NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Catalaanse

2News.be / Trefwoorden / Catalaanse

N-VA steunt ?Catalaanse politieke gevangenen?
Vandaag, 02:30 Gazet v. Antwerpen

Bestuursleden van N-VA Malle zijn begonnen met een briefschrijfactie naar tien Catalaanse politici, die in de nasleep van het referendum over onafhankelijkheid werden opgesloten.
Lege plek: Catalaanse regering wist opgestapte minister van foto
Zondag, 12:24 NOS nieuws

Santi Vila was de enige Catalaanse regiobestuurder die opstapte voordat de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Zijn voortijdige vertrek is hem duidelijk niet in dank afgenomen. Op een foto van het afgezette regiobestuur is de oud-minister opzichtig weggepoetst.

De afbeelding werd gedeeld op de nieuwe website van de afgezette regering, die de kabinetsleden zelf de site van het "legitieme bestuur" van CataloniŽ noemen.

Omdat de afgezette bestuurders vastzitten in Spanje of - zoals regiopresident Puigdemont - in Brussel verblijven, was een nieuwe foto maken niet mogelijk. Daarom is de afbeelding zo bewerkt dat de plek waar Santi Vila stond, nu leeg is.

Been

In Spaanse media gaat ook een versie van de foto rond waarop het been van de vertrokken minister nog te zien is. Bij het bewerken van de foto zou dit lichaamsdeel vergeten zijn. Het plaatje werd op Twitter geplaatst door de leider van de Catalaanse partij Ciudadanos, die tegen afscheiding is. "Hahaha. Ik kan het niet geloven", schreef hij erbij.

Het been is niet meer zichtbaar op de foto die nu op de website staat. Daarom valt moeilijk te controleren of het lichaamsdeel inderdaad was vergeten of dat het er later bij is geplaatst door iemand anders - wellicht om de Catalanen in diskrediet te brengen.

'Dictatoriale praktijken'

Verder vergeleken mensen op sociale media de actie van de afgezette Catalaanse regering met praktijken van dictatoriale leiders. Van regimes in Noord-Korea en de Sovjet-Unie is bekend dat zij in het verleden foto's bewerkten om politieke redenen.

Zo verwijderde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn in onmin geraakte oom Jang Song-thaek van vrijwel alle afbeeldingen in de archieven. In de Sovjet-Unie werden onder het bewind van Stalin geregeld politieke figuren uitgevlakt. Een bekend voorbeeld is de bolsjewistische revolutionair Trotski, die van enkele historische foto's werd gewist.
Spaanse procureur-generaal overleden die Catalaanse separatisten vervolgde
Zondag, 00:18 Skynet Belgie
De Spaanse procureur-generaal Josť Manuel Maza, die het initiatief nam voor de vervolging van de Catalaanse separatistische leiders, is zaterdag overleden in Buenos Aires. Dat zegt het parket-generaal.


"Madrid dreigde Catalaanse separatisten af met doden in de straten"
Vrijdag, 17:00 Skynet
Volgens een van de separatistische leiders in CataloniŽ, werden de onafhankelijkheidsbewegingen in de regio door de centrale regering in Madrid afgedreigd door te waarschuwen voor "doden in de straten". Marta Rovira deed die verklaring vandaag aan radiozender RAC1. De minister van Defensie van de centrale regering, Dolores de Cospedal, doet de uitspraak af als een "valse beschuldiging".


Raadkamerzitting voor aanhoudingsbevelen Catalaanse regering van start gegaan
Vrijdag, 14:36 Skynet
In het Brusselse justitiepaleis is vanmiddag de raadkamerzitting begonnen over de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) die een Spaanse rechter heeft uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering. Dat meldt de Brusselse politie. Puigdemont en zijn ministers en hun advocaten zijn het justitiepaleis binnengekomen zonder voor de massaal opgekomen pers te verschijnen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze via de ingang voor de gedetineerden het paleis binnengebracht.


Ministerie van FinanciŽn wil reiskosten van Catalaanse burgemeesters onderzoeken

Het Spaanse ministerie van FinanciŽn vraagt dat de Catalaanse burgemeesters en europarlementsleden die op 7 november naar Brussel reisden, zich zouden verantwoorden voor het Rekenhof. Het verdenkt hen ervan publieke middelen aangewend te hebben voor die reis, die in het teken stond van hun steun aan de Catalaanse ex-regering in ballingschap. Dat bericht de Catalaanse zender Televisů 3 dinsdag via Twitter.
Catalaanse socialisten willen niet weten van linkse alliantie voor vervroegde verkiezingen
14 November, 15:06 Skynet
Er komt geen linkse alliantie tijdens de vervroegde verkiezingen in CataloniŽ, op 21 december. De leider van de Catalaanse socialistische partij (PSC) heeft gezegd dat hij niet tot de lijst "Junts per Catalunya" (Eenheid voor CataloniŽ) zal toetreden. Dat schrijft El Periůdico.


