NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Catalonie

2News.be / Trefwoorden / Catalonie

Spaanse politie neemt controle over Catalaanse politie over

Acht dagen voor het omstreden referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid zou plaatsvinden, heeft de regering in Madrid de controle over de politie van CataloniŽ overgenomen.
Licht aangepast reisadvies voor CataloniŽ
Zaterdag, 17:30 De Tijd
17:18 'Wees voorzichtig in de nabijheid van manifestanten', luidt het lichtjes aangepast reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Spanje in de aanloop naar het referendum in CataloniŽ.


Europarlementsleden klagen ?staat van beleg? door Madrid in CataloniŽ aan
Vrijdag, 20:24 Gazet v. Antwerpen

In een brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy klagen een vijftigtal europarlementsleden de ?staat van beleg? aan die Madrid aan CataloniŽ heeft opgelegd. Ze noemen de arrestaties en huiszoekingen in Catalaanse ministeries ?onaanvaardbaar? en beschuldigen de regering in Madrid van ?machtsmisbruik?.
Nieuwe arrestatie na aanslagen CataloniŽ
Vrijdag, 10:30 Skynet
De Guardia Civil heeft een Marokkaan gearresteerd die ervan wordt verdacht de daders van de bloedige aanslagen van vorige maand in CataloniŽ aan explosieven te hebben geholpen. Dit heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.


CataloniŽ is roekeloos bezig met rigoureus referendum
Vrijdag, 02:25 Volkskrant
In plaats van zich onafhankelijk te verklaren, kan CataloniŽ beter aansturen op een regeling met Madrid. 'Weg met de bezettingsmacht!' en 'Stop de dictatuur!' Die leuzen klonken voor het Hooggerechtshof van CataloniŽ, nadat de Spaanse politie een reeks functionarissen had opgepakt om het voor 1 oktober geplande referendum over onafhankelijkheid te voorkomen. De toon geeft aan hoe hoog de spanning


Angst voor escalatie in CataloniŽ: ?Gelukkig nog geen tanks?
Donderdag, 20:24 Gazet v. Antwerpen

Carles Puigdemont, president van CataloniŽ, beschuldigt de Spaanse regering van een antidemocratische houding die teruggrijpt naar het duistere verleden van het land, ?toen democratie nog niet in het Spaanse woordenboek stond?. De Catalanen zijn vastbesloten om door te gaan met het referendum over onafhankelijkheid, ook na de arrestatie woensdag van veertien ambtenaren. Vlaamse politici houden de Spaanse regering verantwoordelijk voor een dreigende escalatie. Antwerpse Catalanen houden hun hart vast voor wat gaat komen.
'Niemand in Brussel zit te wachten op onafhankelijk CataloniŽ'
Donderdag, 08:48 NOS nieuws

Het conflict tussen de Catalaanse leiders en de centrale regering in Madrid over het onafhankelijkheidsreferendum van CataloniŽ verhardt. Gisteren viel de Spaanse politie kantoren van het regiobestuur in Barcelona binnen, waarbij twaalf mensen zijn aangehouden. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming namelijk verboden.

Gisteravond gingen opnieuw duizenden mensen de straat op. Daarbij was onder meer kritiek te horen op de Europese Commissie, die zich afzijdig houdt van het conflict, terwijl de gebeurtenissen volgens correspondent Rop Zoutberg 'ongekend zijn'. "Sinds het herstel van de democratie in 1975 is nog nooit zoiets gebeurd. Nog nooit heeft Madrid de politie naar een deelstaat gestuurd en gezegd: we gaan jullie kantoren binnen vallen en jullie mensen aanhouden."

Brussel zit erg met de kwestie in de maag, vertelt correspondent Arjan Noorlander in het NOS Radio 1 Journaal. "Zij kunnen geen partij kiezen. Het is immers een Spaans-Catalaanse kwestie, maar tegelijkertijd lopen hier zowel Spaanse als Catalaanse politici rond en zij lobbyen actief bij andere landen."

De Europese Commissie heeft gezegd 'vertrouwen te hebben in het Spaanse democratische proces'. "Maar het is duidelijk dat niemand in Brussel zit te wachten op een nieuw onafhankelijk land", aldus Noorlander.

CataloniŽ geen EU-lid

Als de afscheiding er daadwerkelijk komt, is CataloniŽ automatisch geen lid meer van de Europese Unie. "Zij moeten dan eerst opnieuw lid worden, wat wel tien jaar kan duren. Er zijn dan tijdelijk geen handelsrelaties en mogen de Catalanen plotseling niet met de euro betalen. Dat is een ingewikkelde situatie, met veel risico op onderlinge ruzies."

