NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesCatalonie

2News.be / Trefwoorden / Catalonie

Beoogde ministers CataloniŽ blijven vastzitten
Dinsdag, 15:36 NOS nieuws

Twee beoogde ministers voor het nieuwe Catalaanse bestuur komen niet vrij. Het Spaanse hooggerechtshof zegt dat het niet akkoord gaat met de vrijlating van de oud-ministers van de regering Puigdemont. Daardoor kan de beŽdiging woensdag niet doorgaan.

Zolang er geen nieuw werkend Catalaans bestuur is, kan de Spaanse regering de interventie in CataloniŽ niet opheffen. Overigens had premier Rajoy zondag al laten weten dat hij het nieuwe bestuur niet erkent. De Spaanse regering vindt het onverteerbaar dat regiopresident Torra vier ministers wil aanstellen, die op de vlucht zijn voor het Spaanse OM of in voorarrest zitten.

Voor premier Rajoy levert de situatie een probleem op voor zijn begroting. Woensdag stemt het parlement in Madrid namelijk over de begroting voor 2018, maar de regering heeft daarvoor ook waarschijnlijk de stemmen van de Baskische partij PNV nodig. Die partij eist echter dat Rajoy stopt met zijn interventie in CataloniŽ.

Puigdemont

De Catalaanse president Torra ligt al sinds zijn beŽdiging overhoop met Madrid. Hij gaf aan dat hij de strijd voor onafhankelijkheid zou voortzetten en dat het zijn doel is "de rechtmatige president van CataloniŽ, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen".

Hij is ook bij Puigdemont op bezoek geweest in Berlijn. Vandaag heeft een Duitse rechtbank een verzoek van de aanklager afgewezen om Puigdemont weer vast te zetten. Volgens de aanklager is de kans groot dat Puigdemont zal vluchten, maar de rechter wilde daar niet in mee.

De rechter moet nog een besluit nemen of de oud-president van CataloniŽ wordt uitgeleverd aan Spanje, waar de aanklager hem wil vervolgen voor rebellie en corruptie.
Spanje erkent nieuw regiobestuur CataloniŽ niet
20 Mei, 10:12 NOS nieuws

De Spaanse regering weigert het nieuwe beoogde regiobestuur van CataloniŽ te erkennen. Madrid zegt in een verklaring dat de wens die de nieuwe regiopresident Quim Torra gisteren uitsprak voor een dialoog met de Spaanse regering niet oprecht is en spreekt zelfs van een provocatie.

Torra, die donderdag werd beŽdigd, wil vier ministers in zijn ploeg opnemen die ofwel op de vlucht zijn voor justitie, of in voorarrest vastzitten, onder meer op beschuldiging van rebellie. Premier Rajoy vindt dat niet acceptabel. De Spaanse regering heft het directe bestuur van de Spaanse regering over CataloniŽ dan ook niet op, staat in de verklaring uit Madrid.

Puigdemont weer in het zadel helpen

Na het illegale referendum over onafhankelijkheid in oktober werden de Catalaanse ministeries door Madrid overgenomen. Zodra er een nieuw regiobestuur was, zou Madrid zich terugtrekken, maar dat gebeurt dus niet.

Dat de strijd tussen het Catalaanse regiobestuur en Madrid zou voortduren, werd meteen na de beŽdiging van Torra al duidelijk. Torra zei dat hij de strijd voor onafhankelijkheid zou voortzetten en dat het zijn doel is "de rechtmatige president van CataloniŽ, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen".
Raadkamer verklaart Europese aanhoudingsbevelen Catalaanse ex-ministers niet uitvoerbaar
De Brusselse raadkamer heeft vandaag na een korte zitting beslist dat de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de drie Catalaanse ex-ministers niet-uitvoerbaar zijn. De raadkamer heeft de vordering van het Brusselse parket gevolgd.


