NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Catalonie

2News.be / Trefwoorden / Catalonie

?Met Puigdemont aan roer blijft CataloniŽ onder voogdij Madrid?
Gisteren, 12:54 Gazet v. Antwerpen

Indien de separatistische minister-president van CataloniŽ Carles Puigdemont probeert zijn regio vanuit ballingsoord Brussel te besturen, zal CataloniŽ onder voogdij van Madrid blijven staan. Die waarschuwing heeft maandag de Spaanse premier Mariano Rajoy gelanceerd.
CataloniŽ is nog niet eens onafhankelijk, maar Tabarnia wil zich nu al afsplitsen
8 Januari, 23:36 Volkskrant
Het lijkt de naam van een sprookjesland: Tabarnia. Toch weten veel Spanjaarden pas sinds kort waar dit land ligt. Tabarnia, een samentrekking van Barcelona en Tarragona, maakt furore als regio die zich wil afsplitsen van CataloniŽ - om bij Spanje te kunnen blijven, wat er ook gebeurt. De Catalaanse verkiezingen op 21 december maakten eens te meer duidelijk hoe verdeeld CataloniŽ is tussen voor- en


Messi kan gratis weg bij afscheiding CataloniŽ
5 Januari, 21:30 De Tijd
21:04 Voetbalsuperster Lionel Messi kan zijn contract bij FC Barcelona gratis verbreken als CataloniŽ zich van Spanje afscheurt en de club niet langer in competitie uitkomt.


Rajoy: 'Puigdemont wil CataloniŽ regeren vanuit BelgiŽ'
29 December 2017, 16:24 De Tijd
16:16 De Spaanse premier Mariano Rajoy noemt het absurd dat de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont vanuit BelgiŽ een regering in ballingschap zou willen vormen.


Crisis CataloniŽ - Spanje trekt politieversterking terug uit CataloniŽ
26 December 2017, 19:24 Skynet
Spanje trekt de extra politieagenten die naar aanleiding van het omstreden onafhankelijkheidsreferendum naar CataloniŽ werden gestuurd, terug uit de regio. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd.


De vijfde kersttoespraak van de koning
23 December 2017, 07:42 NOS nieuws

Maandag houdt Willem-Alexander zijn vijfde kersttoespraak en volgend jaar april viert hij zijn eerste lustrum als koning. Als hij het voorbeeld van zijn moeder en grootmoeder volgt, heeft hij minimaal nog zo'n 25 jaar koningschap voor de boeg.

Daar lijkt hij niet tegenop te zien. In het televisie-interview bij gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag afgelopen april zei hij: "Je hoeft geen medelijden met mij te hebben. (..) Er zit wel iemand voor u die zeer goed in zijn vel zit en blij is met het ambt dat hij mag uitvoeren."

Dat de koning "een heel interessant leven" heeft en daar lol in heeft, is te zien in het Oranje Jaaroverzicht dat de NOS vanavond uitzendt. Daaruit blijkt eveneens dat het koningschap van Willem-Alexander stoelt op een vooraf goed doordacht en hecht doortimmerd plan waarnaar hij zich sinds zijn inhuldiging consequent gedraagt.

Verbinden

Meteen al in zijn inhuldigingsrede op 30 april 2013 zei de koning: "Van mijn ambt heb ik een helder beeld." Dat beeld invullend, voegde hij daaraan toe: "Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt."

Dat verbinden en benaderbaar zijn de plechtankers van zijn ambtsinvulling zouden worden, zei Willem-Alexander in het televisie-interview aan de vooravond van zijn troonsbestijging. Hij beklemtoonde toen ("Ik ben geen protocolfetisjist" ) niet te hechten aan de aanspreekvorm majesteit: "Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn."

Hij kondigde aan een koning te willen zijn "die in de 21e eeuw de samenleving kan samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen door aanwezig te zijn waar jij denkt dat mensen die steun of hulp nodig hebben".

Vrije speelruimte

Wie de (representatieve) daden van de koning onder de loep neemt, kan zien dat de manier waarop 'verbinder' Willem-Alexander zijn koningschap vorm geeft, geheel in lijn is met de door hem bij zijn aantreden geformuleerde uitgangspunten.

Door zorgvuldig te kiezen welke bezoeken hij aflegt, wil hij naar eigen zeggen - zonder zich in woelig politiek vaarwater te begeven -"gericht aandacht vragen" en "samenbindend zijn". Dat hij gemakkelijk contacten legt met mensen van allerlei slag helpt hem daarbij.

