NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Britse

2News.be / Trefwoorden / Britse

Regering-May verliest stemming over brexit-overeenkomst
Gisteren, 21:36 NOS nieuws

Het Britse parlement heeft ingestemd met een aanpassing van de brexit-wet waardoor premier May het parlement goedkeuring moet vragen voor een definitieve brexit-overeenkomst met de Europese Unie. Dat is een nederlaag voor premier May.

Het parlement stemde met een nipte meerderheid van vier stemmen in met deze aanpassing van May's routeplan voor de uittreding uit de EU. Een aantal 'rebellen' uit haar eigen Conservatie Partij stemde mee met de oppositie. De voorstemmers zijn vooral tegenstanders van de brexit. Critici zeggen dat die de brexit proberen te frustreren door May's handen te binden.

Labour-leider Corbyn zei dat dit "een vernederend verlies van autoriteit" is voor May.

Soepele brexit moeilijker

Groot-BrittanniŽ wil in maart 2019 uit de EU stappen. De brexit-wet gaat onder meer over het beŽindigen van de geldigheid van Europese wetten voor Britten en het kopiŽren van die wetten naar Britse wetten, zodat dezelfde wetten en regels blijven gelden op het moment dat Groot-BrittanniŽ de EU verlaat.

Britse parlementariŽrs hebben al honderden pogingen gedaan om aanpassingen van de brexit-wet af te dwingen, maar dit is de eerste keer dat dat is gelukt. Volgens de regering maakt deze aanpassing een soepele brexit moeilijker.
Britse man gebruikt al 48 jaar dezelfde kerstverlichting
Gisteren, 19:30 Skynet
Sommigen onder ons kopen elk jaar nieuwe lichtjes of ballen om de kerstboom mee te versieren, maar dat is zonder de Britse Ross Shaddick gerekend. De man is bijzonder fier op het feit dat zijn kerstverlichting ouder dan hijzelf is, en hij nog nooit een lampje heeft moeten vervangen.


Gisteren, 15:18 Skynet
Medisch wonder: Britse baby herstelt na drie zware hartoperaties
Gisteren, 15:00 NOS nieuws

Een Britse baby van drie weken oud heeft in haar prille leven al drie zware operaties ondergaan. Vanellope Hope Wilkins werd geboren met haar hart buiten het lichaam. Een uur later lag ze al op de operatietafel. Maar nu, drie weken later, maakt ze het redelijk goed.

Vanellope kwam in een ziekenhuis in Leicester ter wereld met ectopia cordis: een zeldzame aandoening waarbij het hart buiten de borstkas ligt. Vaak gaat er bij deze aandoening tijdens de zwangerschap al wat mis. Kinderen die er levend mee geboren worden, komen in veel gevallen later alsnog te overlijden door complicaties bij de zware operaties.

"Het was een schok toen de echo liet zien dat haar hart buiten haar lichaam zat", zegt moeder Naomi tegen de BBC. "En heel eng, want we wisten niet wat er zou gebeuren."

Abortus

Ondanks adviezen om het kind te aborteren, deden de ouders dat niet. Er waren namelijk geen afwijkingen gevonden in het dna van het meisje. "De overlevingskansen werden op nihil geschat", zegt vader Dean. "Niemand geloofde dat ze het zou halen. Behalve wij."

Via een keizersnede kwam Vanellope uiteindelijk drie weken te vroeg ter wereld. Binnen een uur na de geboorte volgde al een operatie, waarbij haar hart in het lichaam werd geplaatst. Later volgden nog twee operaties. Tijdens de laatste werd het gat in haar borstkas gedicht met haar eigen huid, omdat ze geen borstbeen heeft. Allemaal succesvol.

Met de baby gaat het nu al een stuk beter. "Ze is een echte vechter", vinden haar ouders. En daar komt ook de naam Vanellope vandaan, naar het personage uit de Disney-film Wreck-It Ralph. Daar verandert Vanellope van een 'echte vechter' naar een prinses. "We vonden dat een gepaste naam", zegt Naomi. ??