Catalaanse ex-premier laat onafhankelijkheid varen: 'Andere oplossing mogelijk'
13 November, 20:48 Volkskrant
'Er is voor CataloniŽ een andere oplossing mogelijk dan de onafhankelijkheid'. Dat heeft de voormalige Catalaanse premier Puigdemont gezegd tijdens een interview met de Belgische krant Le Soir. Twee jaar geleden sloeg Puigdemont met zijn regering vastberaden de weg in naar de onafhankelijkheid. Nu maakt hij, uit zijn functie gezet en in ballingschap in BelgiŽ, rechtsomkeert. Het is opnieuw een tek


Barcelona demonstreert voor vrijlating Catalaanse leiders
11 November, 21:18 NOS nieuws

Honderdduizenden Catalanen zijn in Barcelona de straat op gegaan om te eisen dat hun opgepakte leiders worden vrijgelaten. Acht bestuurders van de regio die zich van Spanje wil afscheiden en twee prominente activisten van de afscheidingsbeweging zitten nog vast. Ze werden gearresteerd nadat CataloniŽ de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

De Spaanse autoriteiten onderzoeken hun rol in "het aanzetten tot een illegale verklaring van onafhankelijkheid", die indruist tegen de grondwet. Zes parlementariŽrs zijn op borgtocht vrijgelaten.

Volgens de politie in Barcelona zijn 750.000 mensen op de been. De organisatie heeft 500 bussen ingezet voor de demonstranten die uit heel CataloniŽ komen.

Er worden vlaggen meegedragen van een onafhankelijk CataloniŽ; een blauwe driehoek met een witte ster staat deels over het Catalaanse rood-met-geel heen. Er zijn borden met de tekst: vrijheid voor politieke gevangenen. Ook dragen veel mensen een geel lint om hun eisen kracht bij te zetten. Familieleden lezen vanaf een podium verklaringen van de gevangenen voor aan de menigte.

Fifty-fifty

Regiopresident Puigdemont en vier ministers zijn nog in BelgiŽ, waar ze zich vorig weekend hebben aangegeven bij de politie. Spanje heeft een arrestatiebevel tegen de vijf uitgevaardigd. Ze werden maandag vrijgelaten op voorwaarde dat ze in BelgiŽ blijven tot de rechter heeft beoordeeld of het aanhoudingsbevel gegrond is. Dat kan ruim drie maanden duren.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid nam Spanje het bestuur in de regio over en werd het Catalaanse parlement ontbonden. Op 21 december zijn er nieuwe verkiezingen. Recente opiniepeilingen wijzen uit dat ongeveer de helft van de 7,5 miljoen mensen tellende bevolking voor afscheiding van Spanje is. Zij noemen het behoud van de Catalaanse taal en cultuur als belangrijke reden en verwachten dat het goed is voor de economie van de regio.

Het bedrijfsleven is daar minder van overtuigd. Zo'n 2000 bedrijven hebben hun hoofdkwartier verplaatst uit angst de Europese markt kwijt te raken.
Verkiezingsstrijd in de cel: Catalaanse nummer twee wordt topkandidaat ERC
11 November, 16:12 Skynet
De partij van de afgezette nummer twee van de Catalaanse regering, Oriol Junqueras, wil de in voorlopige hechtenis zittende politicus voor de nieuwe verkiezingen van 21 december in CataloniŽ opnieuw als topkadidaat oplijsten. Dat heeft de linksnationalistische partij Esquerra Republicana de Catalunya†(ERC) beslist, aldus het persagentschap Europa Press.


Catalaanse vlag in gemeenteraad
10 November, 18:12 Gazet v. Antwerpen
Heel even wapperde de Catalaanse vlag in de gemeenteraad. Een initiatief van de Vlaams Belang-fractie die daarmee de aandacht trok en steun vroeg voor de Catalaanse kwestie.


Europese fractie Groenen/EVA nam initiatief huur Bozar voor evenement Catalaanse burgemeesters
10 November, 13:06 Skynet
Het initiatief om de Bozar af te huren voor het evenement waarop de 200 Catalaanse burgemeesters aanwezig waren, kwam van de Europese fractie van De Groenen en de Europese Vrije Alliantie. Dat heeft de secretaris-generaal van de cultuurtempel, Didier Verboomen, meegedeeld aan de raad van bestuur. De fractie bestaat uit ecologisten en een aantal nationalistische partijen, ook uit CataloniŽ.


