NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties


In de kijker
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsitesBelasting

2News.be / Trefwoorden / Belasting

Belasting op getto-uitkering geschrapt: 'Het bedrag is het minst belangrijke'
18 Mei, 18:36 NOS nieuws

Mensen die een getto-uitkering ontvangen van de Duitse overheid, hoeven daar met terugwerkende kracht vanaf 2016 geen belasting meer over te betalen. Staatssecretaris Snel heeft dat vanmiddag in een persoonlijk gesprek verteld aan de mensen die de zaak hebben aangekaart.

Onder hen is Inge Prenzlau (86), die als tien- en elfjarige noodgedwongen onbetaalde kinderarbeid verrichtte. "Het besluit voelt voor mij als een soort bevrijding", zegt zij. "De Nederlandse regering zag het geld als een soort pensioen, maar ik kreeg als elfjarige helemaal geen geld voor dat werk."

Zij liep elke dag van Amstelveen naar de Jordaan in Amsterdam. Daar had haar vader een farmaceutische fabriek, waar hij zelf niet meer kon komen omdat hij een slechte gezondheid had en als Jood niet meer met de tram mocht.

"Ik mocht als Joods kind niet meer naar mijn school", zegt Prenzlau. "Dus ging ik naar de fabriek om de werknemers het idee te geven dat het werk wel doorging en om te doen wat ik kon." Ze draaide pillen, vulde medicijnflesjes en deed ander fabriekswerk. Het gezin Prenzlau dook in 1943 onder. Haar vader overleed vier weken voor de bevrijding, omdat hij niet aan zijn medicijnen kon komen.

Belastbaar inkomen

In 2014 erkende Duitsland heel Amsterdam als getto. De ongeveer driehonderd overlevenden die destijds onbetaalde arbeid hebben verricht, kregen daarna een vergoeding van de Duitse overheid. Gemiddeld gaat het om 150 euro per maand. Voor Inge Prenzlau is het 130 euro. Dat de Nederlandse Belastingdienst dat bedrag tot nu toe als een vorm van pensioen bij haar belastbaar inkomen optelde, vond ze uiterst pijnlijk. Ze stuurde er meerdere brieven over aan het kabinet.

"Het bedrag is het minst belangrijke", zegt Prenzlau. "Ik vond het oneerlijk dat de Nederlandse regering een deel via de belasting heeft weggenomen terwijl Duitsland het zonder belastingheffing naar ons toestuurde."

'Enige tijd geduurd'

Staatssecretaris Snel heeft de kwestie opgelost door de Duitse uitkering met terugwerkende kracht tot 1 januari 2016 aan te wijzen als een zogenaamde uitkering van publiekrechtelijke aard, die niet bij het belastbaar inkomen hoeft te worden opgeteld.

"De gevolgen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor overlevenden onuitwisbaar", zegt hij. "Het heeft helaas enige tijd geduurd voordat een oplossing kon worden gevonden. Ik hoop dat hiermee nu een einde komt aan een periode waarin mogelijk gevoelens van onrechtvaardigheid zijn ervaren."
Kamer wil geen Europese belasting voor internetgiganten
16 Mei, 22:12 NOS nieuws

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er voorlopig geen Europese belasting voor grote bedrijven als Facebook en Google. Een meerderheid vindt dat belastingheffing aan de lidstaten zelf is.

Er gaat een brief naar de Europese Commissie. De Kamer betwijfelt de toegevoegde waarde van een Europees beleid ten opzichte van een nationale aanpak, staat in een conceptbrief aan voorzitter Juncker.

De Europese Commissie stelde in maart een uniform belastingtarief van 3 procent voor om bedrijven als Google, Facebook, Airbnb en Uber meer belasting te laten betalen. De Europese Commissie vindt dat dit soort internetgiganten nu te weinig omzetbelasting afdragen.

Bedrijven hoeven niet in ieder land waar ze online actief zijn, omzetbelasting te betalen. Ze vestigen zich dan dus vaak in het land waar ze weinig geld hoeven af te dragen. Apple heeft volgens de EU in 2014 bijvoorbeeld slechts 0,005 procent belasting betaald dankzij een akkoord met de Ierse staat.

