NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Brussel

2News.be / Trefwoorden / Brussel

Timmermans zegt 'vandaag geen nee' tegen nog een periode in Brussel
Gisteren, 21:18 NOS nieuws

Komend jaar wordt het jaar van de besluiten. Over het geld, de brexit, de migratie, meer of minder Europa. De vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is enthousiast over wat er politiek gesproken allemaal op stapel staat en wil daar graag bij zijn. Het duurt nog twee jaar voordat het aan de orde is, maar Timmermans zou, als premier Rutte het hem vandaag vraagt, geen nee zeggen tegen een nieuwe termijn als Eurocommissaris.

"Maar", zo zegt hij, "voorlopig belt Rutte niet, want het is niet aan de orde en tegen die tijd zullen we wel zien waar we staan. Vandaag zou ik niet nee zeggen. Maar hoe dat over anderhalf jaar is, weet ik nu nog niet."

Timmermans trekt de conclusie na een bespiegeling over wat de Europese Unie allemaal gaat aanpakken komend jaar. "Een nieuwe coalitie in Duitsland - als deze er komt - betekent een impuls voor Europese samenwerking. Men ziet in Duitsland meer dan ooit tevoren dat we de EU nodig hebben om problemen aan te pakken. Migratie, internationale veiligheid."

Moderne motor

Maar het is niet de bedoeling dat Duitsland en Frankrijk alleen de kar trekken in Europa. De Frans-Duitse as mag terugkeren als motor van de EU, maar wel een moderne motor. "Het zal een samenwerking zijn die openstaat voor anderen. Nederland moet zich daar bij aansluiten, actief deelnemen aan de discussie. Eigen prioriteiten inbrengen en plannen bijsturen."

Volgens Timmermans is dat ook de wens van premier Rutte. "Nederland kan ook namens vele anderen spreken. Dat is in het belang van de Nederlanders en de Nederlandse economie."

"Zorg dat je actief bent"

De vicevoorzitter van de Europese Commissie denkt bijvoorbeeld aan de discussie over de Economische en Monetaire Unie, de toekomst van de euro. "Ook als er straks een stevige crisis is, want die komt vroeg of laat, moeten we er klaar voor zijn om die aan te pakken. De bankenunie moet stevig zijn. De belastingbetaler moet niet opnieuw opdraaien voor instellingen die zich misdragen. Nederland zal actief aan dat debat deelnemen."

Meer of minder Europa dat maakt Timmermans niet uit. "Het gaat er om dat mensen niet straks moeten betalen als de financiële sector zich misdraagt. Daar hebben we Europa voor nodig. We moeten samen antwoorden vinden op de migratiecrisis." Hij houdt er niet van om op de rem te staan. "Zorg dat je actief bent. Zeg gewoon heel duidelijk waar je wilt dat het niet verder gaat. Maar zeg ook heel duidelijk waar je wel wilt dat het verder gaat."

Timmermans haalt het voorbeeld van de vluchtelingen aan. "Ik ben er van overtuigd dat Nederland breed wil dat we een Europees antwoord formuleren op het migratievraagstuk. Dat betekent betere bescherming van de buitengrenzen, afspraken met derde landen dat ze hun burgers terugnemen als ze geen recht hebben op verblijf. Maar ook dat als er echte vluchtelingen komen dat we als Europeanen de schouders er onder zetten om de mensen een veilig onderkomen te bieden. Dat begrijpt men in Nederland donders goed."

De toekomst van Europa stopt, wat Timmermans betreft, niet na de verkiezingen van 2019. "We doen nu zaken die nodig zijn en toegevoegde waarde hebben. De commissie is echt aan het veranderen, we doen niet alleen meer zaken die leuk zijn, maar alleen die echt noodzakelijk zijn."

