NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Aanslag

2News.be / Trefwoorden / Aanslag

Volkskrantgeluid: hoe is het om een net-niet slachtoffer van een aanslag te zijn?
Woensdag, 18:12 Volkskrant
In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is verslaggever Iris Koppe te gast. Zij was 12 jaar geleden getuige van de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen. En dat ze daar nog steeds last van heeft, vindt ze moeilijk om toe te geven. Ze praat erover met Gijs Groenteman. Zit u op mobiel en werkt deze podcast niet?†Klik dan hier.†Lange reis of gewoon op de fiets? Luister naar de podcasts van


Hoofverdachte aanslag Joods Museum overgebracht naar Parijs voor rol in gijzeling
Woensdag, 12:48 Gazet v. Antwerpen

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, wordt deze voormiddag in Parijs verwacht om in beschuldiging gesteld te worden. Hij wordt verdacht van onder meer de opsluiting van vier Franse journalisten in SyriŽ.
Politie nam extra veiligheidsmaatregelen tijdens BelgiŽ-Japan na info over mogelijke aanslag

De Brugse politie heeft dinsdagavond om 17.30 uur een geloofwaardige mededeling gekregen dat er een kans op een aanslag bestond in het Jan Breydelstadion, waar de vriendschappelijke interland BelgiŽ-Japan plaatsvond. Het OCAD werd om een dringende dreigingsanalyse gevraagd.
Bahrein beschuldigt Iran van aanslag bij pijpleiding
11 November, 22:30 NOS nieuws

In Bahrein is afgelopen nacht een explosie geweest bij een pijpleiding van het staatsoliebedrijf die naar Saudi-ArabiŽ loopt. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Bahrein was de aanslag het werk van "terroristen die hun orders vanuit Iran krijgen".

Hij zei niets over de oorzaak van de explosie of over de daders. Bij de ontploffing bij de plaats Buri raakte niemand gewond. Wel raakten gebouwen en auto's in de omgeving beschadigd. De brand die na de explosie ontstond, is onder controle.

De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Ahmed al Khalifa, schreef later op Twitter dat de explosie een gevaarlijke Iraanse escalatie is. De regering in Teheran heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen, maar spreekt tegen dat Iran de militanten in Bahrein steunt.

Vijfde vloot

Bahrein wordt geleid door soennieten en kreeg in 2011, net als veel andere landen in het Midden-Oosten, te maken met protesten. Die werden de kop ingedrukt. Sindsdien wordt Bahrein geregeld opgeschrikt door aanslagen van militante sjiitische groepen.

Voor de kust van Bahrein ligt ook de Amerikaanse vijfde vloot.
Massa volk op afscheid slachtoffer aanslag New York: ?Je was een schitterende mama?
11 November, 12:18 Gazet v. Antwerpen

In het West-Vlaamse Oostnieuwkerke vond zaterdagvoormiddag de begrafenis van Ann-Laure Decadt plaats. De 31-jarige moeder van twee jonge kinderen werd op 31 oktober aangereden tijdens een aanslag met een truck in New York en overleefde het niet. Er daagden 1.700 mensen op, een deel daarvan trotseerde het slechte weer en volgde de begrafenis buiten op een groot scherm.
Dader aanslag spelersbus Borussia Dortmund in december voor Duits gerecht
10 November, 16:42 Skynet
De dader van de bomaanslag op de spelersbus van de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund zal in december voor het gerecht verschijnen. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank van Dortmund, schrijft Der Spiegel op zijn website.


Antwerpse terreurcel die aanslag wilde plegen in Centraal Station en Filip Dewinter wilde ?afknallen? verschijnt voor rechter
9 November, 10:18 Gazet v. Antwerpen

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen staan donderdag zes mannen terecht: twee van hen worden beschuldigd als leider van een terroristische groepering, de vier anderen als lid. Een van de mannen is Yussuf E.G., die in het Antwerpse actief was als imam. Hij verliet BelgiŽ in het najaar van 2015 om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd in SyriŽ.
Aanslag Sutherland roept (weer) de vraag op: wanneer is een dader ook een terrorist?
6 November, 22:18 NOS nieuws

'Zullen we het even benoemen voor wat het is? Een terroristische aanslag door een blanke man. Terrorisme kent geen grenzen.'