Ook haar artsen zijn positief, maar toch zijn er risico's. Zo heeft het kind nog kans op infecties en moet de beademingsmachine nog worden afgekoppeld.

Het is waarschijnlijk de eerste Britse baby die de bijzondere aandoening heeft overleefd. Wel zijn er in de Verenigde Staten gevallen bekend van baby's die met hun hart buiten het lichaam wisten te overleven.
Groots moment: Meghan Markle zal haar eerste kerst doorbrengen bij de Britse royals
Gisteren, 15:00 Gazet v. Antwerpen
De Amerikaanse actrice Meghan Markle, verloofde van prins Harry, zal haar eerste kerst doorbrengen bij de Britse koninklijke familie. Dat is bijzonder, want het is de eerste keer dat de Queen toelaat dat een ongetrouwd koppel de festiviteiten rond de feestdagen bijwoont op haar landgoed in Sandringham.


Britse verovering van Jeruzalem in 1917 was het 'begin van veel ellende'
Maandag, 17:42 NOS nieuws

De beslissing van president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl te erkennen roept veel reacties op, onder meer van de Arabische Liga, paus Franciscus en de Europese Unie. Uitgerekend vandaag is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slag om de heilige stad, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd uitgevochten door de Britten en de Turken.

"Het was eigenlijk het begin van heel veel ellende", vertelt historicus Paul Moeyes in Met het Oog op Morgen. "Je kan de lijn, met wat kringetjes, rechtstreeks doortrekken naar de problematiek nu." Na de Eerste Wereldoorlog startte de verdeling van de regio, die nog altijd tot conflict leidt.

Na een wekenlange strijd veroverde de Britse generaal Allenby de stad op de Ottomaanse troepen. Hoewel de overwinning in Londen groots gevierd werd, had het nauwelijks invloed op het verloop van de oorlog. Het front in Europa was voor de Britten veel belangrijker. "Deze slag bracht het einde van de oorlog geen stap dichterbij", volgens Moeyes.

"De Britten hadden een nijpend gebrek aan goed nieuws", legt de kenner van de Eerste Wereldoorlog uit. De geallieerden leden gevoelige verliezen aan het front in BelgiŽ en de Russen trokken zich na de Oktoberrevolutie terug. De overwinning was daarom vooral van symbolische waarde. "Generaal Allenby můcht dus niet verliezen."

Na de winst spraken Britse politici van 'het ideale kerstcadeau voor het Britse volk'. Daarnaast werd de verovering ook gezien als een vervolg op de middeleeuwse kruistochten. Na eeuwen van islamitische heerschappij kwam de heilige stad weer onder gezag van christenen.

Koloniale verdeling

"Het front in het Midden-Oosten werd door de Fransen en Engelsen vooral door een koloniale bril bekeken. 'Als we de Turkse troepen verslaan, verkrijgen we dat gebied' was de gedachte."

De 'Zieke man van Europa', zoals het Ottomaanse Rijk genoemd werd, werd verslagen en de oorlogsbuit door de Fransen en Britten verdeeld volgens het in 1916 gesloten Sykes-Picotverdag (zie kader).

"Alle beloftes vielen natuurlijk niet met elkaar te rijmen", stelt Moeyes. Voor de Britten werden de gevoeligheden over aan wie de stad toebehoort direct duidelijk. Ze schortten daarom alle beloftes op en stelde het gebied onder militair gezag, tot teleurstelling van de Palestijnen en zionisten.

De Amerikaanse president Wilson wilde de opdeling van de wereld door Europese grootmachten een halt toeroepen, maar na een beroerte verdween hij van het wereldtoneel en werd Palestina onder Engels gezag geplaatst. Wilson vond dat volkeren zelf over hun staat hoorden te beslissen. "Hij zou de beslissing van Trump dan ook nooit goedgekeurd hebben", aldus Moeyes.
Mourinho na verloren Manchester Derby: ?Kampioenschap waarschijnlijk al beslist?

