NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Catalonie

2News.be / Trefwoorden / Catalonie

Ministerie van FinanciŽn wil reiskosten van Catalaanse burgemeesters onderzoeken

Het Spaanse ministerie van FinanciŽn vraagt dat de Catalaanse burgemeesters en europarlementsleden die op 7 november naar Brussel reisden, zich zouden verantwoorden voor het Rekenhof. Het verdenkt hen ervan publieke middelen aangewend te hebben voor die reis, die in het teken stond van hun steun aan de Catalaanse ex-regering in ballingschap. Dat bericht de Catalaanse zender Televisů 3 dinsdag via Twitter.
Premier Rajoy bezoekt CataloniŽ voor het eerst sinds protesten
12 November, 13:00 NOS nieuws

De Spaanse premier Rajoy brengt vandaag een bezoek aan CataloniŽ, dat is voor het eerst sinds hij de regio onder direct bestuur plaatste van Madrid. Hij is aanwezig bij een campagne-bijeenkomst van zijn Partido Popular in Barcelona. Op 21 december zijn er regionale verkiezingen in CataloniŽ.

Gisteren werd in Barcelona door honderdduizenden voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid gedemonstreerd tegen de gevangenschap van separatistische Catalaanse leiders. Acht bestuurders en twee prominente activisten werden opgepakt na het onafhankelijkheidsreferendum dat volgens Madrid onwettig was. Zes parlementariŽrs werden op borgtocht vrijgelaten.

Na het referendum van 1 oktober vonden er massale demonstraties plaats in CataloniŽ, door zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid. Omdat het regionale Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep, plaatste Rajoy de regio onder gezag van Madrid. Ook werden nieuwe regionale verkiezingen uitgeschreven.

Intussen verblijft de Catalaanse president Puigdemont nog altijd met vier ministers in BelgiŽ. Spanje heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het vijftal, dat zich vervolgens meldde bij de Belgische politie. Een Belgische rechter oordeelt binnenkort of het aanhoudingsbevel gegrond is.
De zin en onzin van twee maanden 'CataloniŽ' in 22 vragen en antwoorden
12 November, 08:12 NOS nieuws

Onze correspondent Rop Zoutberg had het druk de afgelopen maanden. Hij kreeg meer vragen dan ooit over een conflict op zijn bordje, want wat is er toch allemaal aan de hand in CataloniŽ?

Hij geeft in dit artikel de antwoorden op veel van die vragen, maar doet dat niet alleen. Zoutberg krijgt hulp van zijn collega Edwin Winkels, Raphael Minder, auteur van het boek The Struggle for Catalonia, NOS-verslaggever Eva Wiessing en Joan Maria Piquť, voormalig internationaal voorlichter van het Catalaans bestuur.

In de afbeelding hieronder kun je in ťťn oogopslag zien wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd (bekijk hier een grote versie).

En dan dus nog de vragen. Het zijn er 22.

1. Was het uitroepen van de onafhankelijkheid door de Catalanen een schreeuw om aandacht?

Raphael Minder: "Het was meer dan dat. De onafhankelijkheidsverklaring was onderdeel van een groter plan. Zeventig van de 135 kamerleden in het Catalaanse parlement gingen akkoord."

2. En met welke valuta gaan ze in CataloniŽ betalen als ze ooit een onafhankelijk land worden?

Geen idee. In CataloniŽ bestond ooit de florŪn, de gulden.

3. Waarom is de regering van Spanje zo vreselijk bang en zo boos dat ze hard ingrepen?

Madrid wijst steeds op de grondwet uit 1978, die spreekt over 'la indisoluble unidad de la nacion espaŮolaī. Spanje kan volgens die tekst dus niet worden opgedeeld.

4. Wat hopen Catalanen dat onafhankelijkheid ze gaat brengen, wat hebben ze nu nog niet?

Joan Maria Piquť: "Het gaat de Catalanen erom het recht te hebben over zichzelf te beslissen. Ze willen dat niet langer anderen beslissingen voor ze nemen. Dat kunnen ze zelf het best."

5. Hoe kon de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging de afgelopen jaren zo groot worden?

Het Constitutionele Hof veegde in 2010 een nieuw statuut voor CataloniŽ van tafel. Daardoor zou de autonomie worden vergroot. De woede over dat wegstemmen is nog altijd enorm en de motor achter de protesten.