Dat was ook de opdracht waarmee Timmermans in 2014 op pad is gestuurd. Minder regels uit Brussel. Hij draait eerst om de vraag heen of hij door zou willen gaan. In kringen van het Nederlandse kabinet wordt positief over Timmermans gedacht. "Vandaag zou ik niet nee zeggen. Maar hoe dat over anderhalf jaar is, weet ik nu nog niet."
?Brussel mag niet langer gijzelaar zijn van twee gemeenschappen of 19 burgemeesters?
Gisteren, 11:06 Gazet v. Antwerpen

Als het van Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi afhangt, wordt Brussel niet meer beschouwd als een samengaan van twee gemeenschappen, een Franstalige en een Vlaamse. In een interview met Le Soir mikt Khattabi op een nieuw model voor het Brussels gewest. ?Brussel mag niet langer de gijzelaar zijn van twee gemeenschappen of negentien burgemeesters?, aldus de groene kopvrouw.
"Brussel mag niet langer gijzelaar zijn van twee gemeenschappen of 19 burgemeesters"
Gisteren, 10:18 Skynet Belgie
Als het van Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi afhangt, wordt Brussel niet meer beschouwd als een samengaan van twee gemeenschappen, een Franstalige en een Vlaamse. In een interview met Le Soir mikt Khattabi op een nieuw model voor het Brussels gewest. "Brussel mag niet langer de gijzelaar zijn van twee gemeenschappen of negentien burgemeesters", aldus de groene kopvrouw.


Voor Brussel is Bulgarije dit half jaar de parel van de Balkan
Zondag, 08:42 NOS nieuws

Bulgarije is het komende half jaar het voorzittende land van de Europese Unie. Reden om trots te zijn? Bulgaarse jongeren zijn de armoede in hun land beu. Vier jaar geleden nog protesteerden ze op straat tegen de corruptie waarvoor ze de politieke elite in hun land verantwoordelijk hielden. Maar alles bleef bij het oude.

Toch krijgt het land nu de Europese regie in handen. "U kunt op ons rekenen, want uw plek is in Europa", zei de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Hij was vrijdag speciaal voor de inhuldiging van het Bulgaarse voorzitterschap naar de hoofdstad Sofia gereisd.

In het Cultuurpaleis, in 1981 gebouwd door de dochter van de toenmalige Bulgaarse communistische dictator Zjivkov, stak Juncker de Bulgaren een hart onder de riem. Het land, sinds 2007 EU-lid, is nog altijd niet welkom in de douanevrije Schengen-zone. Vooral Nederland, dat twijfelt aan de deugdelijkheid van de Bulgaarse rechtspraak en bureaucratie, ligt al jaren dwars.

Maar volgens Juncker zijn die twijfels niet meer nodig. "Uw plek is ook in Schengen!" In het Cultuurpaleis oogstte hij daarmee een daverend applaus. Maar buiten op straat klinkt een heel ander geluid.

"Onbegrijpelijk dat Juncker zich niet kritisch opstelt", zegt Ralitsa Kovatsjeva op het plein voor het parlement. "Bulgarije heeft juist een strenge Europese Commissie nodig die onze politici op de vingers tikt." Kovatsjeva, een elegante veertiger, doceert aan de mediafaculteit van de universiteit in Sofia. Ze wijst naar de overkant van het plein waar in 2014 het studentenprotest tegen de corrupte politieke kliek ontaardde in gewelddadige confrontaties met de oproerpolitie.

Kovatsjeva steunde haar studenten op straat. "De protesten toen stemden euforisch, we voelden ons verenigd in ons streven om het land te veranderen." Maar van die euforie is volgens haar weinig over. "Het land is weer verdeeld. Jongeren hebben de moed laten zakken.

De brain-drain is volgens Kovatsjeva enorm: veel jong talent vertrekt naar West-Europa, op zoek naar een baan en toekomstperspectief. "Intussen is alles wat hier in Bulgarije gebeurt in het belang van telkens weer dezelfde politici en zakenmensen. Die elite houdt ons land gegijzeld."

Positieve veranderingen

Het heeft Bulgarije een slecht imago bezorgd dat de gewone Bulgaar niet verdient, vindt de Nederlandse ondernemer Jeroen van Hertum. Hij verhuisde acht jaar geleden naar Bulgarije. "99,9 procent van de Bulgaren zijn hardwerkende, warmhartige mensen."