Het duidelijkst waarneembaar is de persoonlijke ambtsopvatting van de koning in zijn kersttoespraken. Daarin heeft hij immers meer vrije speelruimte dan anders. Wie zijn vier tot nu toe gehouden kersttoespraken naast elkaar legt, bemerkt dat de koning daarin hamert op de waarde van nationale saamhorigheid, meeleven toont met mensen in de knel en vrijwilligers en mantelzorgers prijst. Toch lijkt de toon van zijn kersttoespraken gaandeweg bezorgder.

Eenzaam

In 2013 had Willem-Alexander het vooral over intermenselijke verhoudingen: "Wezenlijk in ons leven zijn onze relaties met anderen, in de eerste plaats de mensen dichtbij: de leden van het gezin, de familie, vrienden en collega's op het werk."

Hij voeg aandacht voor mensen die eenzaam zijn en zegt dat "vrede op aarde heel dichtbij begint. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad."

Afwijkende mening

Afgelopen jaar had de koning het over "tegenstrijdige gevoelens". Hij zei met zijn toespraak "geworsteld" te hebben. Dat mondde uit in een pleidooi voor "de waarden die van oudsher bij Nederland horen". Hij had het over vrijheid en tolerantie, kwam op voor mensen "met een afwijkende mening" en keerde zich tegen "discriminatie op grond van levensovertuiging, ras, geslacht of seksuele geaardheid".

Juist zijn kersttoespraken illustreren hoe de koning zijn rol ziet. Vlak voor zijn aantreden zei hij dat een monarchie "altijd meebeweegt met de maatschappij". Hij voegde eraan toe: "Anders sta je er buiten, dan ben je niet meer relevant. Je bent een symbool, maar een symbool moet wel relevantie hebben."
Crisis CataloniŽ: onderzoek naar rebellie uitgebreid naar onder meer Catalaanse ex-president Artur Mas
22 December 2017, 14:00 Skynet
Het onderzoek naar rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing wordt uitgebreid naar onder meer de Catalaanse ex-president Artur Mas, de nummer 2 van de separatistische partij ERC Marta Rovira en de voormalige woordvoerster van de partij CUP in het parlement Anna Gabrie. Dat heeft de rechter van het Spaanse Hooggerechtshof Pablo Llarena beslist, zo melden de Spaanse media.


Winst seperatisten in CataloniŽ: 'Rajoy zal zijn bureau hebben opgegeten'
22 December 2017, 11:18 NOS nieuws

"Het wordt tijd, het is wel duidelijk dat er nu echt onderhandeld moet worden." Een kioskhouder op de Gran Via, een van de belangrijkste straten in Barcelona, vindt dat de regering in Madrid na de uitslag van gisteren om de tafel moet met de separatisten. "Of ze dat nou leuk vinden of niet."

De partijen die voor onafhankelijkheid van CataloniŽ zijn, hebben de vervroegde verkiezingen gisteren ruim gewonnen. Het weggestuurde regiobestuur zou dus zo weer aan de gang kunnen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy schreef nieuwe verkiezingen uit in de hoop dat de Catalanen zouden afrekenen met de onafhankelijkheidspartijen maar dat is niet gebeurd. "Rajoy zal zijn bureau hebben opgegeten toen hij gisteren de uitslag hoorde", zegt correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Rajoy nam met de verkiezingen een grote gok en zette heel zware middelen in: "Het regiobestuur is aan de kant gezet en justitie trad op. En nu zit hij met twee winnende onafhankelijkheidspartijen waarvan de ene leider in vrijwillig ballingschap zit in Brussel en de andere achter de tralies in Madrid. Dan dient zich de vraag aan wat daarmee moet gebeuren. Ik denk dat Rajoy een lastige Kerst tegemoet gaat."

De ochtendkranten in Barcelona laten allemaal een breed grijnzende Puidgemont zien op de voorpagina. "Absolute meerderheid", kopt Ara, een krant die op de hand is van de separatisten. De Catalaanse krant La Vanguardia kopt: "Ciudadanos wint, maar de onafhankelijken vernieuwen zich." El Periodico schrijft: "Een bestuur is nu nog moeilijker geworden."

De kioskhouder is tevreden met de uitslag: "Gisteren de verkiezingsoverwinning, vandaag de kerstloterij en morgen wint FC Barcelona van Real Madrid."

