NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Brazilie

2News.be / Trefwoorden / Brazilie

Leger BraziliŽ moet eind maken aan geweld in Rio
Zaterdag, 02:24 NOS nieuws

Het Braziliaanse leger neemt de leiding over van de politie in Rio de Janeiro om het geweld in de deelstaat te stoppen. De afgelopen tijd was er een toename van aanvallen door drugsbendes en paramilitaire milities in Rio.

Het leger werd al ingezet om de politie te ondersteunen, maar neemt nu het bevel helemaal over. President Temer heeft daarvoor een decreet getekend dat met onmiddellijke ingang van kracht is.

Volgens Temer heeft de georganiseerde misdaad de staat volledig in handen. Er zijn dagelijks schietpartijen, het aantal moorden is in vergelijking met 2015 met een kwart gestegen en tijdens het afgelopen carnaval werden grote groepen toeristen en inwoners van Rio beroofd.

"Er zijn extreme maatregelen nodig om de situatie weer onder controle te krijgen", meent Temer. Zijn defensieminister zei dat er geen risico is voor de democratie, hoewel BraziliŽ tussen 1964 en 1985 een militaire dictatuur kende.
Bart Van Malderen koopt twee luierfabrieken in BraziliŽ
9 Februari, 10:12 De Tijd
09:42 Drylock, het luierconcern van Bart Van Malderen koopt zo 100 miljoen euro extra omzet op een strategisch continent.


Een van BraziliŽ's grootste kranten stopt met Facebook vanwege 'propageren van nepnieuws'
8 Februari, 20:24 Volkskrant
Folha de S„o Paulo, een van BraziliŽ's grootste kranten, heeft Facebook vaarwel gezegd. De krant, met zes miljoen volgers op Facebook, kondigde donderdag aan geen nieuwe berichten meer te plaatsen op het platform. Het besluit volgt op de nieuwe algoritmes van Facebook, die zouden 'propaganda van nepnieuws' in de hand werken. 'We voeren intern een discussie over de beste manieren om ons werk bij le


Zeker 14 doden bij schietpartij in nachtclub BraziliŽ
27 Januari, 18:00 NOS nieuws

Bij een schietpartij in een nachtclub in Fortaleza, in het noordoosten van BraziliŽ, zijn zeker veertien mensen gedood. Zes mensen raakten gewond, onder wie een jongen van 12.

Gewapende mannen vielen vannacht Forrů do Gago binnen, een nachtclub annex disco niet ver van het Castelao-stadion, een van de stadions bij het WK voetbal in 2014.

Onder de slachtoffers waren volgens de Braziliaanse politie veel meisjes en vrouwen. Een woordvoerder zegt dat de schietpartij vermoedelijk te maken heeft met een oorlog tussen drugsbendes in het noordoosten van het land.

Crisis en bezuinigingen

Die drugsoorlog kostte het afgelopen jaar in de deelstaat CearŠ aan naar schatting 5000 mensen het leven. Dat waren er bijna twee keer zo veel als in 2016.

De groei van de criminaliteit wordt in verband gebracht met de economische crisis in BraziliŽ en met bezuinigingen bij de politie.
Bloedbad in BraziliŽ: 14 doden op volksbal
27 Januari, 17:42 Skynet
Bij een schietpartij op een volksbal in Fortaleza, in het noordoosten van BraziliŽ, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag minstens veertien doden gevallen, zo hebben de lokale autoriteiten gemeld.


Lula mag BraziliŽ niet verlaten
26 Januari, 02:42 Skynet
De vroegere Braziliaanse president Luiz InŠcio Lula da Silva mag zijn land niet verlaten. Een rechter in de hoofdstad Brasilia legde de 72-jarige donderdag een uitreisverbod op, zo berichtten lokale media. De beslissing komt er vlak voor Lula naar EthiopiŽ zou vertrekken, een dag na de bevestiging van zijn veroordeling voor corruptie.


