NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Burkina faso

2News.be / Trefwoorden / Burkina faso

Staatsgreep Niger - Frankrijk schort ontwikkelingshulp aan Burkina Faso op
8 Augustus 2023, 00:05 Skynet Buitenland
Frankrijk schort zijn ontwikkelingshulp en budgettaire steun aan Burkina Faso op. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs zondagavond meegedeeld. De beslissing is een gevolg van de staatsgreep in Niger.


Staatsgreep Niger - Militaire interventie in Niger zou "oorlogsverklaring" zijn aan Burkina Faso en Mali
1 Augustus 2023, 00:03 Skynet Buitenland
Een militaire interventie in Niger om de door een staatsgreep verdreven president Mohamed Bazoum opnieuw aan de macht te helpen, zou worden beschouwd als een oorlogsverklaring aan Burkina Faso en Mali. Dat hebben de regeringen in Ouagadougou en Bamako maandag verklaard in een gezamenlijk persbericht.


Staatsgreep Niger - Militaire interventie in Niger zou "oorlogsverklaring" zijn aan Burkina Faso en Mali
1 Augustus 2023, 00:02 Skynet
Een militaire interventie in Niger om de door een staatsgreep verdreven president Mohamed Bazoum opnieuw aan de macht te helpen, zou worden beschouwd als een oorlogsverklaring aan Burkina Faso en Mali. Dat hebben de regeringen in Ouagadougou en Bamako maandag verklaard in een gezamenlijk persbericht.


VN: 'Geen 60, maar 150 mensen omgekomen in Burkina Faso'
26 April 2023, 00:02 NOS nieuws

Het dodental bij de aanval op Karma, een dorp in het noorden van Burkina Faso, ligt veel hoger dan de autoriteiten gisteren bekendgemaakt hebben. Er zouden minstens 150 burgers zijn gedood en vele anderen raakten gewond, zegt woordvoerder Ravina Shamdasani van de Verenigde Naties. Ze roept namens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten op tot onafhankelijk onderzoek en het ter verantwoording roepen van de daders.

De openbaar aanklager in Burkina Faso sprak gisteren over zestig burgers die gedood waren door "mannen in militaire uniformen." Hij wil de zaak gaan onderzoeken.

Vergeldingsactie

Dat het zou gaan om mannen in uniform leidt tot de verdenking dat het een vergeldingsactie van het leger en paramilitaire organisaties is. Twee weken geleden was er een aanval op een basis van de VDP-militie, die het leger bijstaat. Daarbij kwamen tientallen soldaten om. Het doden van de burgers van Karma zou dus een wraakactie kunnen zijn.

"Volgens geloofwaardige berichten beschuldigden de aanvallers de inwoners van het dorp ervan onderdak te bieden aan leden van Jamaat Nusrat al-Islam wal Muslim, een aan de Islamitische Staat gelieerde groepering en andere gewapende groeperingen die niet bij de staat horen", zegt Shamdasani.

Ze roept namens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten alle partijen op burgers en burgerobjecten geen doelwit te maken. "Het opzettelijk aanvallen van burgers of personen die niet rechtstreeks deelnemen aan de vijandelijkheden is een oorlogsmisdaad", waarschuwt ze.




Minstens 40 mensen gedood bij aanval op militaire eenheid in Burkina Faso
17 April 2023, 00:01 HLN.BE
Bij een aanval op een militaire eenheid bij Ouhigouya in Kouilga, een regio in het noordoosten van Burkina Faso, zijn zaterdag minstens 40 mensen gedood. Het gaat om zes soldaten en 34 leden van de Vrijwilligers voor de Verdediging van het Vaderland (VDP), door het leger ingezet om terrorisme te bestrijden. Nog eens 33 mensen zijn gewond geraakt. Dat zegt de secretaris-generaal van Kouilga, Albert Zongo, zondag.


Artsen Zonder Grenzen schort activiteiten in Burkina Faso op
18 Februari 2023, 00:04 Skynet
Artsen Zonder Grensen (AzG) schort al haar activiteiten in Burkina Faso op. Dat heeft de ngo bekendgemaakt. Aanleiding is het feit dat twee medewerkers op 8 februari zijn gedood bij een aanslag door vermoedelijke jihadisten in het noordwesten van het land.