'Als je zo koelbloedig mensen kunt vermoorden ben je een monster, moordenaar , idioot, terrorist. Maakt niet uit hoe je zo iemand noemt. Vreselijk.'

Twee reacties op de NOS-Facebookpagina op het nieuws over de aanslag in een kerk in Texas gisteren, waarbij een blanke man, de 26-jarige oud-militair Devin Kelley, 26 kerkgangers doodschoot.

Was Kelley een terrorist of noemen we hem anders? Ook in Amerika wordt over die vraag hevig gediscusieerd. Dat debat laaide al op na het bloedbad in Las Vegas, begin oktober. Toen doodde de 64-jarige Stephen Paddock 59 mensen bij een openluchtconcert. Volgens de New York Times valt er wel iets voor te zeggen om Paddock als terrorist te bestempelen, alleen al omdat hij willekeurig onschuldige mensen aanviel.

Na de aanslag van gisteren in Texas mengen ook bekende artiesten als Miley Cyrus zich in de discussie. Volgens de popster is er weinig twijfel over mogelijk. "Dit was een terroristische daad door een witte Amerikaanse man."

Inmiddels is duidelijk dat Devin Kelley geen terroristisch motief had. De man had ruzie met zijn schoonfamilie en had bedreigende sms'jes aan zijn schoonmoeder gestuurd, die vaker in de kerk kwam.

Politiek doel?

Terrorisme-expert Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden herkent de felle reacties. Die waren er ook in juni, na de aanslag in Finsbury Park in Londen waarbij een man op een groep moskeegangers inreed. "Ik volgde vlak daarna een paar internetforums en daar waren mensen aan het klokken wanneer de NOS en andere media het woord terrorisme zouden gaan gebruiken."

Of iets als terrorisme kan worden benoemd, hangt volgens Van Buuren af van de definitie van terrorisme die je hanteert. "Er zijn veel definities. Maar het komt er meestal op neer dat er een politiek doel moet zijn. Iemand moet politieke verandering willen en de bevolking schrik aan willen jagen. Dat is de definitie die in de wetenschap en bij beleidsmakers veel wordt gehanteerd."

'Grens is dun en vloeiend'

Maar vaak is dat doel niet meteen heel duidelijk, zoals bijvoorbeeld bij het bloedbad in Texas. Stel dat de dader wraak wilde nemen op de samenleving, is dat dan een politiek motief? "Daar kun je heel lang over discussiŽren. Op internet kom je veel haat-boodschappen tegen, maar die vormen samen geen officiŽle politieke beweging. De grenzen zijn dun en vloeiend. Die dader in Las Vegas was zijn geld kwijt. Maar het is onduidelijk of er religieuze of politieke motieven waren."

Persbureau ANP hanteert als definitie van terrorisme dat een aanslagpleger iets wil afdwingen, vertelt hoofdredacteur Marcel van Lingen. "Dat kan een politiek motief zijn, of iets met geloof." In het geval van de aanslag in de kerk in Texas was de keuze volgens die definitie niet moeilijk. "Er was in dit geval geen aanwijzing voor zo'n motief."

De etnische achtergrond van de dader speelt geen enkele rol bij het definiŽren van terrorisme, stelt Van Lingen. "Het maakt niet uit of een witte man een zwarte man doodschiet of andersom." Hij wijst er verder op dat het inzicht kan veranderen als er nieuwe informatie binnenkomt over een dader. "Je moet niet wachten met iemand een terrorist te noemen als dat echt duidelijk is."

NOS heeft eigen koers

Er is in Nederland ook een officiŽle definitie van terrorisme, die van de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding. Volgens die lijn moet er sprake zijn van geweld en het doel om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen.

De NOS kan veel herkennen in die definitie, maar vaart wel zijn eigen koers, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. "In het verleden zeiden we dat er sprake moest zijn van een politiek motief, maar dat is soms lastig vast te stellen. Daarom is onze definitie nu breder: als de aanslag als doel heeft maatschappelijk ontwrichtend te zijn, en ook echt maatschappelijk ontwrichtend is, noemen we het ook terrorisme. Maar soms is het moeilijk. Het nieuws ontwikkelt zich, vaak is er later meer informatie en soms moeten we de omschrijving dan aanpassen."

Het bloedbad twee jaar geleden in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston is een voorbeeld van een aanslag waarbij niet meteen alles duidelijk was, zegt terrorisme-expert Van Buuren. "Uit uitingen op Facebook bleek dat het om iemand ging uit het hard-racistische segment van de Amerikaanse samenleving. Toen was het doel duidelijk."

Twee maten

Los van de definities die media hanteren, is er het gevoel bij veel mensen dat er met twee maten wordt gemeten. Ook in de VS leeft dat sentiment sterk. President Trump wordt bekritiseerd omdat hij na het bloedbad in Texas heel anders reageerde dan na de aanslag met een pick-uptruck, vorige week in New York. Toen werd een briefje gevonden waarop stond dat de dader uit naam van IS handelde.

"Trump reageerde heel snel na die aanslag in New York en wilde meteen wetten aanscherpen. Nu gebeurt er iets soortgelijks, eigenlijk op nog grotere schaal, en krijg je een heel andere reactie."

Trump kreeg al eerder soortgelijke kritiek na de aanslag in Charlottesville, waarbij een man met een auto inreed op een groep betogers die in het geweer kwamen tegen extreem-rechtse demonstranten.

En niet alleen Trump krijgt kritiek. Talkshow-presentator Joe Scarborough stelde in zijn ochtendshow Morning Joe dat als de dader in Texas 'Muhammed' had geheten, de hoofdstad Washington een politieke meltdown had beleefd.

'Politiek beladen discussie'

Ook in Nederland merken Van Buuren en andere terrorismedeskundigen dat media aanslagen verschillend benaderen. "Bij Las Vegas en bij deze laatste aanslag in Texas heeft de telefoon hier geen enkele keer gerinkeld, maar als er een zwarte vlag is te zien, gebeurt dat wel."

Dat is deels begrijpelijk, vindt Van Buuren. "Maar er komt geen discussie over 'witte mannen' die aanslagen plegen en waarom ze dat doen. Daar komt al dat chagrijn bij sommigen vandaan. Mensen hebben het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. Het is een politiek beladen veld, het ligt heel gevoelig."

Het is in het onderzoek naar de achtergronden van terrorisme juist interessant om niet naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten te kijken tussen verschillende daders, betoogt hij tot slot. "Zijn er los van de politieke of religieuze achtergrond nog andere dingen meespelen die mensen aanzetten tot dit soort gewelddaden? Haat, teleurstelling, vastgelopen zijn, mensen die problemen hebben met dit of dat. Het kan goed zijn dat vaak dezelfde elementen meespelen als je ze met elkaar gaat vergelijken."
Animal Rights filmt gewonde en zieke scharrelkippen: ?Aanslag op hun gezondheid?
6 November, 18:42 Gazet v. Antwerpen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft gewonde, zieke en gestreste scharrelkippen gefilmd bij bvba Pyfferoen, een Vlaamse eierproducent. ?Een aanslag op het welzijn en de gezondheid van de kippen?, reageert voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights. Bovendien willen ze met deze beelden ook een opmerkelijk bedrog blootleggen: de zogezegde scharrelkippen scharrelen niet.
Lichaam Belgisch slachtoffer aanslag New York is terug in ons land
5 November, 14:24 Gazet v. Antwerpen

Het stoffelijke overschot van Ann-Laure Decadt is sinds zondagochtend terug in BelgiŽ. De 31-jarige vrouw uit Staden kwam vorige dinsdag om het leven bij de terreuraanslag in New York. Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) bevestigt het nieuws. Ze wordt op 11 november begraven.
Wekdienst 5/11: de marathon van New York en pinautomaten voor bitcoins
5 November, 07:48 NOS nieuws

Goedemorgen! In New York doen tienduizenden hardlopers mee aan de marathon. Vanwege de aanslag vorige week zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. En later vandaag meer op deze website over de gevaren van bitcoinpinautomaten.

De regen trekt vandaag naar Duitsland weg waarna overal de zon een tijdje schijnt. Vanaf zee trekken nog wel een paar buien het land binnen. Het wordt hooguit 10 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. En hier vind je de wegwerkzaamheden van dit weekend.

Wat brengt vandaag?