'Hij staat te trappelen'

Het is nog de vraag of de winnende partijen snel een coalitie kunnen vormen. JuntsxCat (van Puidgemont) en de linkse separatistische partij ERC streven allebei naar een onafhankelijk CataloniŽ. "Maar ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet", legt Zoutberg uit. "Het kan dus nog een lange zit worden."

Hoe Puidgemont terug zal keren naar CataloniŽ, is nog onduidelijk. "De Spaanse justitie heeft namelijk al gezegd dat hij meteen opgepakt wordt als hij een voet in Spanje zet. Maar hij staat denk ik te trappelen om weer terug te keren om het toch weer te proberen."
Verkiezingen CataloniŽ - Oppositie tegen separatisten wijst erop dat zij meerderheid behaalde in stemmen
22 December 2017, 03:42 Skynet
InŤs Arrimadas, de leidster van Ciudadanos, de partij die tegen een afscheiding is, heeft er donderdagavond op gewezen dat de Catalanen die een stem hebben uitgebracht tegen separatisme, talrijker zijn dan zij die voor stemden. De separatisten "zullen nooit kunnen praten in naam van heel CataloniŽ".


Verkiezingen CataloniŽ - 'Madrid kan niet blijven wegkijken, Europa moet verantwoordelijkheid nemen'
22 December 2017, 01:54 Skynet
"Madrid kan niet blijven wegkijken", zo heeft Vlaams Parlementslid voor N-VA Karl Vanlouwe donderdagnacht gezegd na afloop van de speech van de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont in Brussel. "Europa moet nu zijn verantwoordelijkheid opnemen."


'Afscheidingsgezinde partijen op winst in CataloniŽ'
21 December 2017, 22:36 NOS nieuws

De partijen die voor onafhankelijkheid van CataloniŽ zijn houden een absolute meerderheid in het Catalaanse parlement, blijkt na telling van ruim de helft van de stemmen. Ze zouden op 70 zetels in het 135 zetels tellende regioparlement kunnen rekenen.

Als het beeld klopt, is het een grote tegenslag voor de Spaanse premier Rajoy. Hij schreef de verkiezingen uit in de hoop dat de separatisten nu minder succes zouden hebben.

JuntsxCat, de partij van de weggestuurde Catalaanse leider Puigdemont, zou iets meer stemmen hebben behaald dan de Spaansgezinde liberale partij Ciudadanos. Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg wordt het vormen van een regering heel ingewikkeld en zal het maanden duren.

De opkomst was om 18.00 uur al flink hoog: 68 procent. De stembureaus gingen om 20.00 uur dicht. Waarschijnlijk heeft meer dan 80 procent van de 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen gestemd.

De afgezette president van CataloniŽ, Carles Puigdemont, volgde samen met vier andere ex-ministers de uitslag in een congrescentrum in Brussel. De officiŽle uitslag wordt na middernacht verwacht.
Lange rijen bij stemlokalen CataloniŽ
21 December 2017, 13:00 NOS nieuws

In CataloniŽ vormden zich vanochtend meteen al lange rijen voor de stemlokalen voor de regionale verkiezingen. Cijfers ontbreken nog, maar verwacht wordt dat 80 procent van de 5,5 miljoen kiesgerechtigden gaat stemmen.

De verkiezing werd uitgeschreven na het door de Spaanse regering ongeldig verklaarde onafhankelijkheidsreferendum. De Catalaanse autonome regering riep na dat referendum de onafhankelijkheid uit, waarna Spanje het bestuur overnam en een arrestatiebevel uitvaardigde tegen president Puigdemont, die met enkele ministers naar Brussel vluchtte en daar nog steeds zit.

Grenscontrole

De verkiezingen van vandaag verlopen rustig. Er zijn duizenden politieagenten op de been. De grens tussen Spanje en Frankrijk wordt extra goed bewaakt, om te voorkomen dat Puigdemont toch nog zijn opwachting maakt in CataloniŽ. Mocht hij dat doen, dan wordt hij meteen gearresteerd.

Veel opiniepeilers gaan uit van een nek-aan-nek-strijd tussen de partijen die voor onafhankelijkheid zijn en de partijen die CataloniŽ binnen Spanje willen houden.

De Madrileense krant El Pais denkt dat de separatisten erin zullen slagen een meerderheidscoalitie te sluiten met steun van de landelijke partij Podemos, die een verklaard tegenstander is van premier Rajoys Partido Popular. Podemos is voor de Spaanse eenheid, maar zal volgens El Pais toch eerder de separatisten willen steunen dan de Partido Popular, die een kleine fractie vormt in CataloniŽ.