Minstens ťťn Belgisch slachtoffer bij crash met ULM in CataloniŽ
17 Mei, 00:18 Skynet Buitenland
Bij de crash van een ultralicht vliegtuig (ULM) vanochtend in de buurt van de luchthaven van La Seu d'Urgell in CataloniŽ zijn twee personen om het leven gekomen. Volgens de Catalaanse krant El Periůdico heeft een van de slachtoffers de Belgische nationaliteit. Volgens de Andorrese krant ARA Andorra zijn beide slachtoffers Belgen.


Minstens zes personen opgepakt in Frankrijk in verband met aanslagen CataloniŽ
15 Mei, 12:18 Skynet
In Frankrijk heeft de dienst Binnenlandse Veiligheid (DGSI) vanochtend op verschillende plaatsen een reeks van arrestaties uitgevoerd binnen de Tsjetsjeense gemeenschap. Dat meldt de Franse zender France Info. In de departementen Bas-Rhin, Gironde en Haute-Garonne werden minstens zes mensen opgepakt. De arrestaties zouden gelieerd zijn aan de aanslagen in Barcelona en Cambrils in augustus 2017.


Quim Torra nieuwe minister-president van CataloniŽ
15 Mei, 00:18 Skynet Buitenland
De separatist Quim Torra is vandaag door het parlement in Barcelona verkozen tot nieuwe minister-president van CataloniŽ. De 55-jarige politicus bereikte in de tweede ronde de benodigde eenvoudige meerderheid van de stemmen.


Nationalistische hardliner nieuwe premier CataloniŽ
14 Mei, 15:00 De Tijd
14:42 Op de valreep zijn de Catalaanse nationalisten er maandag in geslaagd een nieuwe premier op het schild te hijsen. 'Ik val in tot onze enige legitieme premier, Carles Puigdemont, kan terugkeren naar Ba...


Quim Torra volgt Puigdemont op als regiopresident van CataloniŽ

Quim Torra is door het Catalaanse parlement gekozen als nieuwe regiopresident. Daarmee heeft CataloniŽ vijf maanden na de verkiezingen in december weer een bestuur.

Torra werd met een nipte meerderheid van 66 tegen 65 stemmen gekozen. Zaterdag kwam hij in een eerdere stemronde nog twee stemmen tekort.

Met het nieuwe bestuur stopt ook de interventie van de Spaanse regering in de Spaanse deelstaat. Na het illegale referendum over onafhankelijkheid in oktober werden de Catalaanse ministeries door Madrid overgenomen.

Niet beschikbaar

Quim Torra werd vorig week naar voren geschoven door de separatistenleider Carles Puigdemont, die zichzelf niet meer beschikbaar stelt als kandidaat. Haast was geboden, want als er voor 22 mei geen nieuwe regiopresident zou zijn, zouden nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Zaterdag zei Quim tijdens een toespraak in het parlement in Barcelona dat hij niet van plan is een echt andere weg in te slaan dan zijn voorganger Puigdemont. Hij sprak zich uit voor "een proces in de richting van Catalaanse onafhankelijkheid".

Carles Puigdemont wacht in Duitsland, waar hij is aangehouden, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje.
Puigdemont neemt afstand van Catalaans premierschap en duidt opvolger aan

De gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is niet langer kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt. De in Duitsland verblijvende separatist schuift meteen ook een opvolger naar voren: Quim Torra, een nieuwkomer in de politiek.
Puigdemont schuift nieuwe kandidaat-premier CataloniŽ naar voren

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont, die niet meer beschikbaar is als regiopresident, heeft opnieuw een opvolger gelanceerd. Hij schuift politicus Quim Torra naar voren.

Catalonie zit al sinds oktober zonder regiopresident. Puigdemont werd toen na een onafhankelijkheidsreferendum aan de kant geschoven door de Spaanse regering, dat het referendum als illegaal beschouwde. In december waren er nieuwe verkiezingen waarbij de partij van Puigdemont, als winnaar uit de bus kwam.

Een nieuwe coalitie werd toen niet gevormd. Veel kandidaat-leiders waren net als Puigdemont naar het buitenland gevlucht, of zitten vast.