6. Op het nieuws zag je Catalanen huilen van blijdschap na het uitroepen van de republiek. Waar kwam die emotie vandaan?

Joan MarŪa Pique: "Het is een strijd die de Catalanen al tientallen jaren voeren en het is voor veel mensen heel zwaar geweest. Ineens voelden mensen dat die strijd misschien wel voorbij was. Dat de strijd tegen de ongelijkheid die hun ouders of opa's en oma's al voerden ook gewonnen kon worden."

7. Ik wil met Kerst op stedentrip naar Barcelona, is het daar wel veilig nu?

Gewoon gaan (pas wel op voor zakkenrollers).

8. Waar ligt de loyaliteit van de mossos en Catalaanse militairen?

CataloniŽ heeft geen eigen leger. Wel een autonome politiedienst, de mossos d'esquadra. Hun chef is vervangen en de agenten staan momenteel onder direct bestuur van de Spaanse regering. Zonder al te veel morren.

9. Klopt het dat Spanje voorbereidingen heeft getroffen voor een militair ingrijpen?

Nee. Althans niet in het openbaar.

10. De crisis veroorzaakte grote verdeeldheid onder de Catalanen. Hoe krijg je die groepen weer bij elkaar?

Eva Wiessing: "De tijd zal de wonden moeten helen. Misschien moeten gematigde politici het voortouw nemen om beide groepen met elkaar in gesprek te brengen. Voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid kunnen zich absoluut niet in elkaar inleven. Het kan nog jaren duren. Er is heel veel stuk."

11. In CataloniŽ is tot nu toe betrekkelijk rustig gereageerd op het ingrijpen van de Spaanse overheid, hoe kan dat?

Edwin Winkels: "De Catalanen demonstreren graag geordend en georganiseerd, zoals deze zaterdag. Ze gaan niet massaal spontaan de straat op, maar pas als ze van hogerhand ertoe worden opgeroepen."

12. Heeft het buitensporige politieoptreden tijdens het referendum het Spaanse politiekorps versterkt of verzwakt?

Buiten CataloniŽ hield het applaus voor de Guardia Civil niet op. Maar in CataloniŽ houdt men zich veel meer op de vlakte. Er wordt ook een propagandaoorlog uitgevochten. Die win je niet met beelden van agenten die oma's slaan.

13. Is de informatievoorziening door de Spaanse tv-zender TVE en het Catalaanse TV3 partijdig of niet?

Zeker wel. Enorm.

14. Krijgen Spanjaarden en Catalanen wel eerlijke informatie?

Met ťťn medium volgen kom je er niet. Het is triest te zien hoe aantallen demonstranten bij protesten steevast met honderdduizenden worden overdreven. Alle partijen maken zich daar schuldig aan.

15. Wat heeft op jou als correspondent de meeste indruk gemaakt?

De pro-onafhankelijkheid protesten waarin ik meeliep. Ik zag een vuur in hun ogen dat ik nooit eerder bij demonstranten zag. Even verderop keerden ordediensten hun rug naar Spaanse overheidsgebouwen, want ze luisterden niet meer naar orders. Voor het eerst van mijn leven voelde ik revolutie.

16. Jullie waren erbij op 1 oktober, die dag van het verboden referendum. Hoe kijk je daar op terug?

Eva Wiessing: "Vooral de emotie bij de oudere Catalanen maakte veel indruk. Zij hadden echt het gevoel dat ze die dag geschiedenis schreven. Je voelde ook de spanning, hoe enorm bang iedereen was dat de Spaanse politie ook in 'ons' stembureau zou ingrijpen."

Bekijk hieronder een indringend verslag van Eva Wiessing over de dag van het verboden referendum:

17. Waarom zijn die acht voormalige ministers van Puigdemont gevangen gezet? Hoe lang zitten ze nog vast?

Er bestond vluchtgevaar, zo oordeelde de rechter. Het lijkt er wel op dat ze snel vrij kunnen komen, omdat justitie inziet dat de gevangen ministers als martelaar bij de Catalaanse verkiezingen kunnen worden ingezet.

18. Wat is de grootste inschattingsfout die Puigdemont heeft gemaakt?

Edwin Winkels: "Dat de regering in Madrid op een bepaald moment wel in gesprek zou willen gaan om de laatste, kansloze stap naar afscheiding te voorkomen."

19. In de Catalaanse peilingen zie je dat de separatisten hun meerderheid verliezen. Is dat de reden waarom ze geen verkiezingen wilden?