?De Engelse titel is waarschijnlijk voor Manchester City,? vertelde Manchester United-coach Josť Mourinho zondag aan de BBC, nadat zijn club de derby met 1-2 had verloren tegen de stadsrivaal en rechtstreekse titelconcurrent.
Britse PR-goeroe Max Clifford overleden in cel: 'mannetjesmaker' die zelf het sensatieverhaal werd
Zondag, 18:48 Volkskrant
Max Clifford, ooit de machtigste man in de Britse mediawereld, is zondag in de gevangenis overleden. Hij is 74 jaar geworden. De laatste 2,5 jaar van zijn leven zat de voormalige PR-goeroe in de cel - hij werd tot acht jaar veroordeeld wegens acht gevallen van seksueel misbruik tussen 1977 en 1985. Clifford was een van de bekendheden die werden meegezogen in de seksschandalen van wijlen televisiep


Chris Rea zakt in elkaar tijdens concert

De Engelse zanger Chris Rea (66) is tijdens een concert onwel geworden en per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, liet het ziekenhuis weten aan The Guardian. Rea is onder meer bekend van de kersthit Driving Home For Christmas.

Rea werd onwel tijdens het op twee na laatste concert van zijn Europese tour, die hij begin oktober aftrapte in het Amsterdamse Carrť. Een van de concertgangers vertelt aan The Guardian dat zijn optreden probleemloos verliep, totdat hij zich plots vastklampte aan zijn microfoon en ter aarde stortte.

Chris Rea maakte dit jaar zijn rentree als musicus nadat hij in 2016 een beroerte had gekregen. In interviews zei hij oefeningen te moeten doen om zijn spraak en motoriek weer op peil te krijgen. Ook stopte hij met roken.

Waardoor Rea zaterdag in Oxford ineenzakte is nog onduidelijk.
Minister Johnson pleit in Iran voor vrijlating Britse vrouw
Zaterdag, 21:42 NOS nieuws

Tijdens een tweedaags bezoek aan Iran zet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zich in voor de vrijlating van de veroordeelde Brits-Iraanse hulpverleenster Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Johnson sprak vandaag onder anderen met zijn Iraanse ambtgenoot Javad Zarif.

Volgens de Britse media was het een open en constructief gesprek over "consulaire zaken over mensen met een dubbel paspoort", zoals Zaghari-Ratcliffe. Zij is aangeklaagd en veroordeeld voor een poging om het Iraanse regime omver te werpen. Ze moet vijf jaar de gevangenis in, maar ontkent dat ze staatsgevaarlijke activiteiten heeft ontplooid. Haar familieleden hebben te horen gekregen dat ze morgen opnieuw voor de rechter moet verschijnen.

Volgen de Britten was Zaghari-Ratcliffe op familiebezoek in Iran.

Verspreking

De zaak kreeg een bijzondere wending doordat minister Johnson zich leek te verspreken toen hij vorige maand zei dat Zaghari-Ratcliffe in Iran was om journalisten op te leiden. Die opmerking leidt in hoger beroep mogelijk tot een zwaardere straf.

Johnson heeft zich inmiddels geŽxcuseerd voor zijn verspreking. Zijn tegenstanders in Groot BrittanniŽ eisen dat hij opstapt als zijn uitspraken inderdaad leiden tot een zwaardere straf voor de Britse.

President Rohani

Naar verwachting heeft Johnson morgen een ontmoeting met de Iraanse president Rohani. Het bezoek is niet alleen bedoeld om Zaghari-Ratcliffe vrij te krijgen, al heeft Johnson gezworen dat hij zijn volle gewicht in de schaal zal leggen om deze zaak tot een goed einde te brengen.

Het bezoek wordt ook gezien als een test of Johnson in staat is om te manoeuvreren in een politiek mijnenveld. Iran is nadrukkelijk aanwezig in de vele conflicten in het Midden-Oosten en heeft volgens de Britten een destabiliserende invloed in de regio.

