NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesCatalaanse

2News.be / Trefwoorden / Catalaanse

Madrid blokkeert eedaflegging Catalaanse regering
Woensdag, 15:54 Skynet Belgie
De nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra heeft de eedaflegging van zijn kabinet vandaag voor onbepaalde tijd uitgesteld. Reden voor die beslissing is de ruzie met de centrale regering in Madrid, die de benoeming van vier ministers tot dusver niet heeft toegelaten. Twee van hen zitten in voorarrest, twee anderen zijn naar het buitenland gevlucht. Torra wil laten onderzoeken welke juridische middelen hem ter beschikking staan om de politici alsnog als minister te laten benoemen, aldus de regionale regering.


Gevangen en gevluchte ministers in Catalaanse regering
Zaterdag, 17:24 De Tijd
17:16 De nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra heeft zaterdag zijn regering samengesteld.


Nieuwe Catalaanse minister-president legt eed af
17 Mei, 14:06 Skynet
De nieuwe separatistische minister-president van CataloniŽ, Quim Torra, heeft vandaag formeel de regeringszaken van de regio overgenomen. Geen enkele vertegenwoordiger van de centrale regering in Madrid woonde de eedaflegging van de 55-jarige politicus in Barcelona bij. Dat meldden de Spaanse televisiezenders.


Raadkamer verklaart Europese aanhoudingsbevelen Catalaanse ex-ministers niet uitvoerbaar
De Brusselse raadkamer heeft vandaag na een korte zitting beslist dat de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de drie Catalaanse ex-ministers niet-uitvoerbaar zijn. De raadkamer heeft de vordering van het Brusselse parket gevolgd.


BelgiŽ wijst Catalaanse politici niet uit
16 Mei, 13:12 De Tijd
12:44 Volgens de Brusselse raadkamer zijn de Europese aanhoudingsbevelen niet regelmatig omdat ze niet gesteund zijn op een Spaans aanhoudingsbevel.


Brusselse raadkamer verklaart Europese aanhoudingsbevelen tegen Catalaanse ex-ministers niet uitvoerbaar
16 Mei, 11:24 Gazet v. Antwerpen

De Brusselse raadkamer heeft woensdag na een korte zitting beslist dat de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) tegen de drie Catalaanse ex-ministers niet-uitvoerbaar zijn. De raadkamer heeft de vordering van het Brusselse parket gevolgd.
"Russen helpen Catalaanse separatisten"
15 Mei, 00:18 Skynet Buitenland
De Duitse inlichtingendiensten hebben naar eigen zeggen aanwijzingen dat Rusland de Catalaanse separatisten steun geeft.


Juncker brengt weinig 'dash' in Vlaams Parlement
9 Mei, 17:18 De Tijd
16:45 De N-VA heeft de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aangepakt in het Vlaams Parlement. Maar de lusteloze Luxemburger trok zich weinig aan van de kritiek.


Catalaanse separatisten dagen Madrid opnieuw uit
4 Mei, 20:00 Skynet
Het parlement van de Spaanse conflictregio CataloniŽ heeft een wetswijziging goedgekeurd, die de verkiezing van de regeringsleider in afwezigheid van de kandidaat moet mogelijk maken. De afgevaardigden van de drie separatistische partijen stemden vandaag in Barcelona voor de amendering, de oppositie tegen. Sinds de nieuwe verkiezingen van december 2017 in CataloniŽ mislukten tot dusver vier pogingen om een regering te vormen, omdat de benoemde kandidaten in het buitenland in ballingschap vertoeven of in voorlopige hechtenis zitten.


Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd verhardt weer
10 April, 18:24 De Tijd
18:12 Het nieuwe offensief van de Spaanse justitie zet de harde nationalistische kern aan tot radicalere acties zoals wegblokkades. Madrid gewaagt van rebellie en terrorisme.


Spaanse koning betuigt Catalaanse rechters zijn steun
9 April, 15:42 Skynet
De Spaanse koning Felipe VI heeft vandaag bij een bezoek aan CataloniŽ zijn steun aan rechters betuigd. In aanwezigheid van de onderzoeksrechter die ruim een dozijn Catalaanse separatistische leiders van rebellie heeft beschuldigd, zei de vorst dat rechters "een essentiŽle factor in het eerbiedigen van de wet" zijn.


Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont op borg uit de gevangenis: ?Laat ook al mijn collega?s vrij?
6 April, 14:42 Gazet v. Antwerpen

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft vrijdag de gevangenis in het Duitse NeumŁnster verlaten na tien dagen in de cel. De Duitse rechter had donderdag beslist dat Puigdemont (55) onder voorwaarden kon worden vrijgelaten. Hij moet wel in Duitsland blijven en moest een borgsom van 75.000 euro betalen. Dat bedrag werd vrijdag overgemaakt.
Crisis CataloniŽ - Catalaanse ex-ministers in BelgiŽ blijven op vrije voeten
5 April, 22:48 Skynet
De Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig, die in BelgiŽ verblijven, blijven vrij onder voorwaarden. Ze werden donderdag verhoord door een onderzoeksrechter.


Puigdemont op borgtocht vrij in Duitsland

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont komt onder voorwaarden vrij. Dat heeft een rechtbank in Duitsland besloten. Volgens de rechter kan de oud-regiopresident alleen worden overgeleverd aan Spanje als dat land hem slechts aanklaagt wegens corruptie. De aanklacht voor rebellie is door de Duitse rechter terzijde geschoven.

(later meer)
Catalaanse metgezellen van Puigdemont opgepakt in Barcelona

Twee Catalaanse agenten en een professor geschiedenis die Carles Puigdemont bij zijn terugrit in Duitsland begeleid hadden, zijn woensdag opgepakt in Barcelona. Dat melden Spaanse media op basis van bronnen bij de politie. De gewezen Catalaanse minister-president Puigdemont was eerder al op Duits grondgebied gevangengenomen.
Catalaanse oud-minister meldt zich bij Schotse politie
28 Maart, 15:12 NOS nieuws

Een voormalige minister uit CataloniŽ die wordt gezocht door de Spaanse justitie, heeft zich gemeld bij een politiebureau in Edinburgh. Tegen de 61-jarige Carla Ponsati, die eerder minister van Onderwijs was in CataloniŽ, loopt een internationaal arrestatiebevel omdat Madrid haar beschuldigt van rebellie.

Ponsati zal zich verzetten tegen uitlevering aan Spanje, en wil op borgtocht vrijgelaten worden in afwachting van haar ondervraging, liet haar advocaat weten. De voormalige bewindsvrouw, die inmiddels doceert aan een Schotse universiteit, is ervan overtuigd dat ze geen eerlijk proces krijgt in Spanje.

Aanhouding Puigdemont

Ponsati's stap volgt op de aanhouding, afgelopen zondag, van de Catalaanse oud-regiopresident Carles Puigdemont in Duitsland. Hem worden rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld ten laste gelegd. Buiten Ponsati en Puigdemont is de Spaanse justitie op zoek naar nog vier Catalaanse politici die eind oktober 2017 naar het buitenland vluchtten om aan arrestatie te ontkomen.

Ze waren allen betrokken bij het door Madrid als illegaal bestempelde illegale referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. Ze kunnen in Spanje tot 25 jaar cel opgelegd krijgen.

Ponsati is een crowdfundingactie begonnen om haar juridische kosten te kunnen betalen. In Schotland bestaat veel sympathie voor het separatisme, de Schotten hielden vier jaar geleden zelf nog een referendum over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. 55 procent van de kiezers stemde tegen, waarmee onafhankelijkheid voorlopig van de baan is.
Puigdemont blijft voorlopig in Duitse hechtenis
26 Maart, 21:48 NOS nieuws

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont blijft voorlopig in hechtenis in het huis van bewaring in NeumŁnster. Dat is besloten nadat Puigdemont was voorgeleid aan een rechter-commissaris in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De Catalaan werd gisteren vastgezet in NeumŁnster, niet ver van Kiel, nadat hij was aangehouden in de buurt van de Deens-Duitse grens. Hij was in Finland geweest voor een lezing en wilde terug naar zijn vrijwillige ballingsoord Brussel.

Demonstratie

Voor het huis van bewaring in NeumŁnster stonden vanmiddag aanhangers van Puigdemont om te demonstreren tegen de aanhouding en voor zijn vrijlating.

Madrid wil Puigdemont berechten voor opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld. Hij was een van de initiatiefnemers voor het illegale referendum over onafhankelijkheid in CataloniŽ.

Hogere rechtbank

De beslissing over uitlevering van Puigdemont ligt bij een hogere rechtbank in Sleeswijk-Holstein. Die beoordeelt onder meer de Spaanse documenten over de berechting van de separatistenleider.