Oud-president BraziliŽ mag waarschijnlijk niet meedoen aan verkiezingen
24 Januari, 20:24 NOS nieuws

Oud-president Lula da Silva van BraziliŽ mag hoogst waarschijnlijk niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in oktober. Ook in hoger beroep is hij veroordeeld voor corruptie en witwassen.

Lula kreeg in juli 9,5 jaar cel en ging daartegen in beroep. Twee rechters hebben die straf nu verhoogd naar 12 jaar en 1 maand. Het is afwachten wat de derde rechter beslist, maar volgens correspondent Marc Bessems heeft hij al laten doorschemeren dat hij het met zijn collega's eens is.

Lula hoeft waarschijnlijk niet meteen naar de gevangenis. Er zijn nog beroepsmogelijkheden en hij zal waarschijnlijk pas de cel in moeten als zijn straf ook door het allerhoogste gerechtshof in BraziliŽ is bevestigd. Toch is er ook een kleine kans dat hij, als alle drie de rechters het eens zijn, dat beroep niet in vrijheid mag afwachten.

Duur appartement

De oud-president werd ervan verdacht dat hij smeergeld had aangenomen van staatsoliemaatschappij Petrobas, in de vorm van een duur appartement aan zee. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk voor het accepteren van ruim een miljoen euro aan steekpenningen van een bouwbedrijf. Dat bedrag zou gelijk staan aan de kosten van het opknappen van het appartement.

Lula da Silva is nog verdachte in vier andere corruptiezaken die nog niet voor de rechter zijn geweest. Ook zijn opvolgers, Dilma Roussef en Michel Temer worden verdacht van corruptie.

Gouden jaren

Lula da Silva was president van 2003 tot 2011. Hij is bij veel Brazilianen nog altijd populair en loopt voorop in alle peilingen voor de verkiezingen. Onder zijn bewind kende BraziliŽ gouden jaren met economische groei, een opkomende middenklasse en meer onderwijs en gezondheidszorg.
Grote betoging in BraziliŽ om deelname van Lula aan verkiezingen te verdedigen
24 Januari, 02:06 Skynet
Tienduizenden Brazilianen zijn dinsdag de straat opgetrokken in de westelijke stad Porto Alegre. Ze willen dat de gewezen president Luiz Inacio Lula da Silva deelneemt aan de verkiezingen van dit jaar, ondanks een eerdere veroordeling voor corruptie.


'Omstreden' Johan Maurits is in BraziliŽ ongekend populair
22 Januari, 13:06 NOS nieuws

Het zal lang geleden zijn dat Johan Maurits van Nassau-Siegen de Nederlandse kranten domineerde, maar dit weekend was de oud-gouverneur van Nederlands-BraziliŽ (van 1636 tot 1644) onderdeel van een controverse. Nadat een buste van hem uit de foyer van het Mauritshuis werd weggehaald, waarschuwde premier Rutte in NOS Met het Oog op Morgen de geschiedenis niet "met de bril van nu" te veroordelen.

Directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis reageerde zondag in Buitenhof op de discussie en verklaarde dat het verwijderde beeld slechts een kunststoffen kopie was. Het origineel wordt in een van de zalen geplaatst, omdat daar het verhaal over hem "beter verteld kan worden", met aandacht voor zowel de negatieve als positieve aspecten van het historische figuur.

Als gouverneur van BraziliŽ heeft Maurits namelijk "fantastische" dingen gedaan, volgens de directeur. Hij hield zich weliswaar bezig met slavenhandel en hield zelf slaven, maar is ook verantwoordelijk voor de opbloei van het noordoosten van BraziliŽ.

Volgens correspondent Marc Bessems zijn ze "onrealistisch positief" over de gouverneur, die de bijnaam 'de Braziliaan' heeft. Dat is bijzonder, omdat Maurits maar acht jaar in BraziliŽ is geweest. "Als je op straat naar hem vraagt, weten ze wie het is. Sterker nog: als je zegt dat je uit Nederland komt, krijg je vaak te horen dat wij - de Nederlanders - beter hadden kunnen blijven", vertelt Bessems in NOS Met het Oog op Morgen. "Maurits is min of meer een verlicht vorst."