Zeker achttien doden bij aanval in het noorden van Burkina Faso
6 Februari 2023, 00:44 Skynet
Bij twee aanvallen van vermoedelijke jihadisten in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zaterdag zeker twaalf burgers en zes soldaten gedood. Dat hebben lokale veiligheidsbronnen zondag bevestigd.


Busje rijdt op landmijn in Burkina Faso, zeker tien burgers gedood
27 December 2022, 00:04 NOS nieuws

In het oosten van Burkina Faso is een busje op een landmijn gereden, met minstens tien burgerdoden tot gevolg. Dat heeft Burkinese regering bekendgemaakt. Het busje reed op Eerste Kerstdag bij het dorp Bougui al op de mijn, maar details waren nog niet bekend.

De autoriteiten houden er rekening mee dat het dodental nog verder oploopt. Een nog onbekend aantal slachtoffers van de ontploffing is naar het ziekenhuis in Fada N'Gourma gebracht. Andere passagiers zijn nog vermist.

Wat er precies is gebeurd in het West-Afrikaanse land, op enkele uren van de grens met Niger, is nog onduidelijk. Burkina Faso en andere landen in de regio kampen al bijna tien jaar met jihadistisch geweld. In de regio zijn tal van terreurgroepen actief met banden met al-Qaida en IS. Duizenden zijn gedood en meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in de regio.

Staatsgrepen

Het jarenlange geweld leidt in Burkina Faso tot grote politieke instabiliteit. De overheid heeft een groot deel van het grondgebied niet onder controle en er werd dit jaar tot twee keer toe een coup gepleegd door militaire machthebbers die beloofden wat te doen tegen de jihadisten.

Desondanks gaan de aanslagen door, met name in het oosten en in de Sahel-regio. De explosie van gisteren kwam slechts een dag na een andere zware ontploffing in het oosten van het land. Bij die aanslag met een landmijn raakten bij de dorpen Ougarou en Matiacoali zeker vijf militairen gewond.




Nog eens twee lichamen gevonden van mijnwerkers die op 16 april verdwenen in Burkina Faso
29 Mei 2022, 00:04 Skynet
In Burkina Faso zijn nog eens twee lichamen gevonden van mijnwerkers die sinds 16 april vermist waren in een zinkmijn. Dat heeft de overheid aangekondigd. Van de acht mijnwerkers die verdwenen waren, zijn er nu al zes teruggevonden.


Amerikaanse non (83) ontvoerd door gewapende mannen in Burkina Faso
6 April 2022, 00:01 HLN.BE
Gewapende mannen hebben in het noorden van Burkina Faso een 83-jarige Amerikaanse non ontvoerd. Dat bevestigt de bisschop van het plaatselijke bisdom vandaag. Het is niet geweten wie er achter de ontvoering zit.


Roberto Martinez kijkt uit naar Burkina Faso: "Een echte test", Matz Sels staat in doel
29 Maart 2022, 00:00 Skynet Sport
Roberto Martinez gaf vandaag aan vol verwachting uit te kijken naar de oefeninterland van morgen, in het Lotto Park in Anderlecht, tegen Burkina Faso. De bondscoach verklapte dat Matz Sels in doel zal staan. "Verder zal het team dat speelt niet zoveel afwijken van de elf in Ierland", liet hij noteren.


Rode Duivels - Burkina Faso traint een laatste keer op Neerpede, spelers hopen op goed resultaat
29 Maart 2022, 00:00 Skynet Sport
Burkina Faso trainde maandag een laatste keer in het oefencentrum van Anderlecht in de aanloop naar de vriendschappelijke interland van dinsdag tegen de Rode Duivels. De partij wordt gespeeld in het Lotto Park.