Daarnaast bestaat in Brussel de angst dat dit de onafhankelijkheidswens in bijvoorbeeld Schotland en Vlaanderen aanzwengelt, zeker als blijkt dat lidmaatschap te makkelijk geregeld zal worden.

De EU is dus bang dat het hek van de dam is. "Dadelijk willen de Friezen nog onafhankelijk worden," aldus Noorlander.
Madrid stuurt meer politie naar CataloniŽ om referendum te stoppen
Vrijdag, 17:24 NOS nieuws

Spanje gaat meer politiemensen naar CataloniŽ sturen, om te voorkomen dat de Catalanen een referendum houden over onafhankelijkheid. De politie gaat openbare ruimtes in de gaten houden en komt in actie als er tekenen zijn van "illegale verkiezingen", staat in een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

De regionale regering van CataloniŽ blijft volharden in haar plan om op 1 oktober een volksraadpleging te houden. De bestuurders in Barcelona noemen de maatregelen van Madrid overdreven en bedoeld om de valse indruk van een crisis te creŽren, terwijl er helemaal geen rellen of gewelddadigheden zijn.

Zo'n 3000 tot 4000 Spaanse politiemensen zijn al in CataloniŽ aangekomen of onderweg daarnaartoe. Ze voegen zich bij de 5000 federale politiemensen die daar normaal al zijn. Volgens het ministerie in Madrid ondersteunen de nieuwkomers de regionale politiemacht in CataloniŽ, de Mossos d'Esquadra, die de verantwoordelijkheid voor de openbare orde houdt.
Catalaanse president: "Madrid heeft de facto noodtoestand afgekondigd in CataloniŽ"
Woensdag, 18:00 Skynet
De president van de regionale regering van CataloniŽ heeft de Spaanse regering er vandaag van beschuldigd de noodtoestand te hebben afgekondigd in de noordoostelijke regio, na het bevriezen van de financiŽle middelen en de arrestatie van dertien topambtenaren.


Politie doet invallen bij regiobestuur CataloniŽ, 12 arrestaties
Woensdag, 10:30 NOS nieuws

De Spaanse politie heeft invallen gedaan in kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. Onder meer op het ministerie van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het presidentiŽle kantoor doet de Guardia Civil huiszoekingen. Twaalf mensen zijn aangehouden.

Er wordt gezocht naar documenten die erop wijzen dat er geld van het regiobestuur is gebruikt voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

Op 1 oktober willen de Catalanen stemmen over onafhankelijkheid voor de noordoostelijke regio. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming verboden.

Onder de aangehouden functionarissen is ook Josep Maria Jovť, de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische zaken.

Jordi SŠnchez, de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee roept op tot een vreedzaam protest. "Het moment is daar. We moeten onze instituties verdedigen." Voor de ministeries waar de huiszoekingen gaande zijn, verzamelen zich demonstranten.
Wie wordt er wijzer van een onafhankelijk CataloniŽ?
Dinsdag, 02:18 Volkskrant
Een Catalaan heeft een hamer nodig om een spijker in de wand te slaan. Hij roept zijn zoontje en vraagt of die even bij de buurman een hamer wil lenen. Het zoontje komt na korte tijd terug: 'Papa, hij wil die hamer niet uitlenen. Hij zegt dat de hamers hem niet op de rug groeien.' 'Okť,' antwoordt de vader, 'pak dan mijn eigen hamer maar uit de gereedschapskist.' Als Walt Disney beter had geweten,


Onafhankelijkheidsreferendum CataloniŽ - Guardia Civil neemt materiaal in beslag
17 September, 19:42 Skynet
De Guardia Civil in Spanje heeft zondag in de buurt van Barcelona bijna 1,3 miljoen brochures, folders en affiches in beslag genomen over het onafhankelijkheidsreferendum, dat door Madrid verboden is. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.


Madrid moeit zich met financiŽn CataloniŽ
15 September, 15:00 De Tijd
14:44 De Spaanse regering gaat zich intensief bemoeien met de financiŽn in CataloniŽ om te vermijden dat de regionale overheid geld besteedt aan het 'illegale' onafhankelijkheidsreferendum.


CataloniŽ houdt vast aan onafhankelijkheidsreferendum
14 September, 13:24 NOS nieuws

De regering van CataloniŽ gaat door met de voorbereiding van het referendum over afscheiding van Spanje, ondanks de heftige tegenstand van de regering in Madrid en het Openbaar Ministerie."Ze kunnen doen wat ze willen, de stemming op 1 oktober gaat door", zegt president Puigdemont van CataloniŽ.