Dat is nog maar de vraag. Het zal echt een nek-aan-nekrace worden. In de ene peiling verliezen de separatisten, maar in de andere poll winnen ze juist wat. Het valt op dat na de twee maanden van conflict de verhoudingen niet echt veranderd zijn. Dat betekent dat voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid nog altijd in gelijke kampen zijn verdeeld.

20. Wat hoopt Puigdemont nog te bereiken nu zijn droom op een onafhankelijk CataloniŽ in duigen is gevallen?

Raphael Minder: "Hij wil dat zijn partij en andere pro-onafhankelijkheidspartijen de verkiezingen van 21 december winnen. Dat zou bevestigen dat de separatisten democratische steun hebben voor hun onafhankelijkheidsstreven."

21. Wat gaat Spanje doen als bij de verkiezingen in CataloniŽ opnieuw de separatistische partijen winnen?

Dan begint alles van voren af aan. Toch geloven veel mensen dat de partijen die voor onafhankelijkheid zijn hun droom moeten opgeven. Wanneer een toekomstig Catalaans bestuur opnieuw toewerkt naar het uitroepen van de republiek, zal Spanje opnieuw ingrijpen.

22. Is er een kans dat het de Catalanen ooit lukt om onafhankelijk te worden?

De strijd om een eigen land zal niet verdwijnen. Wellicht bestaat over een eeuw Spanje wel niet meer. Maar CataloniŽ zeker wel.
CataloniŽ is Spaans probleem, en een beetje Belgisch
10 November, 17:36 De Tijd
16:30 Niemand die het zegt, maar premier Charles Michel (MR) heeft de N-VA discreet gevraagd terughoudendheid aan de dag te leggen over de Catalaanse kwestie. CataloniŽ mag dan een Spaans probleem zijn, en ...


Crisis CataloniŽ - Catalaanse parlementsvoorzitster in voorhechtenis met borgsom van 150.000 euro
10 November, 00:54 Skynet
Het Spaanse hooggerechtshof heeft donderdagavond ook de voorlopige hechtenis bevolen van de voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, in het kader van het onderzoek naar "rebellie" en "opruiing" wegens de goedkeuring door het parlement van een onafhankelijkheidsverklaring. Ze kan wel voorlopig vrijgelaten worden als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt.


Crisis CataloniŽ - Beke vraagt respect voor onafhankelijkheid gerecht in zaak-Puigdemont
8 November, 22:00 Skynet
CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft opgeroepen tot respect voor de onafhankelijkheid van het gerecht. Dat deed hij woensdagavond in het VRT-programma Terzake in een gesprek over de Catalaanse crisis en de beslissing die het Belgische gerecht moet vellen over het Europese aanhoudingsbevel tegen de afgezette minister-president Carles Puigdemont.


Crisis CataloniŽ - Puigdemont overtuigd dat Catalanen "staatsgreep" niet zullen aanvaarden
8 November, 19:36 Skynet
"Ik ben ervan overtuigd dat de Catalanen deze staatsgreep niet zullen aanvaarden en voor partijen zullen stemmen die tegen artikel 155 van de grondwet zijn". Zo blikt de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vandaag in het VRT-programma Terzake vooruit naar de regionale verkiezingen van 21 december.


Duizenden betogers de straat op in Barcelona en beloven ?strijd verder te zetten?

In Barcelona zijn woensdag tijdens een regionale stakingsdag duizenden mensen samengekomen voor het Catalaanse parlementsgebouw uit ?woede? tegen de Spaanse regering en om de vrijlating van de opgesloten afgezette Catalaanse ministers te eisen.
Wegen en treinen in CataloniŽ geblokkeerd na stakingsoproep
8 November, 12:06 Gazet v. Antwerpen

Het verkeer in CataloniŽ verloopt woensdagochtend moeizaam als gevolg van de stakingsoproep van de separatistische intersyndicale CSC. Tal van wegen en snelwegen zijn geblokkeerd. Ook het treinverkeer is getroffen door de actie.
Charles Michel: ?Er is een politieke crisis in Spanje, niet in BelgiŽ?

?De politieke crisis is in Spanje, niet in BelgiŽ?. Dat verklaarde premier Charles Michel woensdagvoormiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tijdens een actualiteitsdebat over de Catalaanse crisis.
Bourgeois verkiest India boven actuadebat over CataloniŽ
6 November, 23:30 De Tijd
23:20 Geert Bourgeois is in het zog van het koningspaar in India en hij is niet van plan om terug te keren voor een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement over CataloniŽ.