Johnson heeft vandaag benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk de nucleaire afspraken met Iran uit 2015 nog volledig steunt. Die deal staat onder druk doordat de Amerikaanse president Trump er eigenlijk vanaf wil.
Britse premier May ontmoet Juncker in Brussel
Vrijdag, 06:30 NOS nieuws

De Britse premier May en brexitminister Davis hebben waarschijnlijk rond 07.00 uur vanmorgen in Brussel een ontmoeting met Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, meldt de Commissie. Mogelijk duidt dat erop dat het Verenigd Koninkrijk, de EU en Ierland het eens zijn over de voorwaarden voor de volgende fase van de brexit-besprekingen.

Een belangrijke horde die moet worden genomen voor die volgende fase is de controle bij de grens met Ierland. Maandag leek het erop dat daar overeenstemming over was, maar Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse DUP, accepteerde de ontwerptekst van de deal niet. Als May de gedoogsteun van de DUP verliest, heeft haar regering geen meerderheid meer.

De protestantse pro-Britse partij wil niet dat Noord-Ierland een speciale status krijgt waarmee Noord-Ierland grotendeels EU-wetgeving zou blijven volgen om zo de Ierse landsgrens open te houden. De Noord-Ierse protestanten willen onder dezelfde voorwaarden uit de EU als de rest van Groot-BrittanniŽ.

Tijd dringt

Een speciale status gaat in tegen de wensen van de DUP, maar een 'harde grens' is niet te verenigen met de afspraken in de Goede Vrijdagakkoorden van 1998. Die maakten een einde aan bijna dertig jaar van sektarisch geweld tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland.

Gisteravond meldden bronnen rond de onderhandelingstafel aan de NOS dat er afgelopen nacht alsnog een akkoord kon worden bereikt. De tijd dringt voor zo'n deal: volgende week moeten de EU-leiders op een tweedaagse top beslissen of de brexit-onderhandelingen naar de volgende fase kunnen gaan.
Britse minister onder vuur: ?Economische tegenspoed komt door te groot aanbod voor gehandicapten?

De Britse minister van FinanciŽn, Philip Hammond, is donderdag onder een spervuur van kritiek komen te liggen na een wel serieuze valse noot in zijn commentaar woensdag over de slabakkende Britse economie. Een van de mogelijke oorzaken van die economische tegenspoed is, aldus de Chancellor of the Exchequer, een te groot aanbod aan gehandicapten onder de werkende bevolking. Die uitspraak kwam Hammond te staan op het verwijt van ?walgelijk zondebokgedrag?.
Voor deze Britse royals moet Meghan door de knieŽn
7 December, 10:06 Gazet v. Antwerpen
Meghan Markle staat voor een grote uitdaging om zich de Britse koninklijke etiquetteregels zo snel mogelijk eigen te maken. Vooral de strikte voorschriften rond de kniebuiging blijken een waar mijnenveld. Zo zal Meghan Markle altijd een kniebuiging moeten maken in de aanwezigheid van de Queen, Kate Middleton en prinses Anne. Bij alle andere royals hangt dat af van het bijhorende gezelschap.


Britse minister verbaast met 'we onderzochten impact brexit niet'
6 December, 16:42 NOS nieuws

De Britse brexit-minister David Davis heeft in het Lagerhuis erkend dat er vooraf nooit een analyse is opgesteld van de economische impact die een vertrek uit de EU zou hebben op de verschillende economische sectoren. Volgens Davis had zo'n analyse geen nut gehad, vanwege de grote veranderingen die een brexit met zich meebrengt.

Leden van het Lagerhuis reageerden verbouwereerd en met felle kritiek. Oppositiepartij Labour spreekt van "een puinhoop".

Eerder dit jaar zei de Britse regering nog dat ze een dergelijke impact-analyse niet wilde vrijgeven. Het zou gaan om vijftig onderzoeken naar de gevolgen van een brexit op allerlei sectoren. Het openbaar maken van deze rapporten was volgens de regering mogelijk schadelijk voor de Britse concurrentiepositie. Nu blijkt dus dat ze helemaal niet bestaan.