Gisteravond blokkeerde het Spaanse Openbaar Ministerie de website met informatie over het referendum. Direct daarna twitterde Puigdemont een nieuw adres waarop de site te vinden is.

De autoriteiten van Spanje zijn fel tegen het referendum dat CataloniŽ eenzijdig heeft afgekondigd. Spanje noemt het illegaal en doet er alles aan om er een stokje voor te steken.

Zo werden gisteren 700 Catalaanse burgemeesters die de volksraadpleging steunen opgeroepen voor verhoor. De politie heeft opdracht gekregen de burgemeesters op te pakken die daar niet voor komen opdagen.

Regiopresident Puigdemont vindt die maatregel ongehoord. "Is er iemand in het Westen die in alle ernst gelooft dat de Spaanse autoriteiten proberen mee te werken aan een oplossing voor het probleem, wanneer ze 75 procent van de Catalaanse burgemeesters aanhouden?"
Honderdduizenden de straat op in Barcelona om onafhankelijkheid
11 September, 18:24 NOS nieuws

In Barcelona zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor de onafhankelijkheid van CataloniŽ. Door het hele centrum scanderen mensen leuzen als 'IndependŤncia', Catalaans voor onafhankelijkheid.

Vanuit vier verzamelplekken in de stad worden grote doeken gedragen naar een centraal punt in Barcelona. Meer dan 400.000 mensen hebben zich voor de demonstratie aangemeld.

Het protest begon om 17.14 uur, een verwijzing naar het jaar 1714. Op 11 september van dat jaar viel Barcelona na een lang beleg in handen van Spaans-Franse troepen tijdens de zogenoemde successieoorlog. De regionale feestdag wordt de laatste jaren aangegrepen voor massaal protest door separatistische partijen en organisaties.

Referendum

Op 1 oktober kunnen inwoners van CataloniŽ in een referendum stemmen over onafhankelijkheid. Het Spaanse constitutioneel hof heeft het referendum verboden en premier Rajoy noemde het referendum een 'waanidee'. Tegen regiopresident Puigdemont en andere lokale bestuursleden is een strafproces gestart voor het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum.

Volgens peilingen zijn ongeveer evenveel Catalanen voor de afscheiding als tegen. Wel zou zeker driekwart van de Catalanen willen dat de centrale regering toegeeft aan de roep om een officieel referendum.
CataloniŽ daagt uit, Spanje geeft geen millimeter toe
11 September, 02:52 Volkskrant
De Catalaanse en Spaanse regering gaan snoeihard de confrontatie aan in aanloop naar het omstreden Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Vandaag houden de Catalanen een massale demonstratie op hun nationale feestdag. Luister, CataloniŽ. Luister, Spanje. Vier gezaghebbende oudgedienden, onder wie twee ex-ministers, presenteerden vorige week een boek met die titel. Bijna niemand luisterde op


CataloniŽ daagt uit, Spanje geeft geen millimeter toe
11 September, 02:52 Volkskrant
De Catalaanse en Spaanse regering gaan snoeihard de confrontatie aan in aanloop naar het omstreden Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Vandaag houden de Catalanen een massale demonstratie op hun nationale feestdag. Luister, CataloniŽ. Luister, Spanje. Vier gezaghebbende oudgedienden, onder wie twee ex-ministers, presenteerden vorige week een boek met die titel. Bijna niemand luisterde op


Nog veel vragen na terreur Barcelona
26 Augustus, 17:18 De Tijd
16:51 Duizenden Spanjaarden blazen vanavond in Barcelona verzamelen om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. Een week na de terreur blijven nog heel wat vragen onbeantwoord.


Aanslagen CataloniŽ - Zestienduizend mensen nemen deel aan mars tegen terreur in Cambrils
26 Augustus, 04:25 Skynet
In Cambrils, de badplaats in CataloniŽ waar een vorige week een vrouw werd gedood bij een terreuraanval, zijn vrijdag 16.000 mensen op straat gekomen om deel te nemen aan een mars tegen terreur. Dat meldt de politie. Bij een aanslag in Barcelona enkele uren voor die van Cambrils, kwamen ook nog eens 13 mensen om het leven.


Vierde verdachte van aanslagen CataloniŽ in voorwaardelijke vrijheid
25 Augustus, 13:32 Skynet Buitenland
Het vierde nog levende lid van de jihadistische cel die verantwoordelijk is voor de aanslagen in CataloniŽ, is vandaag vrijgelaten en onder juridische controle geplaatst. Dat kondigde een woordvoerder van een rechtbank aan.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be