De Catalanen moeten nu voortmaken. Want als er voor 22 mei geen nieuwe regiopresident is, moeten er opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven.

Herbenoemen

Vijf dagen geleden deed de separatistische partij nog een poging om Puigdemont te herbenoemen tot regiopresident. Een wetsvoorstel dat bepaalt dat een kandidaat-regiopresident niet bij de stemming aanwezig hoeft te zijn, zou dat mogelijk maken. Maar zover komt het dus niet.

In maart had Puigdemont al aangegeven niet beschikbaar te zijn voor de functie van regiopresident. Maar de opvolger die hij toen voorstelde zit in Spanje in voorarrest vanwege het mede-organiseren van het referendum voor onafhankelijkheid.

Puigdemont is nu in Duitsland, dat hem heeft aangehouden. Hij mag het land niet verlaten, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje.
CataloniŽ klaagt Spaanse opperrechter aan wegens ?belangenverstrengeling'
13 April, 23:12 De Tijd
22:43 Het bureau van het Catalaanse parlement legt een klacht neer tegen rechter Pablo Llarena van het Spaanse hooggerechtshof wegens ?belangenverstrengeling? met de Catalaanse politiek.


Crisis CataloniŽ - Catalaanse ex-ministers in BelgiŽ blijven op vrije voeten
5 April, 22:48 Skynet
De Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig, die in BelgiŽ verblijven, blijven vrij onder voorwaarden. Ze werden donderdag verhoord door een onderzoeksrechter.


Crisis CataloniŽ - Madrid zal gerechtelijke beslissingen "respecteren"
5 April, 22:48 Skynet
De Spaanse regering heeft donderdagavond laten weten dat ze gerechtelijke beslissingen "altijd zal respecteren", of die beslissingen de regering "nu wel of niet bevallen". De mededeling kwam er nadat een Duitse rechtbank besliste om Carles Puigdemont, de vroegere Catalaanse minister-president tegen wie Spanje een aanhoudingsbevel lopen heeft, onder voorwaarden vrij te laten. De Duitse rechtbank besliste donderdag al dat Puigdemont niet uitgeleverd kan worden voor "rebellie". Voor "misbruik van overheidsmiddelen" kan dat in theorie wel, maar daarover moet de beslissing nog vallen.


Puigdemont op borgtocht vrij in Duitsland

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont komt onder voorwaarden vrij. Dat heeft een rechtbank in Duitsland besloten. Volgens de rechter kan de oud-regiopresident alleen worden overgeleverd aan Spanje als dat land hem slechts aanklaagt wegens corruptie. De aanklacht voor rebellie is door de Duitse rechter terzijde geschoven.

(later meer)
Crisis CataloniŽ - Enkele honderden demonstranten in Berlijn vragen vrijlating Puigdemont
1 April, 22:06 Skynet
Enkele honderden aanhangers van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont hebben zondag in de Duitse hoofdstad Berlijn gemanifesteerd voor zijn vrijlating. Puigdemont zit sinds vorige week maandag in een Duitse cel.


29 Maart, 08:00 De Tijd
Puigdemont vandaag voorgeleid, 100 gewonden in CataloniŽ
26 Maart, 10:24 NOS nieuws

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont wordt vandaag voorgeleid aan de Duitse rechter-commissaris, heeft minister Hans-Joachim Grote van de deelstaat Sleeswijk-Holstein verklaard. Dat gebeurt in NeumŁnster. In die stad, vlak bij Kiel, werd Puigdemont gisteren vastgezet nadat de Duitse politie hem had aangehouden in de buurt van de Deens-Duitse grens.

Nadat formeel is vastgesteld dat de gedetineerde Catalaan daadwerkelijk Carles Puigdemont is, moet justitie bepalen of hij langer kan worden vastgehouden in afwachting van een besluit over uitlevering aan Spanje. Madrid wil Puigdemont berechten voor opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld. Hij was een van de initiatiefnemers voor het illegale referendum in CataloniŽ, dat leidde tot het uitroepen van de onafhankelijkheid door Puigdemoint in oktober vorig jaar.