Gele kaart

VVD, PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Forum voor Democratie en SGP stemden voor het sturen van een kritische brief aan de Europese Commissie. Daarin staat dat de Tweede Kamer negatief oordeelt over ťťn Europese belasting voor de digitale economie. De VVD vindt wel dat internetbedrijven belast moeten worden, maar ziet dat veel lidstaten ook zonder Europese inmenging tot oplossingen kunnen komen. "Zoals de Franse belasting op visuele content en de Hongaarse belasting op advertenties", schrijft de partij in de conceptbrief.

GroenLinks is, net als het CDA, D66 en de PvdA, wel voor ťťn Europese belasting. "Gelet op de grensoverschrijdende dimensie van digitale bedrijvigheid is een EU-initiatief noodzakelijk. Als elke lidstaat eenzijdig en naar eigen inzicht gaat optreden, kunnen nationale beleidsmaatregelen met elkaar botsen", is het GroenLinks-standpunt.

De brief van de Tweede Kamer gaat in tegen het kabinetsstandpunt. D66-staatssecretaris Snel is juist wel voor een Europese belasting voor digitale bedrijven.

Als een derde van de nationale parlementen van de EU-lidstaten het voorstel van de Europese Commissie negatief beoordeelt, krijgt de Europese Commissie een 'gele kaart'. Zij moeten het plan dan heroverwegen.
Seattle heft belasting voor bedrijven om daklozen te kunnen helpen
15 Mei, 04:48 NOS nieuws

Het gemeentebestuur van Seattle gaat een heffing opleggen aan grote bedrijven om daklozen beter te kunnen helpen. Aan het besluit zijn weken van hooglopende discussies vooraf gegaan.

De bedrijven moeten voor elke fulltime-medewerker 275 dollar per jaar gaan betalen. Dat moet jaarlijks 48 miljoen dollar opbrengen, die zullen worden gebruikt om onderdak en diensten voor daklozen te betalen. De maatregel treft onder meer internetwinkel Amazon en koffieketen Starbucks, die allebei Seattle als thuisbasis hebben.

De raadsleden die het voorstel hadden ingediend wilden de bedrijven eigenlijk aanslaan voor 500 dollar per werknemer, maar de burgemeester dreigde daar haar veto over uit te spreken.

Snelle groei

De stemming in de gemeenteraad werd bijgewoond door een groot publiek, dat spandoeken ontvouwde met teksten als "Wonen is een mensenrecht" en "Mensen boven winsten".

De belasting gaat gelden voor bijna 600 bedrijven. Amazon, de grootste werkgever van de stad met bijna 45.000 werknemers, zal het meeste moeten opbrengen.

Seattle maakt een snelle economische groei door, maar de keerzijde is dat de huren zo hard stijgen dat ze voor veel mensen niet meer op te brengen zijn. Er komen steeds meer dak- en thuislozen in de stad.

Nieuwe banen

Kritiek op de nieuwe belasting is er ook: die zou bedrijven afschrikken en dus banen gaan kosten. Amazon heeft in afwachting van de stemming de bouw van een nieuw kantoor stilgelegd. Ook maakt de internetgigant pas op de plaats bij het betrekken van een ander, gehuurd, kantoorgebouw. Met beide plekken zijn in totaal 7000 nieuwe banen gemoeid.

Volgens de critici besteedt de gemeente de 68 miljoen dollar die nu elk jaar wordt uitgegeven aan hulp voor daklozen niet efficiŽnt.
?Porsche sjoemelt, klanten betalen minder belasting?
14 Mei, 11:06 AutoBlog
Deze vorm van sjoemelen pakt financieel goed uit voor de klanten. Met allerlei maatregelen worden auto’s flink belast. Hoe meer CO2 uitstoot, hoe dikker de ‘boete’ vanuit de overheid. Ook in het Verenigd Koninkrijk werkt men met een dergelijk systeem. Het land hanteert categorieŽn voor de uitstoot. Met de Europese uitstoot van de Porsche Cayman […]


Ex-premier Leterme liet belastingen terugbetalen: ?Leugenachtige en lasterlijke aantijgingen?

