trouwde met een Bourbon en heeft de diamant beschreven in haar handgeschreven juweleninventaris."

Na haar dood ging de steen over naar haar dochter prinses Alice van Bourbon-Parma. Zij overleed vorig jaar op 99-jarige leeftijd. "Haar kleinzoon prins Pedro erfde de diamant en hij gooit hem op de veiling nu. Waarom is niet zeker. Misschien dacht hij: 'Ach, wat moet ik met dat steentje?'"

Naast de historische waarde, is het ook de kleur blauw die de Farnese-diamant bijzonder maakt. Een diamant wordt blauw door de toevoeging van het element borium in de aarde. "Eén molecuul borium op een miljoen moleculen koolstof maakt de kleur blauw. Dat moet precies in die verhouding zijn en dat maakt een blauwe diamant buitengewoon zeldzaam."

Daarbij is maar 0,10 procent van de diamanten blauwachtig. Daarvan is wederom maar 10 procent geschikt om verwerkt te worden in juwelen.

Akkerman hoopt dat de Farnese-diamant wordt gekocht door een museum. Op dit moment is het bijna onmogelijk om een blauwe diamant in het echt te zien. Alleen de Hopediamant wordt tentoongesteld.

"Zeker vanwege de geschiedenis hoop ik dat een museum hem koopt. Dan kan iedereen ervan genieten. Maar ik neem aan dat de diamant naar een rijke Rus of Chinees gaat."




Blauwe diamant eeuw lang zoek, nu verkocht voor 5,5 miljoen euro
16 Mei 2018, 07:36 NOS nieuws

Een zeldzame blauwe diamant heeft gisteren op een veiling in Genève ruim 5,5 miljoen euro opgebracht. De steen staat bekend als de Farnese, omdat hij in 1715 als huwelijkscadeau werd gegeven aan Spaanse prinses Elisabeth Farnese. Zij trouwde met koning Filips V.

De veiling bij Sotheby's in Genève duurde precies vier minuten. Het startbod lag op drie miljoen euro. Uiteindelijk verwisselde de steen dus van eigenaar voor een flink hoger bedrag. Wie de diamant heeft gekocht, is niet bekend.

Blauwachtig

De Farnese-diamant heeft een blauwe kleur en dat is uitzonderlijk. Van alle diamanten die worden gevonden, is 0,10 procent blauwachtig en daarvan is maar 10 procent geschikt om te worden verwerkt in juwelen.

De steen bleef na de schenking in 1715 eeuwenlang in het bezit van de familie Bourbon maar verdween rond 1918 spoorloos. Pas vrij recent dook het juweel op in Oostenrijk waar die tot vorig jaar in handen was van prinses Alice van Bourbon-Parma. Haar kleinzoon prins Pedro bood de Farnese uiteindelijk gisteren aan op de veiling.




Elizabeth Hurley komt naar Antwerpen: ?We koppelen internationale glamour aan Antwerpse diamant?
2 Mei 2018, 17:06 Gazet v. Antwerpen

Vorig jaar had de organisatie een Bondgirl gestrikt om de opening van de diamantbeurs CARAT+ luister bij te zetten. Voor de tweede uitgave die zondag start in Antwerp Expo, mag het ietsje meer zijn: Elizabeth Hurley, topmodel, actrice, designer en... ex van Hugh Grant.




Fietspad langs Sint-Jobsesteenweg is klaar
28 April 2018, 18:18 Gazet v. Antwerpen
De aanleg van de fietspaden langsheen de Sint-Jobsesteenweg is klaar. De werkzaamheden werden nietjes binnen het schema afgewerkt.


Diamant komt weer thuis in ?t Stad met nieuw museum
28 April 2018, 11:42 Gazet v. Antwerpen

Exact 570 jaar na het eerste bewijs van diamantactiviteiten in de Scheldestad opent het diamantmuseum DIVA volgend weekend de deuren. Dat staat op een historische plaats, want ooit zijn naast het stadhuis diamanten verhandeld. Maar hoe kwamen die edelstenen hier terecht en waarom kunnen wij tot vandaag genieten van de diamanthandel? Wat heeft Antwerpen meer dan andere steden?




Diamant voor Jos en Maria
27 Maart 2018, 15:00 Gazet v. Antwerpen
Maria -'Mit' voor de vrienden- Peeters (85) en Jos Aerts (86) vierden aan Hoebenschot in Lichtaart hun zestigste en dus diamanten huwelijksjubileum.


