NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Aardbeving

2News.be / Trefwoorden / Aardbeving

Dagboekfragment: Charles Darwin beleeft een aardbeving
Dinsdag, 02:36 Volkskrant
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken. Deze datum is gedenkwaardig in de annalen van Valdivia, en wel door de zwaarste aardbeving die de oudste bewoner zich kan herinneren. Ik was toevallig aan de wal en lag in een bos uit te rusten. De aardbeving kwam heel plotseling en duurde twee minuten - alleen leek het veel langer. De grond onde


Doden bij helikoptercrash na aardbeving Mexico
17 Februari, 07:12 NOS nieuws

Een militaire helikopter in Mexico met daarin de minister van Binnenlandse Zaken en de gouverneur van de zuidelijke deelstaat Oaxaca is vannacht neergestort. Daarbij kwamen twee mensen op de grond om het leven. De minister en gouverneur overleefden de crash en raakten lichtgewond.

Minister Navarette en de gouverneur bezochten het gebied vanwege een aardbeving die de deelstaat vannacht had getroffen. Die had een kracht van 7,2 en werd ook gevoeld in de hoofdstad Mexico-Stad. Daar renden mensen de straat op.

Geen doden

Voor zover nu bekend vielen er door de aardbeving geen doden. Wel raakten tientallen gebouwen beschadigd en viel de stroom bij een miljoen mensen uit.

Aardbevingen komen in Mexico vaak voor. In september werd Mexico er drie keer door getroffen. Daarbij kwamen bijna 500 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond.
Aardbeving in Gronings dorp Garrelsweer met kracht van 2,2
11 Februari, 19:12 NOS nieuws

In het Groningse plaatsje Garrelsweer is vanmiddag een aardbeving geweest met een kracht van 2,2. Het KNMI zegt dat de beving op een diepte van 3 kilometer was.

De beving is het gevolg van de gaswinning in het gebied. Volgens de regionale zender RTV Noord melden verschillende inwoners dat ze de aardbeving duidelijk hebben gevoeld.

De voorlaatste aardbeving in Groningen was donderdag in de omgeving van Loppersum. Die had een kracht van 2,0.
Historische handdruk Noord- en Zuid-Korea op Spelen
9 Februari, 13:48 NOS nieuws

Een bijzonder moment vandaag tijdens de eerste dag van de Olympische Winterspelen. Bij de openingsceremonie in Pyeongchang schudden Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elkaar de hand.

Kim is het eerste lid van haar familie dat sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) Zuid-Korea bezoekt. Haar grootvader Kim Il-sung vestigde de stalinistische dictatuur in het noorden. Ze kwam vandaag met een zware Noord-Koreaanse delegatie in de privÚjet van haar broer aan in Zuid-Korea.

Kim ontmoette president Moon op de vip-tribune van het stadion in Pyeongchang. Daar zitten ook koning Willem-Alexander, koningin Mßxima en premier Rutte. De Noord- en Zuid-Koreaanse sporters kwamen bij de ceremonie onder toeziend oog van hun politiek leiders samen het stadion binnen en droegen een gezamenlijke Koreaanse vlag.

Ook de Amerikaanse vice-president Mike Pence en IOC-voorzitter Thomas Bach zijn aanwezig. Dat Pence in de buurt zit van Kim is ook bijzonder, aangezien de twee landen al maandenlang verwikkeld zijn in een conflict over het kernprogramma van Noord-Korea.
'Medewerkers Oxfam betaalden overlevenden aardbeving Ha´ti voor seks'
9 Februari, 11:24 NOS nieuws

Medewerkers van Oxfam hebben zich in Ha´ti overgegeven aan seksfeesten, met prostituees die mogelijk minderjarig waren. Dat schrijft de Britse krant The Times.

De seksfeesten waren tijdens een humanitaire missie na de aardbeving in 2010, die meer dan 220.000 levens eiste. Ze werden gehouden in woningen die door de hulporganisatie werden betaald.

De Britse krant haalt een bron aan die beelden zegt te hebben gezien van zo'n feest. Volgens die bron was het een orgie zoals in de film Caligula, met meisjes die in T-shirts van Oxfam rondliepen.

Cultuur van straffeloosheid

De hulporganisatie opende in 2011 een intern onderzoek naar de zaak. Dat bracht volgens een vertrouwelijk rapport "een cultuur van straffeloosheid" aan het licht. Het rapport sluit niet uit dat "er minderjarigen onder de prostituees waren".

Vanwege het rapport werden vier mensen ontslagen. Drie anderen, onder wie de Belgische chef van de Ha´ti-missie van Oxfam, werden in de gelegenheid gesteld ontslag te nemen zonder disciplinaire sanctie. Destijds maakte Oxfam alleen bekend dat het ging om "wangedrag", zonder in details te treden.

Oxfam heeft de zaak niet gemeld bij de autoriteiten in Ha´ti, hoewel prostitutie en seks met minderjarigen er illegaal is. De reden is volgens de organisatie omdat het "erg onwaarschijnlijk zou zijn dat de Ha´tiaanse autoriteiten actie zouden ondernemen".

Doofpot?

Van een doofpot is volgens de hulporganisatie geen sprake. "Zodra de beschuldigingen ons bereikten, zijn we een onderzoek begonnen", staat in een verklaring. "Vervolgens zijn maatregelen genomen, waarover we het publiek hebben ge´nformeerd." De organisatie benadrukt dat er geen bewijs is voor de geruchten dat er minderjarige prostituees in het spel waren.

De Nederlandse afdeling Oxfam Novib was destijds niet aanwezig in Ha´ti. "Voor zover we weten waren er geen Nederlanders bij betrokken", zegt een woordvoerder. "Maar dat zijn we nog aan het dubbelchecken."

"Het is natuurlijk walgelijk wat daar is gebeurd", aldus de woordvoerder, die erkent dat het incident kan leiden tot imagoschade. "Dat is voor ons heel naar. Maar het ergste is het natuurlijk voor de mensen die erbij betrokken waren, de jonge vrouwen uit Ha´ti."
Aardbeving in de omgeving van Loppersum
8 Februari, 18:00 NOS nieuws

In de omgeving van Loppersum is vanmiddag rond half vijf een aardbeving gevoeld. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 2,0.

Het epicentrum lag bij Loppersum. Tientallen mensen uit Loppersum, Zeerijp en Garrelsweer maakten er melding van. Het is de zwaarste beving sinds die bij buurdorp Zeerijp, precies een maand geleden.

Vorige week heeft de NAM de putten voor gaswinning rond Loppersum per direct gesloten. Dat deed het bedrijf op dringend advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Volgens het KNMI vond de beving plaats op 3 kilometer diepte. Het instituut spreekt van een "ge´nduceerde" beving; dat betekent dat deze het gevolg is van gaswinning.

Ellen Flikkema uit Loppersum vertelt tegen RTV Noord dat ze een knal hoorde en de beving onder haar voeten voelde. "Het was niet zo heftig als de beving in Zeerijp, maar mijn zoon en ik waren er allebei direct van overtuigd dat het een beving was."
Hotel in oosten van Taiwan stort in na aardbeving
6 Februari, 18:36 NOS nieuws

In de Oost-Taiwanese stad Hualien is een hotel ingestort na een zware aardbeving. Het is niet bekend of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

De aardbeving had een kracht van 6,4 en vond relatief dicht bij het aardoppervlak plaats, op zo'n 10 kilometer diepte. Het epicentrum ligt 21 kilometer ten noordoosten van Hualien.

Op foto's op sociale media is te zien dat de schade in de stad groot is.
Aardbeving met magnitude 6.1 voor kust Taiwan
4 Februari, 17:24 Gazet v. Antwerpen

De oostkust van Taiwan is zondagavond (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een aardbeving met magnitude 6.1. Dat meldde de Amerikaanse seismologische dienst USGS.
5654 schademeldingen na aardbeving Groningen
2 Februari, 18:00 NOS nieuws

Het aantal schademeldingen na de aardbeving in het Groningse Zeerijp is flink opgelopen. Bij het Centrum Veilig Wonen zijn nu 5654 meldingen van schade binnengekomen, meldt RTV Noord.

Medio vorige maand, een week na de aardbeving, waren er iets meer dan 2900 meldingen. De aardbeving in Zeerijp op 8 januari was met een kracht van 3,4 de zwaarste in Groningen in vijf jaar.

Schadeprotocol

Door de beving kwam het vaststellen van een nieuw schadeprotocol voor het afhandelen van aardbevingsschade in een stroomversnelling. Afgelopen woensdag werd het protocol gepresenteerd. De gemelde schades worden gecontroleerd en er wordt gekeken of ze onder het nieuwe schadeprotocol vallen.
Zware aardbeving bij Alaska en tsunami-waarschuwing
23 Januari, 12:36 NOS nieuws

Voor de kust van Alaska is vanochtend een aardbeving geweest met een kracht van 7,9. Het epicentrum daarvan lag op tien kilometer diepte in zee, meldt het Amerikaanse geologische onderzoekscentrum USGS. In eerste instantie werd een kracht van 8,2 gemeld, maar dat werd later naar beneden bijgesteld.

Vanwege de aardbeving is een tsunami-waarschuwing afgegeven voor een groot deel van Alaska en een deel van Canada. Voor de westkust van de Verenigde Staten en Hawa´ geldt geen waarschuwing, maar is wel sprake van extra waakzaamheid. De autoriteiten in Alaska waarschuwen mensen langs de kust om naar hoger gelegen gebieden of het binnenland te gaan.

Of er door de aardbeving schade is of slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk. Op sociale media melden mensen dat de aardbeving ook in Anchorage, de hoofdstad van Alaska, werd gevoeld. Dat ligt honderden kilometers van het epicentrum.
Aardbeving in Mexico: geen doden of schade
20 Januari, 09:30 Gazet v. Antwerpen

Het noordwesten van Mexico is vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Er zijn geen doden of schade gemeld.
Lichte aardbeving, nu in de stad Groningen
17 Januari, 11:54 NOS nieuws

De stad Groningen is vanochtend getroffen door een lichte aardbeving met een kracht van 1,0. Het is de tweede keer dat dit binnen de stadsgrenzen voorkomt.

De beving is gemeten tussen de Oosterparkwijk en industrieterrein Driebond aan de oostkant van de stad. Volgens het KNMI is de beving veroorzaakt door de gaswinning.

In oktober 2017 werd ook een aardbeving gemeten in de stad. De noordelijke stadswijk Paddepoel werd getroffen door een beving met een kracht van eveneens 1,0, schrijft RTV Noord.

Op 8 januari werd Zeerijp, ten noordoosten van de provinciehoofdstad, getroffen door de zwaarste aardbeving in de provincie sinds vijf jaar. Die had een kracht van 3,4.
Meterslange scheur door aardbeving in monumentale toren Zeerijp
16 Januari, 09:54 NOS nieuws

Een vrijstaande monumentale toren bij een kerk in Zeerijp is beschadigd door de zware aardbeving van vorige week. De scheur werd gisteren ontdekt. De aardbeving had een kracht van 3.4.

"De scheur begint op ongeveer drie meter hoogte boven het maaiveld en loopt door naar boven", zegt bouwkundig expert Jur Bekooy tegen RTV Noord. Hij schrok toen hij de schade aan de toren ontdekte. Het lijkt erop dat de scheur door de hele muur heen is gegaan. "Hij is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant te zien." De muur is ongeveer een meter dik.

De toren is waarschijnlijk aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd. De kerk die ernaast staat is nog ouder.

Instortingsgevaar

Er is volgens de bouwkundige geen kans dat de toren instort. "De toren hoeft niet direct in de steigers, maar de schade zal wel moeten worden hersteld." Hoeveel de reparatie van de toren gaat kosten, weet Bekooy niet. "En het boeit me ook niet. Het zal moeten worden gerepareerd en de NAM moet dat betalen."

De beving van ruim een week geleden was de zwaarste in vijf jaar tijd. Slechts twee keer beleefde Groningen sterkere bevingen. In Huizinge werd in augustus 2012 een beving met een kracht van 3,6 gemeten, zes jaar eerder beleefde Westeremden een beving van 3,5. Het epicentrum van de aardbeving vorige week maandag lag bij Zeerijp nabij Loppersum.
2900 schademeldingen na aardbeving Groningen
15 Januari, 11:06 NOS nieuws

Bij het Centrum Veilig Wonen in de provincie Groningen zijn na de aardbeving bij Zeerijp van afgelopen maandag inmiddels 2900 meldingen van schade binnengekomen. Volgens een woordvoerder van de organisatie stond de teller vanochtend rond 08.00 uur op 2912 meldingen.

Donderdag lag het aantal schademeldingen na de jongste beving nog op ruim 2000. In 62 gevallen was toen sprake van zulke ernstige schade, dat bewoners zich onveilig voelden. Om hoeveel mensen dat nu gaat, kan een woordvoerder van het Centrum Veilig Wonen nog niet zeggen.

De aardbeving van 8 januari had een kracht van 3,4. Het was een van de zwaarste bevingen tot nu toe in Noord-Nederland en de zwaarste sinds 2012.
Dode en tientallen gewonden bij zware aardbeving Peru
15 Januari, 00:54 NOS nieuws

Bij een zware aardbeving in Peru zijn een dode en tientallen gewonden gevallen. De beving was in zee, aan de zuidwestkust van het land, en had een kracht van 7,11. De man die omkwam werd geraakt door vallende stenen.

Door de beving op de vroege zondagochtend zijn tientallen huizen verwoest. Zo'n 130 mensen zijn opgevangen in noodtenten. Wegen die onder de stenen waren bedolven zijn vrijgemaakt met grote tractoren.

De aardbeving was te voelen tot in de Peruaanse hoofdstad Lima, ongeveer 560 kilometer verderop. Vanwege de beving werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de kust van Peru en Chili, maar die werd later weer ingetrokken.

Bezoek van de paus

Deze week doet paus Franciscus Peru aan, als onderdeel van zijn zesde reis door Zuid-Amerika. Ook op een aantal plekken die hij bezoekt is bevingsschade, maar volgens de Peruaanse autoriteiten heeft dat geen invloed op het programma.
Meer dan 2000 schademeldingen sinds aardbeving Groningen
11 Januari, 17:36 NOS nieuws

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft sinds de zware aardbeving in Groningen van maandag 2000 meldingen over schade binnengekregen, meldt RTV Noord. In 62 gevallen is de schade zo groot dat bewoners zich onveilig voelen in hun huis.

Volgens het CVW is er bij vijf panden daadwerkelijk een "acuut onveilige situatie". Bij drie zijn stutwerkzaamheden verricht om instortingsgevaar te voorkomen.

300 meldingen komen binnen 10 kilometer van Zeerijp, het dorp in de gemeente Loppersum waar het epicentrum lag. CVW verwacht volgende week een compleet overzicht te kunnen geven van de schademeldingen.

Minister Wiebes van Economische Zaken bracht gisteren een bezoek aan Zeerijp. Wiebes zei dat er zo snel mogelijk een schadeprotocol moet komen: "Mensen die schade hebben, moeten daarvoor gecompenseerd worden en reparaties moeten op gang komen."
Toezichthouder: Code rood voor Groningen na aardbeving, flinke gasproductieverlaging noodzakelijk
11 Januari, 17:00 Volkskrant
De gaswinning in Groningen moet flink worden verminderd omwille van de veiligheid. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Na de aardbeving bij Zeerijp, afgelopen maandag, is voor het aardbevingsgebied 'code rood' van kracht, het hoogste alarmeringsniveau. De toezichthouder reageert op voorstellen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Daartoe aangespoord door het SodM stelde he


Dit keer geen aardbeving, maar Duitse straaljagers
11 Januari, 12:48 NOS nieuws

De knallen en de trillingen die gisteren mensen in Oost-Groningen bezighielden, zijn veroorzaakt door Duitse straaljagers. Dat laat de vliegbasis Leeuwarden weten op Twitter.

Volgens Defensie zijn twee Duitse Eurofighters onbewust door de geluidsbarriŔre gegaan. Zo veroorzaakten zij de twee knallen.

Het was geen aardbeving, zoals veel Groningers dachten. Het KNMI liet woensdagavond al weten dat de knallen niet werden veroorzaakt door een aardbeving, maar door "iets wat in de lucht heeft plaatsgevonden."

Defensie haastte zich daarop te zeggen dat de knallen niet afkomstig waren van Nederlandse F-16's.

Trillingen gemeld

Veel mensen dachten een aardbeving te hebben gevoeld. De meldingen kwamen onder meer uit Delfzijl, Winschoten, Pekela en Midwolda. Ook op sociale media stonden veel berichten over de trillingen, schrijft RTV Noord.

Maandag vond in het Groningse Zeerijp de zwaarste aardbeving sinds 2012 plaats.
Zware aardbeving voor de kust van Honduras, maar geen slachtoffers
Een eilandengroep voor de kust van het Centraal-Amerikaanse Honduras is gisterenavond laat getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6. In de regio werden verschillende tsunami-alarmen afgekondigd, maar die werden later weer ingetrokken. Het epicentrum van de aardbeving lag op een diepte van 10 km, 44 km ten oosten van de nauwelijks bevolkte Swan Islands, die tot Honduras behoren. Dat blijkt uit waarnemingen van de Amerikaanse Geological Survey. De aardbeving deed zich voor om iets voor 9 uur gisterenavond, plaatselijke tijd.


Wekdienst 10/1: Michael P. voor de rechter en aardbeving in Caribische Zee
10 Januari, 07:24 NOS nieuws

Goedemorgen! Michael P., de man die verdacht wordt van het verkrachten en vermoorden van Anne Faber, staat voor het eerst voor de rechter. En de Rijn zal vandaag bij Lobith de hoogste stand bereiken.

Het is overwegend bewolkt en af en toe valt er wat regen of motregen. Vanmiddag wordt het rond 8 graden en wordt het in het zuiden langzaam droger. Er waait een matige zuidelijke wind.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

? De man die verdacht wordt van het verkrachten en vermoorden van Anne Faber staat voor het eerst voor de rechter. De verdachte, Michael P., is er zelf niet bij. Op de zogeheten pro forma-zitting gaat het over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de planning. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

? Ook in de zaak van de dood van het 8-jarige meisje Sharleyne uit Hoogeveen is er een pro forma-zitting. Ze viel van het balkon van haar flat, maar was daarvoor waarschijnlijk al gewurgd. De moeder is de verdachte.

? De Amerikaanse politicus Pete Hoekstra biedt in Paleis Noordeinde zijn geloofsbrieven aan Koning Willem-Alexander aan. Daarna is Hoekstra officieel de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

? In de Rijn bij Lobith wordt in de ochtend de hoogste waterstand verwacht, ruim 14 meter boven NAP. Normaal komt het water niet hoger dan twaalf meter.

Wat heb je gemist?

Voor de kust van LibiŰ is een boot met migranten omgeslagen. Mogelijk zijn tientallen mensen omgekomen. De rubberboot had ruim honderd migranten aan boord en was op weg naar Europa. Waarschijnlijk sloeg de boot om tijdens slecht weer op zee. Tot nu toe zijn 17 opvarenden gered.

Overlevenden zouden zich uren hebben vastgeklampt aan onderdelen van de boot voor er hulp was. De kustwacht heeft de vluchtelingen teruggebracht naar een marinebasis in Tripoli.

Ander nieuws uit de nacht

In het Caribisch gebied is een aardbeving geweest met een kracht van 7,6. Het epicentrum lag in zee; zo'n 200 kilometer voor de kust van Honduras. Een tsunamiwaarschuwing is inmiddels ingetrokken.

Voor de kust van Florida komen geen booreilanden. Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Zinke, is Florida uniek en zijn de kustgebieden erg afhankelijk van toerisme.

Steeds meer Nederlandse gemeenten zijn voor het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes: het zijn er volgens Trouw inmiddels 29. Met het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes neemt de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent af, becijferde onderzoeksbureau CE Delft eerder.

En dan nog dit

Amerikaanse tv-kijkers kregen gisteren een uniek kijkje achter de schermen van de politiek. President Trump liet de pers live meekijken tijdens onderhandelingen over het immigratiebeleid.

Amerikaanse media suggereren dat Trump de camera's niet toevallig zo lang liet meedraaien. De uitzending zou het beeld moeten wegnemen dat Trump niet in staat is om zijn werk uit te voeren, zoals in het kritische boek Fire and Fury van Michael Wolff staat beschreven.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be