De advocaat van Puigdemont noemt uitlevering geen vanzelfsprekendheid. "Eerst zou op zijn minst moeten worden gegarandeerd dat mijn cliŽnt een eerlijk proces krijgt", zei hij tegen een Catalaans radiostation.
Catalaanse ministers worden niet actief opgespoord
26 Maart, 19:42 Skynet
De afgezette Catalaanse ministers Meritxell Serret i Aleu, Antoni ComŪn i Oliveres en LluŪs Puig staan ter beschikking van het Belgische gerecht en worden dan ook niet actief opgespoord. Dat meldt het Brusselse parket.


Catalaanse parlementsvoorzitter wil gezamenlijk front tegen Madrid
26 Maart, 01:24 NOS nieuws

De voorzitter van het Catalaanse parlement heeft in een toespraak opgeroepen tot de vorming van een democratisch front tegen de Spaanse regering in Madrid. Roger Torrent vraagt om een "breed sociaal en democratisch front om de rechten en vrijheden van burgers te beschermen". Hij wil dat politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties zich erbij aansluiten.

De oproep is een reactie op de arrestatie van de Catalaanse leider Puigdemont in Duitsland, na vijf maanden ballingschap in BelgiŽ. In Spanje wordt Puigdemont gezocht vanwege rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld. Puigdemont riep in oktober de onafhankelijkheid van CataloniŽ uit in een referendum dat door het Spaanse Hooggerechtshof als onwettig wordt gezien. Torrent vindt dat Madrid "het hart van de democratie aanvalt" met de arrestatie van een van zijn politieke tegenstanders.

25 mensen vervolgd

"Vrijdag is aangekondigd dat zeker 25 mensen worden vervolgd voor het organiseren van het referendum", zegt correspondent Rop Zoutberg in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. "Het gaat om politici, onder wie Puigdemont, en mensen van burgerbewegingen. Zij worden door het Hooggerechtshof aangewezen als hoofdverantwoordelijken." Naast Puigdemont zitten nog zes mensen in het buitenland, onder meer in Schotland, BelgiŽ en Zwitserland.

Het is de vraag waarom Puigdemont het risico nam BelgiŽ, waar hij relatief veilig zat, te verlaten. "Daar zal hij nu ook over nadenken. In BelgiŽ is rebellie niet strafbaar, maar in Duitsland staat er zoiets als 'hoogverraad' in het Wetboek van Strafrecht. Dat komt een beetje in de buurt van opruiing en rebellie, waar hij in Spanje voor wordt vervolgd. Duitsland kan dus veel sneller dan BelgiŽ overgaan tot uitlevering."

Als Puigdemont meewerkt, kan hij over enkele dagen worden uitgeleverd. "Dat hij een democratisch gekozen politicus is, maakt de situatie lastig om aan te zien. Hij heeft dingen gedaan die volgens het Spaanse strafrecht niet deugen, maar hij blijft een democratisch gekozen man die als een crimineel in de gevangenis is gegooid."

Dat veel mensen het niet eens zijn met de arrestatie blijkt wel uit de felle protesten in CataloniŽ. Er werd in Barcelona gedemonstreerd bij een gebouw van de Spaanse regering, een delegatie van de Europese Commissie en bij het Duitse consulaat. "Niet alleen in Barcelona, maar ook in Girona zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Je houdt je hart vast voor wat er daar nog kan gebeuren."

Arrestaties

In Barcelona en in andere Catalaanse steden greep de politie in: drie mensen werden gearresteerd en 52 betogers en vier agenten raakten lichtgewond. Demonstranten bekogelden de oproeppolitie met eieren en blikjes.

Volgens Zoutberg zijn de protesten slechts het begin van wat de regio nog te wachten staat. "Vergeet niet: de politici kunnen gevangenisstraffen van 15 tot 25 jaar krijgen. Het Hooggerechtshof zet overduidelijk door. Het wordt keihard gespeeld, als een pitbull hebben ze hun tanden in de benen van de gezochte politici. Tegelijkertijd is de lont in het kruitvat."
Lieke Martens, bescheiden ster aan de Catalaanse voetbalhemel: 'Ik voel me een sterke vrouw'
25 Maart, 19:24 Volkskrant
Lieke Martens liep als meisje al in het shirt van Barcelona. Sinds dit seizoen draagt ze het blauw-rode tenue. Is de club voor vrouwen net zo'n droombestemming als voor de mannen? Ja, zegt de beste beste voetbalster van Europa en de wereld. Het werkt ontnuchterend. De terreinbewaker van het trainingscomplex kent Lieke Martens niet: 'Enrique wie?', vraagt hij.Lieke Martens dus, de Nederlandse voetb

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be