De beslissing om Puigdemont vast te houden in verband met het uitleveringsverzoek of op vrije voeten te stellen, wordt genomen op basis van Spaanse stukken waarin de gronden voor uitlevering worden onderbouwd.

Volgens regiominister Grote is het niet duidelijk of Puigdemont asiel wil aanvragen in Duitsland.

Puigdemont woonde tot voor kort in BelgiŽ. Hij was vorige week in Finland om er onder meer een lezing te geven. Hij zou met een aantal advocaten in een auto de grens tussen Denemarken en Duitsland zijn overgestoken, nadat hij lucht had gekregen van een nieuw Spaans arrestatiebevel. De Spaanse geheime dienst zou hem al dagen hebben gevolgd.

Honderd gewonden

In CataloniŽ hebben gisteravond tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de arrestatie van de voormalige Catalaanse regiopresident. Bij harde confrontaties tussen betogers en politie zijn zeker honderd mensen gewond geraakt. Onder hen zijn ook tientallen politieagenten.

Puigdemont riskeert in Spanje een celstraf van 25 jaar. Naast de separatistenleider zitten nog zes prominente Catalaanse politici in het buitenland. Ook zij worden door Madrid gezocht.
Demonstranten CataloniŽ eisen vrijlating Puigdemont
25 Maart, 20:00 NOS nieuws

In verscheidene Catalaanse steden zijn duizenden mensen op de been om te demonstreren tegen de aanhouding van separatistenleider Carles Puigdemont. Ze dragen Catalaanse vlaggen en scanderen: "Schaam je Europa" en "Bevrijd Puigdemont, onze president".

In Barcelona heeft een groep zich verzameld voor het gebouw van de Spaanse delegatie. De politie greep daar in toen demonstranten eieren en blikjes gooiden naar politieauto's, meldt de Spaanse krant El PaŪs. Ook op de Ramblas zijn betogers op de been.

Puigdemont werd vanochtend in Duitsland aangehouden. Hij was na een lezing in Finland onderweg naar BelgiŽ, waar hij in ballingschap leeft. De demonstranten eisen dat hij wordt vrijgelaten en niet aan Spanje wordt uitgeleverd.

De voorzitter van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ANC deed eerder vandaag een klemmend beroep op de EU en in het bijzonder Duitsland om Puigdemont niet uit te leveren aan Madrid. Aanhangers van de separatistenleider hebben meer demonstraties aangekondigd. Ook roepen ze mensen op om te staken.
Crisis CataloniŽ - "Geen nieuw Europees aanhoudingsmandaat voor Puigdemont gezien"
24 Maart, 19:54 Skynet
"Ik heb nog geen nieuw Europees aanhoudingsmandaat voor mijn cliŽnt (de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont, nvdr) onder ogen gekregen en ik heb van mijn confrater in Spanje die voor mijnheer Puigdeont werkt ook nog geen document toegezonden gekregen dat erop wijst dat er een nieuw Europees aanhoudingsmandaat tegen hem is uitgeschreven." Dat heeft Paul Bekaert, advocaat van de Catalaanse minister-presidnt in ballingschap, zaterdagnamiddag aan Belga verklaard. "En zelfs als er een nieuwe Europees aanhoudingsmandaat zou zijn, dan gaat het om een misbruik van dit soort mandaat en is het illegaal", voegt de Belgische advocaat er nog aan toe.


Maximilian Schachmann bezorgt Quick-Step nieuwe zege in Ronde van CataloniŽ
24 Maart, 18:06 Skynet
Maximilian Schachmann heeft vandaag de zesde rit in de Ronde van CataloniŽ (WorldTour) tussen La Pobla de Segur en Torrefarrera gewonnen, voor de Spanjaard Diego Rubio en de Ier Sam Bennett. De 24-jarige Duitser bezorgde Quick-Step zo al zijn negentiende overwinning van het seizoen.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be