Van Hertum is eigenaar van een bedrijf dat software ontwikkelt voor machines. Hij begon met een paar man op een zolderkamer in Sofia. Nu telt het bedrijf 180 hoogopgeleide Bulgaarse werknemers. "Bij de start was het natuurlijk aantrekkelijk, vanwege de lage lonen hier. Maar inmiddels betalen we salarissen die vergelijkbaar zijn met die in Nederland."

In vlot Bulgaars praat Van Hertum met zijn personeel op het dakterras, de enige plek waar nog mag worden gerookt. Hij wijst naar de pistes op de flanken van de Vitosja. "Vanuit het centrum sta ik in een half uur op de ski's."

Hij heeft het Balkanland snel zien veranderen, in positieve zin. Tegelijk baart de corruptie ook Van Hertum zorgen. Maar het is volgens hem geen reden om de Bulgaren op afstand te houden. "Nu straks na de brexit het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, zijn we des te meer op elkaar aangewezen." West-Europa en Oost-Europa zullen het toch echt samen moeten doen, vindt hij.

Frustraties op de Balkan

Het probleem van een betere samenwerking met Bulgarije is alleen dat de EU weinig kritisch kan zijn op het land. Brussel tikt de Polen of Hongaren nog wel op de vingers als ze zich misdragen, maar de Balkan is daarvoor te instabiel. De vlam moet in deze regio niet opnieuw in de pan slaan, ook omdat een aantal Balkanlanden als Macedonië en Servië elk jaar meer gefrustreerd wordt dat ze nog altijd geen lid zijn geworden van de EU.

De grote angst is dat deze kandidaat-lidstaten daardoor de historische banden met Rusland toch weer gaan aanhalen. Bulgarije moet als voorzitter goed uit de verf komen als de parel van de Balkan en de Europese leiders zullen de Bulgaren en hun premier Borissov op een voetstuk plaatsen.

"Zo verandert er hier nooit iets", verzucht Kovatsjeva, "de leiding van ons land leert niks als Juncker alleen cadeaus komt brengen en spreekt over premier Borissov als mon ami, mijn vriend."
Oxfam voert actie aan Primark in Brussel voor meer transparantie in textielsector

Een veertigtal jonge militanten van Oxfam-Wereldwinkels en het Franstalige achACT (Actions Consommateurs Travailleurs) hebben zaterdag een sensibiliseringsactie gehouden voor kledingwinkel Primark in de Brusselse Nieuwstraat. Ze willen daarmee de consument wijzen op het gebrek aan transparantie over de arbeidsvoorwaarden bij de leveranciers van de Ierse lageprijzenkledingketen.
Minder file en minder luchtvervuiling door deze verkeerslichten

Het Brussels verkeerslichtenplan, waarbij de verkeerslichten op de belangrijkste assen op elkaar afgestemd worden in functie van het tijdstip en de verkeersvraag, leidt tot minder file en minder luchtvervuiling. Dat meldt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) zaterdag. Wagens moeten minder stoppen en het verkeer stroomt vlotter door.
Zaterdag, 00:30 Skynet
Afrikanen betogen aan Franse ambassade in Brussel tegen president Macron en zijn imperialisme
Vrijdag, 18:48 Gazet v. Antwerpen

Een groep Afrikanen van de Panafrikaanse beweging is vrijdag samengekomen aan de Franse ambassade in Brussel om er te betogen tegen de Franse president Emmanuel Macron en zijn imperialistisch beleid. ?De Afrikaanse landen worden onderdrukt door de Franse aanwezigheid?, klinkt het bij de betogers.
N-VA roept Brusselaars op zich af te zetten tegen "PS-cultuur die Brussel overwoekert"
Vrijdag, 18:30 Skynet
"De N-VA roept alle Brusselaars, ook de Franstalige, en alle politici op om zich af te zetten tegen de PS-cultuur die ons stadsgewest overwoekert en te gaan voor een modern en dynamisch stadsbeleid", zo luidt de nieuwjaarsboodschap van Brussels N-VA-fractievoorzitter Johan Van den Driessche.