Crisis CataloniŽ - Catalaanse parlementsvoorzitster in voorhechtenis met borgsom van 150.000 euro
10 November, 00:54 Skynet
Het Spaanse hooggerechtshof heeft donderdagavond ook de voorlopige hechtenis bevolen van de voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, in het kader van het onderzoek naar "rebellie" en "opruiing" wegens de goedkeuring door het parlement van een onafhankelijkheidsverklaring. Ze kan wel voorlopig vrijgelaten worden als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt.


Catalaanse parlementsleden verschijnen voor Hooggerechtshof
9 November, 12:24 Skynet
Het Spaanse Hooggerechtshof is vandaag begonnen met het verhoor van zes separatistische leden van het Catalaanse parlement. Onder meer parlementsvoorzitter Carme Forcadell is voor de rechter in Madrid verschenen. De zes riskeren in beschuldiging te worden gesteld van opruiing en rebellie.


Wat te doen met de gevangengenomen Catalaanse politici waar niemand - ook Spanje - op zit te wachten?
9 November, 00:06 Volkskrant
Woensdag hebben Catalanen het verkeer stilgelegd uit protest tegen de hechtenis van acht Catalaanse politici. Maar nu deze politiek gevangenen geduchte tegenstanders dreigen te worden, zit Spanje ermee in zijn maag. Toen de Spaanse regering twee weken geleden de macht overnam in CataloniŽ, bleef het opvallend rustig op straat. Maar het gevangenzetten van Catalaanse politici heeft nieuwe brandstof


Justitie in Spanje laat afgezette Catalaanse ?ministers' mogelijk vrij
9 November, 00:06 De Tijd
23:30 Het Spaanse hooggerechtshof lijkt zich op te maken om de zaak van de afgezette Catalaanse regeringsleden voor zijn rekening te nemen. Mogelijk komen de opgesloten ?ministers? dan vrij.


Grondwettelijk Hof annuleert Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft woensdag de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring geannuleerd, zo luidt het uit officiŽle bron.
Honderdtal Catalaanse burgemeesters aangekomen in Brussel
7 November, 15:36 Skynet Belgie
In Brussel is vanmiddag een honderdtal burgemeesters uit de Spaanse regio CataloniŽ aangekomen om hun steun te betuigen aan de afgezette Catalaanse regering, waarvan premier Carles Puigdemont en vier ministers in Brussel verblijven, en het optreden van de Spaanse regering, het gerecht en de politie aan te klagen.


Catalaanse storm steekt op in regering
6 November, 22:18 De Tijd
21:51 De Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd verdeelt de regering-Michel voor het eerst zichtbaar. Bij CD&V zijn ze de steunbetuigingen van de N-VA - vicepremier Jan Jambon incluis - beu.


Tweehonderd Catalaanse burgemeesters naar Brussel
6 November, 16:54 NOS nieuws

Een delegatie van tweehonderd Catalaanse burgemeesters reist morgen naar Brussel. De voorstanders van onafhankelijkheid willen uit eigen ervaring vertellen over de gevolgen van het afzetten van de Catalaanse regering. Het is niet duidelijk of en door wie ze in Brussel worden ontvangen.

Het besluit voor de reis naar Brussel werd vrijdag genomen, zeiden de burgemeesters op de Catalaanse radio. Een vliegtuig brengt de bestuurders morgen naar de Belgische hoofdstad en dezelfde dag weer terug. Volgens een van de burgemeesters was er zoveel animo dat de delegatie ook twee keer zo groot had kunnen zijn.

De burgemeesters eisen de onmiddellijke vrijlating van de ministers die in de Spaanse cel zitten. Ze spreken van politieke gevangenen en schendingen van fundamentele rechten. Ook erkennen ze alleen het gezag van de afgezette Catalaanse regering en niet het gezag van de waarnemer die door de Spaanse regering is aangesteld, op grond van artikel 155 van de grondwet.

Tegenstanders

Ook een groep Catalaanse tegenstanders van onafhankelijkheid reist morgen naar Brussel. De ondernemers pleiten daar voor een "stabiele situatie binnen Spanje en de Europese Unie". Om 12.30 uur geven ze een persconferentie in het gebouw van het Europees Parlement.

Gisteren gaven de afgezette Catalaanse premier Puigdemont en vier ministers zich aan bij de Belgische politie. Ze werden vrijgelaten op voorwaarde dat ze in BelgiŽ blijven tot de rechter een oordeel heeft gegeven over het Spaanse arrestatiebevel. Dat gebeurt waarschijnlijk in de loop van volgende week.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be