Motie

ParlementariŽrs hebben herhaaldelijk gevraagd om openbaarmaking van impact-analyses. Begin vorige maand werd een motie aangenomen waarin werd bepaald dat de documenten vrijgegeven moeten worden aan de brexit-commissie van het Lagerhuis. Maar daarna erkende de regering dat ze niet goed begrepen had om wat voor stukken het precies ging.

Davis zei vandaag dat er sindsdien wel andere documenten zijn overlegd, die volgens hem "het dichtst bij het door het parlement gevraagde" liggen. Het gaat dan om onderzoeken waarin de omvang van de afzonderlijke sectoren in kaart is gebracht. Maar een omvattend onderzoek naar de economische impact van een brexit bestaat niet, zei Davis. "Het is er niet. We hebben dat niet gedaan. Wat er is, is de omvang van een industrie, de werkgelegenheid, etcetera."
Britse regering heeft geen impactstudies op economie
6 December, 14:36 Skynet
De Britse regering weet niet wat de gevolgen zijn op de economie als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Dat heeft David Davies, de brexitminister, gezegd aan de Britse brexitcommissie, schrijft BBC. "Er bestaan geen systematische impactstudies", zei Davis.


Belgische staat niet langer in Britse Maagdeneilanden
6 December, 09:30 De Tijd
09:07 De Belgische Maatschappij voor Investeringen (BMI) stapt uit het omstreden Vietnam-project, waardoor de Belgische staat - via de BMI - niet langer aanwezig is in een belastingparadijs.


Lubaina Himid wint Britse kunstprijs - als eerste zwarte vrouw en oudste winnaar
6 December, 14:18 Volkskrant
De Turner Prize is dit jaar uitgereikt aan de 63-jarige Lubaina Himid.†Jaarlijks worden vier kunstenaars genomineerd voor deze belangrijkste Britse kunstprijs. De uitreiking van vandaag in de Ferens Art Gallery in Hull markeert twee historische overwinningen: Himid is de eerste zwarte vrouw die de prijs ontvangt en bovendien de oudste winnaar ooit. De jury roemde haar 'compromisloze aanpak van pro


Christine Keeler (1942-2017) ontblootte met haar spraakmakende affaire de Britse seksuele revolutie
5 December, 22:42 Volkskrant
Christine Keeler, die op 75-jarige leeftijd is overleden, was een nachtclubdanseres die begin jaren zestig centraal stond in de Profumo-affaire. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog deelde de 19-jarige showgirl het bed met zowel minister van Oorlog John Profumo als met de Russische militair attachť (en spion) Jevgeni Ivanov. Het schandaal schokte de gevestigde orde, luidde de val in van de Conser


Brexit-koers kapitein Theresa May hopeloos, maar niet ernstig
5 December, 02:18 Volkskrant
Het is een misverstand dat onze leiders pas optimaal functioneren als ze alleen met de hoofdzaken bezig zijn. We willen geleid worden door mensen, met al hun gebreken, niet door machines. De grootste roergangers verliezen de trivialiteiten benedendeks geen moment uit het oog: Winston Churchill die zich zorgen maakte of hij zelf wel een beetje goed voor de dag kwam op D-Day, Lyndon B. Johnson die a


Britse soldaten "mogelijk" schuldig aan oorlogsmisdaden in Irak
4 December, 23:00 Skynet
Er is een "redelijke basis" om aan te nemen dat Britse soldaten na de Anglo-Amerikaanse invasie van Irak in 2003 in dat land oorlogsmisdaden hebben gepleegd (tegen gedetineerde personen). Dat hebben de procureurs van het Internationale Strafhof ICC maandag in omfloerste bewoordingen gesteld. De vaststelling werd gemaakt in een 74 bladzijden tellend rapport voor het jaar 2017 van ICC-procureur Fatou Bensouda.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be