Opiniepeilers denken ook dat een zeer hoge opkomst in het voordeel van de eenheidspartijen zal zijn. Bij het referendum bleven veel tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid thuis.
Wat kunnen we verwachten bij de verkiezingen in CataloniŽ?
21 December 2017, 07:00 NOS nieuws

Catalanen kiezen vandaag bij vervroegde verkiezingen een nieuw parlement. De stemming is nodig omdat de Spaanse regering na het verboden referendum van oktober het deelstaatbestuur aan de kant zette en het parlement ontbond. De laatste keer dat er in CataloniŽ gestemd werd, was in 2015.

Er wordt een hoge opkomst verwacht. Volgens peilingen zijn vier op de vijf Catalanen van plan te gaan stemmen. Dat zal, denken analisten, vooral de pro-Spaanse partijen helpen. In totaal zijn er ruim 5,5 miljoen stemgerechtigden, 140.000 jongeren mogen voor de eerste keer stemmen. Om 09.00 uur gaan de stembussen open.

In totaal zijn er 135 zetels te verdelen. De absolute meerderheid ligt dus bij 68 zetels en de partijen die voor afscheiding van Spanje zijn, zullen volgens de polls net niet aan die grens komen. Dat is een tegenslag voor de naar Brussel uitgeweken regiopresident Carles Puigdemont die daar tevergeefs hoopte op wind in de rug van andere Europese landen.

Maar ook de pro-Spaanse partijen halen de beoogde meerderheid van 68 zetels niet, waardoor beide kampen lastige coalities moeten sluiten. Opmerkelijk in alle metingen is dat de meer radicale partijen volgens de polls flink winnen.

Ezquerra Republicana de Catalunya (ERC, republikeins links), dat verder wil op de ramkoers met de regering in Madrid, scoort goed. Ook hun nog altijd gevangen voorman van de partij Oriol Junqueras is populair. Hij was tot aan het uitroepen van de republiek de tweede man in de regering van Carles Puigdemont.

Verrassende opmars

Maar ook in het pro-Spaanse kamp is intussen de liberale partij Ciudadanos (letterlijk: Burgers) bezig met een verrassende opmars. Die partij wil de onafhankelijkheidsprojecten in de regio zo snel mogen ontmantelen en kost vooral de Partido Popular van premier Mariano Rajoy veel stemmen. Wellicht helpt het de partijen die tegen afscheiding zijn dat de verkiezingen op een doordeweekse dag zijn, geloven analisten.

Wie wil stemmen mag vandaag bij zijn werkgever vier uur vrij vragen. Op wie te stemmen is voor veel Catalanen niet makkelijk, een op de drie Catalanen had vorige week nog geen keus gemaakt. Om 20.00 uur vanavond sluiten de stembureaus en de eerste resultaten worden een paar uur daarna verwacht.
Twee maanden geleden leek CataloniŽ een kruidvat. Nu zijn er verkiezingen en is het heel kalm
21 December 2017, 02:12 Volkskrant
Vandaag kiezen de Catalanen een nieuw parlement. Twee maanden geleden leek de weerspannige Spaanse regio een kruitvat, sindsdien bleef het echter opmerkelijk kalm. Vier verklaringen voor deze rust. Nog geen twee maanden geleden trainden burgers zich overal in CataloniŽ in vreedzaam verzet. Hoe werp je menselijke barricades op? Wat doe je als je wordt gearresteerd? Er vormden zich Comitťs ter Verde


Praten over CataloniŽ tijdens Kerst? 'Nee, snel over voetbal beginnen'
20 December 2017, 08:36 NOS nieuws

De Catalanen gaan morgen opnieuw naar de stembus om een nieuwe regio-regering te kiezen. Na het referendum van 1 oktober, het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid en de machtsovername van de Spaanse regering is er vooral veel behoefte aan duidelijkheid onder de Catalaanse bevolking.

Op de Santa Llķcia-kerstmarkt in Barcelona lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand: tientallen stalletjes staan naast elkaar met kerst-ornamenten, net als ieder jaar. Het is een traditie dat opa's en oma's hun kleinkinderen meenemen om iets te kopen voor in de kerststal thuis. Op de markt worden kerstbomen en bosjes mistletoe verkocht en er klinkt kerstmuziek. Maar volgens de bezoekers is de kerstsfeer niet zoals normaal.