Premier Rutte ervoer dit sentiment ook tijdens zijn bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land. "Ze hebben een groot respect voor hem. Dankzij Maurits heeft Nederland een goede reputatie in BraziliŽ."

'Nederlanders deden meer dan Portugezen in drie eeuwen'

Met name voor Mauritsstad, het tegenwoordige Recife, heeft de volksheld veel betekend. Zo legde hij er wegen, bruggen en rioleringen aan, maar hij is ook verantwoordelijk voor een dierentuin, de eerste universiteit van BraziliŽ en zelfs de eerste synagoge van het continent.

De figuur Maurits staat dan ook totaal niet ter discussie in BraziliŽ, merkt Bessems. "Er is hier natuurlijk voldoende ander onrecht geweest." Maar het huidige beeld van 'Mauricio de Nassau' is volgens de correspondent niet realistisch. "Ze denken dat de Nederlanders in de 24 jaar dat ze hier waren meer hebben gedaan dan de Portugezen in drie eeuwen."

Een kleine groep historici probeert het beeld weliswaar te nuanceren, maar dat mag nauwelijks baten. "Ze zijn ervan overtuigd dat het hier onder Nederlands bewind een soort Manhattan zou zijn geworden."
Lezer Han Bruin: 'In BraziliŽ is Johan Maurits nog steeds een held'
19 Januari, 11:18 Volkskrant
In BraziliŽ, en vooral in de deelstaat Pernambuco, is Johan Maurits van Nassau-Siegen nog steeds een held, naar wie van alles wordt genoemd, zoals in Rotterdam alles naar Erasmus heet. De directie van het mooiste museum ter wereld, het Mauritshuis in Den Haag, heeft het borstbeeld van zijn bouwheer Johan Maurits, graaf (en later prins) Van Nassau-Siegen (1604-1679) weggehaald†vanwege ongeregeldhed


Drugsbaas opgepakt voor bloedige gevangenisrellen BraziliŽ
8 Januari, 03:06 NOS nieuws

In BraziliŽ is een drugsbaas opgepakt omdat hij het brein zou zijn geweest achter de dodelijke gevangenisrellen op Nieuwjaarsdag. Het bendegeweld in de gevangenis in de deelstaat Goias eiste het leven van negen gedetineerden.

De 34-jarige arrestant Stephan de Souza Vieira is de leider van het Rode Commando, een van de beruchtste bendes van BraziliŽ. In november ontsnapte hij uit de gevangenis, waar hij een straf van 26 jaar uitzat vanwege drugshandel.

Vieira werd volgens de BBC aangehouden in een luxe flat in de kustplaats Cabo Frio. De politie nam een groot bedrag aan contant geld in beslag, net als juwelen, telefoons en administratie.

Bloedbad

Volgens de politie gaf Vieira gedetineerde bendegenoten de opdracht om vorige week een bloedbad aan te richten in de gevangenis in Goias. Ze vielen een deel binnen waar leden van een rivaliserende bende verbleven, stichtten brand en vielen hen aan.

Bij de gevechten vielen niet alleen negen doden, maar raakten ook veertien mensen gewond. Meer dan honderd gevangenen ontsnapten, van wie er nog altijd tientallen spoorloos zijn.

Braziliaanse gevangenissen zijn geregeld het toneel van geweldsuitbarstingen. Die zijn het gevolg van de strijd tussen bendes om de controle over de drugshandel.
Het zijn de catadores de lata, de blikverzamelaars van BraziliŽ die het wereldrecord mogelijk maakten
4 Januari, 02:24 Volkskrant
Hoe BraziliŽ elk jaar wereldkampioen blik recyclen blijft. Elk jaar staat in BraziliŽ hetzelfde bericht in de krant: 'We zijn wereldkampioen blik recyclen.' In 2016 ging het om 280 duizend ton blikjes, ruim 98 procent van het totaal. Voor de overheid valt hier weinig eer aan te behalen. Het zijn de catadores de lata, de blikverzamelaars, die het wereldrecord mogelijk maken. Maar die worden zelden