Voormalig premier Yves Leterme (CD&V) is sinds 2014 secretaris-generaal van Idea, een intergouvernementele organisatie gevestigd in Zweden die steun en

advies verleent aan landen die de weg naar meer democratie willen opgaan. Maar Leterme brengt met een Belgisch belastinggeschil die organisatie in een lastig parket, zo meldt de Zweedse nieuwssite OmVšrlden.
Minder belasting voor wie boven winkel woont
28 April, 05:18 Gazet v. Antwerpen

Vlaams minister van FinanciŽn Bart Tommelein (Open Vld) pakt uit met een belastingverlaging. Deze keer om leegstand tegen te gaan. Wie een leegstaand pand sloopt en een nieuw bouwt of wie boven een winkelpand gaat wonen, moet vanaf 2019 vijf jaar lang geen onroerende voorheffing meer betalen.
Grenspensionado betaalt twee keer belasting door verschillende belastingregimes in de EU
23 April, 18:30 Volkskrant
Gelijke behandeling van EU-burgers geldt niet voor gepensioneerden. Ze kunnen bruto hetzelfde pensioen krijgen, maar netto kan het verschil honderden euro's zijn. Oorzaak: verschillende belastingregimes in de EU. Nog nooit had de gepensioneerde grenswerker Jan Gielen er last van gehad dat hij in Nederland werkte en sinds 1993 in BelgiŽ woont. Tot net voor kerst. Toen viel er een brief van de Neder


Waarom dode mensen post van de belasting krijgen
19 April, 21:30 Volkskrant
Dode mensen lezen geen brieven, dat is duidelijk. Ook geen digitale. Maar mijn overheid laat het werk graag over aan computersystemen en hun wervelende algoritmes, dat is efficiŽnt, en die sturen dode mensen brieven. En als het gebeurt, is er niemand om boos op te worden - ook dat is efficiŽnt. De vader van Jan Smits overleed tweeŽnhalf jaar terug en op de computer bekijken we de post die hij sind


DISCUSSIE. Bent u bereid belasting te betalen op buitenlandse producten?
6 April, 11:42 Gazet v. Antwerpen

Sp.a-kamerlid Annick Lambrecht opperde vrijdag een resolutie om minimumprijzen op te leggen die supermarkten aan boeren moeten betalen. De Boerenbond reageert niet afwijzend op het voorstel. Gazet van Antwerpen is echter benieuwd hoe u denkt over een ander voorstel.
OM vervolgt Baker Tilly Berk wegens fraude: het advieskantoor hielp ondernemer belasting te ontduiken
3 April, 12:12 Volkskrant
Het Openbaar Ministerie gaat het belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk vervolgen voor het medeplegen van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De zaak draait om een Haagse behangondernemer die in 2007 een belastingconstructie van het advieskantoor kreeg waarbij hij via Cyprus belasting kon ontduiken. De ondernemer is zelf ook verdachte in de zaak. Hij heeft altijd gezegd dat hij afging op h


Belasting op biljart en tafelvoetbal verdwijnt

Vanaf 2019 verdwijnt de belasting op speeltoestellen zoals tafelvoetbal, biljart, flipperkast en jukebox. De belasting op echte goktoestellen zoals Bingo stijgt dan weer van 3.570 euro naar 4.000 euro. ?Een belasting op behendigheidsspelen zoals biljart of tafelvoetbal is nergens voor nodig. Ze kost bovendien meer dan ze opbrengt?, argumenteert Vlaams minister van FinanciŽn en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) in een mededeling. Hij heeft een voorontwerp van decreet klaar dat de de belasting op kansspelen en speeltoestellen hervormt.
China voert importheffingen in voor VS
2 April, 01:24 NOS nieuws

China heeft importheffingen ingevoerd op 128 Amerikaanse producten. Het land had eerder al gedreigd met dergelijke sancties als de Amerikaanse president Trump bij zijn besluit zou blijven Chinees staal extra te belasten.

Voor 120 producten als noten, fruit en wijn geldt vanaf vandaag een extra heffing van 15 procent. Op 8 producten, waaronder varkensvlees en aluminiumschroot, is de heffing 25 procent. De hoogte van de tarieven is gelijk aan de heffingen die Trump aankondigde: 25 procent voor Chinees staal en 15 procent voor aluminium.

China zegt dat het geen handelsoorlog met de VS wil, maar dat deze sancties bedoeld zijn om de schade die de Amerikaanse heffingen veroorzaken te compenseren. In totaal gaat het om zo'n 2,5 miljard euro aan importgoederen.

Handelsoorlog

President Trump kondigde begin vorige maand aan dat hij Chinees metaal extra wil belasten, om de Amerikaanse staalindustrie te beschermen. China zou oneerlijke concurrentie voeren door goedkoop staal in de VS te dumpen.