'Terug in de tijd'

Rosa Folquť (59) is met haar broer naar de markt gekomen. Ze komt hier ieder jaar. "Er hangt een soort schaduw over de Kerst heen", zegt ze. "Vroeger was het veel gezelliger hier, mensen waren warmer."

Folquť hoopt dat de separatisten morgen een meerderheid behalen. "Het lijkt of we vijftig jaar terug zijn in de tijd. Mensen durven op straat niet te zeggen wat ze willen."

Zullen de verkiezingen ingewikkelde situaties opleveren bij het kerstdiner? "Nee hoor, we hebben het er gewoon niet over, snel over voetbal beginnen", zegt een ouder echtpaar dat over de markt loopt lachend.

'Het zit in ons hart'

Roger Vilaseca (31) wil ook een onafhankelijk CataloniŽ. "Als het nu niet lukt moeten we gewoon geduld hebben. Deze onafhankelijkheidsstrijd duurt al tientallen jaren, het zit in ons hart, er is veel hoop, dat gaat niet weg."

Toch lijkt het erop dat onafhankelijkheid minder leeft dan begin oktober, rond het referendum. Toen stroomden de straten vol met actievoerders en waren er bijna dagelijks demonstraties.

Volgens Vilaseca is de strijdlust niet helemaal weg. "Het klopt dat mensen moe zijn en geen zin hebben om weer de straat op te gaan, maar het is ook minder zichtbaar omdat er op een andere manier campagne wordt gevoerd. Het gebeurt meer op social media en binnenskamers."

De separatisten willen dolgraag bewijzen dat een meerderheid van de Catalanen achter hun onafhankelijkheidswens staat. Op de kerstmarkt zijn de meeste bezoekers inderdaad voor een afscheiding van Spanje. Vilaseca: "Het is een kerstwens waarvan iedereen hoopt dat hij uitkomt."
Corsica ?wil niet zijn zoals CataloniŽ?
6 December 2017, 02:18 Gazet v. Antwerpen

Op Corsica haalden de nationalisten zondag bijna de helft van de stemmen. De coalitie ?PŤ a Corsica? (Voor Corsica) benadrukte al snel dat ze niet willen afscheiden van Frankrijk en dat ?Corsica CataloniŽ niet is?. Maar een nationalistische zege op Corsica was enkele jaren geleden nog ondenkbaar geweest.
In CataloniŽ start de verkiezingscampagne met de belangrijkste onafhankelijkheidsleider in de cel
4 December 2017, 20:54 Volkskrant
De verkiezingscampagne in CataloniŽ gaat van start met de belangrijkste onafhankelijkheidspoliticus in de cel. Oriol Junqueras, die met zijn partij Republikeins Links (ERC) op voorsprong staat in de peilingen, werd maandag door het Hooggerechtshof teruggestuurd naar de gevangenis. Net als negen andere hoofdrolspelers in de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd had hij om vrijlating verzocht om campa


Beslissing over Europese aanhoudingsbevelen Puigdemont en 4 andere ministers op 14 december
4 December 2017, 14:18 Gazet v. Antwerpen

De Brusselse raadkamer beslist op donderdag 14 december of de Europese aanhoudingsbevelen (EAB?s) tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering uitvoerbaar moeten verklaard worden. Dat melden de advocaten van de ministers. Die hebben maandagvoormiddag gepleit dat de EAB?s niet uitvoerbaar mogen verklaard worden omdat de feiten die hen ten laste worden gelegd, in BelgiŽ niet strafbaar zouden zijn, en dat in Spanje het gevaar bestaat dat de mensenrechten van de vijf zouden geschonden worden.
Crisis CataloniŽ: ex-vicepremier en drie andere beklaagden blijven in de cel
4 December 2017, 11:54 Gazet v. Antwerpen

De vroegere Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras en drie andere beklaagden moeten in de gevangenis blijven. Dat heeft een Spaanse onderzoeksrechter beslist. Zes andere beklaagden werden op borg vrijgelaten.
Pleidooien verdediging Puigdemont voor Brusselse raadkamer van start gegaan
4 December 2017, 11:54 Gazet v. Antwerpen

Voor de Brusselse raadkamer zijn rond 09.00 uur de pleidooien van start gegaan van de advocaten van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering. De raadkamer moet zich uitspreken over de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) die een Spaanse rechter tegen de vijf heeft uitgevaardigd. Volgens de advocaten, die rond 08.30 uur aankwamen, zullen de pleidooien de hele voormiddag in beslag nemen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be