Vlaams Parlement organiseert woensdag actuadebat over CataloniŽ
6 November, 16:06 Skynet Belgie
Het Vlaams Parlement organiseert woensdag een actualiteitsdebat over CataloniŽ. Het debat komt er op vraag van meerderheidspartij N-VA en de vraag kreeg steun van oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen. Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V en opppositiepartij sp.a staan niet te springen voor het debat, vooral omdat het parlement nog niet zo lang unaniem een resolutie over CataloniŽ heeft goedgekeurd. "De vraag is wat zo'n debat zal toevoegen aan die resolutie", verzucht een bron uit de meerderheid.


Beke niet opgezet met ?stoere verklaringen? over CataloniŽ

CD&V-voorzitter Wouter Beke neemt de ?stoere verklaringen? vanuit Vlaanderen en BelgiŽ over CataloniŽ op de korrel. Die verklaringen kunnen volgens hem belangrijke (diplomatieke) gevolgen hebben voor ons land. ?De voorbije jaren is de stelling steeds geweest dat buitenlandse conflicten niet geÔmporteerd mogen worden. Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt?, aldus Beke.
Reynders betreurt commentaren van Belgische politici

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt dat Belgische politici uitspraken doen over de Catalaanse crisis "terwijl dat hun rol niet is".
Ook Karel De Gucht vindt dat Europa zich duidelijk moet uitspreken over CataloniŽ
6 November, 08:18 Skynet Belgie
Ook voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat Europa niet monddood mag blijven over het opsluiten van Catalaanse politici en de straffen die hen boven het hoofd hangen. De Gucht vindt het "te eenvoudig" te zeggen dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Wanneer iets gelijkaardigs gebeurt in Rusland, wordt terecht moord en brand geschreeuwd, merkte de Open Vld'er vandaag op in De Ochtend op Radio 1.


Catalaanse ex-premier Puigdemont vrij onder voorwaarden
6 November, 00:36 NOS nieuws

De Catalaanse ex-premier Puigdemont en vier ex-ministers die zich vandaag bij de politie hadden aangegeven, zijn vrijgelaten op voorwaarde dat ze in BelgiŽ blijven tot hun zaak door de rechter is bekeken. Spanje heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven voor de vijf en de rechter moet kijken of dat gegrond is.

Puigdemont en de anderen moeten ook voor de Belgische rechter verschijnen als ze daartoe worden opgeroepen. De onderzoeksrechter in BelgiŽ kijkt alleen of de Catalanen aan Spanje moeten worden overgedragen en daar een eerlijk proces zullen krijgen. Maar of ze de Spaanse wet hebben overtreden, zoals de regering in Madrid stelt, daar gaat de Belgische rechter niet over: dat moet door een Spaanse rechter beoordeeld worden.
Puigdemont roept separatisten op tot frontvorming

De afgezette president van CataloniŽ, Carles Puigdemont, heeft de onafhankelijkheidsgezinde partijen van CataloniŽ tot eenheid opgeroepen bij de regionale verkiezingen van 21 december. Hij deed de oproep vanuit Brussel, waar hij zich heeft teruggetrokken om aan vervolging in Spanje te ontkomen.
Crisis CataloniŽ: Federaal parket heeft nog geen onderzoeksrechter aangesteld
4 November, 14:06 Skynet Belgie
Het federaal parket bevestigt vandaag in een schriftelijke mededeling dat het gisteren vijf Europese aanhoudingsbevelen heeft ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Naast dat voor de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, gaat het om de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, LluŪs Puig en Clara Ponsati. De procedure start als er een onderzoeksrechter is aangesteld, maar dat is tot op vandaag nog niet gebeurd.


Crisis CataloniŽ - Procedure van overlevering kan tot 100 dagen duren
3 November, 23:00 Skynet
De hele procedure die in gang is gezet met de Europese aanhoudingsbevelen tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers, en die kan leiden tot hun overlevering, kan tot 100 dagen duren. Dat blijkt vrijdagavond uit een persbericht van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).


Catalaanse leider Puigdemont geeft zich aan
5 November, 15:00 Volkskrant
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers hebben zich vrijwillig bij de politie in BelgiŽ aangegeven. Ze worden zondagmiddag gehoord door een onderzoeksrechter, meldt een woordvoerder van het Brusselse parket. De rechter heeft dan 24 uur om over het vervolg te beslissen. Justitie in BelgiŽ ontving vrijdag het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse re

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be