Daarnaast wil Trump nog eens hogere importheffingen voor zo'n 50 miljard aan goederen. Dat is bedoeld als strafmaatregel voor patentschendingen door China. Welke goederen precies zullen worden belast, zal naar verwachting komende week bekend worden gemaakt. Waarschijnlijk zal het vooral gaan om elektronica.

Internationaal wordt gevreesd voor een handelsoorlog tussen de VS en China. Trump ziet geen probleem: "Handelsoorlogen zijn goed en makkelijk te winnen", twitterde hij afgelopen maand.
Margot Cloet (Icuro): ?Voor betere zorg betalen mensen graag meer belasting'
24 Maart, 01:36 De Tijd
01:00 ?Door de vergrijzing en betere behandelingen stijgen de kosten in de zorg?, zegt Margot Cloet, als topvrouw van Zorgnet-Icuro een van de machtigste vrouwen in de zorg. Ze pleit voor een verhoging van ...


Zelfs Europese Commissie erkent: digitaks - waarbij traditionele bedrijven meer belasting betalen - is niet ideaal
22 Maart, 01:00 Volkskrant
Traditionele bedrijven betalen in de EU meer belasting dan digitale ondernemingen. De Europese Commissie wil dat aanpakken. Ideaal is het niet, laat zelfs de Europese Commissie woensdag doorschemeren. Niet voor niets spreekt zij over haar digitale heffing als een 'interim-belasting'. Een fiscaal noodverband, in afwachting van structurele maatregelen om het groeiende gat in de winstbelasting te dic


EU verwacht 5 miljard euro per jaar te ontvangen via belasting techgiganten
21 Maart, 14:54 Tweakers
De Europese Commissie heeft zijn voorstellen gepresenteerd voor het belasten van grote techbedrijven. De EU gaat de bedrijven tegen een tarief van drie procent belasten en daarmee naar schatting 5 miljard euro per jaar genereren.


Facebook-belasting moet EU ieder jaar 5 miljard opleveren
21 Maart, 14:12 NOS nieuws

Amerikaanse internetgiganten als Facebook, Google en Airbnb moeten zo snel mogelijk belasting gaan betalen in de EU. De bedrijven betalen hun belasting over winsten die ze in Europa halen nu nog vaak in de Verenigde Staten of ze sluizen ze weg via belastingparadijzen. De Europese Commissie komt vandaag met een plan om daar iets aan te doen: grote internetbedrijven moeten belasting betalen in het land waar ze hun winst halen.

De Commissie wil dat internetgiganten 3 procent belasting gaan betalen over alle winsten die ze in Europa maken, ook als ze hier niet fysiek aanwezig zijn met een kantoor bijvoorbeeld. Volgens de Commissie kan het de EU-lidstaten 5 miljard euro per jaar opleveren.

Het probleem is duidelijk: een taxibedrijf in Nederland betaalde vroeger zijn belasting in Nederland. Ook een hotel in Nederland betaalde belasting aan de Belastingdienst. Maar internetbedrijven als Uber en Airbnb hoeven helemaal niet meer fysiek in Nederland aanwezig te zijn om daar toch winst te maken. Over de winsten wordt vervolgens niet in Nederland, maar in de Verenigde Staten belasting betaald.

Irritatie over internetreuzen

De EU-lidstaten, met Frankrijk en Duitsland voorop, vroegen de Europese Commissie in oktober om daar snel iets aan te doen. Nu er steeds meer via internet wordt verkocht, komen de belastinginkomsten in gevaar, vrezen de landen.

Irritatie over de grote internetbedrijven speelt daarbij ook een belangrijke rol. Apple kreeg eerder van de Europese Commissie te horen dat belastingafspraken tussen dat bedrijf en Ierland illegaal zijn. Het bedrijf moet miljarden achterstallige belasting alsnog betalen. Volgens commissaris Vestager betaalde Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting over al z'n winsten.

Dat soort belastingconstructies wil de Europese Commissie vanaf 2019 helemaal onmogelijk maken. Internetbedrijven maken hun winsten weliswaar in een digitale omgeving, maar uiteindelijk is alles altijd wel weer terug te voeren op een land, zo redeneert de Commissie. Advertenties zijn gericht op mensen in landen, de huizen die via Airbnb worden verhuurd staan in landen, net als de taxi's die mensen bestellen. Over alle inkomsten uit dat soort activiteiten moet dan ook in die landen belasting worden betaald.

Ierland tussen twee vuren

De maatregelen zullen tot irritatie leiden in Washington. De EU probeert wel overal duidelijk te maken dat het niet specifiek om Amerikaanse bedrijven gaat die belasting in Europa moeten betalen, maar feit is dat vrijwel alle internetgiganten Amerikaans zijn. Vooral zij zullen worden getroffen.

Maar de plannen van de Europese Commissie zijn nog niet zomaar werkelijkheid. Alle EU-landen moeten unaniem instemmen met nieuwe belastingplannen. Met name Ierland heeft daar weinig belang bij. Apple is niet de enige internetgigant die z'n Europese hoofdkwartier in Ierland heeft staan en daar de Europese belastingen betaalt. Als het plan van de Europese Commissie doorgaat, wordt die voor Ierland lucratieve belastingroute afgesloten.
Brussel presenteert plan voor 'digitaks' - als die er komt, gaan internetreuzen meer belasting betalen
21 Maart, 13:00 Volkskrant
De Europese Commissie stelt een belasting van 3 procent voor op de digitale activiteiten van internetreuzen als Airbnb, Booking, Google en Facebook. Dat levert de betrokken lidstaten minimaal 5 miljard euro extra belastinginkomsten per jaar op. De webbedrijven betalen nu gemiddeld de helft minder belasting dan gewone bedrijven. Volgens Europees Commissaris Dombrovskis (Euro) is het 'onacceptabel'


Multinationals betalen steeds minder belasting, terwijl burgers juist meer kwijt zijn
12 Maart, 20:00 Volkskrant
Terwijl burgers de afgelopen tien jaar meer belasting zijn gaan betalen, zijn multinationals steeds minder kwijt aan de fiscus. Dat blijkt uit onderzoek van de†Financial Times. Grote, internationaal actieve bedrijven zagen in de tien jaar na de kredietcrisis hun effectieve belastingdruk - het percentage van hun winst dat zij daadwerkelijk afdragen aan de fiscus, dus inclusief aftrekposten - dalen


Trump: EU moet eerst belasting op VS-producten verlagen
11 Maart, 06:06 NOS nieuws

President Trump zegt dat hij de EU wil vrijstellen van hogere importtarieven op staal en aluminium, als de EU "afgrijselijke belemmeringen en tarieven" op Amerikaanse producten afschaft. Doet de EU dat niet, dan worden ook auto's en andere producten zwaarder belast, schrijft de Amerikaanse president op Twitter.

Gisteren zei Eurocommissaris MalmstrŲm na een gesprek met een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger dat het onduidelijk is wat er moet gebeuren om te worden uitgezonderd van de Amerikaanse importheffing op staal en aluminium.

Op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania van de Republikein Rick Saccone zei president Trump dat hij er onder meer over denkt om de invoerheffingen op auto's uit Europa te verhogen. Eerder dreigde hij daar al mee als er een handelsoorlog met de EU komt.

Zwaardere straffen drugsdealers

Op de bijeenkomst sprak Trump ook over veel zwaardere straffen voor drugsdealers. Hij zei dat sommige voor moord veroordeelde criminelen de doodstraf of levenslang krijgen, terwijl iemand "5.000 mensen kan doden met drugs" en daar geen zware straf voor krijgt. "Deze mensen vermoorden onze kinderen, onze families en onze arbeiders, we moeten iets doen."

De enige manier om het Amerikaanse drugsprobleem op te lossen, is volgens Trump door hard op te treden. "Als je een drugsdealer vangt, moet je hem voor een lange tijd opsluiten."

Aan de presidenten van China en Singapore heeft Trump gevraagd of die landen een drugsprobleem hebben. Ze antwoordden van niet, zegt Trump, omdat er in die landen de doodstraf op staat. "Ik weet niet of dit land er klaar voor is, maar ik denk dat het een discussie is waarover we moeten beginnen na te denken."
Trump zet torenhoge belasting op buitenlands staal door; Canada en Mexico worden gespaard
8 Maart, 22:49 Volkskrant
Ondanks protesten van zijn eigen partij en vanuit het buitenland, voert Donald Trump de torenhoge heffingen op buitenlands staal over vijftien dagen in. Hiermee wil de Amerikaanse president een einde maken aan 'de oneerlijke handelsrelaties' en hoopt hij de eigen staalsector te versterken. Trump zegt wel dat de maatregel 'flexibel' wordt toegepast. Mexico en Canada, de belangrijkste handelspartner

Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be