BUURTREPORTAGE. ?Ach, ze zeggen al dertig jaar dat de diamant hier dood is?
18 Maart 2018, 10:36 Gazet v. Antwerpen

Diamant betekent onoverwinnelijk in het Oud-Grieks. En je zou zweren dat er Oud-Grieks bloed stroomt door de aderen van de diamantslijpers en -handelaars van de diamantwijk, in de schaduw van het Centraal Station. De onheilsberichten van eerder deze week? ?Die hoorde ik als jonge slijper ook al?, zegt leraar Marc Machiels (51) van de ?Diamantschool?. ?Vandaag leid ik de volgende generatie Antwerpse slijpers op.?




Alleen in dit Antwerpse opleidingscentrum leer je diamanten slijpen: ?Je kan je in diamant geen fouten veroorloven?
7 Maart 2018, 01:24 Gazet v. Antwerpen

De gewapende gangsters die maandag in Vorselaar bij slijperij Diamantica een lading diamanten uit een kluis meenamen, blijven voorlopig spoorloos. Volgens onze bronnen bedraagt de buit meer dan 2 miljoen euro aan ongeslepen diamant. Die steentjes aan de man brengen wordt moeilijk. En als er grote en moeilijk te slijpen diamanten bij zijn, is er wereldwijd maar één adres waar dat kan: Antwerpen.

In het Stedelijk Lyceum Meir leiden ze onze klievers en slijpers op. ?We leren hier nog elke dag bij.?




Kostbare diamant in Nationaal Museum Tsjechië blijkt stuk glas
6 Maart 2018, 19:24 NOS nieuws

Voor een museumdirecteur moet het de grootste nachtmerrie zijn, misschien op een inbraak van kunstrovers na: topstukken uit je collectie blijken vervalsingen te zijn. Het overkomt de directie van het Nationaal Tsjechisch Museum in Praag. Bezoekers hebben zich er jaren staan te vergapen aan kostbare edelstenen, die nep blijken te zijn.

Vanwege een grondige renovatie van het museum aan het Wenceslasplein wordt ook de kunstcollectie nagelopen op gebreken. Na een inspectie van de eerste 400 van de ongeveer 5000 edelstenen die het museum rijk is, werd meteen alarm geslagen.

Een diamant van 5 karaat gold tot dusver als het kostbaarste stuk in de verzameling. Het blijkt een slim geslepen stuk glas te zijn, melden Tsjechische media. Ook een ander topstuk, een saffier van 19 karaat, is namaak.

Conservator overleden

De diamant zit al sinds de jaren 60 in de collectie en de saffier ook al tientallen jaren. Het museum zegt dat lastig is vast te stellen of dieven ooit de originelen hebben vervangen door kopieën, of dat er al bij het samenstellen van de collectie is gesjoemeld. De toenmalige conservator van de edelstenen-afdeling leeft niet meer.

"De collectie is ontegenzeglijk niet op orde", gaf onderdirecteur Michal Stehlik toe. Hij werkt aan een overzichtstentoonstelling waarmee het museum in de herfst wil heropenen na een restauratie die zeven jaar heeft geduurd. Stehlik beloofde dat er alleen echte stukken te zien zullen zijn.

Zulke dingen gebeuren

Hoewel de ontdekking van het bedrog geen leuke publiciteit is, tilt de onderdirecteur er niet zwaar aan. "Als je een collectie hebt van zo'n 20 miljoen kunstvoorwerpen, kun je ervan uitgaan dat met een deel ervan iets mis is. Zulke dingen gebeuren. Maar we gaan door met het doorlichten van de hele collectie edelstenen en andere kostbaarheden. Als we daar in 2020 mee klaar zijn, komt er misschien wel een expositie van alle neppers", zei hij tegen een Tsjechisch radiostation.




?Uiterst zeldzame diamant? raakt niet verkocht

De ?uiterst zeldzame? 25,13 karaat diamant die de online veilingwebsite Catawiki te koop aanbod, is niet geveild geraakt. De minimumwaarde werd niet gehaald, waardoor de koper niet bereid is de diamant te verkopen. Dat staat zondagavond op de Catawiki-website te lezen.




Catawiki veilt uiterst zeldzame diamant
2 Maart 2018, 16:00 Skynet
De veilingwebsite Catawiki veilt een "uiterst zeldzame" diamant. Het gaat om een 25.13 karaat diamant met uitzonderlijke zuiverheid en van een grootte die zelden op de markt te zien is. De diamant heeft een geschatte waarde van meer dan 5 miljoen euro. Dat zegt Naomi Howard, diamantenexpert bij Catawiki, vandaag.





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn