NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Aanval

2News.be / Trefwoorden / Aanval

Rusland: chemische experts OPCW nu op weg naar Douma
Zaterdag, 16:06 NOS nieuws

Rusland heeft verklaard dat de inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens nu op weg zijn naar Douma. De inspecteurs zullen daar nagaan of de stad doelwit is geweest van een aanval met chemische wapens, vandaag twee weken geleden.

De OPCW-missie in SyriŽ wordt tot nu toe gekenmerkt door oponthoud. De inspecteurs waren vorige week zaterdag al in Damascus, maar kregen ondanks verscheidene toezeggingen geen toestemming om door te reizen naar Douma.

Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het oponthoud onaanvaardbaar was, terwijl Frankrijk juist Rusland ervan beschuldigt voor de vertraging verantwoordelijk te zijn.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vrezen dat de missie vertraagd werd om bewijsmateriaal voor een chemische aanval te laten verdwijnen.

Het Westen beschuldigt het Syrische regime, met Rusland als belangrijkste bondgenoot, dat het op 7 april een chemische aanval heeft uitgevoerd op burgers in Douma. Zonder het resultaat van de OPCW-missie af te wachten voerden de Amerikanen, Britten en Fransen vorige week zaterdag een vergeldingsaanval uit op drie posities van het Syrische leger.
Aanval op politie in Borgerhout: vijf verdachten naar rechter

Vijf jongemannen zijn gisteren naar de rechtbank verwezen. Ze worden vervolgd voor de aanval op de politie tijdens een interventie op de Turnhout-sebaan in september 2017.
Spaans gerechtshof over aanval op Baskische agenten: kroeggevecht of terrorisme?
Woensdag, 13:06 Volkskrant
Twee agenten van de Guardia Civil die worden aangevallen in een bar in Baskenland: is dat terrorisme of een kroeggevecht? Die vraag moet de rechter van het nationaal gerechtshof in Spanje de komende weken beantwoorden. Tegen acht belagers van de agenten is een gevangenisstraf van in totaal 375 jaar geŽist. Zowel de aanvallers als de politieagenten verschenen deze week voor het eerst in de rechtsza


Poetin noemt westerse aanval in SyriŽ "flagrante schending" van internationaal recht
17 April, 14:00 Skynet
De westerse bombardementen in SyriŽ hebben "de normen van het internationaal recht, inclusief het VN-Charter, flagrant geschonden". Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zo staat in een mededeling van het Kremlin.


22 Antwerp-hooligans naar rechtbank na aanval op supportersbussen Beerschot Wilrijk

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag 22 aanhangers van voetbalclub Antwerp naar de rechtbank verwezen voor de aanval op de supportersbussen van Beerschot-Wilrijk.
"Bij nieuwe chemische aanval in SyriŽ zal het antwoord identiek zijn"
17 April, 11:36 Skynet
Als het regime van de Syrische president Bashar al-Assad opnieuw chemische wapens inzet, zullen Frankrijk en zijn bondgenoten niet aarzelen om opnieuw doelwitten op Syrisch grondgebied te bombarderen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vandaag duidelijk gemaakt. "Alles wijst erop" dat SyriŽ niet langer in staat is om dergelijke wapens te produceren, zegt de minister evenwel.


OPCW-onderzoekers kunnen "woensdag" Doema binnen
16 April, 21:12 Skynet
De OPCW-onderzoekers die al in de Syrische hoofdstad Damascus zijn, kunnen woensdag beginnen met hun onderzoek in de stad Doema. Dat meldt de Russische ambassade bij de OPCW. Tegen die stad werd begin deze maand een gifgasaanval uitgevoerd. De aanval wordt toegeschreven aan het Syrische regime, maar Damascus ontkent.


Macron: 'Wij haalden Trump over om aanval op SyriŽ beperkt te houden'
16 April, 13:42 Volkskrant
De Franse president Emmanuel Macron zegt dat hij de Amerikaanse president Trump ervan heeft overtuigd zich te beperken tot een symbolische raketaanval op SyriŽ. Hij zou hem ook hebben overgehaald Amerikaanse troepen niet uit het land terug te trekken, maar zich 'aan de lange termijn' te committeren. Dat zei Macron zondag in een interview met de Franse zender†BFMTV. Volgens Macron was Trump in eers


Geweld SyriŽ - aanval door Westen - Betogers verbranden Amerikaanse vlaggen in Irak
16 April, 00:06 Skynet Buitenland
Enkele duizenden Irakezen hebben zondag in verscheidene steden in Irak betoogd tegen de westerse luchtaanvallen op SyriŽ. Tot de manifestaties was opgeroepen door de sjiitische leider Moqtada al Sadr. Sommige manifestanten staken de Amerikaanse vlag in brand.


IsraŽlische premier Netanyahu verwelkomt westerse aanval op SyriŽ
15 April, 13:18 Skynet
De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag de Amerikaans-Frans-Britse luchtaanvallen van gisteren op SyriŽ verwelkomd.


Dode en gewonden bij aanval op Franse en VN-basis Mali
15 April, 02:12 NOS nieuws

Bij aanvallen op een Franse basis en een VN-basis in Timboektoe is een blauwhelm gedood. Zeker tien soldaten raakten gewond. De aanslagplegers, die zich voordeden als blauwhelmen, lieten twee bomauto's ontploffen en schoten verscheidene mortieren af, melden Malinese autoriteiten.

"De terroristen droegen blauwe helmen en zaten in twee auto's vol explosieven. Een auto leek op een Malinees legervoertuig en de andere auto had VN op de deuren staan. Ze probeerden het kamp te infiltreren", zegt de Malinese overheid in een verklaring. "De situatie is nu onder controle."

De VN-missie Minusma en het Franse leger zijn het afgelopen jaar veel vaker het doelwit geweest van aanvallen. Meestal zijn deze aanslagen het werk van jihadisten, de verantwoordelijkheid voor deze aanslag is nog niet opgeŽist. Volgens Minusma was deze aanval op de twee kampen complexer dan vorige aanslagen.

Vorige maand maakten de Verenigde Naties bekend dat sinds 2013 zeker 162 militairen en VN-medewerkers om het leven zijn gekomen in Mali. Dat maakt het de gevaarlijkste lopende VN-vredesmissie.
Zware explosie in regio in Noord-SyriŽ

In een gebied in Noord-SyriŽ, waar zich Iraanse troepen bevinden, heeft zich een zware explosie voorgedaan. Maar het is nog onduidelijk wat de ontploffing in de provincie Aleppo zaterdagavond veroorzaakt heeft. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo uit Groot-BrittanniŽ die aanleunt bij de oppositie en die de Syrische burgeroorlog monitort.
Zeker zes blauwhelmen gewond in Mali na aanval met raketten, mortieren en zelfmoordvoertuig
14 April, 23:12 Gazet v. Antwerpen

?Minstens zes blauwhelmen? zijn zaterdag gewond geraakt bij een aanval ?zonder weerga? tegen het kamp van Minusma in Timboektoe, in het noorden van Mali, zo heeft een buitenlandse veiligheidsbron gezegd. Bij de aanval werden mortieren en een ?zelfmoordvoertuig? gebruikt.
Defensiespecialist Ko Colijn: 'Aanval op SyriŽ was niet veel meer dan symbolische daad'
14 April, 17:48 Volkskrant
Bijna symbolisch, zo typeert defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael de vergeldingsaanval door de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk op doelen in SyriŽ. 'Weliswaar ging het om bijna twee keer zoveel raketten als bij de aanval die president Trump vorig jaar liet uitvoeren, maar het was toch een heel beperkte aanval, met een waarschuwing vooraf aan de Russen dat de rakett


Trump over aanval op SyriŽ: missie geslaagd
14 April, 15:24 NOS nieuws

De Amerikaanse president Trump zegt dat de westerse aanval op doelen in SyriŽ perfect is uitgevoerd. Op Twitter schrijft hij dat het resultaat niet beter had gekund. "Missie geslaagd!", schrijft hij.

Trump bedankt Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de landen die hielpen bij de aanval.

De drie landen bombardeerden afgelopen nacht plaatsen waarvan het Westen vermoedt dat er chemische wapens liggen. De bombardementen waren een reactie op de mogelijke aanval met gifgas in de stad Douma, een week geleden.

De Russische president Poetin heeft de aanvallen van vannacht scherp veroordeeld. De VN-Veiligheidsraad komt aan het eind van de middag bijeen om over de vergeldingsactie te praten.

Toespraak van Bush

Trumps opmerking over de geslaagde missie doet denken aan een spandoek dat in 2003 achter de Amerikaanse president Bush hing die een toespraak hield op een Amerikaans vliegdekschip. Op het spandoek stond de tekst "Mission accomplished", terwijl de oorlog nog volop bezig was, wat leidde tot veel kritiek.
Poetin over vergeldingsaanval: dit vergroot de crisis in SyriŽ
14 April, 11:12 NOS nieuws

De vergeldingsaanval op SyriŽ zal de "humanitaire ramp in dat land alleen maar vergroten" en een nieuwe vluchtelingenstroom op gang brengen. Dit zegt de Russische president Poetin in een reactie op de bombardementen die de VS, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ vannacht hebben uitgevoerd op doelen in SyriŽ.

Poetin kondigde aan dat Rusland de Veiligheidsraad van de VN in spoedzitting bijeen zal roepen om de "daad van agressie" van de Amerikanen en hun bondgenoten te bespreken. De aanvallen zijn volgens de Russische regering een inbreuk op het internationale recht. Volgens Poetin heeft de militaire actie "een destructieve uitwerking op het gehele systeem van internationale relaties".

"Geen bewijs"

De Russen zeggen dat de coalitie de gifgasaanval als vals voorwendsel hebben gebruikt om in te grijpen in SyriŽ. Voor de inzet van gifgas is geen bewijs gevonden, claimt Poetin.

Vanuit Moskou kwam eerder de suggestie dat de inzet van gifgas in Douma het werk is van westerse mogendheden.
Premier Charles Michel heeft begrip voor gezamenlijke aanval VS, Frankrijk en GB
14 April, 10:54 Skynet
De Belgische eerste minister Charles Michel heeft vanochtend begrip opgebracht voor de aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk tegen vermoedelijke gifgasfaciliteiten in SyriŽ. Dat meldt hij op Twitter.


'Alle partijen kunnen tevreden zijn na de aanval van vannacht'
14 April, 09:24 NOS nieuws

Als je cynisch bent, zou je kunnen concluderen dat na de bombardementen van vannacht alle betrokken partijen tevreden kunnen zijn, zegt correspondent Arjen van der Horst in Washington. "Amerika en zijn bondgenoten omdat ze de aanval in Douma niet onbeantwoord hebben gelaten, en SyriŽ en zijn bondgenoten zullen blij zijn dat het bij deze beperkte actie is gebleven."

De Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk namen vannacht drie militaire doelen in SyriŽ onder vuur. De aanval was relatief kort en ook eenmalig, zegt het Pentagon. President Trump noemde de aanleiding voor het bombardement de aanval op Douma van vorige week. Daarbij zou gifgas zijn gebruikt.

Het regime van president Assad wilde met die aanval het rebellenbolwerk in Douma innemen. "De rebellen hebben Douma verlaten. Dat doel heeft het regime dus bereikt", zegt Van der Horst. "SyriŽ en Rusland protesteren nu luid, maar je zou kunnen redeneren dat het het regime waard was om deze klap te incasseren, zeker nu ze weten dat de Amerikanen spoedig zullen vertrekken."

'Ondergaan en uitgezeten'

De reacties vanuit SyriŽ op het bombardement zijn inderdaad relatief kalm, vertelt correspondent Lucas Waagmeester vanuit buurland Libanon. "De reactie van de regering-Assad is onderkoeld en zelfs wat opgelucht. 'We hebben deze aanval ondergaan en uitgezeten', dat is zo'n beetje de tekst."

Het regime zag de aanval van ver aankomen en heeft zijn belangrijkste militaire materieel waarschijnlijk tijdig ondergebracht bij Russische bases, zegt Waagmeester. Die zijn vannacht inderdaad niet geraakt. "Iedereen was voorbereid, de gebouwen waren ontruimd. Er wordt wel melding gemaakt van enkele gewonden. Bronnen melden verder dat wel een heel heftige nacht was, met luide knallen van neerkomende raketten en de Syrische luchtafweer.

Een heftige nacht dus voor Damascus, maar wel een die iedereen zag aankomen. Waagmeester: "Voor Assad is dit een strijd om overleven, hij maakt een hele koude rekensom op het slagveld en hij weet dat de inzet van gifgas af en toe effectief kan zijn om hardnekkige verzetshaarden op te ruimen. Als hij daarvoor een week lang zijn adem moet inhouden en er wat militair materieel en legerposten worden kapotgeschoten door de Amerikanen, dan is dat voor hem toch gewoon part of the deal."

Russische doelwitten werden vannacht niet geraakt. De reacties uit Moskou zijn dan ook niet overdreven heftig, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Het laatste nieuws komt van het Russische ministerie van Defensie. dat meldt dat er behalve militaire doelen ook burgerdoelen zijn geraakt. Ze leggen dat verder niet uit en ze zeggen ook niet of er slachtoffers bij zijn gevallen."

Moskou ziet 'vooropgezet scenario'

Moskou bevestigt dat er geen Russische doelen zijn getroffen in SyriŽ. "Verder is er een verklaring van de Russische ambassadeur in Washington, die het heeft over een 'vooropgezet scenario'. Met andere woorden: de acties van de Amerikanen, Britten en Fransen zijn er voortdurend op gericht geweest om uiteindelijk deze aanval uit te kunnen voeren. Dat omvat dus ook de gifgasaanval in Douma, volgens hem is dat onderdeel van dat scenario. Het uiteindelijke doel van het Westen, denken de Russen, is de verwijdering van Assad."

Godfroid verwacht niet dat Rusland militair terug zal slaan. "Dat kunnen ze wel. Er zijn Russische gevechtsvliegtuigen en marineschepen in en bij SyriŽ. maar gezien het feit dat ze nu al zeggen dat er geen Russische doelen zijn geraakt, denk ik niet dat ze militair zullen antwoorden."

Verder zijn de mogelijkheden om te reageren voor Rusland beperkt. Mogelijk komen er nieuwe diplomatieke maatregelen, zoals ook gebeurde in de zaak-Skripal. "Er is sprake van geregeld overleg tussen de militaire toppen van de VS en Rusland. Het zou kunnen dat de Russen zeggen: 'daar houden we nu mee op. We gaan gewoon zonder enig overleg verder met wat we al aan het doen zijn in SyriŽ'."
Britse oppositie: wettige basis aanval op SyriŽ twijfelachtig
15 April, 14:12 NOS nieuws

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn noemt de wettige basis voor de raketaanval op de SyriŽ van vrijdagnacht twijfelachtig. In een interview met de BBC zei Corbyn dat hij alleen zijn steun ervoor zou uitspreken als de aanval zou volgen op een uitspraak van de VN-Veiligheidsraad.

"Ik zeg tegen de minister van Buitenlandse Zaken en tegen de minister-president: wat is de wettige basis?", aldus Labour-leider Corbyn.

Zelfverdediging of een VN-resolutie zou de aanval legaliteit verschaffen, maar humanitaire interventie niet, vindt Corbyn.

Corbyns scepsis lijkt te worden gedeeld door de Britse bevolking. Uit een opiniepeiling van de de Britse krant The Independent komt naar voren dat 28 procent van de bevolking achter de aanval staat. 36 procent is tegen, 26 procent stelt zich neutraal op en 11 procent heeft er geen mening over.

Johnson over mogelijke nieuwe aanval

Minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken zegt dat "genoeg is genoeg" de boodschap is van de raketaanval op SyriŽ. Hij is zich ervan bewust dat de aanval het conflict in SyriŽ niet oplost, maar hoopt wel dat die een afschrikwekkend effect op de machthebbers zal hebben.

Johnson zei ook dat de westerse bondgenoten een nieuwe afweging zullen maken als SyriŽ opnieuw chemische wapens inzet. Daarover is volgens hem nu nog niets besloten. De raketaanval van vrijdag was beperkt tot het arsenaal aan chemische wapens en had niet tot doel president Assad ten val te brengen, zei Johnson.

Bewijs

De VS, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ zijn ervan overtuigd dat er op 7 april een chemische aanval was in Douma. Alles wijst er volgens de landen op dat het bewind van Assad erachter zit. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde gisteren een document waarin het dieper ingaan op de bewijzen. Genoemd worden onder meer de symptomen bij slachtoffers en de vele getuigenissen en beeldmateriaal die via sociale media zijn verspreid en volgens Frankrijk grotendeels authentiek zijn.

De kans dat het gaat om een pr-stunt van de rebellen acht Parijs uitgesloten; ze zouden niet in staat zijn tot een dergelijke operatie. De gifgasaanval had volgens Frankrijk als doel de rebellen van Jaish al-Islam op de knieŽn te krijgen.

Premier May sprak, net als de Fransen, over een helikopter die volgens getuigen een vatbom afgooide. "De oppositie heeft geen helikopters en gebruikt geen vatbommen", zei May. IS, dat in het verleden ook gifgas heeft ingezet, is niet actief in Douma.

SyriŽ, Rusland en Iran houden vol dat er geen sprake was van een aanval met chemische wapens. Ze wijzen erop dat de OPCW nog moet beginnen aan zijn onderzoek.
Trump opent aanval op SyriŽ, samen met Britten en Fransen
14 April, 03:24 NOS nieuws

De Amerikaanse president Trump heeft bekendgemaakt dat er precisiebombardementen worden uitgevoerd op doelen in SyriŽ. De aanvallen worden gedaan in samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Aanleiding voor het besluit is de gifgasaanval van vorig weekend in de Syrische stad Douma, zei Trump op een persconferentie. Volgens de Amerikanen zat de Syrische president Assad achter die aanval, die tientallen levens eiste.

Trump zei niet wat precies de doelwitten zijn van de bombardementen, maar getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat ze explosies hebben gehoord in de hoofdstad Damascus.

Trump verwees in zijn toespraak ook naar Iran en Rusland, bondgenoten van het Syrische regime. "Welk land wil worden geassocieerd met de massamoord op mannen, vrouwen en kinderen?" vroeg hij retorisch.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be