Minister Kitir bezoekt projecten van Oxfam en Broederlijk Delen in Burkina Faso
26 Oktober 2021, 00:06 Skynet Economie
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) heeft vandaag, op de eerste dag van haar werkbezoek in Burkina Faso, een bezoek gebracht aan projecten die mee gefinancierd worden door Oxfam en Broederlijk Delen. De projecten zetten allebei in op het weerbaarder maken van de plaatselijke bevolking tegen de klimaatverandering, onder meer door herbebossing.


Veertien soldaten gedood in noorden van Burkina Faso
5 Oktober 2021, 00:03 Skynet
Veertien soldaten van Burkina Faso zijn maandagochtend gedood in een aanval op een legerdetachement in het noorden van het land. Dat meldt het ministerie van Defensie. Aanvankelijk hadden veiligheidsbronnen de dodentol op minstens negen soldaten gelegd.


Zeker 480 burgers gedood in Burkina Faso bij aanvallen tussen mei en augustus
14 September 2021, 00:05 Skynet
Minstens 480 burgers zijn tussen mei en augustus gedood bij jihadistische aanvallen in Burkina Faso, dat heeft ngo Norwegian Refugee Council (NRC) maandag bevestigd. NRC spreekt van "urgente humanitaire noden" in het land. Daarnaast schrijft de ngo in een persbericht dat 275.000 mensen op de vlucht zouden zijn "wegens een nieuwe uitbraak van geweld" sinds april.


Tientallen doden bij terreuraanslag in Burkina Faso
19 Augustus 2021, 00:01 HLN.BE
Bij een terreuraanslag in het West-Afrikaanse Burkina Faso zijn zeker 47 burgers, leden van de veiligheidsdiensten en aanhangers van een regeringsgetrouwe militie om het leven gekomen. Ook zijn 16 terroristen gedood, bericht staatsagentschap Agence d'Information du Burkina (AIB) vandaag.


Onderzoek: straffen helpt wel degelijk tegen meisjesbesnijdenis - in Burkina Faso is verminking tieners fors gedaald
10 April 2018, 00:12 Volkskrant
Gevangenisstraf voor meisjesbesnijdenis: heel populair is het niet onder hulpverleners en activisten in Afrikaanse landen waar genitale verminking (FGM) voorkomt. Het zou weinig effectief zijn of zelfs contraproductief. Onderzoek door de Nederlandse internationaal jurist Annemarie Middelburg in opdracht van het VN-bevolkingsfonds in Burkina Faso wijst op het tegendeel: strenge wetshandhaving helpt


Terroristen openen vuur in hoofdstad Burkina Faso. Franse ambassade: 'Blijf binnen'
2 Maart 2018, 13:18 Volkskrant
De Franse ambassade en het hoofdkwartier van het leger zijn vrijdag in de hoofdstad van Burkina Faso aangevallen door terroristen. Volgens de politie werd ook geschoten vlak bij het kantoor van de premier en bij een Frans cultureel centrum in Ouagadougou. Volgens een hoge politiefunctionaris zijn de aanvallen het werk van islamitische extremisten. Het Élysée in Parijs meldde dat president Macron '


Explosies en schoten gehoord in hoofdstad Burkina Faso
2 Maart 2018, 12:06 NOS nieuws

Bij de Franse ambassade en het hoofdkwartier van het leger in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zijn schoten en een explosie gehoord.

Ooggetuigen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat ze gewapende mannen uit een auto hebben zien komen, die het vuur openden. De politie van Burkina Faso meldt dat er een gewapende aanval aan de gang is in de buurt van het kantoor van de premier. Gespecialiseerde veiligheidstroepen zijn volgens de politie in actie gekomen.

Op foto's zijn zwarte rookwolken te zien. De Franse ambassadeur in het land spreekt op Twitter van een terroristische aanval.

Aanslagen

In Burkina Faso zijn de afgelopen twee jaar meerdere terroristische aanvallen gepleegd. Bij een aanval op een Turks restaurant in de hoofdstad kwamen vorig jaar zomer zeker achttien mensen om het leven en raakten veel anderen gewond.

Een gijzelingsactie in een hotel in de hoofdstad in 2016 kostte ook het leven aan tientallen mensen. De aanvallen werden gepleegd door islamitische extremisten.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn