NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Ankara

2News.be / Trefwoorden / Ankara

Ankara voert druk op over Nederlands standpunt Armeense genocide, tweede man ambassade op het matje geroepen
Zondag, 15:00 Volkskrant
Turkije heeft zaterdag de tweede man van de Nederlandse ambassade op het matje geroepen. De Turkse regering wilde van de plaatsvervangend ambassadeur tekst en uitleg over het voornemen van de Tweede Kamer om de massamoord op ArmeniŽrs in 1915 als volkenmoord te erkennen. Zaakgelastigde Erik Weststrate is de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Ankara. Nederland heeft er al geruime tijd geen am


Tillerson in Ankara voor Amerikaans-Turks potje blufpoker
Donderdag, 08:24 NOS nieuws

Een ruzie die meer weg heeft van een uitslaande brand. Amerika en Turkije zijn verzeild geraakt in een fel conflict. In een giftig anti-westers klimaat in Turkije, zinspeelt de Turkse regering nu hardop op een breuk. Ook in Washington groeit het chagrijn. Vandaag is de Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken in Ankara.

Dat gesprek zal eerst gaan over het meest brandbare twistpunt: in Noord-SyriŽ staan militairen van beide landen recht tegenover elkaar en de Turkse regering dreigt de aanval in te zetten. Omdat de Amerikanen er volgens Turkije terroristen steunt. De twee spelen er een potje blufpoker zoals we binnen de NAVO lang niet hebben gezien.

"Als je ons hier raakt, zullen we agressief terugslaan", waarschuwde de Amerikaanse commandant Paul Funk vorige week. President Erdogan wuifde die woorden dinsdag weg, en dreigde Funk een Ottomaanse klap uit te delen: een klap met de vlakke hand die volgens de legende de nek van de vijand kan breken.

Amerikanen in Manbij

Turkije begon eind januari aan de militaire operatie in het Koerdische Afrin in SyriŽ. Die is gericht tegen de Koerdische YPG; in de ogen van Turkije een terreurorganisatie, voor de Amerikanen de belangrijkste en meest trouwe militaire partner op de grond in SyriŽ.

Verzachtende omstandigheid is dat juist in dat gebiedje Afrin geen Amerikanen gelegerd zijn. Tot een directe botsing tussen Amerikaanse en Turkse troepen komt het daar dus niet. Het echte probleem ontstaat om de vervolgplannen van Turkije: president Erdogan wil na Afrin doormarcheren naar het oosten. Waar de YPG en Amerikaanse troepen wťl nauw samenwerken.

Om te beginnen wil Erdogan het gebiedje Manbij aanvallen, waar die bewuste Amerikaanse commandant Funk vorige week nog de frontlinie bezocht. We zullen onszelf verdedigen, zei Funk. Terwijl de Turkse regering volhield: we zullen naar Manbij komen.

En zo houden analisten aan beide kanten nu serieus rekening met een directe Turks-Amerikaanse confrontatie. Manbij dreigt de plek te worden waar het langlopende meningsverschil tussen de twee -Amerikaanse steun aan de YPG- zal worden uitgevochten.

Kobani en IS

Dat meningsverschil ontstond in 2014, toen IS opkwam en snel terrein won in SyriŽ en Irak. Voor Washington werd het de belangrijkste doel in SyriŽ om IS terug te dringen. Maar in Ankara hadden ze andere prioriteiten. De Turken vonden vooral dat president Assad weg moest. En zij hadden zorgen over de Koerdische beweging in SyriŽ, die aan kracht won.

Toen de Amerikanen Turkije vroegen samen militair op te treden tegen IS, gaven de Turken geen thuis. Koerdische milities grepen het Amerikaanse aanbod juist met beide handen aan. Zij zaten op dat moment zelf in de tang van IS, en konden wel wat hulp gebruiken. Hun stad Kobani, in Noord-SyriŽ, was door IS omsingeld en werd ingenomen.

De herovering van Kobani werd het begin van de Koerdisch-Amerikaanse samenwerking. Terwijl de Amerikanen IS bestookten vanuit de lucht, deed de YPG-militie het werk op de grond. In de jaren na 2014 groeide dit uit tot een succesvolle alliantie. Die een groot deel van Noordoost-SyriŽ heroverde op IS, met als klapstuk afgelopen najaar de IS-hoofdstad Raqqa.

Turkse frustratie

Tot grote frustratie van Ankara. Want Turkije zag in diezelfde periode een aartsvijand uitgroeien tot een van de krachtige spelers in de Syrische oorlog. De Koerdische YPG won terrein, kreeg training, geavanceerde wapens en bovenal: zelfvertrouwen. Het geloof groeide onder Koerden in SyriŽ dat een eigen onafhankelijk land mogelijk is.

Een schrikbeeld voor Turkije, dat aan haar kant van de grens al 35 jaar lang een bloedige strijd voert tegen Koerdische terreur. Met de aanstichter van dat bloedvergieten, de PKK, is Turkije sinds 2015 weer in een meedogenloze oorlog verwikkeld. Met zware bomaanslagen in Turkse steden en de totale verwoesting van Koerdische dorpen en stadwijken in het oosten van Turkije tot gevolg.

Volgens Turkije zijn de PKK en de YPG dezelfde Koerdische beweging. En werkt NAVO-partner Amerika in SyriŽ dus samen met Turkijes grootste vijand. De frustratie hierover bereikte de afgelopen weken in Turkije een hoogtepunt. President Erdogan noemde de strijd tegen IS in SyriŽ zelfs een theater . Dat niets meer is dan een dekmantel van Amerika, om samen met de YPG een front te kunnen vormen tegen Turkije.

De Turkse regering ziet inmiddels nog maar ťťn uitleg: Amerika is uit op het verzwakken van Turkije.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei het deze week heel raak: deze relatie zal worden gerepareerd, of hij zal totaal breken. Vooral over de Amerikaanse bewapening en training van de YPG zegt de Turkse regering geen beloften meer te zullen accepteren. We willen concrete stappen zien.

Maar Amerika zal loyaal willen zijn aan de Koerdische strijders, die offers hebben gebracht in de strijd tegen IS. Bovendien zit er een blijvend belang voor Amerika in samenwerking met de YPG in SyriŽ. Het strijdtoneel is bezaaid met vijanden van de VS: de Syrische president Assad, jihadisten, Iran, Rusland. Wil Amerika een rol blijven spelen, dan heeft het op z n minst ťťn trouwe bondgenoot nodig.

Zo hebben de twee NAVO-landen zich in een knoop gemanoeuvreerd die haast niet te ontwarren is. Te beginnen bij hun militairen die elkaar in Manbij recht in de ogen kijken. Als ze daar niet uitkomen, is die totale breuk of misschien zelfs bloedvergieten, niet ondenkbaar.
Turkse politie pakt 48 vermoedelijke leden van IS op in Istanboel en Ankara
10 Februari, 17:06 Skynet
In de Turkse steden Ankara en Istanboel heeft de politie 48 vermoedelijke leden van Islamitische Staat (IS) opgepakt. Onder hen bevinden zich 31 buitenlanders. Ze worden ervan verdacht dat ze terroristische aanslagen aan het voorbereiden waren. Dat meldt het Turkse persagentschap Andalu.


Nederlandse ambassadeur Turkije wordt teruggetrokken
5 Februari, 12:00 NOS nieuws

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug, omdat er nog steeds geen oplossing is voor het conflict tussen beide landen. "De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Zijlstra.

Het gaat om een formaliteit, want Nederland had al sinds maart vorig jaar geen ambassadeur meer in Ankara.

De relatie tussen de landen stond toen al zwaar onder druk. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, dat moest leiden tot meer macht voor president Erdogan.

Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet in Nederland landen en de Turkse minister van Familiezaken, die per auto uit Duitsland kwam moest het land onder politiebegeleiding verlaten. De Turken waren daar boos over.

Nederland riep Turkije afgelopen maand ook op om terughoudend te zijn bij de operatie tegen Koerdische milities in Noordwest-SyriŽ. "Het grootschalige ingrijpen dat nu lijkt plaats te vinden, daar zijn wij zeer bezorgd over", zei de minister toen in Brussel.

Het is opvallend dat twee NAVO-bondgenoten er niet in slagen het hardnekkige conflict uit de wereld te krijgen. Minister Zijlstra meldt dat zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, Den Haag ook geen toestemming zal geven voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht", aldus Zijlstra.

Ook de gesprekken met Turkije liggen hiermee voorlopig stil, benadrukt Zijlstra.
Turkije waarschuwt Amerikaanse soldaten in noorden van SyriŽ

Turkije heeft er zondag opnieuw mee gedreigd om zijn offensief in het noorden van SyriŽ uit te breiden naar Manbij en ten oosten van de Eufraat. Ankara heeft de Amerikaanse soldaten die in dat gebied zitten, gewaarschuwd dat ze een doelwit kunnen worden als ze het ?terroristische uniform? dragen. De Olijftak-operatie in het noorden van SyriŽ is gericht tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt de groep als terroristisch.
Ankara betwist Amerikaanse weergave van telefoongesprek tussen Erdogan en Trump
25 Januari, 12:54 Skynet
Ankara stelt vandaag dat het Witte Huis de inhoud van het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet correct heeft weergeven.


Dodental aanslag Ankara loopt op tot 95, nog 248 mensen behandeld
7 Januari, 23:00 NRC
Het dodental na de dubbele bomaanslag in Ankara vandaag is opgelopen tot 95. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Mogelijk loopt dat cijfer nog verder op.


Turkije: IS belangrijkste verdachte aanslag in Ankara
7 Januari, 23:00 NRC
Islamitische Staat is de belangrijkste verdachte in het Turkse onderzoek naar de dubbele bomaanslag zaterdag in Ankara.


29 IS-verdachten opgepakt in Ankara
29 December 2017, 09:06 NOS nieuws

In de Turkse hoofdstad Ankara zijn 29 mensen opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de terroristische organisatie IS. Enkelen van hen worden ervan verdacht dat ze een aanslag wilden plegen tijdens Oud en Nieuw, melden Turkse media.

De verdachten werden vanochtend vroeg opgepakt bij een serie invallen op verschillende plekken in Ankara. In totaal zouden arrestatiebevelen tegen 46 mensen zijn uitgevaardigd, vooral buitenlanders. Bij de invallen zijn veel documenten en gegevensdragers in beslag genomen.

Turkije wordt geregeld getroffen door aanslagen van aan IS gelieerde terroristen. Ook de verantwoordelijkheid voor de bloedige aanslag tijdens de vorige jaarwisseling, op een nachtclub in Istanbul, is opgeŽist door IS. Een Oezbeek schoot toen 39 mensen dood.

In de aanloop naar de komende jaarwisseling zijn de Turkse autoriteiten extra waakzaam. Zo zijn in Istanbul verschillende grote Oud-en-Nieuwfeesten op straat afgelast.
Explosief proces in New York zorgt voor onrust in Ankara
28 November 2017, 23:09 Gazet v. Antwerpen

Volgens een deal met de rechtbank zal de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab, die eigenlijk zelf in de beklaagdenbank had moeten plaatsnemen, in een als explosief aangekondigd proces in New York als getuige van de Amerikaanse fiscus aantreden. Zarrab heeft zich schuldig verklaard, klinkt het dinsdag aan het begin van het proces. Het proces, dat voor spanningen tussen de VS en Turkije heeft gezorgd, kan volgens waarnemers drie tot vier weken in beslag nemen.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be