Neymar met spoed teruggekeerd naar BraziliŽ om ?persoonlijke redenen?, PSG geeft hem verlof
11 December 2017, 09:48 Gazet v. Antwerpen

Neymar is met spoed naar zijn vaderland BraziliŽ gereisd om ?persoonlijke redenen?. Dat heeft de Braziliaanse firma die de PSG-ster bijstaat in zijn carriŤreplanning bevestigd aan het Franse persagentschap AFP.
Clown stopt als politicus in BraziliŽ uit 'schaamte voor collega's' ?
7 December 2017, 21:30 NOS nieuws

Circusclown Tiririca heeft de Braziliaanse politiek vaarwel gezegd. De bekende komiek gold als populair parlementariŽr uit de staat S„o Paulo. Toch stopt hij voortijdig, naar eigen zeggen omdat hij zich schaamt voor zijn collega's.

Tiririca, die eigenlijk Francisco Everardo Oliveira Silva heet, werd in 2010 nog met ruim een miljoen stemmen gekozen als lid van het Braziliaanse parlement. Hij voerde campagne onder de slogan "veel slechter dan dit kan het niet worden", en bleef alle andere kandidaten in S„o Paulo ver voor.

Deze week - bijna acht jaar later - maakte de parlementariŽr zijn vertrek bekend in een toespraak. "Wij politici worden dik betaald, maar bijna niemand van ons komt opdagen", zei hij gisteren. "In het parlement zitten is een schande."

Zijn afscheidsspeech was de eerste toespraak die Tiririca hield voor het parlement. Toch was hij naar eigen zeggen een van de weinige politici die de afgelopen jaren hun werk deden. "Er zijn maar acht van de 513 parlementariŽrs die regelmatig hun gezicht laten zien. Ik ben er een van en ik ben eigenlijk een clown."

Maar ondanks - of misschien juist dankzij - zijn bijzondere achtergrond, maakte Tiririca snel naam in de Braziliaanse politiek. Dat terwijl zijn loopbaan onrustig begon. Na zijn overtuigende verkiezingsoverwinning schreven lokale media dat Tiririca niet kon lezen of schrijven, terwijl analfabeten volgens de Braziliaanse wet niet in de politiek mogen werken.

Een rechter stelde vast dat de clown wel degelijk geletterd was. Eenmaal in het parlement gold hij als belangrijke outsider. Tiririca werd genoemd als kandidaat voor het burgemeesterschap van miljoenenstad S„o Paulo en in 2014 met een ruime meerderheid herkozen.

Verder in het circus

Toch wilde de clown de verkiezingen van volgend jaar niet afwachten. Met zijn vertrek maakt hij pijnlijk duidelijk hoe beroerd de Braziliaanse politiek ervoor staat. In het Zuid-Amerikaanse land duikt het ene na het andere corruptieschandaal op en is zelfs de president aangeklaagd voor witwassen. Uit een recente peiling blijkt dat 60 procent van de Brazilianen vindt dat politici hun werk niet goed doen.

Tiririca zegt dat hij tijdens zijn politieke loopbaan niets verkeerd heeft gedaan. "Ik verlaat het parlement met opgeheven hoofd", zegt hij. De clown gaat weer aan de slag in het circus.
"De veiligheid van F1-race in BraziliŽ moet verbeterd worden"
7 December 2017, 12:30 Gazet v. Antwerpen
Volgens de World Motor Sport Council moet de veiligheid rondom de Braziliaanse GP verbeterd worden. De WMSC oordeelt dat de organisator de veiligheid dient te verhogen.


Greenpeace voert actie tegen export "bloedkleurig hout" uit BraziliŽ, ook naar BelgiŽ
22 November 2017, 05:36 Skynet
Een Braziliaans bedrijf dat betrokken was bij de slachtpartij van negen landbouwers op 19 april heeft hout uit het Amazonewoud geŽxporteerd naar verschillende landen, waaronder BelgiŽ. Dat blijkt uit een rapport van Greenpeace dinsdag.

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be