? De jaarlijkse marathon van New York wordt gehouden. Er worden zo'n 51.000 hardlopers en 2,5 miljoen toeschouwers verwacht. De Nederlandse marathontopper Michel Butter start bij de elite en mikt op een hoge klassering. Vanwege de aanslag vorige week zijn er extra veiligheidsmaatregelen.

? Bitcoin-pinautomaten worden steeds populairder, maar daarmee komt er ook een nieuw middel voor witwassers bij. Op NOS.nl later vandaag meer hierover.

? In de Eredivisie komt de traditionele top-3 vandaag in actie. Feyenoord is de eerste die aftrapt: om 12.30 uur nemen de Rotterdammers het in Den Haag op tegen ADO. De wedstrijd is live te volgen via een blog op NOS.nl, Teletekstpagina 825 en via flitsen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. De wedstrijden Ajax-FC Utrecht (14.30 uur), Vitesse-PEC Zwolle (14.30 uur) en PSV-FC Twente (16.45 uur) zijn daar ook te volgen. De samenvattingen zijn zoals altijd te zien om 19.00 uur op NOS.nl en NPO 1.

? En er wordt gefietst. De blikken zijn gericht op de grootste nachtmerrie van de Belgische veldrijders: Mathieu van der Poel. De Nederlander won tot nu toe al twaalf veldritten en is vanmiddag dť favoriet voor de titel op de EK in het Tsjechische Tabor.

? Maar voor het zover is strijden in Tabor eerst de vrouwen om de Europese titel. Ook daar is een grote kans op Nederlands eremetaal of zelfs de titel. Met Maud Kaptheijns (winnares van alle vier de Superprestiges) en Lucinda Brand heeft Oranje twee belangrijke troeven in handen.

Wat heb je gemist?

De Saudische koning Salman heeft een speciale commissie ingesteld die de strijd moet aangaan met de wijdverbreide corruptie in het land. De machtige kroonprins van Saudi-ArabiŽ, de 32-jarige Mohammed bin Salman, gaat leiding geven aan de campagne, die meteen van start lijkt te zijn gegaan. Een vooraanstaande prins, die het hoofd was van de Nationale Garde, is van zijn plek gehaald en ook de minister van Economische Zaken en de bevelhebber van de marine zijn vervangen.

Anders nieuws uit de nacht:

? Bij de Amerikaanse voorverkiezingen in 2020 krijgen alle Democratische kandidaten een eerlijke kans om de nominatie te veroveren. De voorzitter van het partijbestuur van de Democraten heeft dat beloofd na berichten dat Hillary Clinton vorig jaar werd bevoordeeld.

? President Trump verwacht dat hij op zijn reis door AziŽ, die vannacht is begonnen in Japan, een ontmoeting zal hebben met zijn Russische ambtgenoot Poetin.

? En in SyriŽ zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanslag met zeker ťťn autobom in de buurt van Deir al-Zor. De explosie was op de oostoever van de Eufraat, die in handen is van Koerdische strijders.

En dan nog dit:

De Amerikaanse honkballers van de Houston Astros hebben met goed teamwork de World Series gewonnen, maar hun fans kunnen er ook wat van. Een vrouwelijke Astros-fan verloor haar hoedje toen ze naar de overwinningsparade stond te kijken op de zevende verdieping van een parkeergarage in Houston. Met vereende krachten zorgden haar mede-fans ervoor dat het hoofddeksel verdieping per verdieping bij de vrouw terugkwam.

Fijne dag!
Aanslag bij vluchtelingenkamp SyriŽ: tientallen doden
4 November, 23:18 Volkskrant
In het oosten van SyriŽ zijn tientallen doden en gewonden gevallen na een aanslag met een autobom bij een vluchtelingenkamp nabij de rivier de Eufraat. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen. De aanslag in de provincie Deir al-Zor zou zijn opgeŽist door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De ontploffing deed zich voor in een gebied dat wordt beheerst door de do


Libanese premier weg uit vrees aanslag
4 November, 14:18 De Tijd
13:42 De Libanese premier Saad Hariri treedt onverwacht af.


Hoe een SyriŽstrijder (19) die een aanslag beraamde op Antwerpen-Centraal in de ban van IS raakte: ?Ze zeiden dat ik een held zou zijn?
4 November, 14:18 Gazet v. Antwerpen

De avond dat hij de beslissing nam om zich bij IS in SyriŽ aan te sluiten, voelde hij zich de gelukkigste mens op aarde. Op de luchthaven kwam de reality check voor Omar (*), toen net geen 18. De jongeman werd opgepakt en opgesloten. Vandaag ziet hij naar eigen zeggen weer helder. ?Maar het is geen gemakkelijke weg geweest.?
Volkskrantgeluid: onze correspondent over de aanslag in New York, Trump en de Russen
3 November, 19:06 Volkskrant
De aanslag in New York, de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, en natuurlijk Donald Trump. In deze aflevering van onze podcast, het Volkskrantgeluid, bellen we met Amerikacorrespondent Michael Persson. Zit u op mobiel en werkt deze podcast hier niet?†Klik dan hier.†Lange reis of gewoon op de fiets? Luister naar de podcasts van de Volkskrant.†Lees hier meer over de podcasts van de V


Youssef Siraj en Mohammed Bakkali pas op 16 november voor raadkamer voor verijdelde aanslag in Thalys
3 November, 11:06 Skynet Belgie
Youssef Siraj en Mohammed Bakkali, de twee mannen die dinsdag onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst in het onderzoek naar de verijdelde terroristische aanslag op de Thalys, zijn vandaag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Het dossier is echter uitgesteld naar 16 november, zo melden de advocaten van het tweetal.


Terreuraanslag Manhattan - IS eist aanslag op door dader "soldaat van IS" te noemen
3 November, 05:36 Skynet
Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manhattan opgeŽist, door de dader in de wekelijkse nieuwsbrief Al-Naba een "soldaat van het kalifaat" te noemen.


Familie vrouw uit Staden die stierf bij aanslag is weer thuis
2 November, 17:00 Gazet v. Antwerpen

De moeder en twee zussen van de vrouw die om het leven kwam bij de aanslag in New York, zijn weer thuis. Wanneer de 31-jarige vrouw uit Staden wordt gerepatrieerd, is nog onduidelijk.
Rotterdammer krijgt vier jaar cel voor beramen van terroristische aanslag
2 November, 14:36 NOS nieuws

Een 31-jarige Rotterdammer is veroordeeld tot vier jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag. Het Openbaar Ministerie had twee weken gelden acht jaar cel geŽist.

Jaouad A. werd in december vorig jaar opgepakt na een tip van de geheime dienst AIVD. Die had A. al enige tijd in het vizier. De AIVD sloeg alarm nadat A. in een in het geheim opgenomen gesprek met twee anderen had gesproken over mogelijke doelwitten voor een aanslag.

Het Turkse consulaat werd in het gesprek geopperd, maar door A. afgewezen omdat veel Turken geloofsgenoten zijn. "Ik kies dan toch voor die Hollanders. Het zijn toch moslims. Tenzij het militairen zijn", aldus A. in het opgenomen gesprek.

Wapens

In de kelder van zijn woning in de Van Speykstraat vond de politie na zijn aanhouding een automatisch wapen met onder meer speciale pantserdoorborende munitie. In de kamer van zijn zoontje lagen 288 cobra's. Het kruit van dit illegale vuurwerk, zo'n 9 kilo, was genoeg om verschillende zware bommen te maken, stelde het OM. Op de computer van A. werd een handleiding hiervoor aangetroffen.

Volgens het OM was A. geradicaliseerd en hing hij sinds 2015 het gedachtegoed van Islamitische Staat aan. Dat zou ook blijken uit de vele filmpjes van IS die A. op een harde schijf had verzameld en de radicale websites die hij bezocht. De officier van justitie zei ervan overtuigd te zijn dat met de arrestatie van A. een aanslag was verijdeld.

Tijdens zijn proces ontkende A. dat hij van plan was een aanslag te plegen. De filmpjes bekeek hij naar eigen zeggen uit nieuwsgierigheid, het automatisch wapen was door een ander in de kelder neergelegd en de cobra's waren bedoeld om te verkopen, zo stelde hij.
Antwerps Stadhuis hijst Amerikaanse vlag uit solidariteit met slachtoffers aanslag
2 November, 13:24 Gazet v. Antwerpen

Het Antwerps Stadhuis hijste deze voormiddag de Amerikaanse vlag. Dit uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag, dinsdagavond in Manhattan, New York.Gerelateerde trefwoordenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be