Oorlogswapens gevonden bij huiszoeking in Brussel
Vrijdag, 17:36 Gazet v. Antwerpen

Bij een huiszoeking in Laken heeft de sectie groot-banditisme van de federale gerechtelijke politie van Brussel vrijdag 12 oorlogswapens, waaronder een Kalasjnikov en een machinepistool Ingram, aangetroffen.
Autosalon - 96ste (groot) autosalon van Brussel van start voor grote publiek
Vrijdag, 07:06 Skynet
De 96ste editie van het autosalon van Brussel gaat vrijdag van start voor het grote publiek. Deze editie gaat het - zoals traditioneel in de pare jaren - om een "groot" autosalon. Tijdens het vorige gelijkaardige salon in 2016 werden ruim 555.000 bezoekers geteld in Brussels Expo. Organisator Febiac mikt ook nu op meer dan een half miljoen bezoekers. Het salon kan 5 wereldpremičres, 13 Europese en 35 Belgische premičres presenteren.


'Uber vergrendelde pc's op afstand bij invallen kantoren Amsterdam en Brussel'
Donderdag, 20:42 Tweakers
Uber maakte naar verluidt gebruik van een systeem dat werknemers Ripley noemden, dat op afstand pc's en smartphones kon vergrendelen en uitschakelen, en dat wachtwoorden kon aanpassen. Het systeem zou bij talloze invallen gebruikt zijn, waaronder in Brussel en Amsterdam.


Actiegroep naar Brussel met klacht over Lelystad Airport: meer overlast dan berekend
Donderdag, 20:36 Volkskrant
Stichting Red de Veluwe heeft donderdag een klacht ingediend bij de Europese Commissie over het niet correct toepassen van de procedures bij het besluit om Lelystad Airport aan te leggen. Volgens de actiegroep zijn bij het opstellen van de Milieu Effect Rapportage (MER) voor de aanleg van het vliegveld niet alle gevolgen voor omwonenden meegenomen. Bij de MER uit 2014 die ten grondslag lag aan het


Theo Francken overleeft vertrouwensstemming
Donderdag, 18:48 De Tijd
18:12 Na de Soedan-rel hebben de regeringspartijen donderdag in de Kamer de rangen gesloten.


Brussel haalt nieuwe Brexit-trofee binnen
Donderdag, 15:48 De Tijd
15:15 De geldtransfertdienst Moneygram verhuist zijn Europese hoofdkwartier van Londen naar Brussel.


Euronext Brussel: Van de Velde ontgoochelt, CFE duikt
Donderdag, 12:48 De Tijd
12:46 Op een licht lagere beurs kan lingeriegroep Van de Velde geen garen spinnen na de publicatie van zwakke omzetcijfers. Een kritisch Nederlands rapport bezorgt bouwgroep CFE een stevige koersval.


Wie volgt Sagan op? Deze 25 ploegen komen aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne
Woensdag, 23:00 Gazet v. Antwerpen

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne heeft bekendgemaakt welke ploegen aan de start komen. Zestien WorldTour-ploegen tekenen present in de zoektocht naar een opvolger voor Peter Sagan, die de wielerwedstrijd in 2017 won.
Manifestatie in Brussel tegen komst van Iraanse minister van Buitenlandse Zaken
Woensdag, 15:36 Skynet Belgie
Een veertigtal personen heeft deze namiddag aan het rondpunt Schuman in Brussel betoogd tegen de komst van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, naar de Europese hoofdstad. Zarif is morgen uitgenodigd door de Europese Unie voor gesprekken met zijn Franse, Duitse en Britse ambtgenoten over de omzetting van het nucleair akkoord met Iran. De manifestanten laakten het gebrek aan kordaatheid van de EU ten opzichte van Iran, op een ogenblik dat in het land een gespannen klimaat en repressie heersen tegen betogingen.


Een greep uit de premičres in Brussel
Woensdag, 13:00 Autosport
Foto's: Een greep uit de premičres in Brussel


Euronext Brussel: banken houden Bel20 op het droge
Woensdag, 12:48 De Tijd
12:29 De stijgende rente levert de financials stevige koerswinsten op, waardoor de Brusselse beurs het hoofd boven water houdt. Curetis maakt een nieuwe reuzensprong, ditmaal na een Chinese deal.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be